icon

Ako si lepšie predstaviť plán domu?

trnavskakvetinka
29. júl 2024

Caute damy.

Pred nejakym casom sme sa zacali s manzelom snazit o babatko, a usudili sme ze by sme radi zacali stavat dom, tak cca o rok- zatial byvame u svokry. Financie mame schvalene avsak nastal jeden problem. Vystavbu riesime s architektom lebo som zastancom ze ked uz, tak poriadne. Mame aj nejake podorysy, ktore nam ukazali a tu nastava problem. Ja si to VOBEC neviem predstavit. Proste pre mna su to ciary a nijak inak, priestorove videnie minus.
Prosim, mali ste to tak aj vy? Ako ste si predstavovali tieto podorysy? Vobec neviem ako k tomu pristupit, s muzom sa o tomto neda a ja sa bojim, ze spravim nejaku chybu (ci kuchyna nebude moc mala, alebo ako vobec urobit detske izby dispozicne).. mam nejake odporucania aj od architekta, ale aj tak mam z toho proste nervy a ciastocne aj na mojho mileho (co sa tyka nejakeho zariadovania a dizajnu, to zasa jemu nic nehovori). Je tu nejaka mila baba ktora by mala cas si o tom popisat ako ste to mali vy ked ste stavali s architektom alebo interierovym dizajnerom (zvazujeme tiez sle uvidime kvoli financiam)? Bola by som moc vdacna lebo je to nas prvy dom a troska pochopenia by mi bodlo :(

rozculena
29. júl 2024

ten architekt nemá nejaký program na vizualizáciu? neviem,pomyslela by som si,že velice slabý architekt

trnavskakvetinka
autor
29. júl 2024

@rozculena ma, ale na to aby nieco vizualizoval by sme si najprv museli vybrat nejaky podorys (dal nam na ukazku niekolko).. rovnako sme videli aj to ako bola tato vizualizacia pri nejakej inej stavbe.. ale aj tak neviem. Riesili ste toto doma nejak?

zalka
29. júl 2024

@trnavskakvetinka vezmi krabičky rôznych veľkostí a poukladaj medzi čiary a uvidíš ako to vyzerá alebo si s kartónu výrob krabičky...

deti95060810
29. júl 2024

tak to potom nechaj na manžela, či ani on nemá techn ducha resp. nevie čítať techn. výkresy?

btus
29. júl 2024

ale veď predstaviť si veľkosti izieb je jednoduché. Napr odmeraj si svoju obývačku ( napr. 5x5,5m (27,5m2) Nakresli si to na papier. A pritom si povedz: bude mi stačiť takáto istá obývačka, kuchyňa, detská? To sú tie informácie , tie čísla na výkresoch - rozmer a m2. A napr. povieš si, že chceš väčšiu obývačku, tak cez dvere výjdi von napr o 1m a hned vieš asi ako veľká by bola, keby mala rozmery 6x5,5m. A takto postupuj. My sme kupovali hotový projekt, pretože ja si myslím, že teraz ich je už tak veľa, že sa nič nové nedá vymyslieť ( samozrejme, ak nechceš dom do lichobežníka, alebo nejaký nepravidelný tvar). Potom si povedz - napr. chcem špajzu pri kuchyni.... atď. V tomto musíte mať jasno vy, architekt môže len odporučiť niečo

petulda333
29. júl 2024

Tiez som si nevedela predstavit. Dokonca uz sme mali zaklad.dosku a zdalo sa mi to akesi male 😁 po dostavani uz to bolo ok

brusnatanecnica
29. júl 2024

@trnavskakvetinka
ked sme isli stavat, byvali sme v panelaku, takze som mala predstavu co chcem vacsie, co staci.
plus sme pobehali kamaratov byvajucich v domoch a vsimala som si velkosti ich izieb a moj pocit z izby, prepojenia a podobne. podelili sa aj o ich chyby, co by uz dnes urobili inac... to mi vela dalo.
ak chces, posli navrhy a aj ked som to nestudovala, priestorovu predstavivost mam dobru, staci mi podorys.

