Ako udržať čistú domácnosť?
Ženy prosím vas ako to mate s čistotou a poriadkom pri deťoch. Ja mam jedno ma 2,5 roka. Ale je to des. Bola som zvyknutá inak mat poriadok. A teraz nedokážem udržať domácnosť čistú ani den. Vysavam, vsade kúsky cohosi po zemi, ocapkane sklo, televízor. Utriem a za chvíľu zase...na linke ci stole tiez kopa veci, lieky, mlieko atď...tie co mate uz trosku staršie deti uz je to lepšie? Čakajú ma aj lepšie dni? Ďakujem
moja bude mat 5 a nie je to lepsie 🤣🤣🤣
z roboty do skolky, zo skolky rovno na ihrisko, prichod domov vecer, kedy uz naozaj nie som ochotna venovat sa domacnosti 🤷♀️😁
@anonym_autor ja som s tým prestala bojovať už pri prvom 😁 teraz mám dvoch - 1r a 3r 😁 ale tiež mám nádej, že to má koniec, keď budú starší
Znizila som svoje standardy, poriadne upratane je priblizne tak 12 min., proste som sa s tym zmierila, ze to je takto 🙂 nas ma 4 a nie je to lepsie...chvilu k nam chodila upratovacka, sice to nebolo lepsie ale aspon to poriadne upratovanie, ktore bolo o chvilu znicene robil niekto iny. Teraz sme mali dieta tyzden u svokry a parada, zrazu vsade upratane a cely tyzden 😂 takze ano je to nim a ja odmietam behat kazdy den s prachovkou, ked po robote, po venovani sa dietatu a uspani mam chvilu casu pre seba. Takze zatial staci "novy standard".
Neriesit a pozornost venovat dietatu. Ano aj ja robim doma ked treba,ze sa im nevenujem nonstop ale uz ma preslo riesit to,ze je spinka na zemi,kusky chleba a pod.. jedno dieta,ziadne dieta. 🙂 a to pisem preto,ze ked som mala len jedno,tiez ma iritovalo to,ako to tu vyzera 🤣
Mám dve deti, 1 a 3 ročne, poviem ti - pri prvom ma to ešte ako tak držalo, ale zhruba asi pred pol rokom ma to zlomilo. To sa nedá. Kašlem už nato, no tak nemame katalógovú domácnosť, co už. Ale vydržala som dost dlho si myslím :D
ocapkany televízor? … absolútne to neriešim
@anonym_autor je to prechodné, užívaj si dieťa, nad poriadkom privri oči, raz budeš s nostalgiou spomínať. Zopár rád - jesť sa bude jedine pri stole, neexistuje behať po byte s rožkom, chrumkou, piškótou v ruke. Deti vo veku tvojho sú často už v škôlke, kde jedia jedine pri stole. Takže nebudú žiadne omrvinky po celom byte. Na hračky boxy, pred spánkom spolu poupratujete. Nemá zmysel s takým malým dieťaťom ukladať hračky na poličky. Uč ju odložiť hračky, ak sa s nimi dohrá. Zacapkané utrieš za chvíľu, ak bude dieťa jesť len pri stole, bude toho zacapkaného menej. Čo najviac sa snaž byť vonku, nebude dieťa robiť bordel v byte. Aj návštevy sú fajn, napr. u svokry, nech dieťa rozhadzuje v jej domácnosti 😉 A zľav z nárokov na poriadok, tvoje dieťa si nebude raz pamätať, že bol vyleštený TV, ale bude si oamútať, že ste sa spolu hrali.
Tiež mám 2,5r a teda poriadok udržiavam ale mam minimalisticku domácnosť, nemám zbytočne 100veci.
Lieky na stole nehrozia, hlavne keď k nim ma dieťa dosah, mlieko je odložené v linke. Hračky ako bordel nerátam, zkrdla sú ocapkane nonstop, s tým som sa už zmierila.. A teraz keď to píšem, tak si uvedomujem, že ma asi zachránil robotický vysávač ktorý sám po vysáva a umyje podlahy a čistička z ktorej nemám prach v byte🙄😅
@anonym_autor mam dve deti a tiez mam aktualne pocit, ze 2 hracky ulozim do skrine a 4 z nej vyskocia. Vecny bordel…ja tym dost trpim a dost ma to rozculuje. Pred detmi bol dom v tip-top stave. Starsie ucim upratovat hracky, no trva to dlhsie, ako ked upracem sama…celkovo s tym bojujem a to upratuje aj muz. Ale s malymi detmi je to asi taka nevyhnutna faza🤷🏻♀️
ocapkany televízor? … absolútne to neriešim
@anonym_df0c31 keby len ten 😅
4 deti rozneho veku - apokalypsa 🤣🤣🤣
Robotický vysávač sa stará o podlahu cez tyden, deti (4 a 7) po sebe upratujú hračky, hneď ako sa dohrajú, riady keď dojedia,myčku vždy vyberieme hneď po doumývaní, aby sme rovno vkladali špinavý riad tam. Večer umyjem umývadlo, keď si umývam zuby, nastriekam wc po poslednej toalete (manžel ráno vyšúcha kefou - vstáva skôr). Vo všetkom som si vycibrila systém, aby môj vnútorný Monk netrpel 😅. Ale úplne najpodstatnejšie pri udržaní poriadku je vytriediť si veci, zbaviť sa blbostí na políčkach -ideálne aj políčiek, zbaviť sa zbytočných hračiek, a iných vecí v byte. To je alfa omega celého upratovania.
