icon

Ako efektívne vyčistiť sprchovú hlavicu?

30. sep 2025

Ahojte ako čistite sprchovu hlavicu? Ja som ju už tento rok menila 2 x za novú, jednoducho nech robím čo robím v tých silikónových či gumených dierkach odkiaľ strieka voda sa mi tvorí pleseň. Vždy mi to okolo celé sčernie a nejde to ničím z tých ďubiek. Lebo to není vodný kameň to všetko umyjem ale to čierne nejde. Nejaký trik? V kúpeľni mám aj ventilátor ale aj tak je tam vlhkejsie. Kúpeľňu po sprche zotieram, ale tá hlavica ešte vždy dokvapká. Už som bezradná

modrahruska
30. sep 2025

Ja to sice takto nerobim, ale videla som ze do pevneho sacku naleju nejaky prostriedok a to obviazu gumkou okolo tej hlavice a nechaju dlhsie posobit. Vyskusaj, za to nic nedas.

autor
30. sep 2025
@modrahruska

Ja to sice takto nerobim, ale videla som ze do pevneho sacku naleju nejaky prostriedok a to obviazu gumkou okolo tej hlavice a nechaju dlhsie posobit. Vyskusaj, za to nic nedas.

@modrahruska ja tu hlavicu takto čistim odmontujem namočím ale zíde vodný kameň aké tá čierna pleseň nie .

anonym_6b377a
30. sep 2025
@anonym_autor

@modrahruska ja tu hlavicu takto čistim odmontujem namočím ale zíde vodný kameň aké tá čierna pleseň nie .

@anonym_autor Alebo pouzi kondom,do ktoreho nalejes ocot... Plesen jedine mechanicky,pouzitim kefky.

martinmmartin
30. sep 2025

ak je to plesen tak skus savo proti plesniam ale je mozne ze ti plastik v hlavici casom napadne.
Alternetivne preventivne kym je cista ju preventivne vyvarat vo veiacej vode este pres tym ako vzniknu cierne kolonie.
Ci sa ti ten cirkus oplati je ina otazka

0silvia0
30. sep 2025

@anonym_autor skús nejakú celokovovú, bez toho silikónu, napr:
https://www.siko.sk/sprchova-hlavica-siko-samoc...

autor
30. sep 2025
@0silvia0

@anonym_autor skús nejakú celokovovú, bez toho silikónu, napr:
https://www.siko.sk/sprchova-hlavica-siko-samoc...

@0silvia0 pozriem dik, takú som hľadala že aby bola celokovová

0silvia0
30. sep 2025
@anonym_autor

@0silvia0 pozriem dik, takú som hľadala že aby bola celokovová

@anonym_autor asi budes musiet zainvestovat

anonym_1df2bd
30. sep 2025

@anonym_autor ja nastriekam pulirapid, trochu nechám pôsobiť a čistím pomedzi so starou zubnou kefkou.

tanyan
30. sep 2025

Z dlhodobého hľadiska by bolo ale lepšie riešiť príčinu, nie následky. Vymenila si aj hadicu alebo len hlavicu? Tá pleseň musí mať niekde zdroj a ak neodstrániš ten, tak budeš len vymieňať alebo mechanicky odstraňovať.

anonym_dd25c6
30. sep 2025

@anonym_autor perkarbonat sodny, nasypat a zaliat vriacou vodou a nechat posobit cez noc.

simca06022011
30. sep 2025

vycisti aj celu hadicu, alebo vymen... a toto proste treba nechat po pouziti vyschnut, plesen ti tam nenarastie len tak.
Cistim to niecim ako domestos (nosim si z HU florasept), a tiez prostriedkom na vodny kamen. Namocim to cele. Cierne dobky sa mi robili iba ked sa mi urobil povlak aj v hadici (mame studnu), proste som cely system musela vycistit, hadice vycistit /vymenit/ a bol klud.
Hlavice kupujem znackove ale v nizsej cenovej hladine, lebo som si povedala, ze radsje si vymenim, u nas sa casto kazili tie prepinacie (rozne prudy vody idu... ked stuknes), takze od tohto sa snazim upusit a ist do co najjednoduchsej. S macanim pozor potom, lebo podla materialu sprchy, niektore sa aj poskodia / osupu, ale teda kvalitnejsie nie.

autor
30. sep 2025
@simca06022011

vycisti aj celu hadicu, alebo vymen... a toto proste treba nechat po pouziti vyschnut, plesen ti tam nenarastie len tak.
Cistim to niecim ako domestos (nosim si z HU florasept), a tiez prostriedkom na vodny kamen. Namocim to cele. Cierne dobky sa mi robili iba ked sa mi urobil povlak aj v hadici (mame studnu), proste som cely system musela vycistit, hadice vycistit /vymenit/ a bol klud.
Hlavice kupujem znackove ale v nizsej cenovej hladine, lebo som si povedala, ze radsje si vymenim, u nas sa casto kazili tie prepinacie (rozne prudy vody idu... ked stuknes), takze od tohto sa snazim upusit a ist do co najjednoduchsej. S macanim pozor potom, lebo podla materialu sprchy, niektore sa aj poskodia / osupu, ale teda kvalitnejsie nie.

@simca06022011 mam kvalitnú neolupe sa a keď odmontujem v hadici nevidno nič. Robí sa mi to v tých silikónovych dierkach zvonku ani nie znutra. Vždy po sprche ju utriem zavesim odkvape a uschne. Musím ju znovu vymeniť.

autor
30. sep 2025

Takto možno na 5 dierkach vzdy

simca06022011
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak popravde neviem, nezazila som aby niekto xkrat do roka musel hlavicu menit.. ja som minuly rok menila po takmer 10rokoch :DD

autor
30. sep 2025
@simca06022011

@anonym_autor tak popravde neviem, nezazila som aby niekto xkrat do roka musel hlavicu menit.. ja som minuly rok menila po takmer 10rokoch :DD

@simca06022011 ani ja až keď sme sa presťahovali v tejto kúpeľni 🫣 predtým som mala celé roky jednu, neviem kde robím chybu 🤷

senta_sofia
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor toto nemusi byt plesen, to moze byt zoxidovane vnutri hlavice a vyjde to na povrch v mieste, kde sa hromadi voda. Skus nechavat hlavicu zvesenu. Mozes mat divny tlak v sprche, ze tam ostava voda.

autor
30. sep 2025
@senta_sofia

@anonym_autor toto nemusi byt plesen, to moze byt zoxidovane vnutri hlavice a vyjde to na povrch v mieste, kde sa hromadi voda. Skus nechavat hlavicu zvesenu. Mozes mat divny tlak v sprche, ze tam ostava voda.

@senta_sofia myslela som že ano keď je to čierne.