icon

Maďarská vyžla

7. júl 2025

Má tu prosím niekto toho psíka? Aký je život s ním? Veľmi sa nám páči aj povahovo, teda podľa opisu na internete, no nemáme skúsenosť s takým psíkom, susedové sliepky sú problém keďže je to lovecký pes? Zvláda samotu- keď pôjdeme niekde na pól dňa- neprídeme do rozbitého domu? V daždivom počasí sa doma nezblázni? Vďaka za postrehy a pomoc pri rozhodovaní 🙂
—- pripadne ešte rozmýšľame nad dalmatincom ale tam nás odrádza plznutie a dom máme zariadený v tmavých farbách tak aby sme nemali všade biele chlpy..asi skôr tá vyžla aj čo sa týka učenia trikov a povelov

autor
7. júl 2025

Ešte ma napadlo, či aj pri takom aktívnom psovi sa dá naučiť, teda vyžadovať od neho- že keď sme doma, je kľud, teda má svoje miesto a nevystrája sa, že energia sa vybíja výlučne von ?

colsami
7. júl 2025

Pri vyzle vas plznutie neodradza?

sisska96
7. júl 2025

chceš do domu alebo na dvor ? Lebo tento pes nie je domáci maznáčik. Je vhodný na dvor, kde má priestor behať.

bystrozraky
7. júl 2025

Ten pes je naozaj super a super priateľský. Ale nemá rád samotu. Ten bude chcieť ísť aj na WC s tebou… ak nikto iný nebude doma. Pozri si základné povahové črty na internete. Samozrejme, že každý je trochu iný… tak ako u ľudí 🙂

simca06022011
7. júl 2025
@sisska96

chceš do domu alebo na dvor ? Lebo tento pes nie je domáci maznáčik. Je vhodný na dvor, kde má priestor behať.

mam tohto psa a je to uzasny pes... co sa tyka nicenia veci doma, to je cisto o povahe a vychove.. moj nenici nic, vydri sam doma ak treba aj cely den, len potom chodi za mnou ako privesok :D Co potrebuje je sa vybehat, aspon vychadzkovo rano vecer a doma potrebuje spolocnost, nie je to taky flegmos, ze moze byt sam na zahrade a prides domov, dvakrat aport a ides dnu a on bude sam. napr vcera burka, natrepal sa mi pod perinu svincur... Na udrzbu je tiez uzasny, jednoducha starostlivost o srst, a vsetko.. ziadne kupanie, ziadne cesanie a u nas ani vycesavanie.. ja ho fakt vyrukavicujem tak 3-4x do roka a dost.
Co sa tyka nicenia.. mne rozhryzol obrus, zo stresu. ale inak nic, za pelech rozhryzeny bol vyhreseny a vaic sa dalsieho nedotkol... rovnako sa naucil ze nesmie lovit doma sliepky, husy, zvierata... proste ako si naucis tak mas. A prave naopak, strazi ich ak sa nieco deje :D A ano, vnutri sa u ans nevystraja, ma svoje pelechy ale vo viacerych izbach, aby bol tam kde chce a pri kom chce. Zvacsa je pri dcere v detskej.

@sisska96 toto prave je milacik, velky... absolutne to nie je dvorovy pes typicky, ze moze byt vonku na zahrade a bude klud. NEBUDE. Bude sa dobijat neustale do interieru tam, kde bude mat spolocnost. Vonku sam nevydrzi a nebude tam robit nic..

wolf_
7. júl 2025

Toto platí všeobecne na psov, čiže aj na vyžlu
- pes zvláda samotu úplne v pohode, AK ho na samotu postupne a najmä správne naučíte
- pes sa doma nezblázni v daždivom ani inom počasí a ani nič doma nezničí, AK ho na to správne naučíte, a AK mu inak dostatočne naplníte potreby vrátane fyzického a psychického zamestnania
- pes nebude doma vystrájať a bude chápať, že doma = oddych, vonku = ideme vybiť energiu, AK ho správne tento režim naučíte, a znova - ak mu inak dostatočne naplníte potreby
🙂😊