Jedno dieta a neporiadok ? Nie nemam.
Dieta mi v tom veku vedelo ze tv sa nechyta napr ,mlieko a ine veci po pouziti hned odlozim ,toto nema s dietatom nic spolocne , tolko dieta musi vydrzat aby si si linku upratala .
je naucena ze v obyvacke sa hra len na stole (vynimka navsteva ) Inak v detskej izbe , vysavanie skoro kazdy den zaberie par minut .
Takze ja osobne si myslim ze bordel pri jednom dietati nema s dietatom nic spolocne .
Skor s vychovou a lajdactvom matky
Išlo ma z toho poraziť, bordel ako v tanku a nik nemohol prísť spontánne ku nám.
Deti sú uz väčšie, uz je to lepšie...už sa aj spolu vyhrajú, takže mám čas viac na domácnosť, chodia škola, škôlka, ale my máme doma ozaj haldu hračiek.
Ak ich zredukuješ, nebude možno toľko bordelu. Ale ja som zas radšej uprednostnovala venovanie sa deťom, ako vyleštenú domácnosť.
Zas mam kamarátku, tá má dvojičky baby ale doma vždy všetko piko belo. Deťom dovolí zobrať pár hračiek a potom ich musia aj odložiť...
Postipne sa bordel.prenesie do detskej mala.som tak starsiu bolo to uz relativne fajn.teraz mame znovu 15m a bordel je komplet vsade
ja som to tu už raz písala - veľká vstavaná skriňa so sklami - ja som leštila a syn za mnou v odstupe capkal a olizoval - čiže mala som to čisté cca pol minúty…proste ma prešlo mať vyleštené sklo v synovom dosahu - lebo to jednoducho nebolo možné…
a potom sme mali psa a ten tiež rád sklo olizoval 🤷♀️
@anonym_autor Kým deti budú bývať u teba, tak sa neporiadku nezbavíš.
Bordel bol ,večne si sťahovali hračky a iné potrebné predmety vsade ,len aby to v izbe nebolo 🙂 ale jedno co by som nezniesla ,mat vsetko ocapkané, neexistuje. Pri vela veciach som prizmurila oci, ale toto nie. Takže nejedli kade tade po byte, ale za stolom a ruky umyt po jedeni. Omrvinky nemali byť z čoho, keďže som nedovolila ani s piskotou a pod.behat po byte. Mohli si dat , ale pri stole. Ak si zababrali ruky, umyť. Stačila aj vlhká utierka ,nebezala som zakaždým k vode s nimi.
Stačilo mi ked som videla u kamošky vsetko ocapane, sice vždy ked sme tam prišli tak poriadok, veci mali svoje miesto, žiadne hračky rozhadzane, ale na všetkom packy a deti si jedli hocikde s hocicim v ruke.
@anonym_autor mam sestorcnu a nie, nezlepsilo sa to 🙈 najhorsie to je teraz v lete, ked dme vela vonku, opustime bordel a zas sa donho vratime a vecer ux padam unavena do postele
@anonym_autor nie necakaju
Prestala som to riesit lebo by mi preplo a radsej travim cas s dietatom ako upratovanim
Upratujem priebezne pocas tyzdna co sa da, mame poriadok ale nejdem sa pretrhnut pre jednu omrvinku ci capanec a to byvam vo velkom dome
Mne je divne ako mozes mat kusky kadecoho na zemi kazdy den… vsak naucim dieta, ze nema trusit a je sa len za jedalenskym stolom.. 2,5r to uz musi pochopit 😅 lieky a take veci si odloz do skrine, non stop nemusia byt vystavene, jasne ze domacnost nebude ako pred detmi, ale taketo veci naznacuju ze mas zly system organizovania domacnosti
Mám ročne a puberiaka. Kúsky po zemi nemám. Keď aj niečo je, chrumky alebo piškótu, dostane 1 zje a pride si pre druhú. Zvyšné jedla je na stoličke. Mala som to tak aj pri staršom. Televízor capkať nesmie, sklo na skrini neriešim. Pravidelne vyleštím a hotovo. Teraz má obrátený režim. Takže chodí spať okolo 23.30. Buď kým ide spať upracem linku alebo, kde zaspí. Je to robota na 20 minút. Mlieko presýpavam do dózy, lieky mám v dóze nato určenej. Tie čo užívame momentálne mám v linke na poličke, mimo jeho dosah. Kamarátke sa napil syn
zo sirupu od kašľu, tak nato si dávam extra bacha.
