icon

Zakrsly králik alebo škrečok

Včera o 22:33

Prosím skúsenosti? Nejaké nenáročné malé zvieratko, ktoré sa môže chovať len jedno.
Zaujal ma zakrsly králik. Údajne sa s ním môže chodiť aj na prechádzky. Mate niekto skúsenosti? Pripadne ešte nejaké zvieratko okrem potkana, myší, morčatka, mačky, psa q vtákov? Niečo milé, kontaktné?

biba_18
Včera o 22:42

králik je kontaktný ale má silné sociálne vazby, ak nebude mať králičieho parťáka, treba sa mu dosť venovať. niektorí zajkovia (aj keď sú to králici, všakže), tak niektorí zajkovia sú smelí aj medzi cudzími (zažila som v turecku ako skackal po ulici pomedzi turistov), a niektorí sú z cudzích na nervy. môj nechcel chodiť vonku, ani v ohradenom výbehu nechcel byť, ale po byte behal. bál sa môjho brata, stačilo že na neho prehovoril a už bol skrytý v domčeku 😏 môj sa rád mojkal, v pohode na rukách sa prenášal, aj rád sa hral s deťmi, kamoška mala dvoch a obaja úplne iné povahy, chlapec prišiel na zavolanie a dal sa mojkať, dievča sa nedalo ani na ruky zobrať 🤷‍♀️ keď som chodila venčiť psa tak sme stretávali jedno dievčatko s králikom a ten sa ani psov nebál…

enmery
Včera o 22:43

Škrečok bude žiť v noci, keď vy budete chcieť spať...

anonym_b40d91
Včera o 23:03

jedna kamoska mala kralika, druha skrecka, a obe zvierata strasne smrdeli, resp. teda ich domcek a z toho cely byt.

biba_18
Včera o 23:04

@anonym_b40d91 stačí upratovať 😏

anonym_1362a1
Včera o 23:22

@anonym_autor My sme mali zajaca.Zakrslého králika.Kým bol maličký to bol ňuňu radosti..keď vyrástol strašne smrdela izba. Darmo sme kupovali voňavé stielky..mne smrdelo všetko..no nikdy viac do bytu! Navyše potom aj hrýzol 😂 Som bola rada ,keď sme sa ho zbavili a darovali.

anonym_1362a1
Včera o 23:24
@anonym_b40d91

jedna kamoska mala kralika, druha skrecka, a obe zvierata strasne smrdeli, resp. teda ich domcek a z toho cely byt.

@anonym_b40d91 Aj nám. Každé zviera cítiť. To len ten čo s tým žije to necíti.

anonym_b40d91
Včera o 23:26
@biba_18

@anonym_b40d91 stačí upratovať 😏

@biba_18 ony ale upratovali... ja sa nevyznam, len ma to teda dost zaskocilo, ked som u nich bola, tak nech si to mozno autorka u niekoho vyskusa?

anonym_bc3308
Včera o 23:29

@anonym_autor škrečok a králik sú dve diametrálne odlišné zvieratá. V prvom rade si treba uvedomiť koľko času, financií a energie chcem a môžem tomu zvieraťu venovať. Zajkovia žijú dlho, na to treba myslieť aby sa po roku nestalo , že sa zajko zunuje a ďalších 9 rokov bude na príťaž. Potrebujú veľa priestoru klietku min. 1 meter, výbeh, a hlavne pozornosť lebo ti zožerú polku domu. Treba sa vedieť zmieriť aj s nejakou tou bobkou na podlahe a prípadnými škodami na kábloch a nábytku plus v noci vedia celkom dobre vyrušovať. Veterinárna starostlivosť býva drahšia aj keď je to individuálne u každého zvieratka lebo predražiť sa môže aj škrečok. Puberta u králikov býva turbulentná , na to treba myslieť tiež. Škrečok je určite menej náročné zviera, ale tiež to nie je plyšák. Rovnako potrebuje aspoň 80cm akvarko na dĺžku, vhodné vybavenie. Máloktorý je tak kontaktný, že si ho k sebe posadíš ako králika a budeš ho mojkať, ale vybrať ho z domčeka a pohladkať sa väčšinou dajú ak si ich na ten kontakt naučíš. Aktívne sú hlavne v nočných hodinách aj keď sú druhý, ktoré ti viac vyliezajú aj počas dňa ( Campbell) . Ideálne keď si pozrieš nejaké ofiko chovateľské stránky či už škrečkov alebo králikov. Králiky smrdia trochu viac ako škrečky, aj keď škrečok vie smrdieť tiež dobre keď nemá dobrú starostlivosť. My máme škrečka, pre mňa je to ideálne zviera pre ľudí, ktorí nevedia či dlhodobo nejaké zvieratko zvládnu. So smradom problém nemáme, bála som sa hlavne z toho titulu, že sa mu podstieľka mení raz za uhorský rok, ale už sa mi opakovane potvrdilo, že ho nijako extrémne necítiť. Máme ho v obývačke a nikdy sa nestalo, že by ho nejaká návšteva zavetrila skôr ako zbadala ( okrem svokry, ale tá teatrálne zahlásila, že ten škrečok nechutne smrdí aj napriek tomu, že nemá od narodenia čuch 😀)

