icon

Pes v puberte

lebandulka7
9. jún 2025

Zdravím, náš pes sa dostal do puberty a všetko sa otočilo o 180 stupňov všetko hryzie,trhá, nepočúva ani jeden povel čo mu povieme, naháňa naše mačky, chodí štekať ku zajacovi, doteraz sme to ako tak zvládali nebol takýto, ale začal si robiť všetko po svojom už nevieme ako to zvládnuť fyzickej ak psychickej stimulácie ma dost prechádzky beh interaktívne hračky ale nič ho zrazu nezaujíma len ako robiť zle :/ nejaké rady skúsenosti?

pribinak
9. jún 2025

@lebandulka7 smer cvičisko

colsami
9. jún 2025

(Skuseny) vycvikar. Uz ked si zacal robit co chce ste to sice mohli podchytit, takto si krasne buduje zlozvyky a upevnuje pocit, ze majitela moze mat na haku. Takze cim skor sa nakontaktuj na niekoho, co Ti ho pomoze upratat. A nie, same to neprejde 😊

tenerifka
9. jún 2025

Co najskor vykastrovat....

danica2711
9. jún 2025

@lebandulka7 čím skôr cvičiteľ, lebo inak čoskoro máte doma chlpatého vodcu svorky = hlavu rodiny

3009
9. jún 2025

@lebandulka7 napíš do redakcie Neposlušní a príde ti Ferko pomôcť.

majka36912
10. jún 2025

Nasa je tiez teraz v puberte, do toho sa jej menia zuby, cize tiez vsetko stale okusuje, macky obcas ponahana, ale v tomto ju ucime, ze to nie je prijatelne. Chce to hlavne pevnu ruku a disciplinu, so sestrou pravidelne opakujeme rodicom, ze kym oni nebudu mat disciplinu vo vychove, tak ten pes ju mat sam od seba urcite nebude. Ale planujeme s nou zacat uz zacat chodit na vycvik, lebo predsa len z nej vyrastie velky pes a nic nie je horsie ako velky a neposlusny pes 😅

tramtada31
10. jún 2025

Nie smer cvičisko, lebo on nepotrebuje vediet sadni, ľahni, privolanie. On potrebuje urcit hranice, čo smie, nesmie, to vieš docieliť dôslednosťou, bez strachu a bitky, citlivým a láskavým pristupom. Aké je to plemeno?

colsami
10. jún 2025
@tramtada31

Nie smer cvičisko, lebo on nepotrebuje vediet sadni, ľahni, privolanie. On potrebuje urcit hranice, čo smie, nesmie, to vieš docieliť dôslednosťou, bez strachu a bitky, citlivým a láskavým pristupom. Aké je to plemeno?

@tramtada31 na cvicisku sa neriesia len sadni lahni a privolanie. Na cvicaku by sa mali nachadzat skuseni vycvikari, ktori koriguju majitela, ako ma manipulovat a komunikovat so psom, nastavit mu hranice, a spravit z neho vychovane zviera. Pretoze nijako prirodzene to ludia bezne bez skusenosti nevedia - a preto potrebuju jasne a nazorne ukazky v praxi na vlastnom psovi, nie teoreticke napovedy cez internet, ktore nedokazu pochopit a uviest do praxe 😊

tramtada31
10. jún 2025
@colsami

@tramtada31 na cvicisku sa neriesia len sadni lahni a privolanie. Na cvicaku by sa mali nachadzat skuseni vycvikari, ktori koriguju majitela, ako ma manipulovat a komunikovat so psom, nastavit mu hranice, a spravit z neho vychovane zviera. Pretoze nijako prirodzene to ludia bezne bez skusenosti nevedia - a preto potrebuju jasne a nazorne ukazky v praxi na vlastnom psovi, nie teoreticke napovedy cez internet, ktore nedokazu pochopit a uviest do praxe 😊