Na stole mám mám kvety a cukríky v dóze. Aktuálne sa snažím všetko minimalizovať, lebo ako sme 4 ja. Je to občas trochu chaos. Drobec je dosť akčný a musíme naňho stále vidieť.
@anonym_autor Nevieeem. Kym boli mali a ja na rd, stihala som viac, odkedy aj pracujem, je to tazke. A chlap nepridava teda.
@anonym_autor kusky kadecoho su tiez len pod stolom. Ale mne to proste vadi...pre mna je to spina a bordel a samozrejme robota navyše. Dennodenne to robim. Len stale mam pocit ze to nieje ono. A taky ten generálny uklid som uz tiez dlho nerobila/ nestihla.... tak rátam ze ked bude väčší bude to lepšie. Lebo fakt toho casu je malo. Tv som cistilia predvčerom a ešte je čistý...uvidíme do kedy😀. Mame aj dom a navlaci sa z vonku bordel dnu..aj psa...cize sem tam chlp.
Mám minimum nábytku, minimum zbytočných vecí (dekorácie sošky atď), takže upratovanie ide rýchlo a ľahko. Telka je zavesená na stene kam nedociahne, myslela som na to vopred. Inak bežne upratovanie - pustím robota, pomedzi to vypijem kavu a syn sa naraňajkuje. Dieťa zasadne jedáva iba vo svojej stoličke, žiadne behanie kade tade po byte s chrumkami. Všetky veci majú svoje miesto. No a že je ocapkany stolík a vytiahnuté hračky? To nie je bordel, to je domov. Večer keď ide syn spať, uložíme spolu hračky do izby, ja potom utriem stolík, prebehnem spodné dvierka na kuchyni a je čisto. Pokial sa hra s nejakými ceruzkami alebo väčšími hračkami, je iba vo svojej izbe, tak sme ho od začiatku učili. Nemám pocit, že by bolo bordela viac ako keď sme boli sami, len je to iný “bordel” a som doma, tak to vnímam zrejme viac.
Ked je u nas vnucka, platia pravidla-oblecenie sa odnesie do izby, kde spi, a nenecha sa pohadzane po terase ci obyvacke. Na pitie vody ma na linke svoj 1 pohar (nie 5),kazdy deñ cisty. Jedlo zje za stolom. Zvonku dovnutra chodi cez hlavne dvere, kde je na zemi vzdy cisty uterak, aby si osusila a ocistila nohy (kedze travi 90% casu v bazene). Zakaz vstupu, ak z nej kvapka voda, musi najprv uschnut. Ma 4 roky.
Uz necapka tv, netrusi, nenici..... Ked bola mensia, bol to boj.
Neboj, cim budu vacsie, bude to lepsie
Máme 5r. a 2r. deti a teda už to tiež vidím to nejde o to povysávať a zmyť . To je samozrejmé .
Skôr ma tiez trápia také veci ako upratovanie , umývanie skriniek dnu , pretriedenie veci nepotrebných čo sa len kopia , zacapkaná linka , všade niečo zalepené , dvere dôkladne vyčistiť atď mohla by som pokračovať do večera .
Ale povedala som si ,že nebudem ako moja mama ja sa s deťmi radšej pohráva , trávim doobedie aj poobedie vonku a som ich parťákom 🤗 Ja si pamätám moju mamu z detstva ako večne frustrovanú s handrou v ruke a vysávačom nechcem aby si deti odniesli toto z našej domácnosti
@anonym_autor mam 2 deti do 2 rokov. Akože ano také veci typu umyt okná, pratat skrine, skrinky v kuchyni to pri nich nemám šancu 😅 ale chcem sem napísať zaujímavosť. Keď sme boli s babami naposledy 3 dní samé, zistila som ze v dome je poridok🤷♀️ nechápala som,a potom mi z toho vyšlo ze najväčší neporiadok u nás doma robi decko mojej svokry

@anonym_autor mňa by zaujímali nejaké vychytávky ktoré pomáhajú udržať poriadok.