icon

Aké svetlá vybrať do obývačky pre lepšie osvetlenie?

michaltat
5. apr 2025

Poradíte aké svetlá do obývačky aby dobre svietili.Mame LED svietidlá ale mám pocit,že Max 40w svietia

done
5. apr 2025

tu máš prepočet

madeincssr
5. apr 2025

@michaltat LED svietidla je dobre vybrat take, do ktorych ide vymenitelna LED ziarovka/y. Potom clovek moze zvolit vyhovujuci svetelny vykon (Lumen)/wattaz a najma teplotu svetla a kvalitu svetla (CRI - Color Rendering Index - je dobre aby bol co najvyssi, napr. >90). Ja osadzujem spravidla z tych najvykonnejsich a vyhradne teplu bielu.

frflos_nespokojny
5. apr 2025

ta tabulka na komercne led ziarovky este moze sediet, ale na obycajnu nie.
na ledkove ziarovky netreba pozerat na prikon vo wattoch, ale hodnotu v lumenoch (lm) a aj to treba prepocitat aky pomer dana ziarovka ma ( lm/w) a nakoniec ake cipy obsahuje . samozrejme ak sa priklaname k hodnote CRI- cize cim vyssia hodnota bude, tak zase pomer lm/w klesne a tu treba urobit aj kompromis.
nakoniec aj tak dane svietidlo bude v obyvacke kde nebude treba davat az taky doraz na cri a ked uz ide aj o teplotu farby, tak kazdy asi preferuje nieco ine.
mam znamych, ktory maju v baraku vsade studenu teplu- pre mna osobne neprijatelne a
ja som zase nakloneny neutralnej farbe cize 4000-4500 K, ale obyvacka 3000K bude fajn