Ako založiť záhradku?
Ahojte,
prestahovali sme sa z mesta na dedinu, z bytu do domu (cca 10 arovy pozemok) a ako "mestske dieta" o zahrade neviem nic. Vzhladom na to, ze mame viac malych deti (male vekove rozdiely), zatial som nemala vela casu nastudovavat si veci ohladne zakladania zahrady - vsetok cas zatial pohlti dokoncovanie domu, exterierove upravy a starostlivost o deti a domacnost.
Keby sme neboli komplet vytrieskani z penazi, asi by som si zaplatila nejakeho zahradnika, aby nam s tym pomohol. No nie je to lacne a najblizsie 2-3 roky do toho investovat asi skor nebude mozne.
Preto moja otazka znie, pockat a nasetrit peniaze na zahradnika alebo si niekde po troskach citat co a ako? Len odradza ma od toho fakt, ze podla mna je strasne vela faktorov, ktore vplyvaju na to, ci sa niekde niecomu bude alebo nebude darit a pod. a neviem, ci by sme to viac nepokazili, keby sme si to robili sami plus ci by sme si na to nasli tolko casu popri vsetkom, co nas este caka. Pre mna je to ako ucenie sa cudzieho jazyka - ked je clovek samouk, podla mna viac tápa, nevie, co a jak, casto sa nauci veci zle a pod. A potom ta roznorodost nazorov - manzel by chcel trebars vyvysene zahony a niekto to chvali a druhy to uplne zaznava, clovek sa z toho potom nevie vysomarit, ked nema osobnu skusenost.
No neviem, preto prosim o skusenosti a rady. Dakujem :*
Skús čítať na modrej streche.
Aku chces zahradku? Zeleninovu? Okrasnu? Mix?
Pozri na YouTube Huw Richards, tam zacinas z toho, co mas doma
Ale aku záhradu mas na mysli? Okrasnu, úžitkovú...? Je.dost dôležité co tam vlastne chcete 😁 inak najmenej je urobit si plan podla veľkosti dvora, orientácie a naplánovať kde stromy atd a potom.vam.odporučia v záhradníctve (my napr.chodíme do.prievidze - centrum rozvoja záhradníctva, kúpime odrody ak.ide o ovocne stromy, poradia, aj zastrihnu ak treba). Ozdobné veci si kúpim podla toho co sa mi paci a riadim sa v podstate iba slnkom.
A potom je to o skusani a starostlivosti, nikto nevie presne čomu sa bude u vas dariť a čomu nie. Jedine s cim by som si pohla su.ovocne stromy nech mate cim skor úžitok z nich 😁 ostatne ma cas, a moze sa.meniť hocikedy.
Ja si neviem predstaviť u nas záhradnika, ani napr to co v telke.dávajú tie premeny exteriérov s tou partiou 😂 v živote by som si nikoho toto robit nenechala.
Ja sa iba tak zamýšľam nad tým, prečo ste išli do domu s väčším pozemkom, keď k záhradníčeniu nemáte vzťah, ani ho nechcete mať a ani nemáš čas. Nebol by vo vašom prípade vhodnejší byt napr. s terasou alebo dom s malým pozemkom akurát tak na posedenie a gril za domom? Záhrada predsa nie je len to "založenie" ale starostlivosť po celý rok.
Ide zima, kúp si nejaké knižky a môžeš začať študovať.
A na záhrade teraz na jeseň začni malými hriadkami. Neviem ci chceš kvety, či zeleninu, ale jedno aj druhé začína prerylovanim a odstránením buruny aj s koreňmi. To môžte spraviť aj teraz. Koľko stihnete, toľko na jar posadiť. Keď chcete aj ovocné stromy, tak môžte začať študovať o pestovaní ovocia, do februára sa rozhod ete co a aké odrody chcete pestovať a objednáte. To isté so zeleninou, vo februári na kúpiš semena a postupne budeš sadiť. Kvety môžeš od skorej jari nakupovať sadenice na trhoch a v záhradníctva ch. Zvyšok záhrady budete len kosiť, aby vám burina neprerastla cez hlavu
Hladaj miesto na zahony, ktore budes pouzivat na pestovanie. Musia byt na slnku, blizko vody, trocha chranene pred vetrom a zamulcuj ich. Burinu nevytrhaj, len zahon poriadne polej a poukladaj na nej husto velke kartony. Na kartony daj hnoj a slamu. Na to hlinu z ineho miesta zahrady. Vsetko v hrubke 30-50cm. Urob to na jesen a na jar mas pripravene zahony. Do cerstvo hnojeneho zahonu sad iba sadenice a semena, ktore maju plody nad zemou, nie korenove zeleniny, tie nemaju cerstve hnojenie rady. Tie zasad az o rok.
Kartony musia byt ciste, bez izolepy a etikiet. Ak nemas slamu, na mulc nepouzivaj travu ktora uz ma semena. Len nizku pokosenu travu.
Počkala by som na záhradného architekta, medzitým len základná údržba. Plánujeme to urobiť rovnako, pri menšom pozemku.
