icon

Môžem chovať psa v záhradkársko-chatkárskej oblasti?

26. nov 2024

Dobrý deň. Môžem chovať psa v záhradkársko-chatkárskej oblasti na pozemku ? Sťahujeme sa do bytu, a máme veľkého psa, chceli by sme ho dať von, pri chatku, kde by sme každý deň chodili za ním, cez víkendy by sme tam chodili spať.

alenka58
26. nov 2024

môžete ak mu vytvoríte podmienky, keďže má byť vonku

nynia
26. nov 2024

Určite áno pokiaľ bude mať potrebnú starostlivosť a zázemie, pohyb, krmivo a vodu. Ale treba dávať pozor na separačnú úzkosť predsa len pes je spoločenské zviera a samota mu nemusí robiť dobre.

colsami
26. nov 2024

No, nechavat psa sameho niekde byvat tiez nie je najstastnejsie riesenie. Ak neberiem do uvahy "welfare" stranku veci - co ak sa nieco stane? Niekto vnikne na pozemok a pes ho napadne? Kto to zisti a kedy? Co ak bude za plotom jezko a pes bude nanho 8h vkuse v noci stekat? (Ak je to chatkova oblast kde maju ludia aj trvale byvanie, nic moc pre vztahy). Co ak pes zdrhne? (Kym to vobec zistis, najdes a strhne zver alebo niekomu naroby neporiadok u susedov, zadrhne sliepky a pod.)
Dobre to zvazte 🤨

rozculena
26. nov 2024

chudák pes

autor
26. nov 2024

@nynia samozrejme 🙂
@colsami plánujeme tam namontovať kamery, tie vedia hlásiť aj zvuk. Psovi sa tiež dá dať GPS na obojok, a pozemok dobre zabezpečiť. Nevravim, že je to ideálne riešenie, ale čo robiť v situácii, že mame tak 32kg psa, ktorý je celý život zvyknutý na pobyt vonku? 🙂. Rada prijmem aj iné riešenie, ale na nič lepšie sme neprišli.

colsami
26. nov 2024

@anonym: ja neposudzujem vase riesenie, ani nepoznam vasu situaciu, takze mna je do toho nic. 😊 Iba poukazujem na mozne uskalia takehoto riesenia... Uvidite, ako a ci to bude fungovat.

trema
26. nov 2024

aj my sme mali psa, ktory bol vonku (tiez mal nad 30kg, to ma by smerodajne?), vonku sme s nim travili niekolho hodin denne.. potom sme sa stahovali do bytu a pes to vpohode zvladol, bol urcite stastnejsi ako ked bol na dvore, lebo bol s nami v byte stale.. neviem preco si ludia myslia, ze pes je super stastny, ked ma velky dvor, nas ked sme ho nechali sameho, tak len drichmal, urcite nepobehoval po dvore stastny ako blcha 🙂 ja by som ho sameho nikde nenechavala

nika523
26. nov 2024

Zabezpečiť hlavne pozemok aby nemusel byť zavretý celé dni vo voliere a nie nie je to šťastné riešenie ale keď nemáte inú možnosť...

simca06022011
26. nov 2024

neviem ci bude mozne tak dobre zabezpecit pozemok, maju znami takto psa, ale vo voliere a chodia tam denno denne, v podstate na hodiny a v lete/alebo aj inokedy, cez vikendy/ tam aj ostavaju= maju to blizko.
To ze je zvyknuty von, neznamena, ze tam musi byt.. ja mam viszlu bola vonku 3roky, zvyknuta, spokojna... a uz je 4roky vnutri (lebo utekal, aj ked zabezpeceny dvor :DD ).. a je spokojna, stastna, rovnako sa tak vala na pelechu ako predtym v travniku.
pre mna pohodlnejsie mat psa pri sebe a pod dozorom, ma spolocnost, opateru aku potrebuje, hocico sa mu hocikedy moze stat... a sledovat na obojku, ze kde je.. kym tam dobehnes, ak nebodaj ujde, tak sa kadeco moze stat.

autor
26. nov 2024

@colsami jasne, chápem 🙂 my dlho sme sa nad tým zamýšľali, a neprišli sme na nič lepšie, možno časom prídeme aj na vhodnejšie riešenie
@trema môj muž ho dnu nechce, nie je veľký psíčkar, vraj je príliš veľký do bytu. Aby nedoškriabal parkety,dvere. + dosť dlhu srsť a plzne.. mne by v byte nevadil, ale muž do bytu zvieratá nechce.
@simca06022011 muža asi nepresvedčím, aby sme ho brali do bytu 🙂 bol to môj pes ešte pred manželstvom.

wolf_
26. nov 2024

Nepísala si sem už? Ja sa obávam z toho čo tu bolo napísané, že "každý deň chodili za ním" by bolo zo začiatku možno často aj na dlhšie a časom menej, na kratšie a na kratšie... Načo je niekomu pes (spoločenské svorkovité zviera!) kdesi v prdeli preč?

