Skúsenosti s kúpou a starostlivosťou o border kóliu
Dobrý deň! Potrebovala by som zodpovedať pár otázok voči border kolii. Ak máte borderku kde ste ju kúpili? Môže zostať aj cez noc vonku? Aké skúsenosti máte s týmto plemenom skúsenosť Vy? Ďakujem
Treba obvolať CHS a poradiť sa priamo s chovateľmi, samozrejme iba psík s PP
Neter stráži psov a keď ma border koliu, tak to sú neskutočne psy. Počúvajú každý povel… ale stále stoja pri tebe a čakajú, že sa im budeš venovať. Podávajú v kuse loptičku, palicu, atd a keď si nevšímas, tak ti to dajú najavo…. Zo všetkých plemien sú najinteligentnejšie, ale aj časovo najnáročnejšie - aspoň podľa mňa…
Rodičia majú borderku od chovateľa z Tatier, matka reálne pracovala na salaši 🙂. Majú ju vonku už 13 rokov, samozrejme na zimu zateplená búda. Dnu smie počas silných búrok a Silvestra, má veľmi citlivý sluch. Treba ju zabaviť, ale podľa mňa tak v norme. Miluje človeka, potrebuje pozornosť, lásku a pochvalu. Direktívnym prístupom u nej veľmi nepochodíš 🙂. Mne osobne bola ale bližšia ČS vlčiačica, ktorú mali predtým (na tú som ale ja mala oveľa viac času na výcvik a tak).
@pribinak mala som uz psa a mam aj cez den kopu casu aj na vycvik a aj na aktivity. Urcite si myslim ze to zvladnem dakujem
@blazeyka moze ostat vonku na noc, aj ked je to spolocensky pes a radsej je v blizkosti ludi - treba ho to od mala naucit. Je to akcny pes - ak nebude mat dost pozornosti, pohybu a vnemov (hry, cvicenie, agility) bude unudeny a moze nicit veci - hrabat, rozkusavat atd. Je to velmi inteligentny pes, treba ho stimulovat hrami, vycvikom. Da sa kupit aj u mnozitelov bez papierov, no je tam urcite riziko ze bude mat nejake traumy z nevhodneho zaobchadzania, co sa moze prejavit potom neskor a tazko sa to odstranuje aj trenerom.
ano to mi je jasne ze si musím dávať pozor na to kde ho kupujuem. Ak sa mozem spýtať ak tu niekto z Vás má borderku že kde ste ju kupili myslim fakt že konkrétne lebo mňa len každý odhovára že si ju nemam kupit na bazari ale ja viem ze ak si ju kupim na bazari tak si na t všetko musím dať pozor ze urcite s PP, zaočkovaný, začipovany, oodblšený, odčervený,...
ano to mi je jasne ze si musím dávať pozor na to kde ho kupujuem. Ak sa mozem spýtať ak tu niekto z Vás má borderku že kde ste ju kupili myslim fakt že konkrétne lebo mňa len každý odhovára že si ju nemam kupit na bazari ale ja viem ze ak si ju kupim na bazari tak si na t všetko musím dať pozor ze urcite s PP, zaočkovaný, začipovany, oodblšený, odčervený,...
@blazeyka mam z bazaru, bez PP a ma traumu z cias ked bol stena, bol bojazlivy voci urcitemu typu ludi.. cvicime ho, trochu sa to napravilo, ale myslim ze scasti mu to ostane navzdy
@blazeyka Myslím, že otec našiel inzerát predávajúceho na Bazoši. Ale urobili si vylet, kým boli šteniatka ešte primalé na odber, videli matku aj otca, papiere matky, šteniatka, pán im predviedol ako matka ovce zaháňa, videli, v akých podmienkach a prostredí šteniatka vyrastajú. Naša borderka je bez PP, len matka bola s PP.
A hlavne inzeráty, kde bola podozrivo nízka cena a kam sa nedalo ísť pozrieť vopred, tie rovno škrtli.
@blazeyka Myslím, že otec našiel inzerát predávajúceho na Bazoši. Ale urobili si vylet, kým boli šteniatka ešte primalé na odber, videli matku aj otca, papiere matky, šteniatka, pán im predviedol ako matka ovce zaháňa, videli, v akých podmienkach a prostredí šteniatka vyrastajú. Naša borderka je bez PP, len matka bola s PP.
A hlavne inzeráty, kde bola podozrivo nízka cena a kam sa nedalo ísť pozrieť vopred, tie rovno škrtli.
