Byt verzus dom
Ahoj! S manželom bývame už vyše roka u rodičov aj s malým 10 mes. dieťaťom. V poslednej dobe si s rodičmi skôr ideme na nervy--majú kopu pripomienok k výchove, nepáči sa im dom, ktorý chceme stavať, pozemok na ktorom chceme stavať je zlý, chodíme neskoro domov, míňame peniaze na oblečenie a tak dom nepostavíme... Asi chápete. Akurat včera nám prišli plány na dom, ktorý, ako by sme mali začať stavať už na jeseň. Avšak, z tejto situácie a takého akéhosi nepohodlia zo vzťahov, ktoré tu sú sme sa rozhodli pozrieť aj nejaké byty. Našli sme úžasný kompletne zariadený a zrekonštruovaný byt v meste, ktorý je približne v rovnakej cenovej hodnote ako holá stavba domu. Momentálne by to určite riešilo celú situáciu a boli by sme tam určite šťastní všetci traja bez neustálych podpichovancov od rodičov. Myslíte si že je lepšie ísť do. bytu alebo sa fakt zatať aja vystavať dom, ktorý ešte možno 3 roky nebude na komplet.
Ďakujem
@deti95060810 stavebné povolenie je len malá časť z toho všetkého, veď ak ste stavali, tak vieš. Kopec papierov od vodárne, cez elektrárne, ... za každým papierom sa čaká. Neverím, že toto všetko majú vybehané a teraz si zmyslia, že idú radšej do bytu.
Ak chcú stavať túto jeseň, tak musia sa už aktívne zaujímať o stavbu konkrétneho domu a nie uvažovať nad bytom. Ak nemajú nič, len nejaký prvotný návrh domu (?) tak túto jeseň nestavajú.
Podnájom ➡️🏠
@dadinka321 v živote by som neostala u rodičov ani pár mesiacov nie ešte 3 roky. Obzlášť, keď nemusíš a môžeš ísť hneď preč. Za mňa osobne radšej byt. V dome by sme furt niečo robili cez víkendy a pod. Takto chodíme po dovolenkách a bazén si nemusíme užívať iba doma na záhrade. A sme priamo v meste, čiže deti si chodia samé kam chcú. Nemusím ich vyvážať niekde mimo dedinu do mesta a chodiť pre nich. Nemusia chodiť ráno vlakom alebo spojmi do školy a poobede v zápchach naspäť domov.
Dom mimo mesta vyhovuje iba mamičkám na materskej, poprípade, ak majú škôlky v dedine. Opýtaj sa takých, čo majú deti väčšie, ktoré chcú byť denodenne vo väčšom meste. Detí, ktoré chodia na školy do mesta.
@dadinka321 Komentare som prebehla len aby som videla, ci si ty nieco doplnila, necitala som ich, cize mozno sa budem opakovat.
Preco by mala stavba trvat 3 roky? Chcete stavat svojpomocne? Do toho by som ja urcite nesla. Ak neprichadza do uvahy dat dom postavit firme na kluc, tak by som radsej isla do toho prerobeneho bytu.
Mozete popritom setrit na dom. Ked budete mat nejaky zaklad, tak zacat stavat, zapiat rozostavanu stavbu, vybavit si hypoteku. Pocas toho dat na predaj svoj byt - kupujuci vyplati hypoteku na byt, vy vezmete hypoteku na dostavanie domu. Kym firma dokonci dom (cca 9-12 mesiacov) najst podnajom (v pripade ze vas byt nebudu kupujuci surne potrebovat, tak sa dohodnut ze ostanete v nom a budete im platit najom) alebo ak budu rodicia ochotni, tak na ten cas k nim. Ale s tym, ze za par mesiacov je dom hotovy a stahujete sa, nie s vidinou toho, ze 3 roky "si tu budeme liezt na nervy" lebo hotovy odm v nedohladne.
@zltalienka práveže stavali....papiere od elektr. , hasičov.... a všetky čo išli do stavebného povolenia som mala doma do týždňa... Mala som šťastie. Sú fi. čo ti to vybavia za poplatok. Ani to tak nestálo -takmer za facku.... V polovici sept. sme začali s platňou. Žiadna firma. Na jar sme ťahali múry...zas sami. Na ďalší rok sme bývali....😉
My mame aj aj.. Vyrastala som v byte, potom sme sa presťahovali do domu a prave som sa vrátila po 17 rokoch späť do bytu a neviem si to vynachváliť ...kazde ma svoje výhody aaale byt je pohodlnejší, v dome je nonstop robota, no a podla mna je aj problematickejsi, je pravda ze ak chce tak si človek vyjde na dvor a ma svoje no zas mne nevadí ist niekam do prirody, parku, alebo prechadzku čiže mne to nechyba... My uz len čakáme kedy budeme môcť dom predať
@deti95060810 mali ste šťastie 🙂
nám papiere trvali od septembra do apríla, kedy sme konečne dostali stavebné povolenie (žiadosť na úrad sme podali v novembri).
