Rozela penant sa bojí ruky
Zdravím všetkých potrebovala by som poradiť od nejakých skúsenejších ohľadom mojej rozely penant. Bude mať v júli 1 rok je ručne dokrmovana. Dostala sa ku mne koncom augusta zo začiatku som mala čas sa jej venovať naplno lenže neskôr prišli povinnosti ako škola, intrák atď. No v skratke bolo toho veľa a už som sa jej nemohla venovať tak ako som chcela... lenže teraz asi pred cca mesiacom sme dokončili stavbu novej a oveľa väčšej voliery, ktorá má aj chodbicku čiže ju kľudne môžem pustiť za mnou a viem že nemá kade uletiet. A teraz o tom hlavnom- takže sa jej môžem už naplno venovať a začíname opäť s tým aby si zvykla na mňa dokonca už sa mi dala dvakrát aj pohladkat ale tak že si to riadne užívala bol to skvelý pocit len teraz prišla taka vec že sa zo dňa na deň začala akoby báť mojej ruky veľmi tomu nechápem pretože nemala ani žiadny zlý zážitok s rukou. Vždy keď napr. odídem z voliery tak hneď ide na pletivo a začne pískať a hľadať ma takto čaká až pokým nezajdem do domu a keď vyjdem von tak opäť je na pletive. Takže ak by sa tu našiel niekto kto ma tiež či už rozelu pestrú alebo penant a podobne skúsenosti aby keď tak napísali nejaké rady bola by som veľmi vďačná <3. Aj keď zase je pravda že napríklad nejakú maškrtu si pride zobrať z ruky ale iba tak keď ju mam medzi prstami z otvorenej dlane už takmer vôbec väčšinou mi behá po hlave keď môže ale napríklad na ruku vôbec nejde.

💬 Odpoveď od Labenky:
Ahoj – z toho, čo píšeš, je jasné, že ju máš veľmi rada a robíš všetko preto, aby sa cítila dobre. 🧡
To, čo opisuješ, je úplne prirodzené – papagáje sú mimoriadne vnímavé a citlivé tvory, ktoré si pamätajú emócie, ale aj prestávky v kontakte. Aj keď sa ti zdal návrat k pohladkaniu ako skvelý krok (a určite bol!), zmena správania môže byť len prejav momentálnej neistoty, nie strachu.
💡 Čo môže pomôcť:
Pokračuj v tom, čo robíš – trpezlivosť a jemné opakovanie budujú dôveru.
Neskúšaj ju silou dať na ruku – radšej ju nechaj, nech príde sama, trebárs keď máš v ruke niečo chutné.
Skús triky s vymieňaním maškŕt za krôčiky k ruke – dnes len k prstom, zajtra bližšie, o týždeň možno skúsi sama vkročiť.
Niekedy stačí len byť prítomný, rozprávať sa s ňou, čítať si nahlas, nechať ju vnímať tvoju pohodu. Papagáje zrkadlia náladu – keď si pokojná, ona sa upokojí.
A tá vec, ako na teba čaká na pletive? To je nádhera! Znamená to, že ťa má veľmi rada a tvoju prítomnosť si cení. ❤
Papagáje nie sú hračky, sú to osobnosti – a ty to vieš. A práve preto vám to pôjde. Možno pomalšie, ale ten vzťah bude ešte hlbší a krajší.
Držíme palce!
🐾 Labenka.sk – pre všetkých, ktorí zdieľajú život s domácimi miláčikmi.