icon

Ako udržať poriadok v domácnosti s deťmi?

9. nov 2025

Vyberu denne milion poharov, neupracu po sebe, po celom dome su ich pera, papiere, hracky, mikiny, ponozky. Odidem z ciste kuchyne, vratim sa do rozhodenej-riad, ich veci. Odidem z cistej kupelne, vratim sa do vybuchu-veci po zemi, ofrkane zrkadlo. Odidem z cistej obyvacky, vratim sa do rozhodenej obyvacky.
Ako to robite tie, co mate 100% poriadok? Deti maju zakaz vychadzat z izieb, ci? Naucte ma to. Mame novy dom, pekne zariadeny, ale donemoty rozhadzany a ja neviem, kde robim chybu..

Strana
z2
viestta
9. nov 2025

Ake stare su tie deti?

anonym_a5e5aa
9. nov 2025

vychovavam? 100% poriadok nieje ale po sebe si spratat vie .. co ma v izbe je jej problem - ale ak si ju nesprace n akonci tyzdna nedostane vreckove ... ak by som tam po otoceni nasla bordel tak zhuknem a kmitaju ak nie veci letia do kosa- a ak nebudu mat hold ich smola ... vyhadzat na dvor - nieje nic lahsie .. a upratovanie mame spolocne ... ja spracem kuchynu ona obyvacku a varime tiez spolu

anonym_ec3636
9. nov 2025

Vek deti? Ak je dieta dostatocne stare na to aby "rozhadzalo" (bez dozoru, ked sa tam vratis) danu miestnost, stopercentne je dost stare na to, aby veci dalo nazad na miesto. A pravdepodobne si po sebe neupratuju preto lebo "nemusia". Urobis to za nich a bez dosledkov za ich spravanie. Takze asi si si ich takto (keby aj nevedomky) sama viedla, ze je to OK.

a0
9. nov 2025

@anonym_autor jednoducho buď si po sebe deti upracú alebo lovia v koši, vôbec sa s tým nepáram. Čo sa týka upratovania staršie dieťa (8r) už pomáha - vyberie/vloží do myčky. Dnes povysával a umyl podlahu v celom byte sám od seba.
Hlavné pravidlo u nás doma, kým si neurobia svoje bežné povinnosti (uprataná izba a poriadok za sebou všade - napr keď dojedia, dohrajú sa, vyzlečú veci,…) nemajú doma žiadne výhody - TV, PS, ísť von s kamošmi… a teda veruže máme čisto, keď sme zaviedli tieto pravidlá a ani sa nenarobím 😅. Väčšinu času trávime spolu kuchyňa/obývačka - v obývačke máme gauč a stolík, takže moc bordelu tam nenarobia v kuchyni by aj vedeli ale vedia, že si to aj tak budú musieť spratať.

mata2202
9. nov 2025
@anonym_ec3636

Vek deti? Ak je dieta dostatocne stare na to aby "rozhadzalo" (bez dozoru, ked sa tam vratis) danu miestnost, stopercentne je dost stare na to, aby veci dalo nazad na miesto. A pravdepodobne si po sebe neupratuju preto lebo "nemusia". Urobis to za nich a bez dosledkov za ich spravanie. Takze asi si si ich takto (keby aj nevedomky) sama viedla, ze je to OK.

@anonym_autor presne to riešim i ja,tiez som si myslela ze kde robim chybu

katica06
9. nov 2025

Ja som toho času zaviedla čierne vrece. Upozornila som ich aby upratali, pekne, ak nie pozbieram ja do vreca na odpad. A čo skončili vo vreci s tým sa mohli rozlúčiť. Stačilo raz druhý krát som sa už nemusela prosikať.

huxy
9. nov 2025

Viesť k poriadku od malička. Odmalička som nedovolila, aby bol niekde vyslovene bordel. Hračky sme riadili spolu, dcéra videla a opakovala, dávala veci na miesto presne, ako som to robila ja. Teraz v puberte jej izba niekedy vyzerá ako po výbuchu. Z času na čas si poriadi sama (vie to veľmi dobre), niekedy musím nakričať. Ale vie, že všade inde v byte poriadok musí udržiavať a nikde nenechávať nič, čo tam nepatrí.

anonym_54eb41
9. nov 2025

@anonym_autor ja neriešim. Decká už sú väčšie, z jednej sa vykľula pedantka po tatovi (tak ca okolo 10r. sa to začalo ukazovať), druhá bordelárka, kde jej čo padne, tam to ostane, tú stále upozorňujem (teraz má 11), tretí vyzerá, že tiež pôjde do tej pedantnej sféry, aj keď ešte nechá rozťahané (má 7, ale dá sa s ním upratať a má rád upratané a potom to aj chvíľu vydrží v izbe, povedzme tak deň, čo je už celkom fajn...). Myslím, že z najhoršieho sme vonku. Kým tu bolo nejaké dieťa do tých 3r., tak to bolo z bordelu do bordelu a fakt že upratať sa dalo, že jeden šiel s deckami na dlllllllho von a druhý dlllllho upratoval. ( U nás upratuje aj manžel v pohode, dokonca radšej upratal ako šiel s 3 deťmi von, lebo to bola zase výzva iného druhu 🤷).