btus
29. júl 2024

veru, posli podorys a napíšeme ti naše postrehy. Napr, ja by som už dala mini kupelnu pri vchode, ale to len preto, že máme psov, takže by som ich okúpala hned pri vchode. 🙂 ( a to sme mali psíka, keď sme išli stavať, len nás to tak nenapadlo. ) Potom napr, v detskej by som posunula dvere o 20 cm, aby sa mi zmestila 2m postel a nie len 1,8m. A už by som asi nechcela kuchyňu s obývačkou. Lebo napr ak púšťam robot, absolútne nepočuť telku 🙂

motorkarka1
30. júl 2024

@trnavskakvetinka velmi dobra pomoc je ked si to nevies vizualne predstavit aky bude podorys -vybrat si tie ptojekty ktore sa ti pozdavaju. Ist do Obi kupit meracie pasmo, kriedy. Najst si hodinu -dve cas s partnerom /ak nieje ochotny, ta s niekym inym/. Ist na nejake stare opustene parkovisko a podla planu nakreslit na asfalt podorys domu a rozmiestnenie izieb prip. Kuch. linku a podobne. Nieje to ziadna hamba. Nam tak poradit projektant, ktory nam robil.projekt- aby sme mali predstavu /vraj sa to robi bezne aby ludiabedeli ake to asi bude/- aby vedel spravit upravy. Lebo ak by odozdal hotovy projekt - podalo by sa stavebne rozhodnutie- uz je potom neskoro rerabat zaklady ked uz budete mat vsetko schvalene uradom. Samozrejme- daju sa spravit dodatocne nejake upravy v projekte /ale nie do zakladov - tozsirovat a zuzovat dom ked uz platnabude vyliata/ - ale potom su to opletacky a zase ti to.mudi schvalit stavebny urad aby si potom.mohla skolaudovat. Ja som tak stavala 2 domy a velmi.pomohlo veru pri prvom sme ho rozsirovali o 2metre na dlzku a 1,5 metra na sirku.

margotka17
30. júl 2024

@trnavskakvetinka veď bývaš u svokry, jej kuchyňa je ako veľká? Stačila by ti? Je rozdiel samostatná kuchyňa a spojená s halou, tam sa ti zdá byť väčšia. Detské izby cca 3,5 x 5 by mohli stačiť. WC by som určite dala väčšie, aby si v starobe mala dosť priestoru v prípade invalidného vozíka pre starých rodičov.

lienka.7
Autor odpoveď zmazal
btus
30. júl 2024

@margotka17 my máme detskú izbu rozmer 3x4,2 a v pohode to stačí pre jedno dieťa. Každý máme iné požiadavky na veľkosť izieb.

adonish
30. júl 2024

@trnavskakvetinka moja priestorova predstavivost je nulova 😂 ked sme zacali riesit dom, sami sme si ho navrhli. Bolo to, ze sme si zobrali štvorčekovy papier, popozerali rozne podorysy na internete a kazdy sme si kreslili svoje. Potom to dali dokopy. Rozmery izieb sme riesili po podoryse, najskôr sme chceli mat usporiadanie. Projektant sa nam na to pozrel a povedal, ze je to super, nic nam tam nemenil. Je to podla nas, jasne, ze nie kazdemu sa paci, ale nam vyhovuje 😊
Najma si dobre premyslite vychytavky - ci chcete technickú miestnost s prackou a sušičkou alebo budu v kúpeľni, urcite odporúčam 2 toalety a komoru prístupnú priamo z kuchyne 😊 drzim palce, nech si dobre vyberiete

princezna_bosorka
30. júl 2024

@trnavskakvetinka chod na pozemok, kde budete stavat s metrom a znac si velkost miestnosti (kamen, kus dreva).

katika1984
30. júl 2024

Mne veľmi pomohla aplikácia 5D planner, zaplatila som si plný pristup a tam rozlozila izby, plus to tam vidíš aj v 3D aj s nábytkom. My sme si určili veľkosti izieb aké chceme mať a to som odovzdala projektantovi a on to tak nakreslil

miska1701
30. júl 2024

@trnavskakvetinka velkost zistis normalne, vezmi si meter a odmeraj izbu v ktorej si a podla toho porovnavaj
My sme s metrom chodili po byte a vsetko sme si len tak pre predstavu merali
Ked sme mali v byte napr. 3,5×4 izby a v dome 4×4 uz som vedela aka bude velka ked na vykrese bolo 16m²😃
Ja som si to vsetko takto

timmi86
30. júl 2024

Neviem odkiaľ ste ale je možnosť spraviť si výlet do Viedne do Blue Lagune majú tam rôzne stavebné firmy postavené domy aj zariadené a môžete ísť tam sa inšpirovať. Je tam veeeelmi veľa domov tam určite si nájdeš niečo s čím budeš stotožnená.

