Prečo moji škrečky umierajú tak skoro?
Ahojte. Pred rokom sme si kúpili škrečka. Žil nam 4 mesiace.. Umrel. Okusoval klietku co sa mi zdalo divne. Kŕmení bol pravidelne,aj vodu som menila pravidelne, mal dosť hraciek aj tunely a podobne. Potom sme sa rozhodli kúpi synovi ďalšieho lebo bol veľmi smutný. Dnes iden pozrieť a je mŕtva. 🥵 Ja nechápem. Čo robíme zle.... Nornalne som nešťastná s toho... Vzorne sme sa o ne starali. Vďaka. Každý z nich žil cca 4 mesiace. Co je dosť malo.
@moonlight1210 Tak podľa toho akých chováte, ak zlatého, tak ten nemár rád spoločnosť, džungarských sme mávali aj my viac, ale iba z jedného vrhu.
Vzdy sme zatial mali len dzungarske.
My sme mali tiez skrecka, kupili sme ho dcere a zil necele styri roky. Ale to bol dzungarsky, nie syrsky. Nemali sme klietku, ale taky box, ktory mal s mriezkami len take otvaracie dvierka, zaroven aby tam prudil vzduch, inak to bolo cele plastove, vratane tych trubiek, v ktorych behal. Dcera sa s nim ale nejako prilis nehravala a ked, tak velmi opatrne, aby ho nepostlacala.
nikdy si nekupujte zvieratá z obchodu. väčšinou ide o príbuzenské kríženie, tam nemôžete očakávať dobrý zdravotný stav. Po Slovensku je niekoľko chovateľských staníc. My máme sýrskeho a chovateľka sa zaujíma, kontaktuje nás a tak sleduje zdravotný stav a dĺžku dožitia svojich odchovancov. Čo sa mi veľmi páči, tak nepredajú škrečka kým neuvidia v čom bude bývať. V chováku Vám predajú čokoľvek, len aby predali...
kúsanie klietky = stres. Sýrsky škrečok potrebuje klietku dlhú minimíálne 80cm, pestro zariadenú s časťou na norovanie, po utlačení hlbokou nad 20cm. Kúpací piesok a klalitnú stravu, rozhodne nie tie farebné zmesky z chovproduktov či zlepené tyčinky.
Napr náš má klietku 100cm a klietkú kúsal len keď prišiel o koliesko (pokazilo sa a dáke tri dni mi trvalo kúpiť nové, lebo zase, ponuka v chovateľských potrebách je zúfalá, väčšina koliesok je nebezpečná). Šťastný škrečok by klietku kúsať nemal.
na facebooku je viacero českých skupín kde získate rady od ľudí, čo škrečky chovajú.
@petracandle od domaceho chovatela som myslela urcite lepsi vyber ako z obchodu

@belllinka parik som myslela 2 samcekov alebo 2 samicky. Lebo skrecok nie je samotarske zvieratko. Tak aby mali kamosov.
Ale mladatka riesit samozrejme nechceme.
Lenze ked nam ten jeden vzdy skor uhynie, ten druhy i tak ostane sam. A uz mu nevieme dat kamosa, lebo povodny skrecok by uz bojoval o teritorium s novym. Utocili by na seba a snazili sa zabit.