Byt a záhrada alebo dom na samote
Ahojte, chcela by som sa poradiť s našou konkrétnou situáciou.
Momentálne bývame v byte v meste. Od uja sme dostali záhradu, ktorá je na opačnom konci mesta. Stále však premýšľam ci by nebol lepší dom, či investovať do záhrady alebo do pozemku na výstavbu? Nižšie uvediem špecifikácie ako to mame. Môžete prosím poradiť? Co by ste si vy vybrali na našom mieste?
Byt mame 4i, na hypo, záhrada je cca 15-20min autom. Záhrada je dosť šikmá, ale má okolo 450m2. Stojí na nej 6m2 splesneta chatka ilegálne, u ktorej je otázne ci sa nám ju podarí zlegalizovat (lebo je neďaleko el vedenia respektíve pod vedením vysokého napätia), ak by áno, bude tam potrebná investícia do opravy úpravy záhrady... Minimalne 5000€ /nanovo chatka, opraviť altánok, pivnicu odvodnit co je pod ňou, nehovoriac o kaskadach atď/).
Mame vyhliadnuty pozemok, ttp, na konci obce na zapadakove 1000m za 10.000€. Krásny, rovný, inžinierske siete. Lenže, nie je to mesto, je to 100km od mesta kde byvame. Vedeli by sme si tam časom stavať chatu, bolo by to priestornejsie I lepšie riešené.. Možno by sme tam mohli postaviť aj dom a presťahovať sa z mesta do dediny.
Ako výhody by som videla čistejší vzduch, vlastné pestovanie plodín, možnosť mat domáce zvieratá. Nevýhody: školy, všetko ďalej, deti by som vozila. To by som asi zvládla, len neviem ako.. Ci neskončí me tam ako nejakí exoti. 😀 Sami. Aj teraz sme sami v meste ďaleko od zvyšku rodiny, ale toto by bol asi nový level.
Je to taka dilema pre nás, či ostávat v meste alebo nie.
Je to tu pre nás pohodlnejšie, avšak s deťmi ani vonku, ešte teraz ako je korona všetko zavreté. 😑
Nasetrenych mame cca 3000€. Kam by ste ich vy na našom mieste investovali?
Do záhrady, alebo do pozemku?
urob si terasy, to pomôže dost, ku korenom si daj slamu ale z tej strany kde svieti viac slnka nasad kričkovu fazulu aby bol v tieni koren paradajky, alebo sa dáva mulčuje slamou a to tiež pomôže, pripadne su tak mikozne huby na zadržiavanie vlahy a popdporu paradajok a potom ti stači zaliat vedro ku korenu a máš na 7 dni pokoj
treba vediet pestovat nie je to len zasadim a polievam každy den to je viac na škodu ako na osoh lebo maš plytko korene
a zase pri dome čim budeš polievat z vodovodu tak je na dve veci doslova
@simca06022011 Búdka ma 6m2, teraska pri nej 3m2.
@sara07
Nie žeby som nevedela ich pestovať. Mam poľnohospodársku skolu 🙂
Problém je ze tam sa vlaha v pôde neudrží takmer vôbec vo vrchných vrstvách. Sú tam kamene, veľa veľa kameňov, viac menej samé kamene, piesok, a prší tak raz za mesiac, v lete minulý rok pršalo 2* počas júla-augusta, čo je žalostne malo. Keď sme polievali menej než raz za 3-4dni tak všetko začalo schnut. Aj tráva komplet ako seno. Treba to tam cele zrevitalizovat nanovo. Terasy sme už začali minulý rok robiť, a tu fazuľu tiež plánujem po plote dávať. 🙂 ešte som tam vysadila záhony levandule, tej sa tam veľmi dobre darí.
Pozemok sme pozerali blízko lesov, aby tam bolo chladnejšie. Polievali by sme tam vodou dažďovou (zo striech do sudov a na zalievanie).
Tak takáto búdka s terasou 9m2 žiadne popisné číslo nemusí mať, je to drobná stavba... (do 25m2 sa dava pri takejto stavbe)
my máme tiež na svahu záhradu, bol tam il, skoro žiadna zem ale postupne sa to zrevitalizovalo a viem ako prši , je tam v podstate od jednej spek ale dá sa ano papriky a melony sa nedaju pestovat ale paradajky do pohody len sme museli prist ako na to
@sara07 Môžem skúsiť to co píšeš tento rok. 🙂
My sme v novom byte so spolocnym velkym dvorom v meste. Jedine co nam chyba je 1 izba 🙂 Buduca skola 20min pesi a chceme sa posunut niekam s byvanim, kym mladsia pojde do skoly alebo bude predskolacka, teraz ma 2r. Aby si starsia tu nespravila az take zazemie, ze bude pri stahovani plakat, ze ju berieme od kamosov. A to sme na vazkach ci ist na okraj mesta s novou zastavbou, kde by bola skola 35min pesi 🙂 Ja som vyrastala na dedine, 5km od mesta a toto by som svojim detom nespravila. Mozno je to teraz ine, za mojich cias ale rodicia nerobili detom taxikarov. To zabijanie casu cakanim na bus a tie stresy cele tie pubertalne casy ci stihnem bus alebo ci sa vobec do neho zmestim. Otras. Z toho dovodu som ani nechodila na kruzky ani nic, aj ked financne som mohla a chcela. No vzdala som to. Moja preferencia je byt co najblizsie k mestu. Nechceme sa nechat zlakat korona situaciou, ze robime teraz z domu. Ja verim, ze sa to utrasie a dostaneme sa coskoro do uponahlaneho normalu. Po skolke tenis, tanecna, ihriska, korculko, zmrzka, bicykle. To su moje preferencie, ty mozes mat celkom ine. Budete navzdy robit z domu? Ako daleko budu mat deti skolu? Ste schopni im zabezpecit odvoz? Od kolko rokov budu moct chodit same zo skoly? Dokedy sa zabavia na dvore? Mate blizko rodiny s detmi podobneho veku? Naozaj nebudu chciet chodit na ziadny kruzok?