marsmykkok
1. aug 2024

Napríklad kuchyňa? Chceš linku do U, do L alebo stačí rovná 2 metrová linka? Stôl bude v kuchyni? Aký veľký? V obývačke ako? Aká veľká bude sedačka? V spálni čo chceš okrem manželskej postele a nočných stolíkov? Ukladacie priestory ako poriešiš? Chodba, spálňa alebo šatník a nejaká technická miestnosť a komora? Ja odporúčam určite šatník, technická miestnosť a nemať to v chodbe alebo v spálni. Kúpeľňa stačí sprchovací kút alebo vaňa alebo oboje? Umývadiel koľko? Ak budeš mať rozmery nábytku vieš ľahšie prepočítať rozmery izieb potrebné.

mantilka
1. aug 2024

My sme sa išli pozrieť do už postavené domu, ale poviem ti, že to úplne nepomohlo. Bola to hrubá stavba a videlo sa mi to male...a to máme veľké izby. Inak ako radia baby, pomeraj si izbu v byte a porovnaj s izbami v projekte. Poloz si pasmovy meter tam kde končí izba v projekte..ak je menšia ako izba v byte. Ak sú v projekte väčšie izby, máš vyhráte...predstav si o koľko bude väčšia...porovnávajú s nábytkom napr. izba bude väčšia a zmestí sa mi tam ešte posteľ. Hlavne si treba porozmýšľať aký veľký nábytok chces dať do ktorej izby a ako ho presne chces umiestniť.

mantilka
1. aug 2024

Tiež treba myslieť na drobnosti. Napr. garáž bude v dome a chcem tam mať umývadlo na umývanie topánok. Chcem mať osvetlenie na pohyb v noci na schodoch keď kráčam. Chcem mať osvetlenie, ktoré sa zapne pri pohybe na chodbe, keď pôjdu v noci deti na WC. Chcem mať komoru - super vec. Chcem mať kamerový systém a zvonček s kamerou. Chcem mať 2 wc alebo 2 kúpeľne s wc. Chcem mať vývod vody na záhradu. Chcem mať samostatný šatník. Kde presne zásuvky, kde budú pisacie stolíky, kde bude posteľ zásuvka pre malú lampicku. Zásuvka blízko sporáku, aby si mohla mixovať v hrnci. Zásuvky pri gauči pre stojanové lampy. Správne rozmiestniť osvetlenie aby postačovalo. Choď po domoch a vsimaj si kto čo má, čo by sa ti hodilo.

mantilka
1. aug 2024

Ja som sa inšpirovala kamaratkinou kuchynou. Mala kuchyňu do U a vedľa jedáleň. Veľmi sa mi to páčilo. Pomerala som kuchynskú linku u nej a u seba priestor...pekne mi to tam do priestoru sadlo. Mám to lepšie ako bolo pôvodne. Výhodou je, že sa veľa nenabeham. Pôvodne som mala 6 metrov dlhú linku pozdĺž celej steny a uprostred stôl...hotový maratón.

masinka
1. aug 2024

My sme nestavali, prerabali sme stary dom, ale izby som si nakreslila na stvrocekovy papier, povystrihovala som si v danej mierke stvroceky co zobrazovali nabytok co som tam planovala dat a tak som si ukladala ze co kde bude aby sa mi vsetko pekne zmestilo.

derdia
1. aug 2024

@trnavskakvetinka hlavne sa preber. Nejde o život. Musia mať hlavne dobru výmeru tie izby. A poradím Ti jedno trosku po púšti, lebo sa zbláznis...stavat dom nie je len tak a keď to ešte takto prezivas, aby ste to aj zvladli.

