icon

Rozdiely medzi mini maltezákom a mini maltipoom

roselyn
19. okt 2025

Dobrý deň, vedel by mi niekto objasniť najväčšie rozdiely medzi týmito psíkmi?
Neviem sa vôbec rozhodnúť, ktoreho si z nich vybrať. A ešte jedna otázka je nejaký markantný rozdiel v správaní sa psíka a fenky (alebo v ich výchove). Ďakujem za info.

dadis
19. okt 2025

@roselyn Uprimne? Ani jedno z toho

biba_18
19. okt 2025

nič také ako minimaltezak neexistuje. a maltipoo je zmes, nikdy nevieš ktoré gény podedí po kom…

anonym_f23dd3
19. okt 2025

za mna -nieje to pravidlo,len osobna skusenost - suky su viac rozumne, kym pes je saso a dlho u neho trva puberta..uteka za kazdym zadkom a ked sa hara suka znackuje ako nepricetny- kastracia pomoze ale nie s povahou ... vsetko co ma nazov mini-je len poprekrizovane a nevies ake zdravotne rizika ma .. a maltipoo je len oriesok,kt pekne pomenovali .. no stale je to len orech a nevies co z neho vyrastie

anonym_081b13
19. okt 2025

@roselyn ani jedného. Podporovať kríženie a množenie je hnus a mne osobne je z toho na grcanie. Takéto rasy ani neexistujú, sú to kríženci, to si rovno môžeš adoptovať aj z utulku... teraz je plno podobných kriznecov o akých tu píšeš v útulkoch po celom Slovensku... tak prosím, nepodporujte takéto veci, tie matky a otcovia týchto šteniatok sú pre majiteľov len stroje na peniaze. Doma mám takúto matku šteniatok, ktore sú teraz "trendy" a ani si títo kupujúci nevedia predstaviť aká je traumatizovana kedze celé roky slúžila len ako rodiaci stroj...

wolf_
19. okt 2025

Mini maltezák neexistuje - existuje len klasický štandardný maltezák.
Mini maltipoo taktiež neexistuje - maltipoo je kríženec, nie oficiálne uznané plemeno a "mini" je tiež len výmysel množiteľov.
Rozdiel medzi fenou a psov v podstate nie je - je to individuálne. Sú tam samozrejme rozdiely čo sa týka toho, že fena hára a pes zas reaguje na háravky (na čom treba pracovať) apod.
Ja v prvom rade odporúčam pred kúpou si riadne naštudovať z relevantných zdrojov info ohľadom psov, plemien, problematiku PP vz bPP, výchovy atď...

mimikarol
19. okt 2025

Máme maltezáka. Doma je to anjel, neskutočný maznáčik. Vybral si z rodiny mňa, lebo som s ním najviac. Je poslušný, naučila som ho za 3 týždne pýtať sa na potrebu. Keď prišla puberta doma sa mi asi 3-4x vyčúral a raz vykakal. V novembri 2024 sme ho dali vykastrovať a odvtedy vnútri necikal, nekakal ani raz. Ani keď sa stalo že sme boli dlhšie preč ako zvyčajne, ale tých cca 8 hodín bolo najviac čo bol sám. Jediné čo zničil bol jeho pelech, nič iné.
Ale vonku to je úplne iný pes. Tam je ako pojašený. Na vodítku sa neťahá len keď už nevládze. Psov si väčšinou nevšíma, na ľudí ako kedy, buď si nevšimne alebo reaguje agresívne. A najhoršie je že on je zlatý malý plyšáčik a niekedy sa mu ľudia prihovárajú a reaguje ako šialenec. Nech robím čo robím on je vtedy vo svojom svete a neposlúcha.

wolf_
19. okt 2025
@mimikarol

Máme maltezáka. Doma je to anjel, neskutočný maznáčik. Vybral si z rodiny mňa, lebo som s ním najviac. Je poslušný, naučila som ho za 3 týždne pýtať sa na potrebu. Keď prišla puberta doma sa mi asi 3-4x vyčúral a raz vykakal. V novembri 2024 sme ho dali vykastrovať a odvtedy vnútri necikal, nekakal ani raz. Ani keď sa stalo že sme boli dlhšie preč ako zvyčajne, ale tých cca 8 hodín bolo najviac čo bol sám. Jediné čo zničil bol jeho pelech, nič iné.
Ale vonku to je úplne iný pes. Tam je ako pojašený. Na vodítku sa neťahá len keď už nevládze. Psov si väčšinou nevšíma, na ľudí ako kedy, buď si nevšimne alebo reaguje agresívne. A najhoršie je že on je zlatý malý plyšáčik a niekedy sa mu ľudia prihovárajú a reaguje ako šialenec. Nech robím čo robím on je vtedy vo svojom svete a neposlúcha.

@mimikarol lenže to čo si ty opísala sa týka maltezáka a nie "akože mini maltezáka", na ktorého sa autorka pýta... A zároveň to čo si ty napísala je vecou ne/výchovy, prístupu (či už tie pozitívne veci alebo negatívne), a nie plemena ako takého.

roselyn
autor
19. okt 2025

Dakujem za odpovede 😉 Vychadza mi z Vasich odpovedi, ze lepsi je maltezak (ako uznane plemeno) ako ked krizenec maltipoo.
A ci psa alebo fenku, tak jedine asi vykastrovat a nebudu potom problemy ohladom harania.

wolf_
19. okt 2025
@roselyn

Dakujem za odpovede 😉 Vychadza mi z Vasich odpovedi, ze lepsi je maltezak (ako uznane plemeno) ako ked krizenec maltipoo.
A ci psa alebo fenku, tak jedine asi vykastrovat a nebudu potom problemy ohladom harania.

@roselyn ak nemáte preferenciu na pohlavie/neplánujete uchovniť a chovať, tak úplne najideálnejšie je vyberať konkrétne šteniatko bez ohľadu na pohlavie - dobrý chovateľ (majiteľ chovateľskej stanice) by mal vedieť na základe rôznych vecí odhadnúť povahu šteniat, a teda vybrať vám konkrétne šteňa, ktoré priamo vám povahovo z daného vrhu sadne najviac.

roselyn
autor
19. okt 2025
@wolf_

@roselyn ak nemáte preferenciu na pohlavie/neplánujete uchovniť a chovať, tak úplne najideálnejšie je vyberať konkrétne šteniatko bez ohľadu na pohlavie - dobrý chovateľ (majiteľ chovateľskej stanice) by mal vedieť na základe rôznych vecí odhadnúť povahu šteniat, a teda vybrať vám konkrétne šteňa, ktoré priamo vám povahovo z daného vrhu sadne najviac.

@wolf_ My si hladame psika - milacika k nam domov do bytu ku mne a detom. Preto by mal byt mensi a mal mat “vlasy” nie chlpy, srst, ktora by bola vsade. Dakujem za info.

rozculena
20. okt 2025
@roselyn

@wolf_ My si hladame psika - milacika k nam domov do bytu ku mne a detom. Preto by mal byt mensi a mal mat “vlasy” nie chlpy, srst, ktora by bola vsade. Dakujem za info.

@roselyn kupuj len s PP.Ak ti majiteľ bude trepať nejaké blbosti,že prečo nemá PP,tak je to množiteľ.

trnavacka
23. okt 2025
@roselyn

@roselyn podobný je ešte bišon, tiež má vlasy.