icon

Plemeno psa vhodné pre rodinu s deťmi

4. dec 2025

Mám otázku na psíčkarky, síce by som sa psíčkarkou mohla nazvať aj ja, ale teraz je iná situácia 🤪 .. na starobu nám uhynula naša fenočka. Máme ešte jednu vykastrovanú fenku 4 ročnú. Francúzsky buldog. Máme aj malé deti, 5r a 2r. Žijeme v dome zo záhradou (ale na to sa ohľad neberie, chceme fenku do domu do vnútra) Naše požiadavky sú, určite živšie plemeno ako je buldoček. Ak by sa vedela naučiť aj pár nejakých trikov tak to by bolo len plus..🤗, aby zvládala aj dlhšie prechádzky, prípadne ľahšiu turistiku, ale aj aby sa s nami vedela pól dňa váľať na gauči 🥰 či pripadne ostať sama doma pár hodín kým budeme trebárs na nákupoch … nie lovecké plemeno, pretože všade majú susedia sliepky🫣veľkosťou maximálne po kolená a krátkosrsté/pripadne stredne dlhá srsť… máte nejaký nápad na takéto plemeno? V neposlednom rade uvažujeme aj o tom, že dáme domov opustenej fenočke z útulku. No mám trochu strach k deťom vziať psíka, ktorý bol odobraný z osady a ktovie ako by reagoval na deti keďže si tam určite tie psy zažijú veľa zlého. Môžete mi písať aj vaše skúsenosti s adoptovanými psíkmi.

Strana
z3
anonym_35f8f7
4. dec 2025

teraz co rozbili tu ,mnoziaren su utulky prepchate jeho psami a aj steniatkami .. takze byt tebou popozeram sa tam ... ak nevies aku rasu je ti to v podstate jedno .. nechces to ani na chov takze dalsie plus pre utululok ... a dobry skutok sa pozita na cely zivot ;)

zuzanita1609
4. dec 2025

Chlpáči z útulkov sú tí najvdačnejši. Určite sa toto rozhodnutie odvďačí vo všetkých vašich požiadavkach. (Aj keď každá povaha psa je iná a nezáleží na rase).

dadis
4. dec 2025

Ja mam psika z osady. Nemohli sme si lepsie vybrat. Mal 5m, ked sme si ho vzali z utulku.

marsmykkok
4. dec 2025

Ja som zase skôr za psíka z chovnej stanice, vidíš matku a jej povahu ktorá ovplyvní dosť povahu šteniatka, rovnako chovateľ je s nimi viac ako dobrovoľníci v útulku a vie ti lepšie povedať povahu psíka, ty potrebuješ takého stredne aktívneho, teda nie takého čo prespí celý deň, ale ani zase nie takého čo nevydrží bez aktivity. Neviem čo majú s výberom spoločné sliepky susedov? Dobrý plot treba tak či tak, keby aj nedrhne sliepky ale chodí tam za ich psom, za jedlom ak budú grilovať a tak susedia určite nebudú nadšení...

lenkasarka
4. dec 2025

Moja mamka má už tretieho PSA z osady a poviem ti sú to tak vďačne stvorenia.

anonym_35f8f7
4. dec 2025
@marsmykkok

Ja som zase skôr za psíka z chovnej stanice, vidíš matku a jej povahu ktorá ovplyvní dosť povahu šteniatka, rovnako chovateľ je s nimi viac ako dobrovoľníci v útulku a vie ti lepšie povedať povahu psíka, ty potrebuješ takého stredne aktívneho, teda nie takého čo prespí celý deň, ale ani zase nie takého čo nevydrží bez aktivity. Neviem čo majú s výberom spoločné sliepky susedov? Dobrý plot treba tak či tak, keby aj nedrhne sliepky ale chodí tam za ich psom, za jedlom ak budú grilovať a tak susedia určite nebudú nadšení...

@marsmykkok a ak chyti povahu po otcovi kt ani neuvidi? alebo proste bude alfa samec ? neda sa u psa chytit povaha po rodicoch - tak to nefunguje

zuzanaam
4. dec 2025
@lenkasarka

v útulkoch sú aj šteniatka a mladé psy, vychováš podľa seba. Nie každý psík je z osady. Ideálne vziať ho najprv na pár prechádzok a spoznať. Mala som 3 adoptovaných a všetci boli veľmi vďační a to mal jeden za sebou aj komplikovaný osud.

autumn1
4. dec 2025

Veď v útulku máš aj šteniatka, niektoré dokonca tam príjmamú ešte slepé alebo tehotné sučky. Takže ak chcete z útulku nemusíte brať dospelého psíka, ktorý môže mať problémy, zobriete si tzv nepopísaný papier. Čo sa týka plemena, každé dokáže oddychovať, byť aktívne aj byť samé doma všetko je o výchove a výcviku, skúsený chovateľ vám dokonca vyberie presne takého aby spĺňalo vaše požiadavky. Ja by som sa podľa popisu poobzerala po stafordovi ale určite s PP. Alebo úplne prvé mi napadla krátkosrstá border kólia ale to bude mať asi na teba veľa srsti.