vikafial
Dnes o 05:47

My máme tiež zajačika zakrslého, nebudem tvrdiť že ho nie je cítiť, to je lebo podľa mňa každé zviera cítiť aj psíka ale snažíme sa mu pravidelne čistiť a berieme to tak, že sme ho chceli, tak nám to nejako nevadí, že ho cítime

biba_18
Dnes o 05:48

@anonym_b40d91 tak ale ja som čistila klietku 2x do dňa a v klietke nemal podstieľku - nemalo čo byť cítiť, zviera samé o sebe nesmrdí, naopak vonia ...

summer138
Dnes o 06:00

@anonym_autor náš zakrslý králik tohto roku oslávi 11 rokov, tak mysli na to. Klietku čistíme každý deň, ciká do záchoda, bobky niečo wc niečo pomimo. Pobehuje po celom byte, ked sme doma. V noci nevystrája, je dosť kľudný a nie je teritorialny, brala som ho, keď ešte bol úplné mláďatko. Nie je kastrovaný, samček. Čo sa týka stravy kupujeme väčšinou značku Verse Laga. Nie je najlacnejšia. Žiaľ lacné obsahujú aj to čo králik ani jesť nemá, môžu mať z toho hnačky, problémy s trávením.

summer138
Dnes o 06:04
@biba_18

králik je kontaktný ale má silné sociálne vazby, ak nebude mať králičieho parťáka, treba sa mu dosť venovať. niektorí zajkovia (aj keď sú to králici, všakže), tak niektorí zajkovia sú smelí aj medzi cudzími (zažila som v turecku ako skackal po ulici pomedzi turistov), a niektorí sú z cudzích na nervy. môj nechcel chodiť vonku, ani v ohradenom výbehu nechcel byť, ale po byte behal. bál sa môjho brata, stačilo že na neho prehovoril a už bol skrytý v domčeku 😏 môj sa rád mojkal, v pohode na rukách sa prenášal, aj rád sa hral s deťmi, kamoška mala dvoch a obaja úplne iné povahy, chlapec prišiel na zavolanie a dal sa mojkať, dievča sa nedalo ani na ruky zobrať 🤷‍♀️ keď som chodila venčiť psa tak sme stretávali jedno dievčatko s králikom a ten sa ani psov nebál…

@biba_18 tiež mám lepšiu skúsenosť so samčekmi ako samičkami v prípade králika.

parvinka0001
Dnes o 06:08

Mala som samičku 9 rokov sa dožila . Takže treba zvážiť či vás bude tak dlho baviť zajačik . Škrečok sa menej dožíva. Zajačika už by som do bytu nechcela .

simsalabim
Dnes o 06:14

Viem, ze to sa nepytas, ale ja by som vybrala macku, pritulna a nenarocna.

slavomira236
Dnes o 06:33

@anonym_autor my sme mali morcata. Tie citit nebolo. Cikaju do rohu jedneho to som im vycistila skoro lazdy den. Krmila ich dcerka stale. Tiez si pobehalu po byte.

anonym_2cd84d
Dnes o 07:54

Hlavne si uvedom, ze to co vidis na obrazkoch a videach je len vrchol celej starostlivosti a vychovy. Ziadne zviera nebude mile, pritulne, mojlave a nunu bez toho, aby si sa o to pricinila ty sama. To zviera treba na to ucit - je uplne jedno, ci je to pes, macka, skrecok, zajac. Od malinkateho malinka ho treba brat na ruky. A zaciatky su ozaj tazke - zviera chce utekat, obcas pokuse, poskriabe a ak nie ste ochotni toto zniest, ak pri prvom skrabanci ti deti povedadia, ze sa toho zvera uz nedotknu, potom co? Ostane zviera zavrete v klietke, niekolko rokov. Ty budes len otrokom jeho potrieb a hygieny. Hladas zviera s co najmensou narocnostou, ale to je len zdanie. Tie najmenej narocne si zial vylucila.

lubina
Dnes o 08:00

@anonym_autor my sme mali mini zajacika a teda bolo to velmi neprijemne zvieratko. Vyzeral nadherne, ale bol velmi zurivy. Upozornila nas na to aj chovatelka, ze tym, ze su mini, tak sa im meni charakter a mozu byt (nie vzdy) trosku agresivnejsie. A u nas sa to potvrdilo, bol totalne agresivny, ziadne hladkanie, vzdy hryzol. Bolo to absolutne nevhodne zvieratko k detom, bali sa ho.

marceeila
Dnes o 08:24

My sme mali vždy škrečka, bohužiaľ malého prestal rýchlo baviť takže som sa musela starať ja. Hlavne sa dožije menej. Na začiatok je to ideálne zvieratko.