Ako byť viac ekologický?
V súvislosti s tým ako to je s klimatickou krízou na svete, sa mi vyskytla otázka, ako byt viac ekologickejsi a ako o tom hovoriť a motivovať ľudí okolo. Dajte tipy, ja sa už snažím dosť ale chcem viac.
kopírujem môj príspevok z inej diskusie, podobná téma, nechce sa mi rozpisovať...
.... ahoj, situácia s globálnym otepľovaním a stavom planéty je alarmujúca. Netreba však hneď odsúdiť ženy za ich šatník. Problematika sa týka každého jedného z nás a každého kúska v našej domácnosti. Podlahy, nábytok, chladničky, potraviny, elektrické zubné kefky, vozidlo, telefón, počítač, kozmetika, čistiace potreby, prášky na pranie, liečivá, hračky pre deti, vybavenie do školy, knihy... Made in China, Bangladesh, India... Môj názor je takýto: Je to veľká téma na hodiny a hodiny diskusie. Napr. môj šatník 70% second hand. V second hand nakupujem minimálne od roku 1993. Kvalitné Levis jeans, Puma mikina za 50-100 korún v tej dobe....Mnohí sa dnes hrdia aké to je ekologické a šetrí to planétu. Skutočne? Kým sa tovar zhrnie do centrály, vytriedi, šup s ním do kamióna, alebo lodného kontajnera a hajde cez pol Európy napr. na Slovensko. Aj Viktor Vincze je veľmi aktívny v ekologickej prevencii a všade spomenie svoj oblek zo second handu, svojho času sa fotil na skládkach, miluje cestovať MHD, vlakom. Ok, čiastočne možno... Ale nikdy som mu to úprimne neverila. Skús pozrieť google v akom vozidle sa vyváža so svojou rodinou. Jeho manželka? Prezentuje slovenských návrhárov v každom vyjadrení, ako ich podporuje. Skutočne? Polovicu modelov má zadarmo. Na rukách sa jej lesknú toť slávne Apple watch. Ktoré ázijské detské ručičky jej ich poskladali dokopy? Aký kus sveta prešli? Pokračujem ďalej. Ja nemám soc. siete okrem MK. Viem však od kamarátky, ako sa kedysi rozčúlila nad IG príspevkami Barbary a Tamary Heribanových. Tiež veľké propagátorky a ambasádorky kampane Who made your (my) clothes? Skutočne? Tamara má v šatníku aj kúsky z H&M, Zary... Barbara propagovala Lindex. Tieto firmy zneužívajú detskú prácu, neľudsky zaobchádzajú so zamestnancami.... Nosia kúsky značky Nehera. Kuk eshop a ceny produktov. Svetové! Šité na Slovensku. Len tak zo zaujímavosti by som rada vedela, či aj krajčírky vidia na výplatnej páske svetovú mzdu. Kristína Tormová patrí do tejto skupinky tiež. Jej známe pruhované tričká, tiež v tej istej kampani. Skutočne? Navrhnuté na Slovensku, ušité v Portugalsku. Fakt pobavilo. Derú sa mi otázky na jazyk: Kto ich tam asi ušil? Prečo tie tričká nešijú ženy na Slovensku? Ideme ďalej. Ivana Gáborík, propagátorka koženej obuvi Ecco. Keď ju stretneš v Trenčíne má bežne obuté topánky Guess, Armani atď. Tiež sa svojho času (dávnejšie) odfotila s vrecom plným odpadkov. Neverím, že jej Marián dovolil naložiť ho do toho žltého tátoša... Pokračujem... Krásne kožené kabelky Ľúbivé. Jednu som si kúpila, priamo v predajni, v Trnave, celá happy, ako podporím slovenský obchod, výrobok. Skutočne? Úsmev mi zamrzol, keď mi predavačka oznámila, že sa šijú v Taliansku.. Hm, za tú prijateľnú cenu, materiál, doprava, cena práce šičky, prenájom priestoru v Trnave, vedenie eshopu, plat predavačky, odvody... = Uvažujem nahlas= kto ich tam asi tsk šije, v akých podmienkach, a za akú mzdu? Ktorý utečenec, ktorý biedny garbiar z Pakistanu tú kožu tak krásne zafarbil?
