Život s maďarskou vyžlou
Máte niekto skúsenosť s týmto plemenom?-aký je život s ním? Kľudne mi všetko popíšte..a či vydrží pes sám kym budem mimo bytu a nezdemoluje mi byt .. páči sa mi aj weimar…
Zuzke sám vydrží a nezdemoluje byt, Julke sám nevydrží a zdemoluje jej byt. Psy to treba učiť. je úplne jedno či je to vyžla, NO, Labrad.retrriever, pudel...... osobná skúsenosť: kamoška má, druhá tiež a vydržia doma. majú radi prechádzky, aportovanie, behanie a dokonca aj vodu. sú hravé, ale vedia aj pekne oddychovať.
@zojazoja no len ako naučím v mojej neprítomnosti aby mi neohrýzal nábytok, omietky a podobne? Jasne že v mojej prítomnosti to nedovolím , no ale keď odídem z domu?
čiže ešte si nemala nikdy žiadneho psa? toto by mal byť prvý?
@anonym_autor Mám weimara a je to skvelý pes. Treba si ale uvedomiť, že sú to plemená plné energie (poľovnícke psy) a veľa ľudí si ich kúpi kvôli modrým očiam ktoré majú kým sú šteniatka a potom zistia, že nezvládajú ich energiu a tak je plno inzerátov typu darujem do dobrých rúk 😏. Pokiaľ sa dostatočne unaví, vybehá ten náš je doma ako mačka ani o ňom neviem. Vie byť aj pekne tvrdohlavý ale ja by som ho nevymenila za nič. Takže pokiaľ viete zabezpečiť veľa pohybu tomuto psíkovi tak vás určite zahrnie láskou 🙂.
na nete je milion videi ako naučiť psa ostat sameho doma. to je strasne tažko takto cez spravy to vysvetliť. tu je napriklad od steniatka:
https://www.youtube.com/watch?v=akkc4lDkj1gP.S. ja som klietky pre psov nikdy nemala, ale ak ostavali psy same doma, ostavali na chodbe, nemali pristup do inych miestnosti. chodbu sme spravili tak, aby na nič nedočiahli. vždy ale museli byt predtym vybehaní alebo vyhraní, ráno nažratí. začina sa to učiť postupne po par minutách. respektive aj ked sme nešli preč, tak napriklad nechala som ich samych v kuchyni na minutku a odišla...a potom prišla a vychválila do nebies a dala odmenu...a takto postupne postupne. pozri si na nete o tom...lepšie si to naštuduješ.
@anonym_autor Mám weimara a je to skvelý pes. Treba si ale uvedomiť, že sú to plemená plné energie (poľovnícke psy) a veľa ľudí si ich kúpi kvôli modrým očiam ktoré majú kým sú šteniatka a potom zistia, že nezvládajú ich energiu a tak je plno inzerátov typu darujem do dobrých rúk 😏. Pokiaľ sa dostatočne unaví, vybehá ten náš je doma ako mačka ani o ňom neviem. Vie byť aj pekne tvrdohlavý ale ja by som ho nevymenila za nič. Takže pokiaľ viete zabezpečiť veľa pohybu tomuto psíkovi tak vás určite zahrnie láskou 🙂.
Uplne suhlasim s @domi122 aj my mame weimara, ako si vycvicis tak mas. My sme s nasim chodili aj do ,,skoly,, a je to velke zlaticko 😊
oba sú to pracovné psy teda a im treba venovať aby mali kde vybiť energiu a kde zamestnať mozog ...
@anonym_autor ako prveho psa v byte by som toto plemeno teda vobec neodporucila...z mojej strany-moj nazor: ziadne velke plemeno do bytu by som si nedala (mam cuvacku ale ma vybeh 15a (nie je zavreta v koterci) plus pravidelne prechadzky a muz s nou ako mladsou chodil denne behavat - ma uz 11r)...susedia mojho otca maju vyzlu na 6a pozemku, dovolim si povedat ze 90% dna je zavreta v koterci s rozlohou 3x4m (obaja su pracujuci skoro nonstop). Ten pes sa tam trapi a cely den knuci - tych 10% s nou idu von na prechadzku....boli ma srdce ked to vidim.
Vôbec nie je vhodný do bytu. Je to lovecký pes. Potrebuje veľký pozemok miesto na behanie
@zojazoja no len ako naučím v mojej neprítomnosti aby mi neohrýzal nábytok, omietky a podobne? Jasne že v mojej prítomnosti to nedovolím , no ale keď odídem z domu?
