icon

Ako skladovať nádobu na kuchynský odpad v lete?

9. aug 2025

Zdravím... Poradili by sme mi z praxe kde a ako je najlepsie ju skladovať? Prestahovali sme sa na dedinu, vyvazaju to raz za tyzden, takto v lete to vsade smrdi, tak jedine co ma napadlo je dat to do chladnicky ale strasne vela miesta zabera ta nadoba. Kompost nemame, mame len taky dvor a je nad nami byt takze im by to smrdelo do okien keby mame kompost. Este ma napadlo do mrazaku. V zime si viem predstavit to mat aj vonku mozno. V byte nie vsak to musi smrdiet. Komoru nemame.

grace55
9. aug 2025

@anonym_autor dobrý kompost nesmrdi...

autor
9. aug 2025
@grace55

@anonym_autor dobrý kompost nesmrdi...

@grace55 mozes to prosim rozvinut?

anonym_f15ec8
9. aug 2025

Minulé leto som zvyšky jedál dávala do zavretej misky do chladničky a až večer pred odvozom dávala do nádoby. Také suchšie, menej kazivé veci rovno do nádoby.
Tento rok má kuchynský odpad dovolenku až kým sa neochladí.

grace55
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor treba tam dávať aj piliny, vetvičky a pod., nie príliš veľa napr.pokosenej trávy, aby nezačal.hnit. Vtedy dosť páchne. Na bežný odpad ako supky zo zeleniny a pod.je ale super. Keby som bývala na dedine, určite si komposter zadovážim. Ešte mi napadlo, cestoviny, ryžu a pod. by možno ocenil niekto so sliepkami..

glade22
9. aug 2025

Kompost nesmrdi
Keď to pekne vrstvis aj s niečím suchým, tak to nehnije ale sa rozkladá.

anonym_4fb18c
9. aug 2025

BRKO davame za dvere (radsej)... ked sa parkrat vyliahli veci ... trosku obrazok z hororu... takze za dverami a poucenie... stare maso tam nedavame na dlho, len tesne pred odvozom... inac to smrdi ako 3-4 dni stara mrtvola...

autor
9. aug 2025
@anonym_4fb18c

BRKO davame za dvere (radsej)... ked sa parkrat vyliahli veci ... trosku obrazok z hororu... takze za dverami a poucenie... stare maso tam nedavame na dlho, len tesne pred odvozom... inac to smrdi ako 3-4 dni stara mrtvola...

@anonym_4fb18c presne tohto sa bojim... na bytovke sme mali na stojisku smetiakov kontajner na BRKO, 2x som sa pokúšala ho otvoriť a niečo tam hodiť, a 2x som sa tam skoro pozvracala. môj žalúdok toto nezvláda. takže asi ostanem pri chladničke.

autor
9. aug 2025

Lebo v chladničke do toho nenalieta hmyz a nenakladie vajíčka a nebudú tam larvy.
Kompost nám dokáže zabezpečiť obec, ale máme tak drobný pozemok, skôr predzáhradku, že neviem kde by som halúzky, piliny a podobné veci zohnala. Ten kompost mi príde skôr ako starosť. Jediné čo by som tam vedela hodiť je trocha trávy keď sa pokosí ale keď píšete že to bude smrdieť keď sa to nebude prekladať s niečím suchým, tak kvôli tomu určite nebudem zháňať alebo kupovať niečo čím by som to zasypala. Takže jedine BRKO a tam nahádzať čo sa dá. Možno keď to vyložím za dvere a zakryjem vekom tak tam nevojde hmyz. Vyskúšam.

tenerifka
9. aug 2025
@anonym_autor

Lebo v chladničke do toho nenalieta hmyz a nenakladie vajíčka a nebudú tam larvy.
Kompost nám dokáže zabezpečiť obec, ale máme tak drobný pozemok, skôr predzáhradku, že neviem kde by som halúzky, piliny a podobné veci zohnala. Ten kompost mi príde skôr ako starosť. Jediné čo by som tam vedela hodiť je trocha trávy keď sa pokosí ale keď píšete že to bude smrdieť keď sa to nebude prekladať s niečím suchým, tak kvôli tomu určite nebudem zháňať alebo kupovať niečo čím by som to zasypala. Takže jedine BRKO a tam nahádzať čo sa dá. Možno keď to vyložím za dvere a zakryjem vekom tak tam nevojde hmyz. Vyskúšam.