zuzanaam
4. dec 2025
@lenkasarka

@lenkasarka ten prvý post mal byť pre zakladateľku témy, pardon, nejako som sa preklikla

lenkasarka
4. dec 2025
@zuzanaam

v útulkoch sú aj šteniatka a mladé psy, vychováš podľa seba. Nie každý psík je z osady. Ideálne vziať ho najprv na pár prechádzok a spoznať. Mala som 3 adoptovaných a všetci boli veľmi vďační a to mal jeden za sebou aj komplikovaný osud.

@zuzanaam sú priamo z osady nie z útulku. Teda už len jedna. Prednedávnom jedna umrela na starobu a jej sestra je už tiež hlucha,ale stále akčná tak snáď nám ešte dlho požije

marsmykkok
4. dec 2025
@anonym_35f8f7

@marsmykkok a ak chyti povahu po otcovi kt ani neuvidi? alebo proste bude alfa samec ? neda sa u psa chytit povaha po rodicoch - tak to nefunguje

@anonym_35f8f7 šteniatko vychováva matka, teda od nej sa učí ako má reagovať hlavne a teda ona ho najviac formuje a jej správanie je rozhodujúce. Ak teda hovoríme o prípade kedy dá chovná stanica fenku nakryť nie svojim psom a ten potom pri šteniatkach už nie je fyzicky prítomný, ak majú svojho psa tak šteniatka vyrastajú s ním a dá sa vidieť tiež.

biba_18
4. dec 2025

pokiaľ nezoberieš z útulku tak by som odporúčala bišona. je to múdry veselý aktívny pes, má rád deti, k ľuďom aj ostatným psom je priateľský - a keď ho budeš strihať na krátko, v podstate je bezúdržbový. neplzne, nesmrdí. bišona by som uprednostnila pred matlezakom, lebo ho vieš ostrihať fakt úplne nakrátko, maltezaka nie a to by si sa musela starať o srsť. oproti ostatným ako je boloňský alebo havanský psík je bišon vačší parťák deťom…

autor
4. dec 2025
@autumn1

Veď v útulku máš aj šteniatka, niektoré dokonca tam príjmamú ešte slepé alebo tehotné sučky. Takže ak chcete z útulku nemusíte brať dospelého psíka, ktorý môže mať problémy, zobriete si tzv nepopísaný papier. Čo sa týka plemena, každé dokáže oddychovať, byť aktívne aj byť samé doma všetko je o výchove a výcviku, skúsený chovateľ vám dokonca vyberie presne takého aby spĺňalo vaše požiadavky. Ja by som sa podľa popisu poobzerala po stafordovi ale určite s PP. Alebo úplne prvé mi napadla krátkosrstá border kólia ale to bude mať asi na teba veľa srsti.

@autumn1 no jednoznačne keď budeme kupovať , tak s papiermi..muž by chcel Stafforda, ale ..neviem či je to dobrá voľba keďže máme ešte francúzskeho buldoga, to spolunažívanie 🧐

autor
4. dec 2025
@autumn1

@autumn1 a border koliu som zvažovala tiež, ale ta vraj nevie oddychovať, že je až preveľmi aktívna 🧐

anonym_031c5c
4. dec 2025
@anonym_35f8f7

teraz co rozbili tu ,mnoziaren su utulky prepchate jeho psami a aj steniatkami .. takze byt tebou popozeram sa tam ... ak nevies aku rasu je ti to v podstate jedno .. nechces to ani na chov takze dalsie plus pre utululok ... a dobry skutok sa pozita na cely zivot ;)

@anonym_35f8f7 čo sa týka tej rozbitej množiarne právne útulky ešte ich nesmú ponúknuť k adpocii zatiaľ. Navyše väčšina tých psov má zápaly, infekcie a rôzne zdravotné problémy. O psychike nehovoriac takže k deťom by som bola veľmi opatrná pri odporúčaní tých psov.

autor
4. dec 2025
@marsmykkok

@marsmykkok plot poriadny máme, ale aby sa nestalo že kvôli sliepkam nám začne plot preskakovať, sused oproti napríklad nemá plot a sliepky sa mu bežne pasú hocikde 🤨

autumn1
4. dec 2025
@anonym_autor

@autumn1 a border koliu som zvažovala tiež, ale ta vraj nevie oddychovať, že je až preveľmi aktívna 🧐

