icon

Mačka má hnačku. Ako jej pomôcť?

31. okt 2025

Ahoj. Prosím ,poraďte mi...
Mám 3mes. mačku. V nedeľu využila našu nepozornosť a uchmatla nám koláč so slivkovým lekvárom. Neviem koľko alebo či vôbec z toho niečo zjedla. V utorok začala mať mäkšiu stolicu. Normálne ako máva ráno a večer,ale hnačkova. Tak som jej prestala dávať kapsule. Dávala som jej len granule a varené kuracie mäso. Dnes som jej urobila kur. mäso so štipku mrkvy. Všetko zjedla. Ale teraz mala už poriadnu hnačku. Čiže ešte horšiu stolicu. Neviem... Poraďte... Či jej mám dať normálne kapsulu a do toho namrviť štipku čierneho uhlia?
Inak je v pohode,hraje sa,šali sa,pije....

Strana
z2
janulik2008
31. okt 2025
@anonym_autor

@colsami takže granule nie? 😲 Myslela som,že práveže suché jedlo bude ok.... Ďakujem za rady...
Ale ako píšem - šali sa, hraje, má chuť do jedla. Proste je takto ok... Môže byť aj z toho že som zmenila granule. Lebo niekedy je ťažké zohnať tie junior. Tak kúpim,tie ktoré maju-junior...

@anonym_autor skús N&D tie sú TOP medzi granulami len teda stoja dosť € 🫣

colsami
31. okt 2025
@anonym_autor

@colsami takže granule nie? 😲 Myslela som,že práveže suché jedlo bude ok.... Ďakujem za rady...
Ale ako píšem - šali sa, hraje, má chuť do jedla. Proste je takto ok... Môže byť aj z toho že som zmenila granule. Lebo niekedy je ťažké zohnať tie junior. Tak kúpim,tie ktoré maju-junior...

@anonym_autor ano, granule su na hnacku najhorsie co moses dat. Obycajne to este zhorsi stav. Tazkostravitelna zivina 🙃 postupuj ako som pisala a ak je to len nieco dieteticke, da sa to doporiadku.
A dospelej macke nekupuj juniroky. Maju uplne zbytocne vyssie percento proteinu. Takze macka ktora nerastie to nepotrebuje a to je dalsi dovod z kt.moze byvat riedka stolica.
Drzte sa. Bude to ok. Nie je to nijaka akutna profuzna hnacka (ze macka kazdu hodinu hnackuje a uz len vodu).

autor
31. okt 2025
@anonym_3ad497

@janulik2008 ano serie do piesku v kupelke,tomu sa hovori hygiena.Bon appetit.

@anonym_3ad497 prosím ťa... Daj pokoj... Nemám na tvoje komentáre náladu. Nie je to tvoja vec. Ty ku mne nechodíš ani za stôl, ani do kúpeľne... Tak ťa nemusí trápiť nejaká mačka v byte u uuuuuplne cudzieho človeka.

autor
31. okt 2025
@colsami

@anonym_autor ano, granule su na hnacku najhorsie co moses dat. Obycajne to este zhorsi stav. Tazkostravitelna zivina 🙃 postupuj ako som pisala a ak je to len nieco dieteticke, da sa to doporiadku.
A dospelej macke nekupuj juniroky. Maju uplne zbytocne vyssie percento proteinu. Takze macka ktora nerastie to nepotrebuje a to je dalsi dovod z kt.moze byvat riedka stolica.
Drzte sa. Bude to ok. Nie je to nijaka akutna profuzna hnacka (ze macka kazdu hodinu hnackuje a uz len vodu).

@colsami má 3 mesiace.

janulik2008
31. okt 2025

@colsami a vieš poradiť ak ide o grcanie keď sa mačka prežerie? Stalo sa nám asi 2x že chudák tak sa napraskal že grcal. Tiež pomáha vziať granule a nechať len vodu?

cyneric
31. okt 2025
@anonym_3ad497
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_3ad497 A ty máš záchod kde autor/ka, ak nie v kúpeľni (prípadne ako rozdelenú miestnosť)? Či radšej preferuješ komfort dresu v kuchyni? 😉 V prípade že máš deti tak dúfam že si ich pekne vždy vonku venčila aby si sa vyhla skladovaniu plienok doma. To by bol vskutku humus.

colsami
31. okt 2025
@janulik2008

@colsami a vieš poradiť ak ide o grcanie keď sa mačka prežerie? Stalo sa nám asi 2x že chudák tak sa napraskal že grcal. Tiež pomáha vziať granule a nechať len vodu?

@anonym_autor oki tak 3 mesacnej jasne, prepac ked som potom druhykrat reagovala uz som necitala uvodny prispevok tak mi nedoslo.

