icon

Ako sa vypočítajú a odpočítajú vodomery?

filipjohns
8. jan 2025

Ahojte ako sa vypočítavajú vodomery?
Čo nasobit čo deliť?

h2
8. jan 2025

Opäť raz "ďakujem" adminovi za zmenu názvu diskusie. 🤦‍♀️

xnatalkax
8. jan 2025

@filipjohns cierne cislice, mas aktualny stav a od toho odpocitas stav predchadzajuci. Co chces delit a nasobit? Nechapem

h2
8. jan 2025

@xnatalkax Nechápeš, lebo admin zmenil názov. Autorka sa zrejme chcela opýtať, ako podľa toho bude vedieť, koľko má platiť.

januska12323
8. jan 2025

Aké násobenie? Odpíše sa stav aký je nameraný a je. Môžeš si každý rok zapísať aby si vedel porovnať koľko miniete za rok inak neviem čo s tým chceš robiť.

xnatalkax
8. jan 2025

@h2 aha 😀 ale pyta sa ze ako sa vypocitavaju vodomery

viestta
8. jan 2025

Nijak sa nedelia ani nenasobia. Odpocita sa aktualny stav, od toho sa odpocita stav pri predchadzajucom odpocte a mas spotrebu. Vynasobis to cenou za kubik, budes mat cenu spotreby a tu porovnas so zaplatenymi zalohami, ak mas zaplatene ne zalohach viac, budes mat preplatok ak menej nedoplatok.
TUV sa kubiky este vynasobia cenou za ohrev vody, to ma spravca vo vyuctovani od dodavatela tepla.

h2
8. jan 2025

@xnatalkax Ja si už presne nepamätám ten pôvodný názov, zavrela som to, lebo neviem poradiť, ale pochopila som z toho, že sa pýta na to, ako vypočíta sumu. Čiže zrejme chce vedieť cenu za teplú/studenú vodu (to je to, čím chce násobiť).

maranco
8. jan 2025

@filipjohns pozri spotrebu za predošlý rok a cenu koľko to stálo, dosaď aktuálnu spotrebu a trojčlenkou vypočítaj aká by bola cena podľa predošlých cien
a samozrejme počítaj že teraz bude drahšie od toho čo ti vyšlo

viestta
8. jan 2025

@maranco ceny za minuly rok najde aj na vymere preddavkov, daju sa dohladat aj na internete u dodavatela, niekedy aj u spravcu.

chrobak7
8. jan 2025

@filipjohns Bývaš v bytovke, či v rodinnom dome?

Ak v rodinnom dome, tak vodomer odčítaš, odpočítaš stav zo začiatku fakturačného obdobia a dostaneš počet spotrebovaných m3. Ten vynásobíš cenou za m3 a máš sumu, ktorú budeš platiť na faktúre.

Ak bývaš v bytovke, tak výpočet sumu, ktorú budeš platiť je komplikovanejší a nedá sa dopredu vypočítať. Vypočítava ho správca, ktorý urobí ročné zúčtovanie zálohových predpisov.

Ale ak chceš vedieť, ako sa dospeje k výslednej sume na vyúčtovaní, tak postup je nasledovný:
1. odpočíta sa stav vodomerov v každom byte - osobitne teplá a osobitne studená voda. Tým dostane správca údaj o spotrebe za každý byt. Tento údaj je v m3 za každý byt.
2. spočítajú sa spotreby za všetky byty - osobitne za teplú aj studenú vodu.
3. Na vstupe do bytového domu máte vstupný vodomer, ktorý spravuje dodávateľ tepla a vody. Tam sa odčíta objem dodanej vody do bytového domu. Ak je súčet spotreby za jednotlivé byty rovnaký, ako je údaj na vstupnom vodomeri, tak tvoja spotreba sa rovná údaju, ktorý ti odčítali na vodomere.
4. Ak je objem dodanej vody do domu väčší, ako je súčet údajov z bytov, tak tú nadspotrebu zaplatíte všetci. Všetkým sa zvýši objem spotrebovanej vody o koeficient spotreby.
Príklad:
jednotlivé byty majú spotrebu:
byt č. 1 - 15 m3
byt č. 2 - 45 m3
byt č. 3 - 5 m3
byt č. 4 - 30 m3
byt č. 1 - 50 m3
Spolu je to spotreba 145 m3. Ak na vstupnom vodomere je nameraných 175 m3, tak sa jednotlivým bytom násobí spotreba koeficientom 1,20 (175:145=1,2068). Čiže na vyúčtovaní budú mať jednotlivé byty uvedenú nasledovnú spotrebu:
byt č. 1 - 18 m3
byt č. 2 - 54 m3
byt č. 3 - 6 m3
byt č. 4 - 36 m3
byt č. 1 - 60 m3
5. nadspotreba (či koeficient) pre teplú vodu sa určí rovnakým spôsobom.
6. vo vyúčtovaní správca spočíta objem spotrebovanej studenej a teplej vody vypočítanej podľa bodu 4 a 5. Celkový objem potom násobí cenou vody za m3, ktorú bytovému domu fakturuje dodávateľ vody. Takto dostaneš sumu, ktorú budeš musieť zaplatiť za dodávku vody.
7. Osobitne sa vypočítava cena za ohrev teplej vody. Dodávateľ tepla určuje, koľko stojí ohriatie 1m3 studenej vody na teplú. Touto cenou nakoniec správca vynásobí spotrebu teplej vody a dostaneš cenu za ohrev teplej vody.
8. Vo vyúčtovaní sa teda osobitne uvádza spotreba vody (súčet teplej a studenej) a osobitne údaj za ohrev teplej vody. Ak tieto údaje spočítaš, dostaneš cenu za dodanie teplej aj studenej vody.

