icon

Morča alebo zakrpatený zajačik pre dcérku

paloma282
20. máj 2025

Zdravim, potrebujem poradiť. Dcérka 9r by chcela mať svoje prvé domáce zvieratko. Chcela by morča. By sme v byte takže na vybehanie je len byt. Čo sa týka starostlivosti a čistoty vraj ten malý zakrsly zajačik je o niečo jednoduchší ako morča. Má to byť skúška, či sa dcérka dokáže starať o nejaké zviera. Takže nevieme koľko ju to bude baviť sa o niečo také starať. Aby to nerobilo moc neporiadok. Ako je to s hraním sa? Dá sa pohrať aj so zajacom či morciatko je viac na hranie. Dcera tvrdí, že zajac bude iba spať, že sa s ním nepohra. Vďaka za skúsenosti a rady.

ankare
20. máj 2025

@paloma282 my máme škrečka a ten celé dni len spí. Odbije 22 hodín a už má párty v plnom prúde. 😅

0silvia0
20. máj 2025

@paloma282 zajac nie je jednoduchsi ako morca. A nie kazdy zajac sa rad nosi od deti. To skor morca, je komunikativnejsie, ale odporuca sa mat dve.

biba_18
20. máj 2025

jasne že sa pohrá aj s králikom, králik je jedno úžasné spoločenské zviera. náš vedel chodiť na wecko, aportoval, deti keď sa hrali na koberci tak sa hral s nimi, posúval autíčka a celkovo bol vždy s nimi keď sa hrali, chodil z nami aj keď sme sedeli napr. v kuchyni tak sa ťahal za nami, bol veľmi zvedavý…
ale králik je ničiteľ, neviem ako morčatá ale králiky hryzú všetko čo sa hrýzť dá, treba káble poskrývať a tiež všetko cenné za čím vám nebude smutno keď dohryzie 😂

0silvia0
20. máj 2025
@biba_18

jasne že sa pohrá aj s králikom, králik je jedno úžasné spoločenské zviera. náš vedel chodiť na wecko, aportoval, deti keď sa hrali na koberci tak sa hral s nimi, posúval autíčka a celkovo bol vždy s nimi keď sa hrali, chodil z nami aj keď sme sedeli napr. v kuchyni tak sa ťahal za nami, bol veľmi zvedavý…
ale králik je ničiteľ, neviem ako morčatá ale králiky hryzú všetko čo sa hrýzť dá, treba káble poskrývať a tiež všetko cenné za čím vám nebude smutno keď dohryzie 😂

@biba_18 to je este dobre, nasa nam vyhryzla dieru do gauca. A tie ohryzene steny, nikdy viac. Ale chyba mi, bola uzasna. Aj nasa vedela chodit na wecko a ked si dcera nechala na zemi barbiny, mali hned odhryznute prsty a nosy🤣

dori92
20. máj 2025

Podla mňa jednoznačne morciatko. Ja som mala tiež asi 8r, keď mi rodicia jedno kúpili. Úplne úžasné maznave morča, dožilo sa pekných 5 rokov, mala som ho strašne rada a starostlivosť bola oveľa jednoduchsia ako o králika.
Králik je veľký, a ak nenatrafis na kludneho jedinca tak skončíš ako my -- bojíme sa ho chytiť, taky je kusavy. Ja som za morciatko.

biba_18
20. máj 2025

haha, môj syn ju občas volal godzilla 😂 keď mu rozhadzovala autá po koberci keď sa hral (mal taký koberec s cestami…)

biba_18
20. máj 2025
@dori92

Podla mňa jednoznačne morciatko. Ja som mala tiež asi 8r, keď mi rodicia jedno kúpili. Úplne úžasné maznave morča, dožilo sa pekných 5 rokov, mala som ho strašne rada a starostlivosť bola oveľa jednoduchsia ako o králika.
Králik je veľký, a ak nenatrafis na kludneho jedinca tak skončíš ako my -- bojíme sa ho chytiť, taky je kusavy. Ja som za morciatko.

