icon

Ako vyriešiť zimu v dome?

30. nov 2024

Prvu zimu travime v dome lwbo som sa prestahovala k priatelovi pred casom. Ale je tu strasna zima, teplo je az vecer ked sa prilozi do pece a vyhreje sa dom. Co mam robit, oblcenea chodim teplo a priatelovi rodicia nechcu prikladat do pece rano lebo ze to je zbytocne. Priatel ohrievac na elektirnu nechce lebo ze to berie vela elektriny.

Strana
z6
lindous
30. nov 2024

Porozmýšľať či chceš takto žiť celý život, neverím že sa toto žgrloštvo, že ani elektircký ohrievač si nemôžeš zapojiť, prejavuje iba v tomto 😅 veď asi tam nežiješ zadarmo a na tú elektrinu prispeješ

januska12323
30. nov 2024

No prisťahovala si sa k frajerovým rodičom tak sa musíš prispôsobiť, kúpiť/ platiť za vlastné teplo alebo sa vrátiť domov.

viestta
30. nov 2024

Vcas sa odstahovat do vlastneho, kde budete kurit ako vy budete potrebovat

beata_k
30. nov 2024

Cast je aj o zvyku. Da sa zvyknut na chladnejsie byvanie. No a druha cast je o ustretovosti. A je pravda, ze ohrievac zerie vela. Tak, ale drevo by mohol trochu na teba minut.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martul
30. nov 2024

Ty si sa prisťahovala k jeho rodičom, k priateľovi by znamenalo, že on má vlastné bývanie.

autor
30. nov 2024

Mame na poschodi svoje izby ale kurenie je spolocne

mamina7070
30. nov 2024

a chodis do prace?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
30. nov 2024

Chdiim ale nie kazdy den a niekedy mam poobedne, nemam plny uvezok

mamina7070
30. nov 2024

tak by som zobeala plny uvazok a este aj navyse sluzby aspon si viac penazi odlozis a skor mozete ist do vlastneho a nebude ti zima

biba_18
30. nov 2024

moja skúsenosť s ľuďmi žijúcimi v domoch: veľa to stojí a aj tak nesedia vkuse na zadku lebo kolo domu treba robiť…

zuzanita1609
30. nov 2024

Tak kúp tú vlečku dreva,uhlia a nakúr si. Aj rodičia by snáď neboli proti 😉

lenkalienka321
30. nov 2024

Nákup si oblečenie z vlny ( alpaka, angora, Merino). Natelnik, spodky a ponožky z tenkého merina priamo na telo. Druhá vrstva hrubšia vlna, čiže na tenké oblecies ešte ďalšiu vrstvu buď vlnu, alebo aj fleecove oblecko, ktoré super izoluje teplo. Hlavne pravidlá: žiadna bavlna, lebo tá chladí. A vrstviť. Takto môžeš aj spat, keď to bude potrebné. Vlna je antibakteriálna a termoregulacna. Nemusíš ju prať tak často ako bavlnu ( okrem spodného prádla samozrejme) a zahreje ta, aj keď sa spotis, alebo zmoknes. Inak platí všetko to, čo tu už bolo v diskusii spomenuté. Dá sa aj zvyknúť, telo sa prispôsobí ( ak teda nemáš zdravotný problém napr. s krvným obehom, hormonálny a pod.) a tiez, vo vlastnom je vo vlastnom🙂
.

vevebono
30. nov 2024

@biba_18 nestotoznujem sa s tvojim názorom. Ja žijem v dome, bracho v byte. On ma vyššie mesačne náklady ako ja. Co sa týka tepla a teplej vody

marcellka32
30. nov 2024

@lenkalienka321 to ako má chodiť po dome ako na lyžiarskom svahu oblečená v Merino veciach?? Mne príde lakomost, keď niekto nekuri, tak ako treba čiže v tehlovom dome aspoň na 22 stupňov (každému vyhovuje iná teplota, no ženy potrebujú vyššiu teplotu), niekomu stačí 20, niekto až 23-24

biba_18
30. nov 2024

@vevebono ☺️ lenže to koľko zaplatí za teplo a teplú vodu on neovplyvní na rozdiel od teba (pokiaľ nemá vlastné kúrenie)…

lenkalienka321
30. nov 2024

@marcellka32 pozri, vyzerá to tak, že nemá inú možnosť, lebo ak by mala, už by tam nebyvala. Ja som si napríklad v zahraničí ( Nórsko) zvykla na chlad veľmi skoro, dokonca mi chladnejší vzduch vonku aj v interiéri podstatne zlepšil otuzilost a imunitu. Prečo ako na lyžiarskom svahu? Tam sa chodí v kombinéze🙂. Stačí tenká vrstva vlny a zahreje ta super. Môžeš dokonca vyzerať aj štýlovo🙂. To ostatné jej už pisali ostatní, tak som chcela pridať aj praktickú radu, ako nemrznut.