Záver - zo samotného tvojho vodomeru si cenu, ktorú budeš platiť vo vyúčtovaní, nezistíš. To musí vypočítať správca, lebo ty nemáš potrebné údaje k dispozícii (konkrétne celkovo dodané množstvo vody do domu, cenu za m3 vody a cenu za ohrev 1m3 vody). Všetky tieto údaje potom nájdeš vo vyúčtovaní a môžeš si výpočet skontrolovať.

Toto si chcela vedieť?

patka06
8. jan 2025

@chrobak7 Prosím ťa, vieš vysvetliť aj ako sa robí v paneláku vyúčtovanie kúrenia - v bytoch sú pomerové merače.

frflos_nespokojny
8. jan 2025

presne tak isto ako popisuje vodu. kazda bytovka ma Gigajoule meter v pivnici

chrobak7
8. jan 2025

@patka06 Je to trochu iný a komplikovanejší spôsob, lebo tam nevstupuje spotreba vody.

1. Odčítajú sa údaje z pomerových rozdeľovačov za jednotlivé byty a jednotlivé miestnosti. Tieto si správca zapíše do tabuľky, alebo do systému.
2. K jednotlivým znevýhodneným miestnostiam sú dané koeficienty nevýhodnej polohy (napr. pod strechou, rožná izba, izba nad pivnicou a pod.). Odpočítaný údaj za takú miestnosť sa prenásobí tým koeficientom. Koeficienty sú dané vo vyhláške č. 503/2022, v prílohe č. 1. Napr. rohová izba má koeficient 0,9, izba pod plochou strechou 0,8, izba pod nevykurovanou povalou 0,85 a pod.
3. Pomerové údaje prepočítané koeficientami sa spočítajú za jednotlivé byty - každý byt bude mať teda spotrebu určitý počet dielov.
4. Tiež sa spočítajú všetky prepočítané údaje za všetky byty - čí sa zistí výsledok - súčet pomerových dielov za celý dom.
5. Dodávateľ tepla na konci roku zašle celkovú sumu za dodávku tepla do bytového domu.
6. Táto suma sa najprv rozdelí na základnú a na spotrebnú zložku. Pomer (koeficient) základnej a spotrebnej zložky je daný tiež vo vyhláške 503/2022, v § 5 ods. 2 a je 60:40 (základná : spotrebná). Vlastníci si môžu odhlasovať aj iný pomer základnej a spotrebnej zložky, pričom základná nemôže byť nižšia ako 30%.
7. Cena za základnú zložku dodaného tepla sa rozpočítava na jednotlivé byty pomerom podlahovej plochy bytu k celkovej podlahovej plochy domu.
8. Cena za pomerovú zložku dodaného tepla sa rozpočíta v pomere nameraných dielov spotreby v danom byte k celkovej spotrebe dielikov za bytový dom.
9. Takto zistené ceny za základnú a za pomerovú časť sú potom uvedené v ročnom zúčtovaní ako náklady za dodané teplo.

Poznámka na záver - z popisu je zrejmé, že údaje na pomerových rozdeľovačoch nie sú vôbec konkrétne. Ide len o rozpočítanie podľa spotrebovaných dielikov. Môže sa stať, že niekto v jednej bytovke bude mať za byt nameraných 500 dielikov, pričom niekto iný, v inom dome, kde majú iné pomerové rozdeľovače, bude mať nameraných 5000 dielikov a vôbec nemusí mať 10 násobne vyššie náklady na teplo. Preto to nie sú "merače", ale "pomerové rozdeľovače", lebo podľa nich sa rozdeľujú náklady za spotrebnú zložku.

patka06
8. jan 2025

@chrobak7 Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie

chrobak7
8. jan 2025

@patka06 V texte som chybne uviedol číslo paragrafu - správne má byť § 8 ods. 1 - to je pre byty, kde sú pomerové rozdeľovače. §5 ods. 2 platí pre domy, kde majú aj individuálne kúrenie.

Samozrejme samotný výpočet je trochu komplikovanejší, ja som napísal len základný postup. Ak chceš vedieť všetky detaily a pravidlá pre rozpočítanie, pozri si danú vyhlášku č. 503/2022.

drobcek100
8. jan 2025

@chrobak7 a ešte v RD započíta stocne a zrážkovú vodu a tak bude vystavená celková suma na faktúre.Nie je to len odpočet vodomeru.

chrobak7
8. jan 2025

@drobcek100 Môže a nemusí. U nás je dodávateľ vody iný subjekt a správca kanalizácie tiež iný subjekt. Dodávku vody mi fakturuje BVS,a.s a stočné Vodárne a kanalizácie mesta. Zrážková voda mi nie je fakturovaná, ja mám vodu odvedenú do trativodu.