@anonym_autor Mala si niekedy psa? Treba psa proste naučiť že nábytok a steny sa neobhrýzajú, jednoducho ostať prvý týždeň s ním doma a ak bude chcieť niečo obhrýzať nedovoliť a ponúknuť miesto toho hračku. Ak nejaké miesta ho budú veľmi lákať, dá sa použiť aj nejaký sprej čo ho odpudí, napríklad môjho lákal hlavný uzáver vody v kuchyni a nechcela som aby vytrhol ventil a mali sme potopu, tak som ventil postriekala peprovým obranným sprejom. Ak psa naučíš na hračky a má dosť aktivity nemal by doma ničiť neskôr nábytok a veci. Dnes kúpiš aj kameru za 20-30 eur, teda vieš aj pozerať cez mobil či pes niečo neničí, ak sa o niečo veľmi bojíš treba to dať z miestnosti preč a nedávať ho na začiatku do obývačky napríklad aby nezničil 2 000 eurovú sedačku, ale napríklad dať mu to chodby pelech, topánky skryť a uvidíš.
@anonym_autor Mala si niekedy psa? Treba psa proste naučiť že nábytok a steny sa neobhrýzajú, jednoducho ostať prvý týždeň s ním doma a ak bude chcieť niečo obhrýzať nedovoliť a ponúknuť miesto toho hračku. Ak nejaké miesta ho budú veľmi lákať, dá sa použiť aj nejaký sprej čo ho odpudí, napríklad môjho lákal hlavný uzáver vody v kuchyni a nechcela som aby vytrhol ventil a mali sme potopu, tak som ventil postriekala peprovým obranným sprejom. Ak psa naučíš na hračky a má dosť aktivity nemal by doma ničiť neskôr nábytok a veci. Dnes kúpiš aj kameru za 20-30 eur, teda vieš aj pozerať cez mobil či pes niečo neničí, ak sa o niečo veľmi bojíš treba to dať z miestnosti preč a nedávať ho na začiatku do obývačky napríklad aby nezničil 2 000 eurovú sedačku, ale napríklad dať mu to chodby pelech, topánky skryť a uvidíš.
@marsmykkok kam by si dala sedačku? :D
@marsmykkok kam by si dala sedačku? :D
@sisska96 čítala si riadne? Píšem "Dnes kúpiš aj kameru za 20-30 eur, teda vieš aj pozerať cez mobil či pes niečo neničí, ak sa o niečo veľmi bojíš treba to dať z miestnosti preč a nedávať ho na začiatku do obývačky napríklad aby nezničil 2 000 eurovú sedačku, ale napríklad dať mu to chodby pelech, topánky skryť a uvidíš." Píšem tam o chodbe, že napríklad na začiatok dať tam a do tej obývačky napríklad až ked bude istota...
@sisska96 čítala si riadne? Píšem "Dnes kúpiš aj kameru za 20-30 eur, teda vieš aj pozerať cez mobil či pes niečo neničí, ak sa o niečo veľmi bojíš treba to dať z miestnosti preč a nedávať ho na začiatku do obývačky napríklad aby nezničil 2 000 eurovú sedačku, ale napríklad dať mu to chodby pelech, topánky skryť a uvidíš." Píšem tam o chodbe, že napríklad na začiatok dať tam a do tej obývačky napríklad až ked bude istota...
@marsmykkok ja že preč sedačku 😂
Kúpili sme svokre pred pol rokom. Brutálna je . Ta ma tolko energie. Ja som takého psa nezažila este. Je pravda že svokra ma záhradu takze pes je stale tam s nou no napriek tomu musí s nou chodiť do lesa na prechádzky a este k tomu aspon hodinu denne aportovat. Ten pes nemá konca. Ale je pravda že ked ju nechá samu v byte alebo na záhrade nič nezniči.
@anonym_autor Raz sme stretli pana co mal toto zviera a slo mi na nervy len tych 10’ co sme stali pri nich s nasim psom.Pes ako prepnuty nevsimal si svoj druh ale stale sa dozadoval ako nepricetny lopticky,boli sme v lese obaja na vylete ,my tiez pan chudak len mu hadzal lopticku ak sa zarozpraval pes stekal ako pridrbany,ked lopticku odlozil,pes stekal a knucal a nezaujimalo ho nic len ta lopticka.Ako takeho psa ani zadarmo.
@anonym_autor máme puberťáka zlatého retrivera a teda😂😂😂do 5 mesiacov keď bol doma sám zakaždým niečo vyviedol 🫣😂a uz ho to prešlo, on si totiž nikdy nedovolil bič keď sme boli my doma ale akonáhle ostal sám zobral si ti že to teraz patrí jemu a robil si čo chcel 🤣
Dúfam,že ste aktívni ľudia ,ktorí milujú pohyb a ste ochotní psa pravidelne cvičiť. Vyžla aj weimar sú poľovné psy - durice. Čiže očakávaj,že ak sa bude nudiť tak áno, zdemoluju byť. Zároveň sú veľmi inteligentné a pri správnom vedení sú úžasné. Ale ozaj sú to psy,ktorým sa treba venovať a pravidelne ich trénovať.