@jazula presne tak s týmto súhlasím že musí splňať podmienky aby som si ju mohla kupit aj na bazari
Vsak hladaj na bazari, ale s PP, napriklad tu maju teraz steniatka https://borderblack9.webnode.sk/steniatka/
Ja si osobne neviem predstavit, ze by nasa bola vonku, asi by tam umrela od zialu, ale ked si zvyka odmalicka bude ok, vela pracovnych psikov tak zije. Ucte ju hlavne oddychovat.
Kde ju mas kupit? no hlavne si pozries oficialne chovne stanice, mozno maju aj skupiny na FB (moje plemeno ma.. a tam priamo odporucia CHS ktore planuju steniatka atd).. to ci chs da inzerat na bazar alebo nie, je uplne ina vec. Problem inzeratov a nakupu na bazarov nie je "ten nakup", ale povod, overenie si predavajuceho atd.
border kolia ma napr. klud https://www.bccsk.sk/ co mi google hned vyhodil, ten by mal schvalovat chovnych psov, kontrolovat atd.. . Na tej stranke najdes aj vsetky informacie o uchovneni atd
A tu mas zoznam chs: https://www.bccsk.sk/nazvy-registrovaneho-chovu/
Ako tu bolo spomínané klub borderiek, zoznam CHS.. a k tomu pridávam aj FB skupiny (v dnešnej dobe možno aj taká najlepšia možnosť), napr. je aj skupina "Borderky s PP(plánované vrhy, krytie,...) SK/CZ"
Môže zostať aj cez noc vonku, ale pri borderke treba rátať s tým, že jednak ju treba naučiť oddychovať (resp. režim práce a oddychu) a jednak si môže vypestovať nežiadúce správanie, špecificky borderka napr. nežiadúce pasenie. Skrátka - je to pes na celoročný pobyt vonku z hľadiska srsti atď, ale neriadený pobyt na dvore je špecificky s borderkami spojený aj s viacerými rizikami. Čiže môže, ale so zodpovedným prístupom k tomu, že je to BOC... A v súvislosti s tým určite hlavne odporúčam si dobre zvážiť prečo chceš zrovna toto plemeno - pracovné plemeno, ktoré potrebuje fyzicky aj psychicky zamestnať. Čo s tým psom máš v pláne robiť - na to sa ťa bude aj dobrá CHS pýtať.
Kde ju mas kupit? no hlavne si pozries oficialne chovne stanice, mozno maju aj skupiny na FB (moje plemeno ma.. a tam priamo odporucia CHS ktore planuju steniatka atd).. to ci chs da inzerat na bazar alebo nie, je uplne ina vec. Problem inzeratov a nakupu na bazarov nie je "ten nakup", ale povod, overenie si predavajuceho atd.
border kolia ma napr. klud https://www.bccsk.sk/ co mi google hned vyhodil, ten by mal schvalovat chovnych psov, kontrolovat atd.. . Na tej stranke najdes aj vsetky informacie o uchovneni atd
A tu mas zoznam chs: https://www.bccsk.sk/nazvy-registrovaneho-chovu/
@simca06022011 super
Ako tu bolo spomínané klub borderiek, zoznam CHS.. a k tomu pridávam aj FB skupiny (v dnešnej dobe možno aj taká najlepšia možnosť), napr. je aj skupina "Borderky s PP(plánované vrhy, krytie,...) SK/CZ"
Môže zostať aj cez noc vonku, ale pri borderke treba rátať s tým, že jednak ju treba naučiť oddychovať (resp. režim práce a oddychu) a jednak si môže vypestovať nežiadúce správanie, špecificky borderka napr. nežiadúce pasenie. Skrátka - je to pes na celoročný pobyt vonku z hľadiska srsti atď, ale neriadený pobyt na dvore je špecificky s borderkami spojený aj s viacerými rizikami. Čiže môže, ale so zodpovedným prístupom k tomu, že je to BOC... A v súvislosti s tým určite hlavne odporúčam si dobre zvážiť prečo chceš zrovna toto plemeno - pracovné plemeno, ktoré potrebuje fyzicky aj psychicky zamestnať. Čo s tým psom máš v pláne robiť - na to sa ťa bude aj dobrá CHS pýtať.
@wolf_ dobrý deň vy sa vyznáte v tomto plemene …. Robím správne keď ju mám v koterci a potom ju pustím sa zahráme a ideme na prechádzku a potom zase do koterca …… ideme dorobiť plot a to som chcela že ju nechám celodenne vonku pustenú pri plote ….. a teraz trošku som na vážkach …. Keďže potrebuje vedieť kedy oddych tak čo je podľa vas najlepšie ?

@blazeyka môže zostať vonku, však to je pastiersky pes
Je to temperamentne a akčné plemeno. Takze ak si estw nemala psa, budeš mat čo robiť
Odporúčam výcvik