Ako efektívne vykúriť chodbu v staršom dome?
Ahojte, potrebujem si poradiť. Kúpili sme si starší domček a pomaly prerabame. Na chodbe nebol radiátor a mame mokré steny aj plesnieva nám to. Ako to vykurit máme kúpiť tam radiátor do elektriky ale aký typ? Plus aj v niektorých izbách v rohoch od zeme máme mokrú stenu. Neviem či máme veľkú vlhkosť alebo prečo je to mokré..
Dom není zateplený aj strecha je ešte pôvodna. Možno by pomohla výmena a zatepliť, len momentálne nemáme na to.
Na jar podrezat a teraz len ten odvhcovac, ale nie ten na tablety, treba do elektriky kupit, co odsaje tu vlhkost, v litroch za hodinu. Ale teda, zaplacete nad uctom od elektriky. Teraz k tomu roseniu dopomohli tie nove okna, ale podrezat, aj poriesit tepelne mosty bude treba.
@mk1111111111 Vieš mi aj odporučiť aký elektricky odvlhčovač mám kúpiť? Ja sa v tom nevyznám.
Tablety (Ceresit), to je čisté placebo, vlastne len nejaká predražená soľ (nie chlorid sodný, ale niečo iné) - elektrický odvlhčovač vytiahne toľko vody, čo jedna kapsula, za pár hodín.
@liusa82 115€ stál jeden, čakali sme na zľavu - kupovali sme 2 roky dozadu
@simca06022011 no u nas majstri overeni skor nemohli, tak vyrovnavacky stien a stierky, zislo by sa este aj vchodove dvere vybrat a domurovat atd, ale uz ozaj...mrzne 🙃
Najlepsie by bolo priemyselny, my mame okolo 50l za 24h. Mozno by stacil aj mensi. Len, kym neodstranite povod rosenia, tak by ste odsavanie museli opakovat. My sme ho vyuzivali pri novych omietkach na rychlejsie uschnutie stien, teraz pri napr. malovani
@denisah6 no napriklad nemaju pozemok a tie su besne drahe, so sietami ani nehovorim. A ked mas len luku, tak neviem. Treba aj tak mat financie aspon na to, plus potiahnut mury do toho metra, aby si dostala hypo na dalsiu stavbu.
Manzel v case, ked sme to riesili, zarabal fakt dobre a nevydalo by nam to, teda v okoli BB, a to myslim, aj dalej od BB,...ten problemovy pozemok sme radsej predali. Je to uz 3,5 roka, co sme sa ho zbavili, 2 roky sme ho mali a nic tam zatial nestoji. Raz asi bude, ale.otazka je, za ake peniaze aj to...No je to pripad od pripadu...
Fuh. A to som si myslela ze my sme to mali zle.
Tento rok od marca sme obkopali cely dom az pod zaklady. Odvodnit. Odizolovat.
A teraz pred mesiacom sme aj zateplili. Vkuse vetrame. Kurime na 20-22-23stupnov. Uvidime ale snad to bude teda lepsie.
Urcite premerat vlhkost. A ked kupil elektricky odvlhcovac.
A do chodby veru bud elektricky radiator alebo konektor. Urcite to treba prekurovat.
@denisah6 Podlahu sme betonovali my minulý rok, dali sme to robiť firme lebo boli tu drevené podlahy keď sme dom kúpili. Radiátory tiež boli robené nanovo aj kotol máme novy. Len ony nemali na chodbe radiátor tak sme mysleli že tam netreba a nedali sme tam. Neviem ako by sa to dalo vyriešiť ako tam napojiť ďalší radiátor?
Dom sme kúpili za 50tisic po starých rodičoch postaviť nový plus pozemok by bol oveľa drahši
@maryetta Ja vetrám ráno aj cez deň. Kurinec cez zimu na 22 stupňov.
Treba kúriť na vyššiu teplotu a veľa vetrať. Teraz je vonku okolo nuly a nie je sychravo, čiže vetraním sa dá vlhkosť pekne znížiť.
Hore: máte tam betónový veniec. Je na povrchu studený, preto na ňom kondenzuje vzdušná vlhkosť. Dá sa to riešiť práve znížením rel. vlhkosti a zvýšením teploty. Definitívne riešenie je tepelná izolácia.
Mokré dole: zrejme vlhkosť aj vzlina zo zeme. Aj je to studené. Najlepšie je dom podrezať. Aby sa to vysusilo, treba vonku aj vnútri použiť sanačnú čiže vysoko paropriepustnú omietku aj farbu. Nevyberajte podľa popisu ale podľa údajov v technickom liste.
Do chodby treba dať radiátor a napojiť ho na ústredné kúrenie, predpokladám že plynový kotol máte. Elektrine sa vyhnite, prosím. To nie je kúrenie do nezateplenej miestnosti.
a pleseň najprv osetrite Savom a pod.
ten dom pre dobro vasho zdravia treba zburat /ine nepomoze/ a na pozemku postavit iny zdravotne nezavadny dom...