Kozmetika a ja= používam kozmetiku Anne Marie Borlind, aj slnečnú ochranu, ktorá nepoškodzuje život, ekosystém v moriach a oceánoch. Pozri eshop ceny. Ktorá z mamičiek, ak zarába cca 1000 eur v čistom+2, 3 deti si to dovolí len tak kúpiť na celé leto ? Som toho názoru, že rozhoduje aj cena. Napriek tomu, že nechcem túto tému "obracať na peniaze", skutočne si myslím, ak by každá domácnosť mala voliť bio, eko, earth friendly product, pán manžel musí mať plat v čistom 10 tisíc €. Otázne je, či sa daný dopyt dá uspokojiť ponukou slovenskej produkcie, výrobcov. Odpoveď asi tušíš. Stačí si pozrieť ponuku a cenu ľanového oblečenia pre deti, ľanové plachty, obliečky na sashe a hneď mám v tom jasno. Ľan z Litvy, softsheel nevedno odkiaľ, biobavlna z Nemecka... Ceny? Možno tie vyššie, nie veľmi dostupné pre priemernú slovenskú rodinku. Pár dní späť bola diskusia na MK, prečo ľudia kupujú deťom nové veci a nie z druhej ruky. Názory sa rôznili, zdvihla sa aj vlna odporu a výsmechu. Myslím si, že každá žena, mamička mala svoj kúsok pravdy. Za mňa, čo môžem urobiť? Triediť odpad, triedim...aj keď napr. susedia hádžu do nádoby na sklo zavárané uhorky z roku 1997 z pivnice. Keď som sa suseda opýtala prečo, vieš si predstaviť tú odpoveď... Vlastne hádžu do kontajnerov čo príde pod ruku. Nie, ešte sa to nenaučili... Vysadila som kvety pred bytovkou. Suseda do nich hádže ohorky s cigariet, keď som ju poprosila aby ich hádzala do plechovky na svojom balkóne, poslala ma do P.... veď vieš kam 😏 Len tak pre info, ohorok sa rozkladá cca 15 rokov, obsahujé plasty, vstrebávajúce sa do pôdy a spodnej vody 😒 Takto by som tu mohla pokračovať do vianoc. Robím maximum možné. Niekedy mi je však smutno. Chodím pravidelne na jarné upratovanie okolo Váhu a iné dobrovoľnícke aktivity. Rok čo rok je toho odpadu viac. Ešte stále ma to baví, lebo mi záleží na tom, v akom prostredí žijem a viem, že som pridala ruku k dielu. Úprimne však vo svojom vnútri neverím, že to bude lepšie. Hlavne, ak si pozriem nejaký dokument... Som realista. Korupcia vlád, zákonodarcov, absolútna absencia odborov a chorý systém.... úprimne si myslím, to, že ak ja nekupujem fast fashion, tričká za 3 eurá, a zvonové nohavice, situáciu nevyrieši. Pomôže, stále je to však málo 🤷♀️ Prikladám zaujímavé linky, na iný pohľad, možno zaujme...
https://www.csfd.cz/film/51245-the-true-cost/pr...
https://cubestudio.sk/2013/09/aka-je-skutocna-c...
https://index.sme.sk/c/22484804/nehera-okopirov...
Nájdi na youtube Coca cola greenwashing dokument
https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/en/coca...
https://openiazoch.zoznam.sk/energetika/havaria...
https://www.envirostopa.sk/l/istrochem-casovana...
Daj si do youtube (nedá sa mi skopírovať)
Fake- Aktivistin sammelt angeblich Strand- Mull
https://lepsiden.sk/greenwashing-alebo-zelene-k...
https://www.martinus.sk/?uItem=716671
https://www.worldnoashtray.com/sk/fakty-o-ohork...
Autorka, Európa ani US tie tony lacných či drahých handier nespotrebuju. Nepočula si ze drahé značky nepredané veci dokonca spaľujú lebo s cenou dole nepojdu? Fast fashion ráta s tým že to čo sa nepredá pôjde na skládku. Obviňovanie spotrebitela je obohrana platna pre plebs s cieľom nanutit kolektívnu vinu.
Pozri už viac ako 10 rokov bojkotujem hm, nekupujem to ani v sekaci. Vyrábajú kôli tomu menej? Aj keby takých ako ja boli tisíce hm si tie handry bude veselo vyrábať ďalej a ešte sa obhajovať že tým chudakom pracujúcim v hnusných podmienach dáva prácu. Ak sa im zhorší image zaplatia par influencerom vyletik ako to nedávno spravil shein.
