Môžu sušené hrozienka ublížiť psovi?
Ahojte. Svokra nám strážila psa, 9 mesiacov amstaff. ( sama sa ponúkla, že či by s ním nemohla byť) Teraz mi muž hovorí, o tom čo vyviedla jeho matka. Pes na prechádzke požral asi 3 hovná, ževraj vyzerali na mačacie a doma zl stola im zjedol misku sušených hrozienok. Tabletky na odčervenie som objednavala ale neviem čo tie hrozienka. Môže sa mu niečo stať?
@lindusss2016 ďakujem za info
Hrozienka sú ešte toxickejsie ako hrozno samotné. Určite sme veterina a skontrolovať obličky, niektorému psovi to nemusí urobiť nič, iný môže zomrieť
@akinom112 ach bože, ďakujem za info idem hneď volať
Drzim palce
Z trocha hrozienok sa mu nic nestane. Ak to bola mala miska, pre cca 25-30kiloveho mladeho amstaffa to nic nie je.
Hrozno aj hrozienka sú pre psa jedovaté
Toxicita je pri urcitej davke a nie par hrozienkach v miske. Predtym, nez budete zbytocne stresovat, tu to maju pekne vysvetlene:
https://www.facebook.com/share/p/14txLrHWntY/
Môj pes zožral toľko hrozna na oberacke ze sa divím ze tu ešte je😂 nič sa mu nestane
@colsami nebola by som si taká istá. Hrozno a hrozienka je rozdiel, hrozienka sú toxickejsie. Bola stanovená toxická dávka hrozienka- 1 hrozienko na 5 kg. Tak si prerátajte misku. Nie každý pes metabolizuje hrozno rovnako, preto to nie všetkým musí spôsobiť akútne oblickove zlyhanie, ale odporúčam nájsť viac zdrojov a hlavne zahraničných, ako jednu veterinárnu facebookovu stránku 🙂 som veterinarka a verte mi, viem o com hovorím, keď vravím, že to psa vie zabiť.
@akinom112 tiez som veterinarka a zazila som nespocetne vela otrav, najma na pohotovostiach, aj miernych aj velmi skaredych, s postupnym ci priamim uhynom do hodiny od prichodu. Intoxikaciu hroznami, akokolvek vela ho realne pes pojedol, to som naozaj nikdy nevidela a ani len nepocula od kolegov.
Ale beriem, mozno niekto zazil.
@colsami ja som pôsobila vo vinárskej oblasti, a nie jeden pes mi prišiel v anurickom štádiu, mladý labrador ani nie ročný, aj napriek intenzívnej starostlivosti za dva dni od požitia uhynul. Viem, že su psy, ktoré sa hroznom kŕmia celý život a nič sa im nestane,ale nikdy neviete povedať, ako zareaguje daný pes. Ja som skôr opatrná, keďže z vlastnej skúsenosti viem, že to vie končiť fatálne
Co ste ,,vybavili"?
@akinom112 predpokladam, ze ten labrador pozil riadne mnozstvo (ako labradori vedia) a pravdepodobne cerstveho hrozna? Alebo to bolo par hrozienok? Napis viac, zaujimave. Ja som teda pracovala len v krajinach kde nejake specialne "vinarske oblasti" nie su, takze naozaj nikdy ani len chyru o realnom pripade z praxe.
@colsami prisli, že mali oberačku a pes zvracia a hnackuje, že sa najedol hrozna, ale stále relatívne veselý, nemerateľna urea, fosfor, kreatinin, zahájenia infuzia terapia, do druhého dňa nevyprodukoval ani kvapku mocu, ani sa mu nenaplnil močak, hromadila sa mu len tekutina okolo obličiek, a na ďalší deň sa už nezobudil. Majitelia hotoví, lebo predtým mali psa, ktorý jedol hrozno a nikdy mu nič nebolo
@erickatt všetko je ok
@akinom112 na 5 kg je to 10-30 bobúľ
Pri väčšom psovi je počet bobúľ na kg ešte väčší. Takže čím väčší pes tým viac hrozna môže zjesť na svoju váhu bez toho aby mu to ublížilo
Pre niektore psí je to jedovaté ( chýbajú enzýmy, genetická záležitosť). Hneď po požití vyvolať zvracanie, neskôr humac, alebo živočíšne uhlie. Niektoré z mojich psov bežné oberajú a papaju hrozno, a našťastie nič im nikdy nebolo (mám krížence).

Psy hrozna nesmu. Ak naozaj zozral misku, isla by dom na veterinu, mozu mu zlyhat oblicky.