Ako stolujete v rodinách?
U nas s nami nechce jest jedna osoba, jeme dvaja samy. Ráno ranajky, obed, vecera, ostatne len tak podla toho co. Neriesim krajsí riad na stoje, estetiku, ze kvety vo vaze, pekný čajník, taniere, príbor, servitky hej. Vadi mi, ze nejeme vsetci spolu a ked je to napatie. Vlastne spolu vsetci nejeme cely rok, Vianoce pretvarka to ani neberiem za spolocné jedenie.
Keď sme doma všetcia jeme spolu.... Dnes som šla ráno do práce dcéra bola hore, chlap ešte spal tak on a jedla so mnou., obed müde jest ona s nim spolu keďže budem v práci a večeru jeme spolu.
Ja keďže som doma na PN a manžel je na homeoffice, raňajkujeme a obedujeme spolu za stolom každý deň, v nedeľu obed aj večera v sviatočnom, rada pozývam na obed svokrovcov. Je to náš čas, kedy sa môžeme ako rodina porozprávať bez mobilu, bez telky. Čakáme bábätko a to budem tiež viesť k tomuto, že rodina stoluje spolu. A čo sa týka dekorovania, lebo aj to spomínaš v príspevku, tak v nedeľu sviatočné, iné dni obycajne, váza s kvetmi na stole je furt, lebo ja kvety milujem a manžel mi ich stále nosí. A zapalena sviečka tiež, lebo som naň zaťažená 😅 ale nemyslím si, že to je niečo, čo musí byť štandard v každej rodine...veď stolujete podľa svojich zvykov a nie podľa nejakých pravidiel
Každý večer v týždni či víkend jeme spolu pri stole, stíhané sa porozprávať čo kto zažil cez deň, čo nás čaká, a riešime spoločné plány vo voľnom čase
Jja som svokra videla jest spolocne za stolom len na stedry den, nikdy inokedy neje v kuchyni za stolom, ale v obyvke pred telkou. Moj muz si ani nepamata, kedy inokedy jedol v kuchyni, ale Ok, ak im to vyhovuje,ja sa starat nebudem..Ja som bola zvyknuta z domu vzdy jest za stolom v kuchyni celá rodina aspon cez vikendy. Aj dnes to dodrzujeme a s muzom to robime tiez, ale stava sa, ze ak ide nieoc v telke, tak si to berieme do obyvacky, ale beriem to ako zlozvyk.
U nás sa je len v kuchyni, (aj ovocie, sladkosť) výnimočne v obývačke nejaká "lakocinka". Do izieb sa nenosia ani len nápoje. Jeme zásadne spolu vždy, ako sa dá. T.j. cez týždeň večera, víkend všetko. Dokonca žiadne ísť von s kamarátmi, keď je čas obeda, na večeru sa dohodneme, kedy sa má byť doma. Moje deti to ani inak nevedia, považujú to za samozrejmosť.
U nas nedela vzdy obed spolocny, vecera uz nie- deti su vacsie a maju svoj program.... V tyzdni sa snazime vecerat spolu aj ked niekto nema chut tak pride ku stolu- pokecame. Ale nemame to tak ze o 18 vecera a vsetci musime byt doma - inak ostane hladn. Kto je doma veceria- obsluzim potom uz nie- musi si kazdy sam - pripravit- upratat.
Ked sme spolu doma tak jeme spolu. Inak kazdy po svojom.
@mamula20 to sa mi páči presne, aj sa šetrí že sa nezohrieva viackrat, spinia hrnce, ake hlavne za tie blizke vztahy, ze su spolu ludia a predsa jedlo ..emócie chuti, utuzovanie, je to take pekné a normalne jest spolu. Nevravim ked je niekto sám..raz som mala obdobie ze len sama som jedla roky, ani mi nechutilo, aj to nebola radost.
Mne sa paci u svokrovcov, ze ziadne ovacie u jedla, proste ranajky spolu a obed, ziadne vykecavacky navyse, len normálne sa musi kazdy najest, sa spyta rano kto co chce čaj kavu, vylozi maslo, dzem, kto chce ine sunku, salamu, zeleninu a ide sa pracovat je velmi pracovitá, to cez vikend sobotu nedelu..volne dni..obed tiez jasne ze nenuti, ale ten zvyk nieze disciplina jasne jeme aj sami neskorsie ked spime, ale to ze jedlo je tak normalne a potrebne a okrem jedla to ze sme spolu nie ako cudzí......poznam ludi co jedia sami, lebo rodicia robia taku atmosferu az z toho znamy ochorel..jedaval po nociach ked spali, aj cez den len ked neboli v kuchyni, je na invalidnom a stale to spomina ze mal strach, blby pocit, bol hladný. Hladni ludia nefungujú. Ako moze clovek potom fungovat ked ma neporiadok v zakladnej veci. Dakujem za prispevky, potesilo ma ze jedavate spolu, myslim ze to robi vela aj pre spolocnost.
Ak sme doma vždy každý chod pekne spolu, poprajeme si dobrú chuť, po jedle prehodíme pár slov, zadakuju že im od maminky chutilo, pomôžu mi poodkladat do mycky/chladničky a každý si ide po svojom.
A jedálenský stôl mám stále nachystany s prestieraním, dekoraciami a nejakými kvetmi, po jedle len umyjem stôl a dám späť.
Raz som čítala od nejakej psychologicky článok ako je veľmi dôležité aby sa rodina aspoň pri jednom chode za deň stretla za jedným stolom a strávili spolu čas pri chutnom jedle, spomínala že ideálne večera aby sa zaujímala navzájom o sebe kto ako strávil deň. Veľmi pekne to tam popisovala, že aj týmto sa udržuje súdržnosť rodiny.
My s manželom sme obaja takto naučený zo svojich rodín a som za to rada.
Nijako
Každy kde kde
Cez týždeň spolu nejedavame. Nestíhame sa zladiť, detskej mávajú krúžky (najmä syn) od 17-19
Ale víkendy máme stále spoločné raňajky obed a večeru. Nikdy som na tom netrvala, išlo to nejako prirodzene
Možno by bolo dobre popracovať na medziľudských vzťahoch, a hneď by sa stolovalo kultúrnejsie, hoci aj s plastovým riadom.
Velmi som si kedysi priala aby sme spolu aspon vecerali alebo v nedelu ranajkovali, ze aspon raz do tyzdna nech si sadneme za stol a mame aj peknu atmosferu, nech sa porozpravame, neponahlame, ale teda bolo z toho viac napatia ako radosti, lebo vsetko som musela chystat sama tak ma to rychlo omrzelo.

Na spolocnej veceri (a cez vikendy aj spolocnom obede) trvam. Je to "family time". Ranajky nemavame spolu, s vynimkou dovoleniek (aj to nie vzdy), lebo vstavame v roznom case.