@anonym_autor kamoška má 2, majú pelech v chodbe, pracuje aj na 12tkach hneď ako odíde oni si ľahnú a celý deň prespia ale keď je doma sa im venuje. Mne prídu ideálne na povely, túry ale aj leňošenie.... Len treba sa im venovať aby sa nenudili. Tu je skôr otázka či budú prevažovať túry a aktívny životný štýl alebo skôr to leňošenie. Borderka je vhodnejšia na prvú možnosť, staford na druhú. Čo sa týka spolunažívania staforda a fr. buldočka ak je buldoček socializovaný a budete socializovať aj staforda nebude s nimi žiadny problém. Problém pri zlom prístupe môže vzniknúť s hocijakým plemenom

biba_18
4. dec 2025

och, na stafforta musíš mať super čas a byť dôsledná 😏

autor
4. dec 2025
@biba_18

och, na stafforta musíš mať super čas a byť dôsledná 😏

@biba_18 nie nie Stafford asi nie.. niečo “jemnejšie”😛

wolf_
4. dec 2025

Prípadné preskakovanie plotu, schopnosť vydržať sám doma atď. je primárne o výchove, prístupe k psovi atď 🙂
Áno, border kóliu treba naučiť oddychovať, ale keď sa nezanedbá tá výchova a celkovo základ, tak úplne v pohode si aj poleňoší a povála sa na gauči aj celý deň... aj pospí a tak (stále je to "len" pes, čiže tak ako aj iný pes aj borderka potrebuje dostatočný spánok atď) 🙂 Pointa pri borderke je skôr tá, že má veľkú potrebu pracovať hlavou - čiže ak máte v pláne venovať sa aktívne psovi aj takouto formou (učenie, tréningy, psie športy...) tak kľudne aj borderku. Ak to v pláne nemáte, tak určite iné plemeno.

maddie1711
4. dec 2025

Ťažko povedať odkiaľ je lepšie. Mala som s PP, dospelého z osady aj stena z útulku. Všetci boli perfektný (ten s pp už zomrel). Podľa tvojich požiadaviek mi to vychádza na pudla (aktívny ale vie si užiť aj pohodu, učenlivý, vhodný k deťom) akurát tá srsť. Ale zase neplzne (musíš strihať alebo upravovať pár krát do roka), potom ma ešte napáda labrador, retriever, kavalier, Koker,

marsmykkok
4. dec 2025

Za mňa napríklad dalmatínec taký stredne aktívny. alebo labrador.

anonym_0704cc
4. dec 2025

Pozri si o kratkosrstej kolii 🙂

miadi
4. dec 2025

Mne sa paci toy poodle hypoallergenic minimum plznutia vesele priatelske povahy k detom super.. a na dlhsie turi ho mozes odniest ked sa unavi . Velmi intelligentny naucis rozne triky .

3009
4. dec 2025

Veľmi vhodný je cavalier. Ja mám už tretieho psa z útulku, prvé bolo šteňa a druhý dvaja už mali 4-5 rokov keď som ich zobrala. Vychovala som si ich a tá posledná fenka chodí už bez vodítka a poslúcha. Samozrejme od psov z útulku nemôžeš chcieť aby od prvého dňa poslúchali na slovo, majú svoje strachy, ale určite to ide a sú veľmi vďačný.

wolf_
4. dec 2025

A inak viac ako takto fóra odporúčam vybrať sa na výstavu psov. Napr. aj teraz bude v Nitre. Tam si popozerať psíkov, ktorí sa vám zapáčia a pokecať s chovateľmi, majiteľmi tých psov 🙂 Za mňa úplne najlepšie čo môže urobiť človek, ktorý premýšľa nad výberom plemena 🙂
Takto vo fóre každý z nás napíše plemeno čo je nášmu srdcu najbližšie. Subjektívne pocity, subjektívne skúsenosti, a častokrát sa vo fórach nesprávne pripisujú rôzne veci plemenu (pričom je to o výchove apod), a tak isto častokrát píšu ľudia aj o krížencoch ako o konkrétnom plemene (čo značne skresľuje pohľad na dané plemeno). A tak... 🙂

chrobak7
4. dec 2025

@anonym_autor Maltezák.

biba_18
4. dec 2025

@wolf_ mne bišon napr. blízky nie je 🙂 napriek tomu jej by som ho odporúčala - na základe požiadaviek ... 😉

marci9
4. dec 2025

Fenočka z útulku je jednoznačne najlepšia voľba. A kľudne aj z osady. Z čistokrvných ak má byť max. po kolená a krátkosrstá, alebo stredne dlhá srsť, tak napr. šeltia? Je živšia, ako buldoček, učenlivá, zvláda aj dlhšie prechádzky a turistiku.

marci9
4. dec 2025
@anonym_0704cc

Pozri si o kratkosrstej kolii 🙂

@anonym_0704cc Krátkosrstá kólia je oveľa vyššia, ako po kolená.

Strana
z3