biba_18
7. júl 2025

vyžla je pracovný pes, má veľa energie…
a je nerada sama…

akvi
7. júl 2025

Poznám dve rodiny s týmto plemenom, ani jedna nezvládla jej výchovu. Obe majú problém so separacnou úzkosťou, ten pes proste nechce byť sám. Obe otravujú život susedom, ten pes je schopný pol dňa zavijat a štekať, jedného mám v susedstve a ide ma z neho poraziť 😕 Ten pes je neunavitelny a ak s ním nemieniš aktívne behať aspoň 4 hodiny denne, tak prosím ťa, zvoľ iné plemeno. Náš sused už 100x oľutoval svoje rozhodnutie a pokazil si susedské vzťahy, lebo to zavijanie lezie všetkým na nervy.

autor
7. júl 2025

Tak dalmatin vraj pĺzne neskutočne po celý rok..ale to len čo som sa dočítala , … psa chceme do domu do vnútra ale máme aj záhradu

autor
7. júl 2025
@akvi

Poznám dve rodiny s týmto plemenom, ani jedna nezvládla jej výchovu. Obe majú problém so separacnou úzkosťou, ten pes proste nechce byť sám. Obe otravujú život susedom, ten pes je schopný pol dňa zavijat a štekať, jedného mám v susedstve a ide ma z neho poraziť 😕 Ten pes je neunavitelny a ak s ním nemieniš aktívne behať aspoň 4 hodiny denne, tak prosím ťa, zvoľ iné plemeno. Náš sused už 100x oľutoval svoje rozhodnutie a pokazil si susedské vzťahy, lebo to zavijanie lezie všetkým na nervy.

@akvi no susedov nemám z jednej strany najlepších, tým vadí aj keď niekto prejde na motorke okolo ich domu ..nie to ešte aby zavíjal nejaký pes 😖

wolf_
7. júl 2025

... pes ti nebude zavíjať a obťažovať susedov, ak k tomu správne pristúpiš... pes nebude neunaviteľný, ak budeš vedieť ako to konkrétne plemeno/toho konkrétneho psa správne unaviť... celé a všetko je to o prístupe

autor
7. júl 2025

A čo tak Nemecký boxer ? Ale ten výzor no..neviem, povahovo by nám aj ten sedel, ale krásou to veľa nepobralo 😀

akvi
7. júl 2025
@wolf_

... pes ti nebude zavíjať a obťažovať susedov, ak k tomu správne pristúpiš... pes nebude neunaviteľný, ak budeš vedieť ako to konkrétne plemeno/toho konkrétneho psa správne unaviť... celé a všetko je to o prístupe

@wolf_ áno, je to celé o prístupe, ale naozaj drvivá väčšina ľudí netuší, ako psa vychovávať, vidím to denne a roky na prechádzkach a aj na okolitých uliciach. Dovolím si tvrdiť, že drvivá väčšina psov je len ako živý zvonček k domu, drvivú väčšinu som nevidela v živote na prechádzke a drvivá väčšina prahne po štipke pozornosti od človeka. Môžem porátať na prstoch jednej ruky psov, ktorých stretávam pravidelne mimo dvora. My sa tu v štvrti veľmi dobre všetci poznáme a poznajú sa aj naše psy, teda tie, ktoré chodia aj vonku, zvyšok je úplne nepríčetný, vystekava, zavija, ide ich rozdrapit, keď ideme okolo a majiteľom je to šumák.

akvi
7. júl 2025

Autorka - boxer podľa mňa lepšia voľba, čo sa týka výchovy pre začiatočníkov. Ale to je opäť môj subjektívny pohľad, mám tiež skúsenosť s kamarátmi a susedmi a ten pes mi príde nezavislejsi a väčší mámvpčsta. Ale opäť, kus od kusu a výchova je určite gro.

wolf_
7. júl 2025
@akvi

@wolf_ áno, je to celé o prístupe, ale naozaj drvivá väčšina ľudí netuší, ako psa vychovávať, vidím to denne a roky na prechádzkach a aj na okolitých uliciach. Dovolím si tvrdiť, že drvivá väčšina psov je len ako živý zvonček k domu, drvivú väčšinu som nevidela v živote na prechádzke a drvivá väčšina prahne po štipke pozornosti od človeka. Môžem porátať na prstoch jednej ruky psov, ktorých stretávam pravidelne mimo dvora. My sa tu v štvrti veľmi dobre všetci poznáme a poznajú sa aj naše psy, teda tie, ktoré chodia aj vonku, zvyšok je úplne nepríčetný, vystekava, zavija, ide ich rozdrapit, keď ideme okolo a majiteľom je to šumák.

