Ako si efektívne udržať poriadok v byte?
Ahojte. Prosím, dajte mi nejaké rady, ako si nezapratať byt. Pochádzam z rodiny, ktorá žila v dome a všetko sa roky odkladalo. Oblečenie, knihy, veci všetkého druhu, lebo čo ak sa to ešte niekedy zíde. A čo bolo hlavné, bolo na to miesto.Teraz bojujem s priestorom v 3 izbovom byte. Máme malé deti, potrebujem uvoľniť miesto, ale ide to ťažko.
Ako si udržať miesto pre to potrebné a zbaviť sa nepotrebného? Máte v triedení vecí nejaký systém?
Skúsim to takto zhrnúť:
1. Ako často triedite oblečenie, knihy, hračky?
2. Nechávate si nejaké spomienkové predmety na vaše detstvo, stužkovú, dekorácie z dovoleniek, knihy z detstva s venovaním?
3. Meníte veciam miesto uloženia? Lebo ja mám pocit, že stále prekladám oblečenie, hračky, obliečky, sezónne dekorácie na iné miesto. Akosi neviem nájsť systém.
4. Ako máte uložené obliečky a prestieradlá na posteľ? V perináči, komode, skrini? Máte spolu vaše aj detské alebo deti majú svoje vo svojich izbách?
Ďakujem každému, kto má chuť zapojiť sa do tejto témy.
Poznám to veľmi dobre 😃 u nas doma to tiez tak fungovalo v štýle "čo ked sa to bude hodiť " 🤣🤣 povedala som si,ze taka nebudem a mam svoju domácnosť a je to rovnaké 🫣
Ale! Oblečenie mením sezóne letné a zimné veci a ked nejakú vec za to dané obdobie neobleciem automaticky to ide preč už sa nad tým nejako nezamyšlam
Knihy sú moja srdcovka ❤️ takže tam je to vacsi problém ale ak mam knihu,ktorá ma nebavila tak posúvam ďalej
Z dovolenky väčšinou kupujem magnetky a mam ich na chladničke mne sa to veľmi páči lebo vždy ked sa na ne pozriem,tak si vybavím spomienky z daného miesta
A samozrejme u mňa sú ešte kameňom úrazu dekorácie mam ich kvantum na každé ročne obdobie,ale mam plastové boxy z Pepca kde to mam rozložené plus popísané co kde je a mam to v pivnici a tým pádom v byte šetrím priestor
Dôležité dokumenty mam v šufliku na jednom mieste
@anonym_autor sezonne zoberiem velky plastovy sacok a idem izbu po izbe ( nehrotim to za den jedna izba) a prejdem ju celu, prejdem vsetko, co nepotrebujem , nemam k tomu nejaku citovu vazbu atd vyhadzujem tak prejdem za nejaky tyzden cely dom ( jasne ze nie vzdy to robim ceely den kto by mal na to cas taku hodku dve)
Veci bud predavam alebo nechavam este pre dalsie deti v rodine ( planuju sa) , su vo velkych sfukovacich vreciach ulozene v uloznom priestore s posteliach mam vsak len jedno dieta a ja sa snazim nekupovat vela veci a oblecenia
Sentimentalne predmety ulozene mam v krabici, casom sa toho bude asi nabalovat ale to mi ako hromadenie nepride v tomto pripade kedze toho niesu kopy len par spomienok, to ti miesta az tak nezaberie jedna krabica hore dole
Hracky vytriedujem ale kupujem ich malo tiez
Obliecky- v skrini mam vyclenenu policku kde to mam ulozene
Miesto nemenim a neprekladam
Neviem, ako je to v iných mestách. U nás v Trnave mávame akciu Zóna bez peňazí. Každý môže priniesť veci, ktoré už spotrebuje, kuchynské pomôcky, sklo, detské hračky, knihy, oblečenie a pod.
Kto má záujem o niektorý vec, či veci, jednoducho si ich vezme a nemusí platiť nič. Čo zostane, ide charite.
V tých jesenných akciách sa napr. dochodci oblečú a obuju na zimu zadarmo.
Okrem toho máme ReUse center. Za to čo donesiete nedostanete nič, veci sa predávajú za symbolické ceny, napr. detská sedačka do auta za 6 EUR.
Výnosy sa používajú na údržbu zelene v meste.
Možno to je aj v iných mestách, ak nie, komu sa chce, môže s priateľmi skúsiť toto, či niečo podobné.
A veci z domácností bude kam dať s pocitom, že ešte potešia iného.

Ahojte dievčatá. Ak by ste potrebovali pomoc, rada prídem. Určite sa dohodneme. Začínam v tomto, tak som flexibilná. V Bratislave. 🍀