icon

Ako dosiahnuť najnižšie náklady na kúrenie?

lucann
27. sep 2020

Planujeme rekonstrukciu domu, da sa povedat celkovu a najviac by ma zaujimalo ako dosiahnut co najnizsie naklady na kurenie, kedze to je asi najvacsia polozka v dome. Ked citam ze tu maju niektore domy celkove naklady okolo 100€ az sa mi nechce verit. Moja plocha je okolo 200m, tak by som bol rad keby som sa zmestil do 150 za plyn. Je to vobec realne pri takej ploche? Neplanujem kurit kotlom na drevo, mozno krb na jesen ak sa podari.

Strana
z2
deti95060810
28. sep 2020

@jolien88 my máme obv. múry tehla 37 myslím že zn. Heluz a zateplenie 15cm...

deti95060810
28. sep 2020

@oli18 tiež máme deti.... cca 23 st.
ale napr. teraz všetci píšu že začínajú kúriť a nám sa ešte nespustil ani kotol.... Ešte stále je v obývačke 24 st.

simca06022011
28. sep 2020

@viestta ano treba to dobre premysliet, aj ta robota a bordel s urenim.. vsetci susedia uz maju traumu ze ide zima a idu kurit, svokra kuri v samotovej peci a vykuri im to nadherne cely dom, ziadne naklady na EE, plyn ale kazde 2 roky maluju cely dom, drevo obriadit, nachystat.. lebo zase da sa objednat narubane na paletke, lenze to uz je tiez ina cena.. odidu rano do prace, o 16tejpridu do studeneho domu, odist na viac dni nemozne. Naozaj kazde kurenie ma svoje pre a proti. Sa vykaslem na usporu par eur, ked to viem mat uplne bez prace zabezpecene. Bojler mam elektricky s moznosotu napojit na solar, ak by som chcela.. izolovany tak, ze zohreje vodu a ak ho vypnem o 3 dni ma tak voda este stale 40°C minimalne... elektricke kurenie a ked sami zachce romantiky tak drevo.. ale to tiez nie je zadara. Plyn a EE sme porovnavali ceny, lebo pred cca 2 rokmi sme diskutovali o tom ako novosusedia velmi intenzivne a rozdiel nebol absolutne ziadny. Takze nevidim dovod aby som napr. tahala sem plyn...

@zalka to kolko m2 ste robili za taku cenu? lebo je to dost.

Dalsia vec, neviem ci to este funguje.. susedia dvaja maju tepelne cerpadla a ine vymozenosti, a brali konkretne na tepelne cerpadlo dotacie ;) Mozno pred rekonstrukciou by sa oplatilo pozistovat podmienky.

zalka
28. sep 2020

@simca06022011 no cca 300m2 ale to šlo komplet kúrenie so vším všudy, so solarom na strechu ako som spomínala 120 trubíc aby trošku malo účinnosť aj v zime ... s nádržami, s kotlom ... nakoniec tá firma to nerobila, kúpili sme materiál - dostali sme zľavy nevyšlo to tak moc ako bol materiál v CP

Tiež súhlasím s tým plynom, my plyn máme pred domom ... odrezali sme sa, lebo aj za plyn platí človek hodiny, si povie pár eur ale ročne to spraví dosť, a bez elektriky sa nedá existovať .. lebo plynom nebudem svietiť, na plyn mi nepôjde chladnička .. preto u nás vyhrala elektrika so vším všudy a tarifa spraví svoje, ak človek aj kúri elektrikou.
Tým nehovorím, že elektrika je to naj, ale pri správnom nastavení kúrenia, a nepoužívania priamotopov ( konvektory) sa kúrenie elektrikou vyrovná kúreniu plynom, a možno človek aj trošku ušporí.