Co by malo vyrast z deti byvajucich v meste? To akoby niekto povedal, ze tym z dediny trci slama z topanok a nevedia ani pc zapnut. Cele je to o rodicoch. My sme v meste a nasa 6r vzdy uprednostni kamosov pred telkou a este nikdy nehrala ziadnu pc hru ani na mobile. Co pre jej mnohych spoluziakov je na dennom poriadku a to je predskolacka. A s 3tis nasetrenych by som nad domom ja neuvazovala. Mnohi maju ovela viac aj to este vahaju, ci to daju...
Ci mesto alebo dedina je to podla mna jedno presne ako pises, je to cele o vychove. No treba mysliet na dochadzanie nie kazdeho to bavi a ide aj deti, aby mali bezproblemovy pristup vsade kam potrebuju
@sara07 zo sidliska verim,ze sa tlupa aspon 3 deti nasklada... z dedin je to uz tak,ze my sme chodili plny bus,no teraz mnohi deti vozia.. kamoska pusta maleho po sidlisku maleho od 5r, pre mna nepredstavitelne... ja pustam moju od 5r samu vytahom,cez spolocne garaze na spolocny dvor.. tiez pre niekoho nepochopitelne.. . Vseobecne su deti malo samostatne oproti nam,ci dedina ci mesto.
@elizita
Ja som cely život do školy cestovala. Na základnú, strednú približne 10km autobusom a 1km pešo. Každé ráno a poobedie. Chodila som sama do školy od 6 rokov. Prvé dva týždne so mnou chodila mama, potom som už chodila sama. Ak je obec bezpečná, tak v tom problém nevidím (pamätám si ze par krát v zime nám nešiel autobus, a nechcelo sa mi čakať 3 hod na ďalší, tak som prišla domov pešo. 😀) . Ani s dovozom deti do školy problém nevidím. Manžel cestoval na strednú do mesta 20min. A aj keď je z dediny, tak s PC si (pracovne) rozumie. 🙂 práveže také zručnosti pri ktorých trčí slama z topánok by som ich chcela naučiť. V meste neviem ci sa naučia starať o zvieratá (psa do bytu nechceme), pestovať, s manželom vyrábať z dreva výrobky..
Čo sa týka mojej práce, ja asi doživotne z home office. Podnikám z domu od kedy živnosť mam, manžel rovnako. Ú nás sa home office netýka korony. Tieto veci ako problem nevidím.
Skôr to co píšeš ďalej mi vŕta hlavou. Určite to musíme zvážiť z každej strany ako píšeš. Nie je to ľahké rozhodnutie.
Nasa dedina bola kedysi tiez bezpecna, teraz by som tam nepustila same decko do skoly ani keby malo 11rokov. Je to tam ako na dialnici teraz. Stalo sa z toho skor predmestue. Rocniky v skole ledva otvaraju, potraviny do 3, lebo vsetci riesia vsetko v 5km vzdialenom meste. Ano, aj ja som neraz isla pesi domov, popri ceste, otras. Alebo stopom! Taxik bol luxus v tej dobe 🙂 Nebolo tolko aut ako teraz. Niektore dediny su super vybavene. Maju skolu 1-9, aj zus, pekaren, drogerku a niektore aj fitko.. tiez zavazi aj ci mate blizkych na dedine/dome.... my mame na dome vsetkych surodencov aj babky, takze mame mat kde zmenu... ale s predpokladom na celozivotny HO sa isto zase inak uvazuje.. to by som zvazila mozno aj karibik 😀

Aká veľká je ta búdka? Pred neviem koľkým rokom sa tieto stavby nekolaudovali ako teraz. Čiže naozaj toto len cez úrad, možno kvôli zlemu stavu vám dajú rýchlo súhlas s likvidáciou, pripadne to po riešite "rekonštrukciou" a následne požiadate o "kolaudáciu" už tej novej "búdky" My sme tak kúpili sklad zo 60rokov a normálne sme urobili projekt na rekonštrukciu, následne potom sa urobila nová kolaudácia.
Ja si ale podľa toho čo píšeš nemyslím ze by ste sa na samote zbláznili. Véd to je dedina nie samota v lese, my sme tiež takto na konci dediny a vôbec nemám pocit samoty 😂 iba sa mi znižuje objem veci doma, lebo nechce sa mi chodiť po obchodoch 😂 4roky sme. Cestovali do jasiel s malou 25km (bez nej ptedtym 10r denno denne minimálne táto trasa) , teraz do školy 10km... (časovo to isté inak 😂). Vôbec mi to nepríde ako problém a komplikácia a to ja ani nemám vodičak 😂 nakupovať chodím plánovane naraz, tým. Ze co to vypestujeme zásoby mam v špajzu, mrazaku. Od kedy tu bývame mala je chorá tak raz do roka aj to sopeľ... Čiže ani dostupnosť lekára žiadny problém. Ale. Nemocnica je tiež cca 10km, čiže zase tak ďaleko to nie je. Otázne s tou dedinou nie je ako ďaleko je to od mesta kde teraz bývate.. Ale ako ďaleko je to od najbližšieho mesta, služieb, lekárov, obchodov, škôl... Ci je tam aj spojenie autobusové, lebo deti ti budu neskôr chodiť aj samé....