To v takomto prostredi domu zijete? Vies, ake zrvornew rizika velke vam hrozia? Ved je to simel vo velkom rozsahu.... To pred kupou ste si nedali urobit posudok , v akom stave ten dom je? To,ze date nejake kurenie na chodbu vas problem zo zd. rizikom toho domu a vlhkostou nevyriesi.To boli vyhodne peniaze za kupu takeho domu....
@jarka_black Kotol máme v pivnici, to budem musieť pohľadať plynárov kto by nám to spravil radiátor aj na chodbu. Striekam to savom po ňom ostáva nejakú dobu pekné biela stena a po čase zas mokré a plesnivé.
@f333 Neviem aký posudok myslíš či sme si nedali spraviť? Znalecký máme dom je v dobrom obyvateľnom stave ak sa budeme oň starať vydrží ešte 100 aj viac rokov. Určite ho nedáme zbúrať nemáme zvyšných 200 tisíc postaviť si nový dom.
Hej, Savo je dočasné riešenie. Treba odstrániť príčinu.
Keby ste potrebovali pomerať a odporučiť presný postup, materiály, ceny, tak napíšte.
autor, to kto vydal taky posudok,ze ten dom je v DOBROM obyvatelnom stave? Pozri si tie forky ,co si dala na forum.. To je dobry stav?Spytaj sa lekara,co ti povie o dobrom obyvatelom stave toho domu....
Ja chapem,ze nemate finacie na kvalitne byvanie.Inak by ste takyto dom nekupili.. ja len pisem,ze v zaujme vasho zdravia /ak vam nanom zalezi a to dufam,ze v tom dome nebyvaju deti/ by som hladala ine risenie,ako byvat v takom dome....
@f333 Znalecký posudok vydal znalec, je v ňom všetko dopodrobna popísané aj izby celý dom pofotene. Keď sme to kúpili neboli mokré steny.
Viem čo som dala teraz fotky toto je teraz dočasne a zisťujem ako to vyriešiť.
Bývame tu ja s manželom a s dvomi deťmi.
pleseň chemicky zničiť, omietku obiť, nahradiť sanačnou (vybrať takú, ktorá má nízku tepelnú vodivosť a hlavne nízky difúzny odpor)
pritom veľa vetrať a kúriť
to sú okamžité opatrenia 🤷🏼♀️
autor, to vy ste si zaplatili toho znalca? Pretoze,ze ho mozno zalovat za takyto posudok.... a ak predtym vlhkost nebolo vidiet pri obhliadker a vy ste k nemu nepspeli svojim nevhodnym zasahom stavebnym.,mozete ziadat zrusenie kupnej zmluvy.... treba dobreho pravnika najist.. najist....
A mylis s sa , ze jeto prechdny stav.... ta vlhkost tam bola aj vtedy a simel je nebezpecny zdraiu ludi .. a neda sa a len tak znicit....... zasahy na zlepsenie aspon vyzualne vas budu stat znacne financie ...a nebude to nikdy natrvalo vyriesene .mozes na cas vizualne rensimel aj vlhkost odstanit.ale nie natrvalo... Ulakomili ste sa na nizku cenu,ze?
velmi zla kupa to bola..... a deti by som do takeho dmu zit nedala ani nahodou...
@f333 po toľkých rokoch ťažko...
@simca06022011 To kolko rokov takto ziju v tom dome? Prehliadla som ,kde to pisala....
@f333 Znalca zaobstarala realitka cez ktorú sme kupovali dom. Ale to je jedno, pri obhliadke nebolo nič vidieť. To sme si kopa veci všimli keď sme začali prerábať. No s tým sme rátali. Dom sme dlho hľadali cena bola pre nás dobrá aj lokalita dobrá.
@f333 Kúpili sme minulý rok len to sme tu ešte nebývali , najprv sme to ako tak prerobili a tento rok v lete sme sa sem sťahovali.
autor.. relitka potom zavadzala.. ale ako citam,si spokojna.pretoze na ine nemate .
@f333 S cenou aj s lokalitou som spokojná aj s domom dá sa povedať. Kopa ľudí žije v oveľa horších podmienkach ja som vďačná za to čo mám že máme vlastné bývanie. A verím že bude časom lepšie keď úplne všetko prerobíme len treba tomu čas
@katica06 jaaaj, to som nie teba chcela oznacit s tym ako dlho byvate... ale autorku 🙂)
@f333 nie, to som ja doplietla, omylom som oznacila inu diskutujucu a ta napisala...

@katka0123 Na chodbe nemáme nič a v spálni to plesnivé je pod oknom v rohu tam nemáme skriňu nič.