@akvi áno, to s tebou do bodky súhlasím... bohužiaľ... kameň úrazu je za mňa okrem iného aj v tom, že si pred kúpou nepoložia tú najdôležitejšiu otázku načo toho psa chcú/čo s ním chcú podnikať.. A to radím aj autorke 🙂 Chcem parťáka hlavne na maznanie? Chcem spoločníka na turistiku alebo len na pohodové prechádzky? Chcem s ním chodiť behať, bicyklovať? Chcem ho učiť triky? Alebo celkovo - chcem robiť psie športy? Chcem ho len na stráženie domu? Atď. Ako si predstavujem ideálny deň/týždeň so psom?..... A tam je aj odpoveď, ktoré plemeno (alebo či vôbec 🙃 )...

biba_18
7. júl 2025
@anonym_autor

A čo tak Nemecký boxer ? Ale ten výzor no..neviem, povahovo by nám aj ten sedel, ale krásou to veľa nepobralo 😀

@anonym_autor tá krása psa je relatívna - ukrýva sa v oku toho čo sa pozerá…

simca06022011
7. júl 2025

Tak za mňa na výchovu je viszla výborná... aj začiatočníkom. Pes je to ľahko ovládateľný aj cvicitelni. Nauci sa rýchlo všetko. Len potrebuje pozornosť. Ale napr zvládne aj cudzích ludi = hotel, babku = len sa mu niekto musí povenovat
A veľkosť psa je tie akurát. Nakoľko ma strednú veľkosť je to.pes aj dnu, aj do auta aj na výlety správnejšie.
Inak ako sa hovorí pre každého existuje to jeho plemeno 😍 niekto sa zaľúbi do viszle a iny do buldocka atď... v mojom okolí to super plati a ku každej rodine ten ich pes sadol 😊

Co je také negatívne = rad uteká na taracky, nestratí sa, trafí domov ale aj tak sú to nervy. Okrem toho moj napr je veľmi družiny consa týka iných psov a nepomohlo ani cvičenie, on proste am rad aj psiu spoločnosť = a to nie každý pes znáša, čiže stále ho mam na vodzke a k.psom nepúšťam len tak..
Zaujímavé že pes mi nezavija vonku.. kvôli nám. On vonku steká z XY dôvodov iných 😂 čiže je vnútri.inak by sme sa nik ani nevyspali (ani on, ani my)

natinka36
7. júl 2025

Kamos ma vyzlu, strazim ju ked je prec. Ked bola mala tak to bol zahul ale ako vyrastla ma 2 roky, je uzasna.
Naucena uz je na vsetko, poslusna, pocka doma aj cely den bez vymyslania.
Zo zaciatku mi zlikvidovala viac veci no ale odpustila som jej 😆
No zasluzi si tento psik dlhe a vydatne prechadzky nech z neho vybijes energiu. Potom bude spat😆

opica_skorica
7. júl 2025

Ked nemas do buducna cas na aktivne prechadzky s vyzlou aspon (to je minimalne) hodinu denne, tak sa bude nudit. Energiu vybije si inde a nebude to asi pre vas pozitivum. Je to zipsovy pes. Fixovany na majitela. Ako aj weimar aj dalmatin, vsetky su podobne, iba farba ina.
Nasmu pomohlo, ze sme s nim chodili na cvicak, toto vrele odporucam.