lucann
autor
28. sep 2020

Dakujem vsetky za prispevky. Tazko je to ohodnotit , kedze vela inych faktorov ma vplyv na konecnu cenu za naklady na kurenie. Kedze mam pripojku na plyn, urcite pojdem do plynu, neviem ako sa bude dat riesit podlahovka kedze pojde o rekonstrukciu starsieho domu. Ale keby sa dalo poruesit podlahove aspon v 3 miestnostiach bol by som rad. A taktiez krb by urobil svoje z prieduchmi by bolo ideal. Este keby niekto dal cenu za taky priemerny krb aj s prieduchmi + praca. Kolko vas to vyslo. Dakujem

kubkovamama
28. sep 2020

@lucann ahoj,muž je stavbár.Takze u nás kvalitná strecha sedlová(oprie sa slnko a hneď máš plus) a dobre urobené okná a dvere zaklad.Kombinujeme krb a podlahove.Podlahove je super,že aj dlho po vypnutí drží teplo ak je dobrá hrúbka a vhodné materiály podlahy.Napr.v piatok zapnes,keď vieš,že víkend asi budete doma..v pondelok vypnes a vydrží teplo do piatku+ak sa v týždni čo to uvarí,stabilné teplo udrzis My podlahovou používame iba ak mrzne.Inak krb.Usetris stovky

iveta7677
28. sep 2020

@nelca0510 kolko mate m2?

nelca0510
28. sep 2020

@iveta7677 100 m2

oli18
28. sep 2020

@kubkovamama keď tak chváliš, ako dlho ti vydrží teplo z podlahovky aj po vypnutí, mala by si napísať, za koľko sa ti nahreje dom, ak vychladne úplne.

kubkovamama
29. sep 2020

@oli18 za chvíľku, predvčerom som prvýkrát zakurila okolo 9tej doobeda, o 13tej uz bolo teplo v celom dome. Do izieb nechavam otvorené dvere. Záleží od materialu z čoho podlahy..niečo vedie teplo dobre,niečo horšie

si_sa_6
29. sep 2020

v takomto prípade je kľúčové ozaj zateplenie a okná aby boli tepelné straty proste čo najmenšie a v neposlednom rade aj výber vhodného kotla. no všetko sa dá keď sa chce len to bude teda čosi aj stáť

oli18
29. sep 2020

@kubkovamama No veď tu sa radí, tak napíš, akú máš podlahu . Treba z teba ťahať, ako z chlpatej deky 🙂)

kubkovamama
30. sep 2020

@oli18 no lebo autor sa zdá má dosť vysoké IQ a zisťoval kde-kade a je veľa možností čo si vybrať podľa dostupnosti, schopnosti firiem a financií. Manžel daval keramickú podlahu a vyliate pod to je neviem čím 🙂My podlahové využívame veľmi málo.Iba na začiatku sezóny na rozbeh a keď mrzne.Inak drevo kombinujeme s peletami.Jedna väčšia peleta tlie celý deň a to stačí na cca 24st.

oli18
30. sep 2020

@kubkovamama Tak to je škoda, že ste investovali do podlahovky a málo ju využívate. Dcéra zase investovala do predprípravy na kachľovú pec /komín/ a vôbec ju nedá, lebo má teplovodné podlahové kúrenie, topí plynom a spotreba plynu je tak nízka, že už kachľovú pec robiť nebude. Prvý rok bývania spotrebovali 800 m3 plynu a my 2600 m3. Má plávajúcu s prímesou dreva a keď raz odišli v zime na týždeň na dovolenku a vypli podlahovku, došli do studeného domu a 24 hod. sa im dom nahrieval. Deti ochoreli. Chcela som tým povedať, že podlahovka sa nevypína úplne, lebo potom dlho trvá, kým sa byt nahreje. To nie je ako pri radiátoroch. preto by som podlahové nikdy nechcela. Ešte chcem podotknúť, že je to 6 ročný dom, nezateplený, múry 50 cm Ytong, okná plastové troj sklo.

klimujeme
Odpoveď bola odstránená
sarita510
5. jan 2023

@lucann dobry den ako ste nakoniec vybraku ?dakujem

Strana
z2