icon

Ako si efektívne udržať poriadok v byte?

21. aug 2025

Ahojte. Prosím, dajte mi nejaké rady, ako si nezapratať byt. Pochádzam z rodiny, ktorá žila v dome a všetko sa roky odkladalo. Oblečenie, knihy, veci všetkého druhu, lebo čo ak sa to ešte niekedy zíde. A čo bolo hlavné, bolo na to miesto.Teraz bojujem s priestorom v 3 izbovom byte. Máme malé deti, potrebujem uvoľniť miesto, ale ide to ťažko.
Ako si udržať miesto pre to potrebné a zbaviť sa nepotrebného? Máte v triedení vecí nejaký systém?

Skúsim to takto zhrnúť:
1. Ako často triedite oblečenie, knihy, hračky?
2. Nechávate si nejaké spomienkové predmety na vaše detstvo, stužkovú, dekorácie z dovoleniek, knihy z detstva s venovaním?
3. Meníte veciam miesto uloženia? Lebo ja mám pocit, že stále prekladám oblečenie, hračky, obliečky, sezónne dekorácie na iné miesto. Akosi neviem nájsť systém.
4. Ako máte uložené obliečky a prestieradlá na posteľ? V perináči, komode, skrini? Máte spolu vaše aj detské alebo deti majú svoje vo svojich izbách?

Ďakujem každému, kto má chuť zapojiť sa do tejto témy.

Strana
z2
mamabeata
23. aug 2025

Ahojte dievčatá. Ak by ste potrebovali pomoc, rada prídem. Určite sa dohodneme. Začínam v tomto, tak som flexibilná. V Bratislave. 🍀

simona1994
23. aug 2025

Poznám to veľmi dobre 😃 u nas doma to tiez tak fungovalo v štýle "čo ked sa to bude hodiť " 🤣🤣 povedala som si,ze taka nebudem a mam svoju domácnosť a je to rovnaké 🫣
Ale! Oblečenie mením sezóne letné a zimné veci a ked nejakú vec za to dané obdobie neobleciem automaticky to ide preč už sa nad tým nejako nezamyšlam
Knihy sú moja srdcovka ❤️ takže tam je to vacsi problém ale ak mam knihu,ktorá ma nebavila tak posúvam ďalej
Z dovolenky väčšinou kupujem magnetky a mam ich na chladničke mne sa to veľmi páči lebo vždy ked sa na ne pozriem,tak si vybavím spomienky z daného miesta
A samozrejme u mňa sú ešte kameňom úrazu dekorácie mam ich kvantum na každé ročne obdobie,ale mam plastové boxy z Pepca kde to mam rozložené plus popísané co kde je a mam to v pivnici a tým pádom v byte šetrím priestor
Dôležité dokumenty mam v šufliku na jednom mieste

anonym_68a7ac
24. aug 2025

@anonym_autor sezonne zoberiem velky plastovy sacok a idem izbu po izbe ( nehrotim to za den jedna izba) a prejdem ju celu, prejdem vsetko, co nepotrebujem , nemam k tomu nejaku citovu vazbu atd vyhadzujem tak prejdem za nejaky tyzden cely dom ( jasne ze nie vzdy to robim ceely den kto by mal na to cas taku hodku dve)
Veci bud predavam alebo nechavam este pre dalsie deti v rodine ( planuju sa) , su vo velkych sfukovacich vreciach ulozene v uloznom priestore s posteliach mam vsak len jedno dieta a ja sa snazim nekupovat vela veci a oblecenia
Sentimentalne predmety ulozene mam v krabici, casom sa toho bude asi nabalovat ale to mi ako hromadenie nepride v tomto pripade kedze toho niesu kopy len par spomienok, to ti miesta az tak nezaberie jedna krabica hore dole
Hracky vytriedujem ale kupujem ich malo tiez
Obliecky- v skrini mam vyclenenu policku kde to mam ulozene
Miesto nemenim a neprekladam

evansova
26. aug 2025

Neviem, ako je to v iných mestách. U nás v Trnave mávame akciu Zóna bez peňazí. Každý môže priniesť veci, ktoré už spotrebuje, kuchynské pomôcky, sklo, detské hračky, knihy, oblečenie a pod.
Kto má záujem o niektorý vec, či veci, jednoducho si ich vezme a nemusí platiť nič. Čo zostane, ide charite.
V tých jesenných akciách sa napr. dochodci oblečú a obuju na zimu zadarmo.
Okrem toho máme ReUse center. Za to čo donesiete nedostanete nič, veci sa predávajú za symbolické ceny, napr. detská sedačka do auta za 6 EUR.
Výnosy sa používajú na údržbu zelene v meste.
Možno to je aj v iných mestách, ak nie, komu sa chce, môže s priateľmi skúsiť toto, či niečo podobné.
A veci z domácností bude kam dať s pocitom, že ešte potešia iného.

Strana
z2