simca06022011
8. júl 2025

ja osobne si myslim, a aj chovatelka mi to iste rada dosvedci, ze viszliam nevybijete baterky... prechadzkami. :DDD moj moze ist aj na 6h turistiku a nalietat tam 3x viac km ako my a doma zaspi na hodinu a moze pokracovat dalej. Proste psa si treba naucit kludu, teraz sa ide von, teraz sa hrame/cvicime a veci nenicime. Praca mojho viac unavi, povely, cvicenie a hry na dvore, ked sa len tak besnime alebo aportuje do nemoty o mnoho viac ako vychadzky = aj malym psom sa prave toto odporuca, kedze sa maju vyhybat intenzivnym dlhym prechadzkam atd. Vela si moj musi "posnorit po dvore" (cize musim ho strazit), ponucha si, pohlada, stopuje lisky a kadeco = proste polovnik a potom ide domov spat a drichme ako medved aj cely den. cvicak je super, nakolko viszla rada skusa majitelov ;) niekdy treba na nu aj tvrdsiu ruku (ale citlivu, lebo je to taka citlivka elegantna) aby nerobila cirkus.
My sme k viszle dostali od chovatelky aj manual, comu sa vyhnut a nerobit aj s ohladom na povahu psa :D

opica_skorica
8. júl 2025
@simca06022011

ja osobne si myslim, a aj chovatelka mi to iste rada dosvedci, ze viszliam nevybijete baterky... prechadzkami. :DDD moj moze ist aj na 6h turistiku a nalietat tam 3x viac km ako my a doma zaspi na hodinu a moze pokracovat dalej. Proste psa si treba naucit kludu, teraz sa ide von, teraz sa hrame/cvicime a veci nenicime. Praca mojho viac unavi, povely, cvicenie a hry na dvore, ked sa len tak besnime alebo aportuje do nemoty o mnoho viac ako vychadzky = aj malym psom sa prave toto odporuca, kedze sa maju vyhybat intenzivnym dlhym prechadzkam atd. Vela si moj musi "posnorit po dvore" (cize musim ho strazit), ponucha si, pohlada, stopuje lisky a kadeco = proste polovnik a potom ide domov spat a drichme ako medved aj cely den. cvicak je super, nakolko viszla rada skusa majitelov ;) niekdy treba na nu aj tvrdsiu ruku (ale citlivu, lebo je to taka citlivka elegantna) aby nerobila cirkus.
My sme k viszle dostali od chovatelky aj manual, comu sa vyhnut a nerobit aj s ohladom na povahu psa :D

@simca06022011 sice manual nemame, ale je to tak, pravda, ze povely a aktivita ju unavia viac
nez obycajna prechadzka. A potom drichme. Dobije duracel baterky a znovu je to “doscihový kón” a tak dookola. Cvicak velmi pomohol.
Minimalne v tom, ze moja ruka uz odvtedy neni odtrhnuta od ramena.
A urcit hranice, dosledne. To pomohlo.

simca06022011
8. júl 2025
@opica_skorica

@simca06022011 sice manual nemame, ale je to tak, pravda, ze povely a aktivita ju unavia viac
nez obycajna prechadzka. A potom drichme. Dobije duracel baterky a znovu je to “doscihový kón” a tak dookola. Cvicak velmi pomohol.
Minimalne v tom, ze moja ruka uz odvtedy neni odtrhnuta od ramena.
A urcit hranice, dosledne. To pomohlo.

@opica_skorica ale zase.. naschval sme chceli dostihoveho kona, nie nejakeho lemroska ledva chodiaceho ❤ mne aktivita tohto psa uplne vyhovuje, elegancia, jemny je, opatrny 🙂) uzasniak. A zaroven fakt jednoducha udrzba.

opica_skorica
8. júl 2025
@simca06022011

@opica_skorica ale zase.. naschval sme chceli dostihoveho kona, nie nejakeho lemroska ledva chodiaceho ❤ mne aktivita tohto psa uplne vyhovuje, elegancia, jemny je, opatrny 🙂) uzasniak. A zaroven fakt jednoducha udrzba.

@simca06022011 to je pravda.
Plzne obcas tie jeho kratke chlpy, potom su vsade, ale da sa.

jankaovecka
10. júl 2025

@wolf_ ti tak vhodne odpovedas! Kiezby si z toho ludia aj nieco zobrali😔
..autorka, nekupuj si psa LEN podla vyzoru!

wolf_
11. júl 2025
@jankaovecka

@wolf_ ti tak vhodne odpovedas! Kiezby si z toho ludia aj nieco zobrali😔
..autorka, nekupuj si psa LEN podla vyzoru!

@jankaovecka jéj 😊 ďakujem