@colsami ja som dobrovoľník v KS, medzi utulkacmi sa pohybujem cez 10 rokov, cez 60 som ich mala doma v docaske (hlavne veľké plemena). V našej ks väčšinou končia problemovi psi, psi od mnozitelov, z objektov, takí, ktorých nikto nechce, čiže sme si presli všeličím. Mali sme aj problémových psov, agresívnych, s traumami, ktorým sme hľadali prevychovy a moje skusenosti sú take, že väčšina cvicitelov sú amateri, ktori sa špecializujú na zakladnu poslusnost a nevedia odstraňovať nežiadúce spravanie, socializácie prebiehaju amatérsky a aj tie rady sú amaterske, ktoré pomozu možno nejakému sidliskovému gaučiakovi, ale nie psovi, ktorý má poruchy spravania, v Ba, čo je 500 000 miliónové mesto nenájdeš naozaj odborníka. Jeden pretazovany tu vycvikar, ktorý má aj psi hotel, volal mojej adoptívnej rodine mojej exdocaske, aby sa vratili z dovolenky 1000 km, lebo ich pes je smutný a nedava pobyt u neho. Pred detmi som robila prevozy utulkacov, poznam mnohých predstaviteľov útulkov, ktori to naopak so psami vedia, ale preto, lebo sa s problémovými psami stretávajú každý deň, preto si dovolím tvrdit, že kto je a kto nie je odborník a len sa na neho hra. Teba evidujem, že si veterinár, tiež sa pohybuješ medzi psami, viem, že tomu rozumieš, ale fakt tá úroveň sídliskových cvicitelov je na úbohej urovni.

colsami
10. jún 2025
@tramtada31

@colsami ja som dobrovoľník v KS, medzi utulkacmi sa pohybujem cez 10 rokov, cez 60 som ich mala doma v docaske (hlavne veľké plemena). V našej ks väčšinou končia problemovi psi, psi od mnozitelov, z objektov, takí, ktorých nikto nechce, čiže sme si presli všeličím. Mali sme aj problémových psov, agresívnych, s traumami, ktorým sme hľadali prevychovy a moje skusenosti sú take, že väčšina cvicitelov sú amateri, ktori sa špecializujú na zakladnu poslusnost a nevedia odstraňovať nežiadúce spravanie, socializácie prebiehaju amatérsky a aj tie rady sú amaterske, ktoré pomozu možno nejakému sidliskovému gaučiakovi, ale nie psovi, ktorý má poruchy spravania, v Ba, čo je 500 000 miliónové mesto nenájdeš naozaj odborníka. Jeden pretazovany tu vycvikar, ktorý má aj psi hotel, volal mojej adoptívnej rodine mojej exdocaske, aby sa vratili z dovolenky 1000 km, lebo ich pes je smutný a nedava pobyt u neho. Pred detmi som robila prevozy utulkacov, poznam mnohých predstaviteľov útulkov, ktori to naopak so psami vedia, ale preto, lebo sa s problémovými psami stretávajú každý deň, preto si dovolím tvrdit, že kto je a kto nie je odborník a len sa na neho hra. Teba evidujem, že si veterinár, tiež sa pohybuješ medzi psami, viem, že tomu rozumieš, ale fakt tá úroveň sídliskových cvicitelov je na úbohej urovni.

@tramtada31 suhlasim s Tebou.
Len vzdy zijem vo viere ze si ludia toho (kvalitneho) vycvikara najdu, ako vzdy pripomienkujem. Ale defacto su odkazani na to, co a kto na tom cvicaku je. Malokto je ochotny alebo schopny (nie v zlom, proste sa tomu bezny majitel nerozumie) rozoznat, kto sa vyzna a kto je len tajtrlik. Ktorych je mnoho. Ale ak sa o to co len pokusia, urcite je aspon nejaka sanca ze so psom trochu pohnu, ako ked nespravia nic, alebo sa budu o to pokusat len sami...

priscilla07
10. jún 2025

O ake plemeno sa jedná??

lebandulka7
autor
12. jún 2025
@priscilla07

O ake plemeno sa jedná??

@priscilla07 zlatý retriver

wolf_
12. jún 2025

Ja súhlasím s tým, že smer tréner. Ale rovnako súhlasím s tým, že tých kvalitných je málo, a ak sa človek do problematiky nevyzná tak prirodzene nevie dobre odlíšiť kto je ten čo naozaj vie. K tejto téme akurát nedávno vydali podcast psichologiecz, na youtube to nájdeš ako "Na tohle si dejte pozor při výběru trenéra/cvičáku: Kateřina Kůrková". Celý podcast som si nevypočula kedže toto (už) neriešim, len útržky, ale verím, že stojí za vypočutie 🙂 Celkovo mávajú kvalitné podcasty. A aj celkovo odporúčam aj samoštúdium. Kvalitných relevantných materiálov je v dnešnej dobe dosť (ale aj tých nekvalitných, žiaľ... napr. odporúčam sa vyhnúť radám od Juraja Ferka a random radám na laických fórach)... Držím palce 🙂

A áno, spomínaná dôslednosť je veľmi veľmi dôležitá. Počas celého života psa, ale v puberte obzvlášť 👍