@janulik2008 ano hocjaky problem s GIT traktom je ok najprv riesit hladovkou + dietou presne tak ako som uviedla. Sliznica (ci uz creva ci zaludka) sa skludni a da doporiadku ovela rychlejsie. Ak samozrejme nejde o nejaku akutnu intenzivnu zalezitost a ak samozrejme nejde o pridruzenu infekciu.

agajka22
1. nov 2025
@anonym_3ad497
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_3ad497 velice sa tesis ze si anonym

margaretka_
1. nov 2025
@colsami

Necitam komentare.
Som veterinarka.

Ak ma macka hnacku, v prvom rade jej daj 24h hladovku. Hladovka znamena ze 24h nebude zrat nic. A nie, nic sa jej nestane. Ta sliznica creva potrebuje oddychnut, zregenerovat. Po 24h zacni dietnym krmenim, to jest ryza/maso zmixovane pol na pol, na nejake den-dva, po malych davkach. Ak to bude ok, mozes prejst na normalnu stravu. Ak to nebude ok a nie je to len dieteticky zvladnutelne, treba ist na veterinu potom a riesit lieky lebo tam bude uz aj bakt.infekcia.

A inak najhorsie co na hnacku mozes dat su granule.

@colsami 3 mesacne maciatko a 24 hodinova hladovka? 😳 tiez som veterinar. Okrem toho, ze u macky vseobecne nie je hladovka ok, 24 hodin je uz dost vela. Tak u maleho maciatka to moze byt nebezpecne

anonym_3ad497
1. nov 2025
@janulik2008

@anonym_3ad497 čo trepeš o hygiene? Mačka vykoná potrebu do zachoda nie mimo neho. Záchod ani necítiť pokiaľ je človek aspoň trošku pri zmysloch tak záchod čistí aspoň 2x za deň. Mačacie hovienka sa nepapaju 😁🫣 mám mačky roky rokúce. Mačky máme aj vonku. Dokonca máme kocúra po operácii vnútri a aj on behom 5 minút pochopil kde sa kaká. Či sme ho mali nechať vonku? 🤨

@janulik2008 Do takej kupelky,wc s macacim zachodom by som ani nevosla,.Az 2x za den,netreba po kazdom hovnu?Naozaj hygiena Vam nic nevori. .

janulik2008
1. nov 2025
@anonym_3ad497

@janulik2008 Do takej kupelky,wc s macacim zachodom by som ani nevosla,.Az 2x za den,netreba po kazdom hovnu?Naozaj hygiena Vam nic nevori. .

@anonym_3ad497 mam doma 3 macky cistim rano a vecer to uplne staci. A opakujem este raz ... macka zahrabe za sebou. 😉

ali007
1. nov 2025
@margaretka_

@colsami 3 mesacne maciatko a 24 hodinova hladovka? 😳 tiez som veterinar. Okrem toho, ze u macky vseobecne nie je hladovka ok, 24 hodin je uz dost vela. Tak u maleho maciatka to moze byt nebezpecne

@margaretka_ no tak veterinári by v tom mali mať jasno jedna povie že hladovku 24 hod. Druhá nie. Ja osobne by som tiež nenechala 24 hodín mačke hladovku. A ešte má len 3 mesiace

anonym_3ad497
1. nov 2025
@janulik2008

@anonym_3ad497 mam doma 3 macky cistim rano a vecer to uplne staci. A opakujem este raz ... macka zahrabe za sebou. 😉

@janulik2008 ja by som po kazdej potrebe,aj po sebe si splachnes,alebo nie?

janulik2008
1. nov 2025
@anonym_3ad497

@janulik2008 ja by som po kazdej potrebe,aj po sebe si splachnes,alebo nie?

@anonym_3ad497 splachnem lenze namiesto toho macka zahrabe. Okrem toho clovek chodi do prace a piesok my davame 10kg balenie cele takze ked to macka zahrabe necitit to.

colsami
1. nov 2025
@margaretka_

@margaretka_ ano 3 mesacna macka a 24 hodinova hladovka, vobec nic sa jej nestane a nevidim dovod na nebezpecenstvo, ked je macka inak cula a aktivna 🙂 ak je sliznica creva a zaludka podrazdena, kazdym dalsim krmivom bez jej skludnenia sa rozdrazdi este viac a GIT problemy su nekonecne, pridruzi sa bakt.infekcia a potom je macka zbytocne na infuzkach a ATB. Uplne zbytocne, pritom to majitel mohol dieteticky doma krasne zvladnut, keby sa git trakt ukludnit hned a spravnym sposobom a nebola by tam dalsia progresia.

