icon

Ako získať späť peniaze pri rekonštrukcii bytu?

columbovazena
2. jún 2024

Ahojte baby, mám problém s firmou, ktorá mala uskutočniť rekonštrukciu časti bytu, pravdepodobne som sa dala odrbat . V apríli tohto roku som sa dohodla s jednou firmou ohľadom rekonštrukcie - kúpy a výmeny kuchynskej linky a pokládky nových podláh v chodbe a kuchyni. Ide o byt v bloku, takže žiadne veľké metre štvorcové. Na prvý pohľad vyzeralo všetko ok, vizualizácia bola fajn, až na tú cenu -12000 eur, čo sa mi zdá neprimerane veľa. Dotyčná firma mi nedala do ruky rozpis prác s cenami, len mi ich dala k nahliadnutiu a podpísať konečnú cenu , čo som aj v časovom strese urobila. Ako som neskôr rozmýšľala v podať ani neviem poriadne čo tam bolo. Myslím, že firma mi mala dať kalkuláciu do ruky, aspoň kópiu, čo myslíte? Ďalej zaplatila som už zálohu - cez 6000 eur v hotovosti ( !), na čo mi nechceli vystaviť žiadne potvrdenie, az na základe takmer hádky mi dali nejakú paragon. Odvtedy ani obraz, ani zvuk, vôbec nemajú záujem niečo ďalej riešiť, nedajbože robiť. Chcela by som to celé zrušiť, nakoľko už mi je jasné, že ide o neserióznu firmu , avšak predpokladám, že keď s tým prídem budú sa oháňať tým , že už za tu zálohu objednali tovar, mňa to už však vôbec nezaujíma, nechcem mať s nimi nič spoločné. Ako docieliť to, aby mi boli vrátené peniaze? Máte niekto s niečím takým skúsenosti?

tundra
2. jún 2024

@columbovazena nabuduce ich posli mne,ja by som ti poslal na oplatku,aspon švajciarsku čokoladu😎

rozculena
2. jún 2024

Ako to chceš zrušiť,keď oni vôbec nereagujú? Existuje tá firma vôbec?Robila si si nejaký prieskum,než si im zadala objednávku?
Ja som bez zmluvy o dielo rekonštrukciu veru nezačínala...

vanilkovazmrzka
2. jún 2024

Nedostanes naspat nic, dievca naivne… mas nejake meno? Firmy, cloveka?

veronikaszabova
3. jún 2024

@columbovazena mas s nimi uzatvorenu nejaku zmluvu?

januska12323
3. jún 2024

Bez zmluvy si môžeš akurát tak pískať. Prišla si o peniaze a prerabka nebude.

columbovazena
autor
3. jún 2024

No firma reálne existuje, aj má dobré recenzie ( je mi jasné, že môžu byť fiktívne), takisto poznám meno majiteľa, keď je z toho istého mesta. Bohužiaľ zmluvu o dielo nemám žiadnu, dala som sa nachytať, keďže to bolo prvýkrát čo som sa do niečoho takého pustila, až niekedy teraz som došla na to, že by som ju mala mať ( moja hlúposť).

columbovazena
autor
3. jún 2024

@vanilkovazmrzka No to veru nie, tak ľahko sa nevzdám, minimálne dám na nich podnet na SOI. Mám od nich síce nie oficiálny príjmový doklad, ale kópiu paragonu, kde je dátum, suma zálohy + pečiatka a podpis zástupcu firmy. Akože ja som veľmi tolerantná, ale toto im určite nedarujem.

vanilkovazmrzka
3. jún 2024

@columbovazena a oni ta uplne ignoruju alebo len natahuju a stale je nejaka moznost ze to pridu spravit? Hoci ta cena sa mi zda sialena tak ci onak

beata_k
3. jún 2024

@columbovazena To je sice pekne, ze mas paragon. Ale vies co nemas? Termin do kedy ti to maju urobit.

columbovazena
autor
3. jún 2024

@vanilkovazmrzka Tak samozrejme volali, keď chceli zálohu, a odvtedy len 1 krát, nejaké detaily chceli, no je to odvtedy viac ako mesiac, a v podstate viac ako 3 mesiace odvtedy, čo sme sa dohodli ( ústne). Dokonca tvrdili, že môže byť, že rekonštrukcia bude trvať aj 2 mesiace , pritom ide len o pokládku podláh a kuchynsku linku. A áno, tá cena sa mi vidí tiež úplne mimo

columbovazena
autor
3. jún 2024

@beata_k No to je bohužiaľ pravda

beata_k
3. jún 2024

@columbovazena Skus sa obratit tu na MK na pravnu poradnu.