pe_mi
9. nov 2025

@anonym_autor vieš čo, len napominanie a to že si ja po sebe upratujem , aj manžel
Deti opozerajú

minesasubu
9. nov 2025

záleži od veku deti
syn 3 roky vie že ked sa s niečym dohrá odloží na miesto , ak sa vyzlečie mimo kupelne musi to odniest do koša na pradlo , špinavý riad hned do myčky alebo umývadla, ak niečo rozleje hned utrie a pod
rozhazdané vankuše a deky na gauči neriešim
nemáme 100% poriadok ale kto si čo rozhádže to si uprace sám
nechodim ani za synom ani za manželom aby som po nich ja pratala
podľa mňa máš zlý system a robiš to za nich
syna som od malička učila k poriadku a že veci majú svoje miesto… syn
vzdoruje niekedy ale ak vidim že má ponožky na zemi ( dáva si ich dole kde chce) poviem čo tu robia tie ponožky ? kam patria ? ak odmietne dvihnut stojime pri nich kym ich nezdvihne a neodnesie do pradla a takto to je so všetkým je sice ešte malý ale velmi dobre chápe
do buducna sa mu to zíde a mne tiež
manžel upratuje viac ako ja takže tam som v klude 🙂

euka210
9. nov 2025

@anonym_autor 100% sa pri detoch neda, ...ale toto len vychovou, nic ine...

zuzinka888
9. nov 2025

Moja suseda ma krasny poriadok 24/7. Fakt aj ked pridem neohlasene- vzdy vylestene a vyupratovane. No jej deti nepocuju nic ine iba- uprac to! Okamzite to odloz! Nevytahuj! Nechytaj! Milion krat za den. Nesmu rozpravku kym nemaju poriadok, nesmu cukrik lebo nemaju poriadok, nejdu von- lebo nemaju poriadok, su zle- lebo vytahuju veci, su skarede lebo neupratovali.....

lauriik
9. nov 2025

Mam deti 8 a 5, nejaky 100% poriadok nemame ale deti si po sebe spratavaju. Minimalne hracky a riady. Pohare som im kupila s obrazkami kazdej jeden, ze ten nech pouzivaju cely den a nevytahuju stale nove a nove.
Ale ano, je to tak, ze ich nahanam ked odniekal odidu aby si aspon trochu po sebe spratali. Inak by som nic ine nerobila len po nich upratovala.

viera012345
9. nov 2025

@anonym_autor Mala som známu,u ktorej bolo vždy všetko tip -top... ale,deti po príchode zo školy po prezlečení museli ísť von, bolo nemysliteľné,aby si doviedli návštevu a inak po sebe každý musel upratať.V obývačke sa nič nejedlo, nepilo.,ani návšteva.Ta bola tiež skôr raritou ako zvykom .

deedol
9. nov 2025
@zuzinka888

Moja suseda ma krasny poriadok 24/7. Fakt aj ked pridem neohlasene- vzdy vylestene a vyupratovane. No jej deti nepocuju nic ine iba- uprac to! Okamzite to odloz! Nevytahuj! Nechytaj! Milion krat za den. Nesmu rozpravku kym nemaju poriadok, nesmu cukrik lebo nemaju poriadok, nejdu von- lebo nemaju poriadok, su zle- lebo vytahuju veci, su skarede lebo neupratovali.....

@zuzinka888 to je strasne.

autorka, kolko deti a v akom veku? uprimne, jasne, ved ich k pomahaniu, ale nehrot to, trocha neporiadku patri k zivotu. my mame tiez casto vela veci roztahanych, ja na stole pracovny neporiadok a tak, ale mame cisto (prach, povysavane, umyta kupelna je zaklad). ale no a co, ze mame na linke pohare. muz vecer hodi do umyvacky.

maryetta
9. nov 2025

Hmmm aj u nas je to niekedy tak ale.... dokonalu domacnost nemam. Mne "staci"aj tych 90 %.
Kazdopadne dookola ako papagaj. Uprataj. Pdloz. Pozberaj. Ano rozkazy.
Mami. Kazdemu tu rozkazujes. Nooooo ak by ste si to raz zapamatali nemusim vam to zakazdym pripominat.... asi tak...