Spotrebiteľské správanie môže ovplyvniť malú lokálnu produkciu. Domnievať sa že ovplyvní nadnárodnu spoločnost je prejav chabeho rozumu.
ešte kopírujem zvyšok... Ja to mám takto...Keď sa povie A, rada si pomenujem aj B + C. Nie je cieľom diskusie na niekoho útočiť, urážať. Dá sa to aj ináč. Cieľom je zamyslieť sa, ako sa dajú veci robiť lepšie, efektívnejšie, ako môžem prispieť ja mojou aktivitou. Ideálny stav by bol, ak by sa tovar nevyrábal, odpad netvoril. Predchádzanie, prevencia. Pri dnešnom konzume utópia. Netýka sa to len oblečenia, ale každého jedného segmentu bez výnimky, tak ako som písala vyššie. Napr. elektro- odpad. Moja svokra má 44 ročnú práčku Tatramatku v pivničnej práčovni, ktorá stále funguje. My máme počas 12 rokov v byte druhú práčku, druhú umývačku, tretí kávovar, druhú žehličku. Vytvorili sme zbytočne veľa odpadu. Úprimne. Ale mám na výber? Keby sa vyrábala kvalita, tak mám 1 práčku na celý život. Nie je mojou chybou, že sa výrobky vyrábajú s limitom spotreby, zapnutia a vypnutia za účelom kvantity a dopytu. Vlastník korporácie vyrobí viac- zarobí viac. Ľahká rovnica. Ryba smrdí od hlavy.
Prikladám ešte linky:
v tomto dokumente sa hovorí aj o pieskovaní riflí, zakázané v EÚ. Značky podajú vyhlásenie, sú pred verejnosťou chrumkavé, ono to tak krásne na papieri vyzerá. Realita však poukazuje na opak...
https://www.youtube.com/watch?v=qFEs0uDp_BQchemikálie a toxicita odevov:
https://www.youtube.com/watch?v=nQdonJ8yE1kVýborné riešenie odpadu tu 👍 Nechaj sa prekvapiť, čo sa z odpadu vyrába, vo finále paráda:
https://www.youtube.com/watch?v=4fkbQynfSyY
Na záver si dovolím citovať vyjadrenie Mgr. Silvestra Trnovca, PhD, z ústavu Orientalistiky SAV: Osobne považujem za absolútne tragické, že v 21. storočí pri ťažbe lítia či kobaltu, bez ktorých si náš štandardný život s elektronikou už nevieme predstaviť, pracujú ľudia v Kongu a Zimbabwe často v otrockých podmienkach, dochádza k zneužívaniu detí a ľudskej práce. Ľudsko-právne organizácie už roky upozorňujú na to, že náš blahobyt či prechod k zeleným energiám nemôžu byť budované na chrbtoch ľudí v regiónoch subharskej Afriky! (rozhovor Prečo stále veríme mýtom o Afrike? v časopise Téma 51-52/2021, str. 42)
Europoslancii, zákonodarcovia, výrobcovia o tom nevedia? Neverím! Kto sa bije do hrude pýchou greendealu je veľmi krátkozraký a nevedomý človek...
Takže Quo vadis? alebo Homo homini lupus?
Vies co, kedysi ludia zili ekologicky. A vlastne ja sa snazim zit tak, ako kedysi sa zilo. Jednoducho, skromne... Samozrejme, dnes je ina doba, tak sa to uplne tak neda, ani v byte sa to neda az tak ako v dome, ale s tym nic nenarobim momentalne. Ale netreba to ani prehanat, lebo o mnohych vraj ekologickych veciach sa casom zistilo, ze vlastne v prepocte az take ekologicke neboli/nie su. Okolie sa podla mna treba snazit motivovat svojim zivotom, ukazat, ze sa da byt stastni a spokojni aj s jednoduchsim zivotom, ze je zdrave prejst sa obcas peso a neist vsade autom, ze je zdrave v byte ist obcas po schodoch a nie stale vytahom. Ze je zdrave nie kazdy den mat maso. Ze na sviatky, oslavy, Vianoce, sa nemusi kupovat hora veci, ale ze prave tymi vecami stastie casto dusime a ze podstatne je tam nieco ine. Nase babky a prababky ziju casto velmi ekologicky, na dedinach v starych domoch a so zahradou a zvieratami, kde si same vlastne dopestuju a dochovaju vacsinu jedla. A pritom casto prave u tych starych a jednoduchsich ludi byva velmi dobra pokojna atmosfera. Podla mna jedno s druhym suvisi, kto je spokojny, nebyva narocny a tym je prirodzene ekologickejsi ako vacsina ludi. Treba nachadzat radost v tom, ze zijeme viac spriazeni s prirodou, ze sa snazime robit veci jednoduchsie a co najmenej zatazujeme prirodu. Lebo dnesna ekologia je zial casto skor taky moderny trend a zase len nahananie sa za niecim a vecna nespokojnost, ze nerobim dost a musim nieco dalsie kupit, aby som bola este viac ekologicka. Ale to paradoxne nie je vzdy ekologicke. Ekologicka je v prvom rade radost v co najjednoduchsom zivote a nachadzat radost v ozajstnych hodnotach a nie v materialnych veciach.