Ja som si na zahrade bez rylovania, iba pomocou mulcu vytvorila dostatok zahonov na paradajky, papriky, tekvice, uhorky, kukuricu a fazulu. Slo to bez tazkej prace a urodu mam velku.
@evica17 Kartóny sa rozložia, skompostuju
ja som začínala takto https://www.zahrada.sk/blog/btus/album/snaha-o-... urobila som si prvý rok akože vyvýšené záhony. Ohrádka z lát, ktoré ostali po stavbe domu. Na spodok išli konáre, lístie, potom pokosená tráva a nakoniec zem. Mala som ich len 3. 1,2x1,3m. Prvý rok som pestovala paradajky papriku, hrach, reďkovku, mrkvu, petržlen. Druhý rok som pridala ešte jedn záhon, v ňom mám teraz jahody. A zryľovala som skus záhrady cca1,2x3,5m. Tam som posadila zemiaky. 18 kusov. 🙂. Na ďalší rok som zryľovala ďalší kúsok 1,2x3,5m ( tým pádom sa mi zväčšila záhradka na 2,4x3,5m. Na novo zryľované som opäť zasadila zemiaky (24 kusov). Minulý rok som zryľovala ďalší kus 1,5x3,5m. A takto postupne si to zväčšujem. Popri plote som nasadila maliny, ríbezle, pôľky (egreše), stĺpové odrody jabloň, čerešňa, slivka, hruška. My máme potom ešte sad (aj keď veľmi sa mu nedarí). Tam máme jablone, orech, čerešňu, broskyňu, hrušky, slivku. Okolo čističky mám urobený trvalkový záhon. Záhrady sa báť nemusíš. My ju máme len na sezónu, že nemusím kupovať. Na uskladnenie nepestujem (nemám toľko času starať sa o záhradu). Ale v sezóne je dobré ísť si odtrhnúť paradajky, papriku, uhorky. Mať nové zemiaky do polievky, pochrúmať čerstvú mrkvu. Vlani sa tak urodili uhorky, že som zavarila 25 pohárov (zo 6 koreňov). Tento rok asi iba 3 uhorky. Bolo sucho. A deti to budú brať ako hranie - nech ti pomáhajú., budú sa potom tešiť, že si hrášok dopestovali samé 🙂 Nemaj strach.
keby som mala radiť všetko o záhrade, čo viem, tak sa nedopisem...🤦♀️ najlepšie osobne, ústne. Ale napíšem aspoň toľko. Ak chcete aj ovocnú záhradu a pestovať ovocné stromy, kríky, tak si treba dopredu rozmyslieť, že aké odrody. Ja som bola v rovnakej situácii pred niekoľkými rokmi. Vedela som, ze existuje veľa odrôd, ale vôbec mi nedošlo, ze ked si raz kúpim Jabloň, ze ze ta jabloň uz bude naštepena na určitú odrodu 🤦♀️ Fakt, ako bez rozumu som bola. Kúpila som v lidli jabloň, čerešnu a slivku... Tešila sa... Až časom mi došlo, ze ja vlastne neviem, aká je tam odroda. Ci su skoré, ci neskoré, ze sladké, kyslé, žlté, zelené, červené, akú chuť budú mať atď... A bola som sklamaná, lebo až v tej dobe som si začala uvedomovať, ze aha, tak toto jablko/hrozno/hruška/slivka... mi chutí... A že keď chcem dopestovať takéto iste, tak musím kúpiť strom s takouto naštepenou odrodou...🤦♀️
Moja rada je, ze ak fakt teraz nemáš čas. Je jeseň, veľa ovocia. Začni si uvedomovať chute jednotlivých ovocí. Ked kúpiš v obchode jablko a chutí vám, zisti si, aká je to odroda. Ked dostaneš od niekoho, rob to isté. Zapisuj si to... To isté zo všetkými ostatnými druhmi... Väčšina ovocných druhov potrebujes 2 ks, aby sa vzájomne opelovali. No musia kvitnúť v rovnakom čase... To sa všetko dá zistiť alebo poradia v záhradníctve...
A ešte posledné, ovocné stromy je najlepšie sadiť na jeseň. Teraz. Aj kríky (ríbezle, maliny napr.). Lepšie sa zakorenia v zime, ze ako na jar, v lete.
Rada poradím aj viac, ale nemôžem teraz. Inak, ze dobrá je na fb skupina poradca záhradkára, ze ovocinara a tak... Veľa sa dozvieš
Evica, kartony sa rozlozia. Na takto zalozenych zahonoch mozes pestovat neustale. Kazdy rok je treba prisypat do riadku trocha kompostu. Ten si tiez zaloz na mieste, kde nepali slnko a je trocha chranene pred dazdom, niekde v rohu zahrady.
Co sa tyka vyvysenych zahonov, su pekne, mala som ich zalozene, no mne nevyhovovali, pretoze bolo treba neustale doplnat ziviny (hnojit). Velmi sa poda vycerpavala a nebola dost vzdusna.
Co sa tyka ovocnych stromov, treba kupovat stromceky iba v specializovanych zahradnictvach a to nizke, ale najma rezistentne odrody. Sadit je najlepsie teraz na jesen.