@dori92 veľký? náš mal iba 1,6 kila

0silvia0
20. máj 2025
@dori92

@dori92 kusaveho zajaca treba dat vykastrovat, je teritorialny, preto niekedy hryzie.

biba_18
20. máj 2025
@0silvia0

@biba_18 to je este dobre, nasa nam vyhryzla dieru do gauca. A tie ohryzene steny, nikdy viac. Ale chyba mi, bola uzasna. Aj nasa vedela chodit na wecko a ked si dcera nechala na zemi barbiny, mali hned odhryznute prsty a nosy🤣

@0silvia0 do obyvačky mohla iba s dozorom, v podstate iba na gauči na rukách keď sme ju mojkali. voľne behala iba po detskej. sme spravili taký plotik ktorý som vkladala do dverí aby neprešla z detskej ďalej…

lulu19
20. máj 2025

My máme zajka a bolo to najlepšie rozhodnutie ju mať ❤️

kubkovan
20. máj 2025

@paloma282 my máme morčiatka aj zajka zakrslého. Čo sa týka bordelu, každý je špecifický. Z morčiatok je veľa prachu, lebo sa denne treba starať o čistú postieľku čo sú hobliny, no zasa nebehaju po byte voľné. Zajkovi stačí zamiesť a len záchod vyčistiť, no po ceste sa stáva, že stratí dáky bobek (aspoň ten náš 😅), inak je čistoty. Povahovo u nás jednoznačne zajačik vyhráva, to je taký mojkáčik a morčiatka su bojazlivé. Králik však potrebje priestor na behanie, u nás ma cez deň voľný výbeh v byte, na večer zatvárame, lebo susedia by neboli nadšený keby v svojej nore "prepravka+valec pre mačky" hrabal 😅 pri zajkovi fakt treba dávať pozor aj na káble, oblečenie atď., na začiatku aj gauč, posteľ aby neobcikal, ale my sme šťastní, že ho máme a nemenili by sme za nič ❤️

colsami
20. máj 2025

Mate vyriesene co so zvieratkom potom, ak tato "skuska" kolko ju to "bude bavit" rychlo zhasne?

Z mojho okolia a skusenosti by som isla do morcata - vacsinou lepsie povahy k detom, nez zajaciky. Samozrejme treba si overit aj toho konkretneho pred kupou - a idealne nekupovat z chovakov.

lenkasarka
20. máj 2025
@0silvia0

@dori92 kusaveho zajaca treba dat vykastrovat, je teritorialny, preto niekedy hryzie.

@0silvia0 no veru to kastovanie nie vždy pomôže. Ten nás zajac bol aj po kastracii rovnaký hryzol ako šialený.

0silvia0
20. máj 2025
@lenkasarka

@0silvia0 no veru to kastovanie nie vždy pomôže. Ten nás zajac bol aj po kastracii rovnaký hryzol ako šialený.

@lenkasarka fakt? U nas sa po kastracii aj samec aj samica vyrazne upokojili. Ale tak moze byt ze su aj besne vynimky.

lenkasarka
20. máj 2025
@0silvia0

@lenkasarka fakt? U nas sa po kastracii aj samec aj samica vyrazne upokojili. Ale tak moze byt ze su aj besne vynimky.

@0silvia0 naozaj a aj smrad ostal takmer rovnaký. Už som to nedávala a dali sme ho k mamke do domu. Tam bol cely deň vonku pod klietkou a v noci dnu a všetci sme boli spokojní. A zajaca by som po tejto skúsenosti nekupila nikdy viac

mimikarol
21. máj 2025

Sestra majú zajačika. Je zlatý ale hryzie a škriabe ich, žiadny kábel neni v bezpečí...

megan777
14. aug 2025

Ahojte môj 4tyzdnovy zajačik , samička Viki ,dnes som si ju bola vziať od maminky tak napíšem ešte neskôr,je milucky dá sa mojkat