columbovazena
autor
3. jún 2024

@beata_k Ok, vďaka za tip

hiro
3. jún 2024

No, ak tu firmu poznas, je realna a nema na webe nejake dlzoby do poistovni tak by to malo byt ok, len sa nemaju k cinu kedze ziadny termin ich netlaci 🙂

vanilkovazmrzka
3. jún 2024

Pokial s tebou komunikuju aspon obcas, tak volaj kazdy den nech ti upresnia termin prace

columbovazena
autor
3. jún 2024

@vanilkovazmrzka Úprimne povedané, už nemám o ich prácu záujem, keďže sa ukázali ako neseriózna.firma ( žiadna zmluva, rozpis prác + cena, žiadny termín a ani mi vyslovene nechceli dať potvrdenie o prijatí zálohy), viem si predstaviť, že ak by sa aj mali k činu ( ktovie kedy) , tak by to znova naťahovali minimálne 2 -3 mesiace, to nie som ochotná toľko čakať, a určite by si na záver ešte vypýtali viac, ďakujem neprosím. Zatiaľ mi táto skúsenosť s nimi bohato stačila, aby som vedela posúdiť, že sú to odrbavaci

luccija
3. jún 2024

@columbovazena och toľko chýb.Ked máš čas napíš na FB do skupiny opýtaj sa pravnika

vanilkovazmrzka
3. jún 2024

@columbovazena chapem, ale myslim si ze mas vacsiu sancu dostat aspon odvedenu pracu, nez ze ti vratia nejake peniaze

simca06022011
3. jún 2024

@columbovazena tak neviem, ja som na linku cakala 12tyzdnov, montaz sa dohadovala cca 2 dalsie tyzdne.. podlahy mi robili tiez takmer tyzden, na objednany kamen som cakala tiez par tyzdnov.
ALE teda k veci, pisomne ich vyzvy aby ti dali termin vykonania prac atd, a nech ti dolozia dodatocne doklady ktore si podpisovala, zmluvu a vsetko. Je to riadna blbost dat niekomu penaize, alebo cokolvek podpisovat, bez toho aby si si nechala kopiu, doklady nepytala ani nic.
Moze byt ze na tom pracuju, moze byt ze na tom pracuju naooko... to nik nevie. Komunikujes s nimi ty? volala si im ako to vyzera s vyrobou linky, kedy chcu prist urobit podlahy atd? ci sa na nieco caka?
To ze teraz uz nemas o pracu zaujem je sice pekne, ale bohuzial, nemas papier v ruke... ustna dohoda plati. Ale dokaz nemas. A nevies to len tak lahko zrusit, a pytat penaize spat.Cize treba horkost prehltnut, skusit komunikovat s nim a ked nic, skusit sa teda obratit na pravnika a policiu, SOI atd.. ale bez papierov to nebude lahke. Lepsie je velakrat sa radsej dohodnut.

columbovazena
autor
3. jún 2024

@simca06022011 Ďakujem za odpoveď, áno budem s nimi komunikovať písomne, lebo vidím, že inak to asi nepôjde. A ten čas sa mi vidí veľmi dlhý koli tomu, že linku som nedala na mieru, ona bola kúpená ako hotový výrobok, len 1 skrinku tam bolo treba dorobiť. Cena je tiež premrštená, keď som rozprávala s ľuďmi, ktorí nedávno podstúpili rekonštrukciu tiež. Myslíš, že ak nemám zmluvu o dielo, je ťažšie zrušiť ústnu dohodu?

columbovazena
autor
3. jún 2024

@luccija Áno, práve sa to chystám urobiť

simca06022011
3. jún 2024

Okrem paragonu nemáš nič v ruke, tak určite...
Treba ich aj otravovať telefonicky. Tu písomnú vyzvu/ alebo ako to nazvať, posli aby si niečo mala v ruke.
K cene a iným sa nevyjadrujem, to sa rieši predtým ako uhradis/podpíšem čokoľvek

tululu
3. jún 2024

@columbovazena Ak ta to trosku upokoji,tak ani zmluva o dielo by ta nezachranila,ak by firma skoncila...

rozculena
3. jún 2024

ja nechápem,ako si mohla súhlasiť s cenou 12 000 za linku a podlahu?? Za takú sumu mám k tej podlahe prerobené celé jadro aj so všetkým vybavením...

columbovazena
autor
3. jún 2024

@rozculena Áno, teraz už viem, že to bola chyba. Len zatiaľ neviem ako z toho von

rozculena
3. jún 2024

@columbovazena bohužiaľ nijako,len ich neustále bombardovať,aby to urobili.

columbovazena
autor
3. jún 2024

@rozculena Myslíš, že za to už nebude dať zrušiť? Argumentovať tým, že mi nedali žiadne relevantné doklady, len narýchlo v časovej tiesni k nahliadnutiu a podpísaniu?

rozculena
3. jún 2024

@columbovazena netuším...