Ako sa určuje podiel vykurovacej plochy?
Vie mi niekto vysvetliť na základe čoho sa stanovuje % vykurovacej plochy a meračov kúrenia? Prípadne ako to máte nastavené vy? Dakujem
@thirstymonk vo vypoctoch spotreby v bytovych domoch sa zohladnuje podlahova plocha, nie objem miestnosti. Namerana spotreba na pate domu sa rozpocita na dve casti. 70% namaraneho mnozstva sa rozpocita podla podlahovej plochy bytov, zvysok sa rozpocita podla meracov spotreby na jednotlive byty, ale do vypoctov este vstupuje koeficient polohy bytu. Pomer rozpocitavanie na podlahovu plochu a nameranu spotrebu sa mze u jednotlivych bytovych domoch lisit, zavisi ci sa ide podla zakona alebo sa o sposobe rozpocitavania dohodli vlastnici
@viestta Môže byť, toto mi popravde nejako ušlo, lebo ja som riešil len teplo v dome, v byte nikdy, takže netuším, ako to býva v bytoch. Ale zrejme máš pravdu, keďže v bytoch sú štandardne rovnaké výšky stropu, preto možno kalkulovať s podlahovou plochou.
@viestta ako sa môžu vlastníci dohodnúť? Však na to je zákon,nie?
Zakon urcuje limity, ale dohoda moze byt ina
Mame dohodnute 40(spotreba)/60(plocha), ale tento rok to museli upravit na 37/63, aby sa dodrzalo nove pravidlo max 2,5 nasobok medzi jednotlivymi bytmi. Buduci rok sa bude robit novy prepocet.
@viestta ok to sa dá pochopiť,ale ako k tomu,k tej informácií príde vlastník? Nie všetci sa majú čas zúčastňovať schôdze,nie je povinnosť o Tom informovať?
@zuzanaete môžeš mi vysvetliť ten 2,5 násobok na nejako príklade?
Taketo veci sa schvaluju pisomnym hlasovanim, teda v dnesnej dobe sa uz vsetky veci v spolocenstvach schvaluju v pisomnych hlasovaniach.
Od 1.1.2023 platí vyhláška 503/2022 Z.z., ktorá stanovuje základnú zložku minimálne na úrovni 30 % a zároveň určuje, že byt s najvyššími nákladmi na teplo môže platiť maximálne 2,5 násobok nákladov bytu s najnižšími nákladmi.
@zuzanaete ale potom by mal byť vydaný aj nový platobny výmer,keďže sa menil zákon.
@zuzanaete a nevieš koľko má byť % zastúpený merač,aby to bolo v súlade so zákonom? Momentálne nemám čas čítať celý zákon,ak by si vedela viac...
Pokial som dobre pochopila vyhlasku, tak 30% pomerove rozpocitavanie podla podlahovej plochy (zakladna zlozka) a 70% podla stavu meradiel
@viestta mám pocit,že opačne....ale zákon som nečítala,z tejto debaty sudim
Kazdy dom moze mat tie % ine. Proste musi tam byt dodrzany ten 2,5 nasobok. Nam poslali email, ze ako nam to vyslo tento rok.
Nikto v zavere netusil, ake budu realne %. To sa da urcit, az ked je dana spotreba v jednotlivych bytoch. Ale kazdy ma moznost sa proaktivne zaujimat o veci a predpis si dat zmenit alebo teda platiy viac. Zmena vypoctu bola dlho medializovana.
30% merace 70% plocha bytu takto to mame tento rok , o rok mozno inak tak ako pise zuzanaete
Ja mám tie čísla % nezaokruhlene, príde mi to zvláštne
Autorka, odporúčam použiť google. Asi 2 sekundy trvalo nájsť vyhlášku, resp vycuc z nej. Nie zákon, vyhlášku. Je to pár riadkov. Čo sa týka stavu vo vašom dome, v prvom rade sa musíš zaujímať ty. Snáď si nemyslíš, že niekto tu vie, ako to máte schválené vy. Ak ste o tom hlasovali, tak existuje zápisnica u správcu. Či aj tu máme ísť k vám si prečítať a teba tu informovať? Akože, keď na nič nemáš čas, na vlastné bývanie, poplatky, schôdze, informovanie sa, tak kto to akože má spraviť za teba? Máš 12 rokov?
@zuzanaete ti odpovedala pomerne presne. Skús tu neimitovat zaneprázdnenosť a venuj energiu do toho, čo potrebuješ vedieť. Dala si tu 7 príspevkov za 2,5 hodiny. Ten čas si mohla vyuzit zmysluplnejsie a odpoved by si uz mala 🙂
co je zvlastne na nezaukruhlenych percentach, ked ich sucet je 100? moze to byt od 30/70 az po 99/1 a vzdy to bude spravne aj ked to budu neokruhle cisla alebo cisla s desatinnymi miestami

Pokiaľ viem, tak nejde ani tak o plochu, ako o vykurovací objem. Za štandard sa považuje 50W na meter kubický priestoru.
Čiže ak máš chyžu 3x3 metre a výšku 2,50m, výpočet je:
3 x 3 x 2,5 x 50 = 1125 W, alebo 1,125kW
Ale ak máš strop 2,80m, tak výpočet je
3 x 3 x 2,8 x 50 = 1260 W, alebo 1,26kW