@anonym_autor ak sa bude nudiť tak na betón ,že bude ohryzat.
Neviem ako mi prepisalo , nie durice ,ale stavace. Čiže šľachtenie na lov napr srncej zvery, tiché, vytrvalé a veľmi aktívne a inteligentné. Myslím si,že to nie sú plemena pre začiatočníkov.
mame vyzlu, denne musi ist von, behat, plavat, a to mame pozemok vyse 50 arov, a dala by za nas zivot.
Poľovnícke hyperaktívne plemeno nie je vhodné do bytu!!!!
Mam viszlu a je to uzasny pes, je vhodny vsade, kde si ho viete vychovat, tak v byte, aj v dome. .je to pes jednoznacne na drzanie pri panovi, v interiery. URcite to nie je pes, vhodny na dvor, kde bude cele dni sam a pan bude vnutri. Aj teraz mi tu lezi pod stolom a nedostala by som ho na dvor ani parom volov. Najlepsia je kombinacia = aj tam aj tam a v spolocnosti, poznam viszlu co chodi aj do office s panom :D ale teda moj na to nie je, radsej sa doma vyspi... nechapem to oznacenie hyperaktivne.. tohto psa treba naucit oddychovat :DDD ano ak ho bude niekto vlacit na celodenne vychadzky, bude mat potom problem ho ukludnit ak bude mat doma lezat cely den, ale to je tak vsetko...
S pohybom, nicenim veci = je to pes, ako si naucis, tak bude. Treba sa mu venovat, vyvencit ho, nechat si nech si ponucha, posnori vonku = a doma potom spi. Prave mam skusenost, ze likvidoval veci, ak ostal vonku sam, a ak nenicil, priapdne co mame "surodencov" tak vyslovene vyhrabavali zahony, jamy, tak utekal na flakacky (aj ked sa vratil vzdy, ale nic prijemne to nie je). U nas bol najskor plan ze bude celorocne vonku = nekupovali sme ho na gauc, ale za cca 1,5-2r nas to uplne preslo.
Je to milacik, stiskavy, pritulny, tzv suchy zips na pana, ale zaroven potrebuje pevnu ruku, inak ti bude skakat po hlave. Samozrejme, zalezi na povahe toho "jedinca", ale tak vseobecne, je to inteligentny, elegantny, citlivy pes (cize ani nejaky hardcore drsny pan nie je vhodny k nemu, akonahle ma prilis tvrdu ruku nad sebou, je taky "bojazlivy"). Nauci sa povelmi co moze a nemoze a to uplne jednoducho, ja ako clovek co psa nikdy nemal, som to dala lavou zadnou, nauci sa kde nechodi, nauci sa kde necura (v zahrade), doma sa nauci na sovje miesto, ze nechodi na gauc, ze nic nenici -za 9rokov mne naozaj neznicil v dome nic, co nebolo jeho ak neratam par skrabancov na dverach, ak ho niekto zavrel, a jeho prveho pelecha (dalsie lezadlo ma takmer 8 rokov a je v pohode) a nejakych hraciek... ale musim povedat, ze naozaj moj chlap, je prisny, prost eten mu nedovolil take veci robi a on ked do dnes na neho len prehovori, tak pes ho pocuva. Ja musim zvresknut riadne aby ma posluchol ( vonku :DDD) ale teda to je moj maznos.
Co urcite odporucam pri tomto plemene = socializovat, stretavat sa so psami a ist na cvicak a venovat sa odvolaniu a tymto veciam = co som ja podcenila. Partak je to super u nas, posluchne ma, ale vonku je to neriadena strela a je otravny voci inym psom (proste sa chce hrat aj v tomto veku, stena je to nekonecne) a nie kazdy pes to ma rad, rovnako ak ide na neho maly zurivec, tak ten moj flegmos sa necha aj uhryznut 🙄
Zboznuje sa vybehat, potok a jazero je kamos ci je leto ci je zima... ale mokry travnik rano?? rovno z pelechu? ani labu si nenamoci.. a musim ho prehovarat, ze sa ma vycurat, lebo musim ist do prace :DDD Ako zboznujem ho a on veru, velmi lipne na nas ako "svorke", akonahle niekto chyba tak to u nas citit 🙂
Nechápem ten názor ,že psy nepatria do bytu. Každý pes chce byť so svojím pánom ,ale ak sa mu nevenuje ten pán tak proste pes bude robiť neplechu. Normálna vec.

Zuzke sám vydrží a nezdemoluje byt, Julke sám nevydrží a zdemoluje jej byt. Psy to treba učiť. je úplne jedno či je to vyžla, NO, Labrad.retrriever, pudel...... osobná skúsenosť: kamoška má, druhá tiež a vydržia doma. majú radi prechádzky, aportovanie, behanie a dokonca aj vodu. sú hravé, ale vedia aj pekne oddychovať.