slavomira236
30. nov 2024

Ved kup drevo a zakur rano. Kde je problem??

marcellka32
30. nov 2024

@lenkalienka321 doma sa máš cítiť príjemne, čiže nie naobliekane....pod kombinézu sa dáva Merino veci;) mne zima v dome nevyhovuje

biba_18
30. nov 2024

ja by som išla do toho merina ako radí @lenkalienka321 … a na krk šatku ( ktorú si ja dávam zakaždým lebo mňa aj jemné prúdenie vzduchu ofukne…)

kavasmliekom
30. nov 2024

Prispievas do domácnosti? Ak áno, skus im navrhnúť, že kúpiš drevo, aby mali aj oni teplo. Ak nie, tak sa jednoducho obliekaj teplejšie. Alebo si hľadajte iné bývanie.

doriiis
30. nov 2024

@biba_18 ....no veď práve,ze v byte človek platí aj za kúrenie susedom a na chodbe.Ak nemá vlastné kúrenie.V dome platíš iba zato,čo reálne spotrebujes.Nas rodinný dom s 5 obyvateľmi nas vyjde cca 320 € mesačne.100 M2.O komforte bývania oproti bytu sa snáď nemusíme bavit

lenkalienka321
30. nov 2024

@marcellka32 Za mňa osobne, nikto ešte nič pohodlnejšie ako merino v chlade nevymyslel. Tenký, pružný, hrejivý. Dá sa to prirovnať k hodvábu. Môj manžel má napríklad taký tenký, starší, obľúbený merino sveter ( tuším aj deravý🙃) a rád ho nosí aj doma namiesto bavlny. Ale chápem tvoju pointu, že doma sa máš cítiš pohodlne. Preto sa pridávam k tým, ktorí radia, že iba vo vlastnom sa bude autorka cítiť ako doma a mať vlastné teplotné pravidlá.

autor
30. nov 2024

Priatel prispieva viac ja menej ale zas spravim nakup aj prw nich niekedy

marcellka32
30. nov 2024

@lenkalienka321 tak áno, ja Merino veci mám, ale nechcem ich nosiť doma, mám ich na von, je to riešenie pre autorku, ale mňa by viac hnevalo, že je lakomy kúriť....do práce chodím preto, aby som mala doma teplo, stravu a teplú vodu....to je základ, ja by som tam proste nemohla bývať, a to nie som rozmaznana, len nechcem bývať ako v stredoveku

biba_18
30. nov 2024

@doriiis píšeme o teplote v dome. a moja skúsenosť je že domy nevykurujú ľudia počas dňa na vyššie teploty. neporovnávam ani náklady ani komfort ani nič… btw, aj ten komfort je relatívny…

slavomira236
30. nov 2024

Tak na dtevo si prispela ci nie?? Ak nie tak objednaj nejake alebo peletky brikety neviem s cim kuria, kolko stupnov je v dome?? Podla mna v dome je vzdy chladnejsie ako v byte nikto ta vevykuruje. Ak je to prva zima a prisla si z bytu tak musis si zvyknut alebo prikyrit sama. My tiez nemame v dome nejak horuco deti su zvyknute kedze vyrastaju pri menej stupnoch. Ked pojdem do mami do bytu normalne mi je na odpadnutie a ona furt ze zima je tam..a to ma byt nad pivnicami a vzhodom. Deti ked tam parkat spali ochoreli hned .niesu ma to zvyknute.

autor
30. nov 2024

A tepla voda ide vzdy len vecer to ma tiez stve celkom

jaond19
30. nov 2024

Moja svokra napr. nekuri v dome skoro vobec. Ona je za desatrocia zvyknuta na zimu. Robievala cely zivot vonku. A po druhe je extremne setrivá (lebo musi, na to proste nemá). Chodi poobliekana a ze jej je tak fajn. Co ma ale zarazilo ze priatel nedovoli prikurit elektrikou. Vsak by si si to zaplatila, nie? Inak co ta viedlo tam ist byvat?

Strana
z6