@katka700 zmena raz musí prísť, to nepopieram. Zem je zdevastovaná na totálku... Hm, skôr katarzia.
Elektromobilita zatiaľ utópia
Špeciálne v diskusii o elektromobilite=utópia 🤔
https://veget.blog.pravda.sk/2022/06/24/green-d...
V mnohých obciach, mestských častiach nemá obyvateľstvo kanalizáciu, 💩 si pod domy, trativodov... a všetci si myslia, že elektromobilita nás spasí 🤷♀️
Vegetarianstvo a duplovane veganstvo je pre zdravie tvojej rodiny velmi zle. Na chodeni peso nie je nic zle. A vies co uz len tolko ti poviem. Chod teraz hned za svojimi detmi posad si ich na gauc a povedz im, ze mas taky strach o nasu planetu a tak velmi ti zalezi na eko zivote a zachrane zemegule, ze keby si mohla vratit cas, tak by si radsej nemala. Pre ich dobro samozrejme. Daj potom vediet ako to dopadlo 😉
Je super co uz mas zavedene a pokracuj v tom 👍 Urcite sa nenechaj odradit a je skvele ist prikladom. Niektori ludia su ale zial taki ignoranti a hlupi, ze “motivovat” ich inak ako zdrazenim neekologickych moznosti to nepojde. Kdezto na financie zareaguju zvacsa aj ti jednoduchsi…
@valeria_h vieš ako sa vraví, začať od seba je základ.
@jamimo ďakujem za pohľad, mam co študovať aby som rozšírila obzor. Samozrejme si nemyslím ze to ze nakupujem v sekaci je ekologické, ale isto to ma menšiu ekologickú stopu ako nove, ved aj to nie sa musí prepraviť.
@juliacenc neviem, ja sa cítim ako vegetarián, skoro vegan veľmi dobre.
A načo by som to deťom vravela, proste už sú tu a teraz je mojou zodpovednosťou ich vychovať co najlepšie a nezdevastovat pri tom svet, alebo aspoň neprispiet k tomu devastovaniu
@katica06 Je to celé nezmysel. Veď pozri v supermarketoch odkiaľ je jedlo, ovocie a zelenina. Tiež tie potraviny nepriletia samé od seba, ale dopravia sa buď letecky alebo kamiónom. Ale ideme sa búchať do pŕs, že ako my bojujeme proti klimatickej kríze. No mne je to fakt smiešne.
@valeria_h veľa ľudí sa tu aj na sociálnych sieťach pretvárke, s tým veľa nenarobíme.
Ale fakt je že môj šalát, paradajky, paprika, koreňová zelenina, jablká, hrušky ale aj vlastnoručne vyrobená vegeta, usušené bylinky odniekiaľ necestujú. Že nekupujtem v obchode ani zaváraniny a konzervy.
V dnešnej dobe sa nedá žiť ekologicky,iba byť viac ekologický
Pite vodu zo studne, pouzivajte suché WC, chodte spať so sliepkami, pracujte od rana do večera na poli, kupte sa a perte v potoku, jedzte stravu len ktoru si sami vypestujete, chovajte kozy a sliepky. Celý život stravte len vo vašej dedine. A vypnite internet. Taky život mali naši starí rodičia ked boli deti....
Protesty proti velkym spolocnostiam. ;)
Mysli globálne, jednaj lokálne. Toto heslo by sa malo preberať v školách, aj na vysokých… namiesto toho sa vyrábajú projekty z polysterenovych gúľ, alobalu, svetielok, plastových zvieratiek… to len na okraj tejto diskusie.
Konzum je gro celého problému. A ľudská potreba mať sa aspoň tak dobre ako sused. Príbeh z Afriky: jeden kmeň vypestoval viac kukurice ako druhý. Další rok posadili menej aby toho nemali viac ako ostatní. Aby si nezávideli a všetci mali rovnako.
To je v našom videní čisté sci-fi.