anonym_c3d480
9. nov 2025

Záleží od veku, ale tak prirodzene keď vravíš že vyťahujú poháre a su v kúpeľni sami vo výške zrkadla asi budu aj dost veľkí na to aby pochopili že po sebe treba spratať - ja som taka nebola, moja mama mala nervy tiež všade po mne neporiadok😃 zobrala som si muža monka na poriadok a dačo sa na mňa nalepilo, dcera 2,5r je po tatovi, uprace po sebe aj po raňajkách aj poutiera keď sa jej rozleje sama od seba, keď je veľký neporiadok v hračkách ide to upratovať ale hračky ja neriešim, hrajú sa s tym stale, raz za 3 dni ich všetky roztriedime a upraceme a aj tak su do 10min rovnake 😃 ale aj syna 1r3m vedieme k upratovaniu si po sebe, niektoré veci už zvláda so sestrou… ale ak máš takých “pubertiakov” 10r tak to len napomínať a dávať motivácie a dôsledky alebo inak povedané odmeny a tresty 😅

anonym_2ee9b7
9. nov 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 to isté moja švagriná, prisli sme k nim, zo zeme si mohla jest, všetko vylestene, ako nové. Ale ani keksik deťom nedala, lebo je natrusia, voda kvapne na stôl, hrať sa mohli s jednou hračkou, nič iné vyťahovať nesmeli, nemohli sedieť na gauči, lebo porcia vankúše atď. Choré. A vkuse zjapala po deťoch. A vyškierala sa, že ona by na aj ponúkla niečo pod zub, ale určite je natrusime. 🤣🤣

autor
9. nov 2025
@pe_mi

@anonym_autor vieš čo, len napominanie a to že si ja po sebe upratujem , aj manžel
Deti opozerajú

@pe_mi muz aj ja si po sebe upratujeme. Deti, ked boli mensie, tiez upratovali, teraz-v puberte-zacinaju na to kaslat.. a mne sa nechce nonstop dohovarat, unavuje ma to..

autor
9. nov 2025
@deedol

autorka, kolko deti a v akom veku? uprimne, jasne, ved ich k pomahaniu, ale nehrot to, trocha neporiadku patri k zivotu. my mame tiez casto vela veci roztahanych, ja na stole pracovny neporiadok a tak, ale mame cisto (prach, povysavane, umyta kupelna je zaklad). ale no a co, ze mame na linke pohare. muz vecer hodi do umyvacky.

@deedol ked boli mensie, upratovali, teraz, v puberte, prestali.muz aj ja po sebe nechavame cisto...

autor
9. nov 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 fu. Toto ja nechcem, nepotrebujem. Sama jem na gauci, v obyvacke, ale ako odchadzam-to so sebou beriem.obal do kosa, riad do mycky. Oni to tam nechaju. A mna nebavi im to nonstop pripominat. 😕🙉

autor
9. nov 2025
@deedol

@deedol 2deti. 10 a 13r

deedol
9. nov 2025
@anonym_autor

@deedol 2deti. 10 a 13r

@anonym_autor tak si musis ty povedat, aka je to pre teba priorita. ja mam dieta mensie, ale ratam s tym, ze v puberte budem musiet na niektorych veciach trvat (napr. osobna hygiena), ale niektore veci budem na par rokov musiet aj "pustit", aby som si neznicila s dietatom vztah kvoli kravinam. 10 a 13 su velke deti, skusila by som si s nimi sadnut a nech navrhnu, ako by to mohlo fungovat, aby aj ony nieco v domacnosti robili a aby si sa ty neznicila, ale zas aby to nebolo o tom, ze po nich budes 3x tyzdenne vrieskat, ze je bordel a nech okamzite upratuju.

slavomira236
9. nov 2025

@anonym_autor syn nemabordel skoro 12 rocny kedze on uz sa nehraje s hrackami len rano co zoblecie nechavrkzhadzane po zemi. Dcerka 8rocna ta ma vsade papiere ceruzky kedze stale kraslu maluje bid v izbe alebo v kuchyni. Co sa tyka veci ako pohare taniere to ostava len v kuchyni kedze izby maju hore sj obyvacka je hore a su nauceni od mala ze hore jedlo nevynasame jedia len v kuchyni obsas nejake chipsy pri telke to hned znesu dolu ked sa idu napit misku

aurinia
9. nov 2025
@anonym_autor

@deedol 2deti. 10 a 13r

@anonym_autor moji maju podobny vek. Ja som doma manazerka. Stale dookola. Ak nieco rozhadzu neupracem to, zavolam ho aby aby si po sebe spratal. Kazd den maju povinnosti, jeden vysava, druhy umyvacka. Manažujem s kludom. Uz ma to nerozhađe a tak aby nebol nepokoj doma. 💯 Cisto neni ale je to ok. Deti sa musia naucit, ze tak ako sa zuby umyvaju tak sa aj dava na miesto a do kosa. Trenujte, pojde to

anonym_04404f
9. nov 2025
@anonym_autor

@deedol 2deti. 10 a 13r

@anonym_autor priznám sa, že keď som ja našla taký bordel v kuchyni, že som rozmýšlala, či je naša, tak som tak začala vrieskať a nadávať, že začali upratovať aj deti u susedov. Hanbím sa za to, ale podstatné je, že pomohlo. Pripomínať netreba, stačí, ak bude za bordel postih, trest.

