Mačky a tehotenstvo
Môžem sa opýtať,s priateľom sme si dneska boli pre dve mačičky,a som tehotná . Všetci mi píšu že to nebol dobrí nápad. Mám obavy, musíme mačičky dať preč? Ďakujem za každú odpoveď.
môžeš od nich chytiť toxoplazmózu... ale samozrejme nemusíš.
teraz už nič, nech sa o nich zopár mesiacov stará manžel.
@garadyov záchod nech čistí partner aby si neprišla náhodou do kontaktu s ich výkalmi, umývaj si ruky
Toxoplazmu dostaneš skôr zo surového masa a zle umytej zeleniny, ako mačiek
Neviem prečo toxo stále zhadzujú na mačky... Toxoplasma gondii je hnus, ktorý sa vyskytuje prakticky všade. Žije v zemine (čiže aj na zelenine), vo vode, v mäse.... mačky tú toxo nevyrábajú, sú iba jeden z milión možných prenášačov.
Keďže ľudia radi chovali mačky tak, že ich nechali loziť po vonku, váľať sa v zemine, žrať myši a vtáky infikované 300 ďalšími parazitmi, veterinárovi ani za boha, vysoliť 2€ za odčervovaciu tabletku tiež ani za boha, nechať mačku loziť po stole, v posteli, hladkať ju a neumyť si paprče (po mačke, čo sa pol hodinu dozadu váľala na zemi a rožrala myš), tak áno, z toho sa dá chytiť toxo...
Stačí dodržiavať základnú hygienu a žiadna toxoplazmóza nebude. "aLe mAčKy PrEnÁšAjÚ tOxo!!!!" je vec, ktorú ľudia radi papagájikujú a reálne o tom vedia prd makový. Ale to sa tak hovorí, tak to musí byť pravda, že áno...
Pre istotu je fajn ak by bobky vyčistil manžel a potom si umyl ruky a všecičko bude fajn.
Neviem, či ich máte dnu alebo vonku. My máme kocúra vonku a vpohode. Venči sa vonku takže upratovať som nemusela, akurát som ho nemojkala tak ako predtým. A fakt toxoplazmozu môžeš dostať aj z iných zdrojov, nielen z mačiek ale ak môžeš minimalizovať riziko nákazy tak minimalizuj.
Toxiplazmu najskôr dostaneš z čerstvého mäsa, hlavné ak doma nepoužívate zvlášť dosku na zeleninu, zvlášť čerstvé mäso a zvlášť na mäsové výrobky.
Toxoplazmoza je len vo vykaloch mačiek a až po 48 sú tie výkaly infekčné a samozrejme len vo vykaloch nakazených mačiek a aby si to dostala tak by sa ti to muselo dostať do úst. Takže aj keby tie mačky boli nakazene tak keď sa wc čistí každý deň čo by mala byť samozrejmosť tak sa nemáš ako nakaziť a keď to wc bude čistiť niekto iný tak už vôbec nie, skôr si dávaj pozor na zeleninu, mäso, hlinu..

Ak sú veterinárne ošetrené tak nie je dôvod na paniku. Ich výkaly asi chytať nebudeš