priscilla07
1. nov 2025

Uhlie v pohode aj 1/2 tabl, môžeš rozpustiť vo vode a pomaly po kvapkách z boku papulky, každé 2-3 hodiny. Trojmesačnemu mačiatku by som určite nedávala hladovku, keď že majú veľmi rýchli metabolizmus, a mohlo by ho to veľmi oslabiť, lebo aj hnačka ho oslabuje. Tiež probiotiká, napr. Probican pastu, a dietu gastro intestinal, alebo ryžu uvariť úplne "na blato" a a trochu vareneho mäska alebo masového vyvaru. Tiež som veterinár, aj chovateľ mačiek.

aandrea9
1. nov 2025
@anonym_3ad497

@janulik2008 ano serie do piesku v kupelke,tomu sa hovori hygiena.Bon appetit.

@anonym_3ad497 aj tebe. Zrejme stoluješ v kupelni 🙈

aandrea9
1. nov 2025

@anonym_autor hnačka alebo riedka stolica? To je podľa mňa rozdiel. Kedy bola odčervená mačička? Riedka stolica môže byt aj z giardií a v tom prípade hladovka a čierne uhlie su na dve veci...na nic a na nic.

p.j.jacky
3. nov 2025
@cyneric

@p.j.jacky Ak je kapsička od toho istého výrobcu tak by nemal byť problém, skrz ne sa dá do mačičky dostať o niečo viac tekutín + živín. Aspoň tak nám hovorili na veterine keď sme behali s našou, že mačky mávajú častejšie problémy s obličkami pretože nepijú dostatočne (napriek tomu že sa im mení voda niekoľkokrát denne), hnačka tomu nepomáha. Keď nie je možné aby mali mokrú stravu stále tak je to vhodná alternatíva aspoň raz za čas.

@cyneric mojej mácke stačia 3-4 kapsicky zjesť a má hnačku . Hovorím z vlastnej skúsenosti je už na vás …

maya_hi
5. nov 2025
@anonym_3ad497

@anonym_autor este napis ze ju mate doma,boze ludia vy ste taki brudasi.

@anonym_3ad497 ja tiež mačky nemusím, neviem si predstaviť aby mi behali po linke a potom po svojom záchodíku na striedačku.... ale načo komentuješ? 😏 myslíš že ju teraz vyhodia na ulicu? Je to každého vec

autor
5. nov 2025
@aandrea9

@anonym_autor hnačka alebo riedka stolica? To je podľa mňa rozdiel. Kedy bola odčervená mačička? Riedka stolica môže byt aj z giardií a v tom prípade hladovka a čierne uhlie su na dve veci...na nic a na nic.

@aandrea9 osvedčená bola začiatkom októbra.

autor
5. nov 2025
@aandrea9

@anonym_autor
@aandrea9 *odčervena

autor
5. nov 2025
@aandrea9

@aandrea9 ok tak nepreháňa ju každú chvíľu... Má stolicu 2x za deň, ráno a večer, ale riedku....
Inak stále je hravá, šali sa, je ok... Kúpila som jej znova tie granule,čo mája na začiatku... Vidím ,že chorá nie je. Tak ja neviem,čo jej mám dávať jesť. Je stále tie isté kapsličky whiskas, sem tam Felix. Do teraz tak jedla a bolo všetko ok...

aandrea9
6. nov 2025
@anonym_autor

@aandrea9 ok tak nepreháňa ju každú chvíľu... Má stolicu 2x za deň, ráno a večer, ale riedku....
Inak stále je hravá, šali sa, je ok... Kúpila som jej znova tie granule,čo mája na začiatku... Vidím ,že chorá nie je. Tak ja neviem,čo jej mám dávať jesť. Je stále tie isté kapsličky whiskas, sem tam Felix. Do teraz tak jedla a bolo všetko ok...

@anonym_autor zbierala by som vzorky 💩 a dala spraviť koprologiu. Možno má giardie. Na tie jednorazové odcervenie nestačí. Náš kocurik ich mal. Zjedol vsetko zaradom, hral sa...proste navonok všetko ok ale 💩 riedke....zapachajúce a také olejové.

romana_h2000
10. nov 2025
@anonym_autor

Whiskas ani felix nie je kvalitne krmivo . Treba citat zlozenie a hladat co najvyssi podiel masa 🙂 cukry obilniny a rozne dochucovadla tam nemaju co robit 🙂 whiskas a felix maju 4-10% masa, hladajte nieco aspon 50%. Nam sa osvedcilo napriklad purizon, wild freedom , feringa, animonda , brit ta biela rada, calibra life , carnilove…

Strana
z2