nika523
26. nov 2024

@trema presne tak, každý pes je šťastnejší aj v menšom byte s človekom ako sám na neviem akom veľkom dvore

nika523
26. nov 2024

Je to smutné keď pes musí takto žiť sám 23.5 hodín a raz do dňa niekto k nemu príde 😪

colsami
26. nov 2024

@autorka no, este je moznost najst mu novy domov, kde by sa mu ludia venovali ze by bol clen rodiny. Ty vies, co je pre psa lepsie a ci bude stastnejsi sice vas, ale na chate sam s plotom a GPS, alebo... Ale to mi teraz napadlo este ako riesenie. Defacto - ak na psa nemam cas, hladam mu rodinu, kde nanho cas maju.

margotka17
26. nov 2024

A v tej záhradkárskej oblasti nie sú susedia, čo by u nich býval a vy by ste za ním chodili? Jedlo, očkovania...by ste riešili vy, ale aby nebol sám tak aby bol vedľa u niekoho.

bubuzu
27. nov 2024

Zažila som takto psa s poviem ti, radšej mu nájdite nový domov. To sú teraz také predstavy, že za ním budete chodiť cez víkendy. Pes potrebuje spoločnosť. Bude vám tam chradnuť a trápiť sa, pritom by mohol byť šťastný pri niekom inom. Známemu takto žena odmietla psa v byte, tak ho dal na pozemok, chodil ho každý deň vybehať riadne, kŕmiť, ale ten pes je nešťastný a vlastne celé dni sám. Už je aj starý a pomaly odchádza... Keď si spomeniem aký bol na začiatku, keď ešte býval so známym na chalupe a čo sa z neho stalo.

nika523
27. nov 2024

@bubuzu lenže darovať psa do dobrých rúk tiež nie je jednoduché, vetšinou také psy nekončia dobre, mňa veľmi rozčuľuje to že človek si zadováži psa a nerozmýšľa čo bude ďalej, veď mladá žena mohla myslieť nato že sa vydá, nájde si priateľa, bude sa chcieť k nemu nasťahovať alebo sa odsťahovať z domu od rodičov atď, treba počítať s tým že ten pes ti bude 15 rokov a či som schopná 15 rokov žiť tak ako teraz a dať mu to čo mu dávam teraz a nie potom pes musí preč

nika523
27. nov 2024

Minule som čítala že súrne darujeme psa lebo máme dieťa ktoré chodí stvornozky, má chlpy na rukách atď a že na psa už ani nemajú čas, poznám tu ženu z videnia, mala asi 20 keď si kúpila psa a teraz má asi 25. To čo si myslela že ďalších 15 rokov nebude mať dieťa, manžela, priatelia? Čo nepočítala s tým že raz bude mať dieťa? Načo si toho psa vlastne kupovala? Či čo to je vec, hračka teraz chcem a keď sa mi to nebude hodiť dám preč?

bubuzu
27. nov 2024

mala som psa 15 rokov, od výšky a vtedy som vážne neuvažovala o tom, čo bude, keď vyrastiem... Ale pes so mnou išiel všade. Do každého podnajmu, na cesty, často aj do práce, keď čakala šteňatá, bývali sme kvôli nej s mužom v starej chalupe, aby sme mohli byť pri nej. Keď ochorela, nosili sme ju na rukách vencit. A to môj muž je z dediny, pre neho patrí pes na dvor a nie dnu. A aj tak ju kvôli mne akceptoval vo vnútri a keď sme mali malé bábo, tak to bol on, ktorý sa o ňu vlastne staral a vodil ju slepú slimačím krokom po vonku, dokým sa nevyvencila. Ak sa o toho vášho nedokážete naozaj s láskou postarať a chcete ho niekde len odložiť, nájdite mu naozajstný domov.

anouschka5
27. nov 2024

Nikdy, ale že naozaj nikdy by som psa nedala samého do záhradkárskej osady - poznám rodinu, ktorej takto psa zapichli nožom - aj keď je to väčší pes 32 kg určite nie je vlčiak ( nemecký ovčiak ) či iné veľké plemeno - pes je šťastný v rodine nie niekde na samote s nikým

aandrea9
27. nov 2024

Úprimne? Náš sused v záhradkárskej osade ma na záhrade retrievera. Vo voliere. Venčí ho ráno, venčí ho navečer. Nikdy tam sused nespí, ani v lete, byva v bytovke 3 km od zahrady. Pes je vonku z voliery iba ak je sused s rodinou na záhrade. Pre mňa je to chudák pes. Keď prídeme na zahradu, tiska sa k plotu a skrabkaj ma za uchom. Chyba mu človek. Je mi z toho zakaždým smutno😔

nika523
27. nov 2024

@aandrea9 áno je to smutné