Letecká, lodná, automobilová doprava…dá sa žiť aj bez toho. My máme dve autá, nebudem klamať. Ale poznám tu v okolí rodiny, ktoré jednoducho auto nemajú. Lietadlom som ešte neletela, ani deti. Manžel asi dvakrát. Ja som sa autom naposledy previezla na vacsiu vzdialenosť pred tromi rokmi pri sťahovaní. Odvtedy len 5 km do mesta do práce. Deti do školy nevozime, majú domáce vzdelávanie. Dovolenky nehrozia. Pri mori som bola ako 4-ročná. Nekupujeme balené vody, žiadne morské ryby. Chováme zajace, pestujeme všetko. V poslednej dobe varíme len z vlastných surovín. Čo ma veľmi teší. Ale nie je to 100% ako to mali naši starí rodičia.
Drogeria: nemaľujem sa ako kedysi. Stačí mi špirála, max. rúž. Priznám sa, vrátila som sa k antiperspirantu dove, skúsila som rôzne prírodné verzie (ponio, soaphoria, weleda…), ale nastúpila som do práce a necítila som sa ok. Ale zostala som pri látkovými intimkach. Menštruačný pohárik som používala, ale po treťom pôrode som mala bolesti pri jeho používaní. Dám tomu ešte šancu.
Nakupovanie oblečenia: môj muž je na nervy, keď mu kúpim z druhej ruky “novú” košeľu. Lebo jeho stará deravá je ešte stále funkcna. Deti obliekam z 80% z druhej ruky (okrem ponožiek a spodnej bielizne). Sebe tiež väčšinou z bazara. To iste knihy, hracky. Plastu sa vyhýbame ako sa dá.
@panonia presne tak. Zrejme k tomu dospejeme o rok, dva, tri… myslím konkrétne našu rodinu. Suche wc nie je vôbec hanba.
Ja priložím linky na permakulturne spôsoby života: https://m.youtube.com/channel/UCaYvr_0ZTb6RxLAZ...
@katica06 Ak si všetko pestujes sama tak klobúk dolu, je za tým veľa práce a úsilia. Len si uvedom že nie každý má čas a financie na to aby si kúpil záhradu a pestoval a neodsudzuj tých čo sú odkázaní na nakupovanie v supermarkete. Každá z nás je iná a môže prispieť k udrzatelnosti iným spôsobom, nie je to súťaž o to kto je viac eko.
Zasad materinu dusku, pokryje ti podu, hmyz ju ma rad a je nenarocna.
K ostatnemu tazko sa vyjadrovat. Mne tiez cisti tu jedna suseda s rocnym detskom zaludok,ze preco vsade chodim autom.
No lebo musim. Neda sa inak stihat vsetko. Komfort jazdenia mhd som si uzivala v meste.. ano lidli 50m od vchodu, do roboty peso.
Mame nizkonakladovy dom, recyklaciu dazdovej vody ma zavlahu zahrady, a nakupujem vo velkom nech nejazdim casto do obchodu. Ani nie koli ekologii, ako koli casu a financiam. Nikdy si nekupujem balenu vodu, kavu v kelimkoch a ine blbosti. Pride mi to krepe platit za vodu v plastovej flasi. Nosim si svoju aj deti.
Prepac, ale to je tak absurdne mysliet si, ze ludstvo za svoju kratku existenciu zdevastovalo celu obrovsku planetu… a mysliet si, ze planetu dokaze zachranit veganstvom a chodenim peso. Prepac. Je to fanatizmus. Ak to robis pre seba tak rob, ale so zachranou planety to nema nic spolocne. Ani keby to robili vsetci. A ako hovorim veganstvo je zdraviu skodlive. No a chudaci deti ze, ked uz su tu, tak co uz … to je presne vysledok toho fanatizmu ktory je ludom vtlacany do hlav
@walentina7 Presne. Európa starne, strašia, že nebude mať kto robiť na naše dôchodky a tak to vyriešia (myslia si, že to vyriešia) migrantmi, ktorí majú deti ako smetí a nejaká klíma ich nezaujíma. Ja sa strašne smejem ako sa ľudia nechali zblbnúť 🤦♀️🙈
jasné, v pohode... je mnoho zdrojov, článkov, videí. Obraz si isto urobíš sama. Peknú nedeľu prajem.

Autorka ak ti môžem poradiť uprednostnuj oblečenie z viskozy ekovero ide o uzavretý výrobný cyklus v porovnaní s klasickou textilnou produkciou má výrazne nižší negatívny dopad na životné prostredie.