lucy_ms
1. aug 2024

Spomenutý bol interiér, ale potrebné je premýšlať aj nad exteriérom. Ako veľký máte pozemok, chcete mať len trávnik, alebo budete aj niečo pestovať? Chceš napr. fóliovník? Kam dáš náradie, kam kosačku? Bude dom podpivničený, alebo budete mať vonku nejaký domček, kde toto uskladníš. Čím budete vykurovať? V našej dedine je napr. prevaha peletových kotlo., takže sme museli riešiť, kde budú pelety. A čo sa domu týka, chcete poschodový, alebo bungalov? Určite si oddeľ dennú a nočnú časť. Prípadne otvor stránku modrej strechy a tam nájdeš veľa informácií, aj inšpirácií.

evansova
1. aug 2024

@rozculena Presne tak. Požiadaj architekta o vizualizáciu a budes v obraze. Mne ju poskytli aj bez pytania.

aduka4444
2. aug 2024

Úprimne, mne pri tomto pomohla hra Sims... Všetko som tam "budovala" aj veľkosti izieb. Až potom sme šli za projektantom a on nám to dal do 3D. Čo domov som postavila 😅😅😅 projektant ma veľmi pochválil, že s týmto ešte nikto neprišiel, že presne vie, čo chceme. Toto som všetko riešila skôr ja ako muž, jemu to je v podstate jedno, on skôr okolo domu a potom stavba. Naozaj odporúčam všetkými 10. Robila som to po nociach, keď deti spali. Trvalo to skoro mesiac, pokiaľ som bola naozaj spokojná, že áno takto to chcem. Výhoda bola postava v Sims, že predstava nejaká naozaj bola reálnejšia, ako kresliť na papier...

trnavskakvetinka
autor
9. aug 2024

@aduka4444 tiež som ju hrala ako mladšia :D keď bolo ešte to staré klasické vydanie ale teraz už by som asi nemala čas sa tam s tym bavkať 🙂 ale pomôcka asi dobrá

trnavskakvetinka
autor
9. aug 2024

@evansova ano mame ju aj my a je to pekne vidieť, ale stale je to len na obrazku a s veľkosťou izieb to moc nepomáha

evansova
9. aug 2024

@trnavskakvetinka Rozmery izieb mas na projekte, je to tam vyznacene jasne.
Ked sme isli kupovat nabytok, nsjprv dom v predajni odmerala, vyrobili som si kartonove stvorceke, obdlznicky a pod. v rovnakej mierke v akej bol projekt a ukladala som ich na projekt, aby som videla kam sa co zmesti, a kolko ostane volneho miesta.

simca06022011
9. aug 2024

chyt meter a u svokry odmeraj kuchynu, odmeraj izbu/izby.. a uvidis presne podla toho aka izba bude aka.. v hlave si predstav dvere okna kde su, ci tam nebudu nezmyselne hluche miesta vychadzat, lebo architekti su niekedy umelci (ja som kupila novostavbu hotovu ako novacik a neviem kto toto kreslil, ale ruky dolamat... napr medzi stenami a oknom mam cca 30cm, medzi dverami a stenou detto max tolko = na tu stenu cellu ani skrina, ani polica nic...) = aby ti vosli policky, skrine, nevznikali hluche miesta, kde nebudes vediet plochu pouzit nijak, zbytocne velke chodby, predstav si ci mat/nemat spajzu napriklad, technicku miestnost, ci sa ti neoplati mat pracku v technickej miestnosti (podla mna doba pracok v kupelni by uz mala skoncit :DD ), v ramci kuchyni sedenie, stol, obyvacka.. nejake oddelenie od obyvacky? a riadne, alebo len vizualen alebo ziadne? ja by som sa napr. vyvarovala vchodu do domu ako mame my... ze musis do kuchyne ist cez obyvacku, rovnako by som jedno wc umiestnila tak, ze z vonku zo zahrady v klude vojdem do tej kupelne s wc a nebudem musiet obiehat cely dom :D taketo prakticke veci...
potom si predstav ze mas male izby, co my mame taku :DDD podla mna to kedysi mal byt satnik len to prerobili = ze ked tam das postel manzelksu ani by si tam nic ine nevpratala.. cize hlavne take velke kusy si predstav ked tam das, ci naookolo mas miesto atd.