Ako efektívne odstrániť vodný kameň z WC?
Ahojte.
Ako najúčinnejšie čistíte vodný kameň z WC?
Sviňa, drží sa, nič nepomáha.
Raz som ho úplne dala preč /ťažká ručná práca/, ale do týždňa bol späť. Poprípade je možné, že by už ten smalt v mise nebol odolný? V dome sú dva záchody, robí mi to len na jednom.
Ja pouzivam toto: https://www.mojadm.sk/durgol-rychly-odstranovac... Naliat dnu, nechat par minut posobit.
ty máš smaltovanú misu ? ja porcelánovú 🙂
@cacianka No, ja vlastne neviem. Ako to zistím? Do domu sme sa sťahovali, sanita tu bola - teda nekupovali sme.
smaltované wecko som úprimne asi nikdy nevidela ...
no ale odporúčam čierny domestos - naliať, nechať cez noc pôsobiť, poradili mi tuto na MK - a funguje, ani stopa po vodnom kameni - používam už aj preventívne ...
no ale odporúčam čierny domestos - naliať, nechať cez noc pôsobiť, poradili mi tuto na MK - a funguje, ani stopa po vodnom kameni - používam už aj preventívne ...
@biba_18 a funguje to aj na ten akoby stečený kameň?:D lebo mne sa zas tvorí tam :D nechápem ako môžeme mať tak tvrdú vodu a predtým sme bývali o dedinu ďalej a tam sme nič také nemali
Asi to bude keramika, ja neviem, prečo som si myslela, že je to smalt 🙂 Ale smaltové sú asi iba vane? Je to také klasické WC.
@biba_18 A netreba nejako "odčerpať" vodu? ja to mám iba pod vodou. Príde mi divné, že iba na jednom WC sa to robí, teda vodou to nebude.
@biba_18 A netreba nejako "odčerpať" vodu? ja to mám iba pod vodou. Príde mi divné, že iba na jednom WC sa to robí, teda vodou to nebude.
@janka_266 @zuzulienocka78 ja to dávam aj do vody - tam to premiešam kefou aby neostali také veľké kvapky vo vode - aj na misu nad vodou - to nalejem popod okraj a popriliepam na to toaleťák, aby sa to nešmýkalo ... dlho som to nevedela odtiaľ dostať - a teraz jak nové wecko ...
@janka_266 @zuzulienocka78 ja to dávam aj do vody - tam to premiešam kefou aby neostali také veľké kvapky vo vode - aj na misu nad vodou - to nalejem popod okraj a popriliepam na to toaleťák, aby sa to nešmýkalo ... dlho som to nevedela odtiaľ dostať - a teraz jak nové wecko ...
@biba_18 tu sa pripnem.
Mne v mise z nivoho nic tiez kamen.a nic negu guje
Uz som premyslala ue lupim kyselinu solnu,ta jedina je tornado..
Len to trba odcerpat vodu,zaviazat nos,oci,rukavice...je to chemicka bomba...ale urve to kazdy kamen
Trrba vetrat pachne to
@zuzulienocka78 každý druhý týždeň sa tu na koni rieši vodný kameň vo wc mise, tak zopakujem svoju radu aj teraz.
vybrať vodu (kelimkom, starou handrou)
zatiaľ nechať zovrieť ocot a naliať do misy
nechať pôsobiť podľa možností, napr. pred odcodom do práce, alebo pred spaním
ocot misu nepoškodí, je to hrubý porcelán, krehké misky sa dávajú aj do rúry na 200°C
oškrabať kefou, stierkou na cesto, starou zubnou kefkou (odložiť iba na použitie vo wc 🙂
opláchnuť, preventívne požívať wc gély roznych značiek,
dobre by bolo naliať horúci ocot aj do nádrže na vodu a vyčistiť aj tú.
Ocot - lacná a ekologická varianta
Ale ako odstrániť vodný kameň z tých dierok ako vyteká voda, čokoľvek nalejem tak to stečie. Drhla som to asi už so všetkým a nejde to.
Ja som to prave teraz riesila. Drela som to furt kefou a WC cisticom a nic nevydrela. Kupila som v DM take WC tabs hodila dve naraz a nechala cez noc posobit. A misa ako Nova 🙈
Kúp kyselinu soľnú, (cca 3 eura za liter) 500 ml vlej na noc do wc, ráno len spláchneš a hotovo. Dočistíš jemne kefou. Žiadne drhnutie.
Akurát to rob pri otvorenom okne, wc dosku daj dolu, lebo predsa je to kyselina..
Ale ako odstrániť vodný kameň z tých dierok ako vyteká voda, čokoľvek nalejem tak to stečie. Drhla som to asi už so všetkým a nejde to.
@3009 mne pomohol peroxid vodika zmiesany so sodou bikarbonou taka kasica sa urobi, to som dala do zachoda aj na okraj aj na dierky odkial voda tecie, nechala ppspbit a zmila s kefou.
@zuzulienocka78 každý druhý týždeň sa tu na koni rieši vodný kameň vo wc mise, tak zopakujem svoju radu aj teraz.
vybrať vodu (kelimkom, starou handrou)
zatiaľ nechať zovrieť ocot a naliať do misy
nechať pôsobiť podľa možností, napr. pred odcodom do práce, alebo pred spaním
ocot misu nepoškodí, je to hrubý porcelán, krehké misky sa dávajú aj do rúry na 200°C
oškrabať kefou, stierkou na cesto, starou zubnou kefkou (odložiť iba na použitie vo wc 🙂
opláchnuť, preventívne požívať wc gély roznych značiek,
dobre by bolo naliať horúci ocot aj do nádrže na vodu a vyčistiť aj tú.
Ocot - lacná a ekologická varianta
@cacianka Nedala som si vyhľadať staršie diskusie, nenapadlo ma :-/ Ďakujem za radu.
Mňa skôr hnevá to, že v priebehu týždňa je ten kameň späť, či to už nemôže byť poškodené a nebude lepšie vymeniť celé WC. Lebo bolo to biele, čisté, po týždni opäť :-/
@zuzulienocka78 kup kyselinu solnu. Trochu vody zo dna wecka odstran kefou. Vylej kyselinu na celu plochu wecka. Uz pri vylievani budes vidiet efekt. Potom niekolkokrat v 15 min. intervaloch kefou prejdi po mise. Toto vycisti aj centimetrovy nanos.
@cacianka Nedala som si vyhľadať staršie diskusie, nenapadlo ma :-/ Ďakujem za radu.
Mňa skôr hnevá to, že v priebehu týždňa je ten kameň späť, či to už nemôže byť poškodené a nebude lepšie vymeniť celé WC. Lebo bolo to biele, čisté, po týždni opäť :-/
@zuzulienocka78 keď bude misa čistá, skús rukou či je povrch hladký, neporušeny, alebo má poškodenú tú hladkú lesklú vrstvu.
@zuzulienocka78 nepozdieľaš ako sa ti podarilo s tým kameňom vybabrať?

ty máš smaltovanú misu ? ja porcelánovú 🙂