icon

Ako zapojiť luster s dvojfarebnými káblami?

erikk7
Dnes o 05:47

Dobrý deň vie mi niekto poradiť ako mám zapojiť luster keď mi ide zo stropu len žlto zeleni a modri kábel ?dakujem

Ako zapojiť luster s dvojfarebnými káblami?
dorizzz
Dnes o 06:01

No nie som práve znalec ale potrebuješ ešte jeden kábel podľa mňa. Nie je tam kúsoček napravo čierny alebo sa mi to len zdá? Treba volať elektrikára, určite svojpomocne nič nezapájaj.

erikk7
autor
Dnes o 06:05
@dorizzz

No nie som práve znalec ale potrebuješ ešte jeden kábel podľa mňa. Nie je tam kúsoček napravo čierny alebo sa mi to len zdá? Treba volať elektrikára, určite svojpomocne nič nezapájaj.

@dorizzz veď práve že som zapojil všetko na farby a nejde to a to čierne je len niejaka ochrana nieje to kablik tiež sa mi zdá že nieje tam fáza

dorizzz
Dnes o 06:09

Zelenožltý by mal byť ochrana - PE. Modrý by mal byť nulák. Ty potrebuješ ešte fázu, tie bývajú čierne. Bez fázy ti to samozrejme nepôjde, lebo tam nemá ako isť elektrina. Ten čierny najskôr bude fáza ale pravdepodobne je krátky. Zavolaj elektrikára nech sa na to pozrie on.

erikk7
autor
Dnes o 06:12
@dorizzz

Zelenožltý by mal byť ochrana - PE. Modrý by mal byť nulák. Ty potrebuješ ešte fázu, tie bývajú čierne. Bez fázy ti to samozrejme nepôjde, lebo tam nemá ako isť elektrina. Ten čierny najskôr bude fáza ale pravdepodobne je krátky. Zavolaj elektrikára nech sa na to pozrie on.

@dorizzz áno malo by to tak byť ale vidíš že niečo nieje v poriadku preto som to aj dal do diskusie aby mi niekto poradil

madeincssr
Dnes o 06:29

@erikk7 zrejme je cierny (fazovy) vodic ukruteny/utrhnuty, cize prikratky. Ak si chces byt isty, skus zapnut vypinac a elektrikarskou skusackou zisti, kde je faza. Ak nemas, este aj dnes kupis v obchodoch (mozno a obchodakoch) taky ten skusaci priehladny elektrikarsky skrutkovac, ktory drzis za kovovu "ciapocku" a ked sa skrurkovacom dotknes fazy, rozsvieti sa v nom tlejivka (taka nedomrla, zvacsa do cervena, "ziarovecka"). Alebo urcite kupis cca za 10€ hobby multimeter, kde ked si nastavis otocnym volicom meranie striedaveho napatia (V~) na rozsah povedzme 0 - 400V, jednou sondou sa budes dotykat kovu kablika fazy a druhou kovu jablika nulaku N (modry) alebo ochranneho vodica PE (zltozeleny), zmerias ci je na ciernom (fazovom, voci zemi) napatie. Pozor - tie sondy (kabliky multimetra) musis mat zastrcene do spravnych zdierok toho multimetra (ciernu do GND, zem) a cervenu do zdierky oznacenej V, A... (cize meranie napatia, prudu...)
Tieto veci by aj tak nemali chybat v ziadnej domacnosti.

aurelia2000
Dnes o 07:01

Ten čierny je ulomeny. Treba ho nadpojit pomocou svorkovnice. Pri vypnutych ističoch, a aj vtedy si najprv testuj skusackou, ako píše hore. Dnes si všetko vyguglis, vsade kopa videi, alebo ťa to AI naučí. S multimetrom vás mali naučiť ešte na ZŠ, ale kto, keď nie je učiteľov fyziky a namiesto nej sa vyučuje kopa sprostosti, na ktoré je učiteľov dosť.

aurelia2000
Dnes o 07:14

Toto je svorkovnica, ty budeš potrebovať len 1 dielik na nadpojenie toho čierneho. Musíš ho trochu viac vydolovať z tej omietky a odstrániť kusok izolácie. https://www.bauhaus.sk/sez-svorkovnica-pristroj...
Ešte budeš potrebovať kus cierneho medeneho kabla a v prvom rade tú skusacku. Nie je žiadny kamarát/ka alebo sused/ka v dosahu?