Aké svetlá vybrať do obývačky pre lepšie osvetlenie?
Poradíte aké svetlá do obývačky aby dobre svietili.Mame LED svietidlá ale mám pocit,že Max 40w svietia
@michaltat LED svietidla je dobre vybrat take, do ktorych ide vymenitelna LED ziarovka/y. Potom clovek moze zvolit vyhovujuci svetelny vykon (Lumen)/wattaz a najma teplotu svetla a kvalitu svetla (CRI - Color Rendering Index - je dobre aby bol co najvyssi, napr. >90). Ja osadzujem spravidla z tych najvykonnejsich a vyhradne teplu bielu.
ta tabulka na komercne led ziarovky este moze sediet, ale na obycajnu nie.
na ledkove ziarovky netreba pozerat na prikon vo wattoch, ale hodnotu v lumenoch (lm) a aj to treba prepocitat aky pomer dana ziarovka ma ( lm/w) a nakoniec ake cipy obsahuje . samozrejme ak sa priklaname k hodnote CRI- cize cim vyssia hodnota bude, tak zase pomer lm/w klesne a tu treba urobit aj kompromis.
nakoniec aj tak dane svietidlo bude v obyvacke kde nebude treba davat az taky doraz na cri a ked uz ide aj o teplotu farby, tak kazdy asi preferuje nieco ine.
mam znamych, ktory maju v baraku vsade studenu teplu- pre mna osobne neprijatelne a
ja som zase nakloneny neutralnej farbe cize 4000-4500 K, ale obyvacka 3000K bude fajn

tu máš prepočet