amdornik
10. nov 2025
@anonym_autor

@deedol 2deti. 10 a 13r

@anonym_autor jáááj, pubertička ide 😀 ja som zaviedla, ako píše aj deedol, že hygiena jednoznačne áno. žiadne nechce sa mi. no a potom základ ako sú riady z jedla - musí si vedieť odpratať, nie som slúžka, vyhodiť odpad, vedieť si upratať stôl, vedieť umyť riad, vedieť povysávať... viem, že to vie. ale nerobí to, lebo je lenivá ako doga 😀 ale ako uvádza aj deedol, keďže to nie je katastrofálne (hoci v mojich očiach áno, ale cudzí by tu nejaký väčší bordel nevidel), tak to neriešim, lebo by sme sa tu stále vadili. však raz vo svojom bude musieť. ale inak - keď je úplne sama, porobí si poriadok. pre mňa je dôležité, že to vie. niektoré veci som rezignovala 😀

titla
10. nov 2025

Nemam doma 100% poriadok. Je to domov, nie showroom. Pre mna je podstatne, aby bolo doma cisto (nie sterilne) a nemat doma bordel ako po vybuchu, prevadzkovy neporiadok neriesim. Ja mam jedno 6 rocne dieta, takze mame pravidlo, ze vsetky hracky co poroztahuje inde ako vo svojej izbe musi vecer poskladat. Jeho izbu neriesim, tam akurat raz do tyzdna musi poskladat vsetko lego/trat a auticka porozkladane po zemi, aby sa mohlo povysavat a pozmyvat. Inak detsku izbu neupratuje kazdy den.
Kuchynu tiez zvyknem poupratovat vecer, ked niekto potom nieco vytiahne/pouzije, tak sa nezblaznim ked to ostane na linke do druheho dna. U nas sa ale nezvykne, ze kazdy povytahuje xy poharov a tie roznosi po byte. Pijeme cistu vodu a kazdy ma jeden pohar. Vecer pozbieram a poukladam do mycky. Jedavame pri stole, ak obcas v obyvacke daky snack, tak riad aj ked sa hned neumyje, minimalne si kazdy po sebe odnesie do kuchyne.
U nas je skor problem, ze aj manzel aj syn maju nesvar nechavat oblecenie na mieste, kde si ho vyzliekli ale uz som si povedala, ze za nervy mi to nestoji.

mimikarol
10. nov 2025

Tiež mám 10 ročnú. Trvám na tom, že má všetko svoje miesto. A tak isto ako špinavý tanier vie položiť na umývačku, dokáže ho dať aj do umývačky.
Keď si kreslí alebo niečo vyrába v izbe, predtým ako ide spať si to uprace. Sama hovorí že v rozhádzanej izbe by nezaspala.
Nepotrebujem od nej aby upratovala, cez týždeň má toho dosť, cez víkend nech si oddýchne. Ale po sebe si uprace. Neexistuje aby mi nechala tanier s jedlom v obývačke, alebo obal s keksíku. Keď si na chodbe nechá rozhádzané topánky tak ju otočím nech si ich uloží. Nie som slúžka.
Nemá problém upratať kuchyňu po raňajkách keď je doma, alebo vybrať umývačku

autor
10. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor jáááj, pubertička ide 😀 ja som zaviedla, ako píše aj deedol, že hygiena jednoznačne áno. žiadne nechce sa mi. no a potom základ ako sú riady z jedla - musí si vedieť odpratať, nie som slúžka, vyhodiť odpad, vedieť si upratať stôl, vedieť umyť riad, vedieť povysávať... viem, že to vie. ale nerobí to, lebo je lenivá ako doga 😀 ale ako uvádza aj deedol, keďže to nie je katastrofálne (hoci v mojich očiach áno, ale cudzí by tu nejaký väčší bordel nevidel), tak to neriešim, lebo by sme sa tu stále vadili. však raz vo svojom bude musieť. ale inak - keď je úplne sama, porobí si poriadok. pre mňa je dôležité, že to vie. niektoré veci som rezignovala 😀

@amdornik dakujem za taketo nazory. Tiez ma nebavi ich nonstop upozornovat. 🙉

Strana
z2