icon

Aké rastliny sú vhodné do tmavej spálne?

telefon00
14. feb 2025

Ahojte, prosím Vás, chcel by som do spálne nejaké živé rastliny. Problém je, že bývam v paneláku, mám tam dvojokno a miestnosť je orientovaná na sever, čiže tam slnko v žiadnom ročnom obdoby nezasvieti. Rastliny by mali byť vhodné do tieňa, ale paprade, alebo rastliny s ostrými hranami tiež nie. Miesto pre rastliny je na nočných stolíkoch a parapete okna...
Rád by som niečo, ako levandulu, len neviem, či sa jej v tieni bude dariť, nakoľko obľubuje slnečné miesto.... Prosím poraďte 🙂

martinmmartin
14. feb 2025

No vsak veci co su spravene na tien a rastu v lese na spodku alebo sa niekde splhaju. Paprade, liany (monstera) alebo ak si lucky tak das aj orchideu

viestta
14. feb 2025

Levandula je vonkajsia rastlina, nie interierova. Na parapet si poukladaj orchidey, bude sa im darit. Ak mas dostatocne vlhko tak tropicke rastliny povodom z podrastu pralesa, kalatea, fytonia, maranta. A papradi je XY druhv, jeleni jazyk, adiant, kridelnica, slezinnik... Na nocne stoliky nedavaj nic, tam to zavadzia

la_dolce_vita
14. feb 2025

Ano, tiez som za orchideu, mojim sa dari na okne orientovanym na severovychod.

marhulka13
14. feb 2025

@telefon00 ja mam lopatkovec a zamioculcas, ešte aj vzduch cistia

la_dolce_vita
14. feb 2025

@marhulka13 lopatkovec som mala krasny v kuchyni a nedavno mi uplne odisiel, nevies, cim to moze byt? Treba menej polievat cez zimu?

kitycat
14. feb 2025

Ja mam lopatkovnik. Dari sa mu aj ked ho 2 tyzdne nepokejem, tiez spalna na sever

marhulka13
14. feb 2025

@la_dolce_vita to neviem, mne tiež zvykne uschnut, no ostriham ho úplne a znovu vyženie listy

mk1111111111
14. feb 2025

@la_dolce_vita menej polievaj a ostrihaj, vyzenie znova, ako pise
@marhulka13

la_dolce_vita
14. feb 2025

@mk1111111111 dakujem, no uz je neskoro 🙂)

tarra6
14. feb 2025

@telefon00 my máme lopatkovec a rhipsalis. Ak máš menej svetla, tak do takej miestnosti je vhodná kalatea (maranta).

luxus10
14. feb 2025

co vylucuju rastliny v noci?

strawberry0797
14. feb 2025

@telefon00 potos prezije vsetko, aj tmavsie miesta

cacianka
14. feb 2025

@luxus10 čistia vzduch, napr pohlcujú výpary z lepidla, ktorým sú lepené skrine , tie čo nie sú z pravého dreva

luxus10
15. feb 2025

@cacianka ja len ze v noci neprebieha fotosynteza....