@anonym_autor este nemas komposter? Normalne velky komposter, ktory das do rohu zahrady, a kazdy deñ tam hodis zvysky zo zeleniny a ovocia z kuchyne, suche listy zo zahrady, obcas prihodis hnoj....a budes mat zadarmo bio hnojivo do zahrady

tenerifka
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tym, ze to budes prekladat travou a listami, tak to nebude smrdiet,bude to dychat....

viestta
9. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor do kompostu aj tam nemozes dat vsetok kuchynsky odpad. A dobre zalozeny kompost nouzaj nemrdi.
Nadobu nechaj vylozenu vonku, s kazdou davkou sa prejdes alebo aspon raz denne.

cutespider
9. aug 2025

@anonym_autor, môžeš si kúpiť obyčajné plastové vedro s vrchnákom a odpad držať tam. Ak máš viac odpadu, kúp si ich viac a môžeš ich skladovať na sebe, ideálne niekde, kde nesvieti slnko a je najchladnejšie, ideálne v pivnici. Prekladanie odpadu z vedra po týždni bude zážitok, ale možno by to šlo vylepšiť trochou sava, alebo vápnom. Alebo začni chovať sliepky, tie sa o odpad postarajú 😁

cina1
9. aug 2025

my na kuch. odpad mame uzatvaratelne vedierko

natalka13
9. aug 2025

Normalne vedierko v kuchyni a odnesem sacok ked je plny do vedra v garazi. Susedia naokolo ho maju vonku pri smetnych kosoch.

pralinka86
9. aug 2025

Uz je aj podzemny komposter, taky mensi lievik s vrchnákom a vetracimi otvormi, co pichnes do záhonu napr. Alebo kdesi do rohu zahrady (ak nemas vela odpadu).. mozno by vam to stačilo.. u nás ide denne maly kyblik (ikea ma pekny s vrchnákom) do kompostu.. inak tam moze ist aj take ze obaly papierove z vajicok, vysusuje a sem tam premiesat ho a fakt nesmrdi.. a krajat odpad na co najmenšie kusky (napr banan supka), dost to urýchľuje proces

oli18
10. aug 2025

Nauc sa hospodarne nakupovat rychlokaziace sa potraviny a menej a castejsie varit, mrazit uvarene, eliminujes tym odpad.

.

natalka13
10. aug 2025

Komposter nic nevyriesi, kedze jej smrdia masove veci. Zelenina a papierove utierky nie. Daj si kybel niekam dozadu alebo k brko kosu. My vyhadzujeme iba kosti actie mame tak 2x mesacne. Jedlo ziadne nevyhadsujem.

autor
10. aug 2025
@cina1

my na kuch. odpad mame uzatvaratelne vedierko

@cina1 @natalka13 a nesmrdí vám z toho uzatváratelného vedierka? také sme dostali aj my, ale sú tam také diery po bokoch na veku, nie je to úplne tesné. myslím že keby som to vyložila von, a doma mám 27 stupňov, tak za 3 dni to tu bude tak smrdieť...
nad tým kompostom pouvažujem, len hovorím toto je taká predzáhradka, tu ani stromy nemáme, čiže ani listy, halúzky. Keby dáme strom tak neostane miesto na bazén a sedenie. To má 40 m2 vonku 😂

A nechápem ako že nevyhadzujete žiadne jedlo. My len včera čo sme zjedli ovocie kôstkové, tak zvyšky + kôstky, dnes som 2 avokáda ošúpala + kôstky, včera malá nedojedla šunkafleky a to už po nej tú trošku nikto jesť nebude, zeleninu na polievku som šúpala, ráno som zo šunky vykrajovala "tučné" čo mladý nechcel zjesť. Občas sa niečo proste nedoje, nebudem to tlačiť do seba alebo do detí nasilu, vyrástla som v domácnosti "od stola neodídeš kým to nezješ" a poznačilo ma to, nemám zdravý vzťah k jedlu.

cina1
10. aug 2025
@anonym_autor

@cina1 @natalka13 a nesmrdí vám z toho uzatváratelného vedierka? také sme dostali aj my, ale sú tam také diery po bokoch na veku, nie je to úplne tesné. myslím že keby som to vyložila von, a doma mám 27 stupňov, tak za 3 dni to tu bude tak smrdieť...
nad tým kompostom pouvažujem, len hovorím toto je taká predzáhradka, tu ani stromy nemáme, čiže ani listy, halúzky. Keby dáme strom tak neostane miesto na bazén a sedenie. To má 40 m2 vonku 😂

A nechápem ako že nevyhadzujete žiadne jedlo. My len včera čo sme zjedli ovocie kôstkové, tak zvyšky + kôstky, dnes som 2 avokáda ošúpala + kôstky, včera malá nedojedla šunkafleky a to už po nej tú trošku nikto jesť nebude, zeleninu na polievku som šúpala, ráno som zo šunky vykrajovala "tučné" čo mladý nechcel zjesť. Občas sa niečo proste nedoje, nebudem to tlačiť do seba alebo do detí nasilu, vyrástla som v domácnosti "od stola neodídeš kým to nezješ" a poznačilo ma to, nemám zdravý vzťah k jedlu.

@anonym_autor nie nesmrdi, nase je uplne plne

natalka13
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zas nechat deti diktovat ze nechcu "tucne" zo sunky, je podla teba vychovne a ucit ich ze sa to vyhodi?
Tiez som varila detom co im chutilo nenutila ich do napr.cesnakocej polievky ale su dospeli a vedia ze jedlo sa nevyhadzuje.
Ci mas kompost alebo vedro v zahrade je jedno. Nadoba ako nadoba. A do compostu nedas sunkofleky.
Nie nesmrdi mi to. Ale ako vravim cerstve maso kosti nevyhadzujem a sunkofkeky uschnu nebudu smrdiet za 2 dni. A ak hej ved ich vyhod von do toho kosa co ti vynasaju smetiari.