@roja01 ale prosim ta... Sadit mozu aj na jar...
Co sa tyka vysokych záhonov suhlasim, ani vodu si neudrzia, my tento rok smr tam hodili zemiaky a do druheho tekvice a spol a asi sa uplne zrušia. Dokonca aj skleník smer rozobrali uz.
@ajsha123 Presne a narobis sa s tým stromčekom krikom a nakoniec nic z neho lebo ked nevies presne co to je, nemusí sa mu dariť. Niet nad odborníkov. Ja ani mestské záhradníctva nemusím všetky, lebo často su to iba obchodníci. Suseda nakúpila kríky a za 2r vsetko menila. Drahy vinič tiez. My sme sice zaplalili viac, relatívne, ale ovocne stromy mame super. Ale starostlivosti veľa. Stromy sa strieľajú, kríky napr su citlivé v našom prostredí na plesne, poučili sme sa nasadiť kvoli mravcom na tesno m, k plotom a pod. napr ríbezle, egreše 😂 ale to su veci, co sa clovek naučí v praxi a postupne ziadne studium vs zahradnickej netreba😊 a v záhrade ak by chceli pestovať , kazdy rok sa inému darí😂
@btus to je pravda. Napríklad pri čerešni som zistila, vo vlastnej záhrade, ze lepšiu úrodu mame z vtáčnice (čerešňa na podpniku vtáčnica, cize prirodzene väčší strom). V dnešnej dobe by každý poradil čerešnu na podpniku Gisela 5. Gisela 5 narastie tak do 2-3 metrov (ak sa strom nereže, tak aj vyššie), ale rastie skôr uzky, vyšší. Prvá úroda na Gisela 5 je velmi skoro, po cxa 3 rokoch... Pricom uroda na vtáčnici je viac rokoch... My ju mame možno 8 rokov a tento rok sme prvýkrát mali tak, ze aj na zaváranie... Donedávna len zopár ks a strom je uz veľký. Ale. Gisela 5 je úrodná až priveľmi. Na jednom strapci 10-15 čerešni. Samozrejme, cim viac čerešní, tym su mensie. Pytala som sa záhradníka. A ze mam robiť prebierku, cize cca 70% ceresniciek este maličkých ostrihnut... No kto by to stihal pri deťoch, a 3 metrovom strome? Tento rok sme z nej nemali nic. Priveľa drobných čerešní. Chuťovo uz neboli nič moc... Pričom vtáčnica rodí prirodzene a tam sme mali čerešne obrovské (odroda), 3 ks do dlane. Väčší strom dokázal lepšie vyzivit takú úrodu..
Tak ja z vlastných skúseností uz neodporúčam Gisela 5. Taky ideálny kompromis je podpnik Colt... Ale zas som sa rozpísala 🤦♀️😂
@roja01 Len zase nízky strom je široký, neda sa pod nim.chodiť ak ma mat úrodu. Tie stlpovite su na par ks ovocia. Ja mam iba jablone s nízkym podpnikom a ziadny strom nie je problém 😂 ked to preháňa s výškou strom, zadtrihavame na jesen 😇
@simca06022011 prečo skleník preč? Odkiaľ si? Sestra je od banskej stiavnice a v skleniku mala takú úrodu, ze závidieť... Nestihali jest uhorky, tie veľké ako z obchodu... Ale v Štiavnici cez den v lete horúco, v noci pomerne chladno... Cize im sa darilo... Ale obávam sa, ze u nás na juhu len snívať môžem... Ze mi v skleniku uroda zhorí 🤦♀️
@simca06022011 vidíš a presne toto su skúsenosti, ktoré človek získa rokmi v záhrade... Toto neporadí ziadny vyštudovaný záhradník, môže byť navonok aj odborník, ale skúsenosti sú skúsenosti...
@ajsha123 my máme aj vtáčiu ( už má 6 rokov a veľmi nerodí) a máme aj giselu 5. Tam bolo celkom dosť. Tú máme druhý rok. Stĺpové stromy sú "dcérine". To je len tak na zobkanie, pre chuť. A áno ako píšeš, čím šľachtenejšia, tým horšie 🙂 Ale možno sa len nevieme starať o stromy. 🙂 Ja chcem kúpiť ešte jednu, na podpníku colt. Tak uvidím , aká bude. 🙂 Broskyňu mám st. julien a tá rodí pekne. prvá´ý rok 3, druhý 9 ks. Uvidíme, čo bude na rok. Jablone mi zatiaľ nerodía žiadne. :(
@simca06022011 ja som netvrdila, ze sa stromy maju sadit iba na jesen. Len ked teraz zasadia, bude skorej uroda.
Co sa tyka vysokych ovocnych stromov, nikdy pod nimi nechodim (neziada sa mi) a s kosackou dosiahnem az ku kmenu.

Zalezi od toho ci to chcete v súlade s prírodou alebo len proste aby to bolo co najrýchlejšie, venujem sa “premene” neurodnej pôdy na úrodnú a podobne veci, rada ti pomozem ved aj tym sa clovek uci 🙂 ak tak mi kludne napis