@syslik81 tak my sme v dome a v 99% tu žiadne deti nie sú.. Aj keď rodiny okolo deti majú samozrejme... V tomto som veľmi nespokojná v dome. Dieťaťu je super v záhrade a vonku, ale interakcia nutná... A nie všade v domoch je.. Ale zase ani v bytoch. ALE v byte som nútená chodiť viac von a aj času mám na to viac 😁
@zltalienka
@deti95060810
Zalezi na konkretnom urade. Znami mali na dedine do mesiaca vsetko vybavene. Nepotrebovali niekotre vyjadrenia, ktore sme potrebovali my. My v meste sme od oktobra do decembra zhanali vyjadrenia. Potrebovali sme osobitny projket na vjazd na pozemok od dopravneho inziniera, lebo inspektorat neakceptoval vjazd zakresleny projektantom domu. Cakali sme vyjadrenie inspektoratu - 30 dni. Vyjadrenie so ziadostou islo na mesto, referat dopravy - zas 30 dni. Toto vyjadrenie zas chcelo mesto ako podklad pre svoje vyjadrenie - zas minimalne 30 dni. Okrem toho este jedna ziadost na mesto, lebo muselo to ist este na osobitny referat. Potom klasika - plynarne, elektrarne, vodarne, teho, teko a potom x sukromnych poskytovatelov telkomunikacii a internetu. A kamosi na dedine jedna ziadost na obecny urad a vyjadrenie spp, vse, vvs a koniec. Takze to sa neda porovnavat.
A k stavebku.. kludne sa moze niekto vyjadrit proti, vybaovat sa budu dalsie doklady... susedia dostali povolenie az za 1,5 roka a do dnes este neskolaudovali.. tj uz 2,5 roka urcite. Nie je pravidlo, ze sa dom moze hned stavat a nebudu problemy..
@dadinka321 avies si predstavit byt v byte s malymi detmi pocas horucav a karanteny?ak mas dim mozes byt cely den na zahrade,hl ak mas deti co spa vLucene v kocari.
@dadinka321 Ja na vasom mieste beriem byt, ak ma tendenciu nestratit nahodnote, nie je to nejaka zla lokalita atd. Ono vybavovat stavebne veci okolo domu s babom a este jedovat sa s rodicmi... mne by to nestalo za to. Je to na vas.Byt vies hocikedy predat a ist do domu. Ak mas istotu, ze postavis dom do roka, tak vydrzis.. ale ak nastanu prietahy kvoli stavbe, dokladom... je to na vas. Su ludia co su spokojni hocikde :D pre mna dom nie je ziadne terno, roboty ako na kostole, na dieta ledva mam cas, vacsinou sa hra sama... kedze sme dalej od mesta tak dochadzame rano-poobede-vecer aj s nou do skoly (je to chvilka, ale niekedy ma to fakt nebavi, hlavne ked deti v meste zbehnu v jej veku uz do skoly same...).
prešla som si oboma a doporučujem skôr byt, neviem prečo sa dnes všetci ženú za domom a potom tie mladé ženy idú scvoknúť, muž od rána do večera v robote a žena s deťmi na všetko sama, pritom v dome je 2x toľko roboty ako v byte+záhrada a nemá kto pomôcť. pre deti je dvor dobrý tak do 6 rokov, aj to nie pre všetky, moja malá vždy chcela ísť radšej na ihrisko medzi deti, no a keď podrastú už furt len za kamarátmi. Určite na vašom mieste beriem byt a keď sa časom rozhodnete inak, nikde nie je napísané, že sa do stavby nemôžte pustiť aj neskôr. My sme napr stavali tak, že sme bývali v byte, našporili sme na hrubú stavbu, byt sme predali tak, že bola dohoda, že sa vysťahujeme až za pol roka, dovtedy sme dom dali do takého stavu, že sme sa mohli presťahovať a postupne sme ho dokončili. Takže určite by som teraz ten byt brala, aj vzťahy sa možno urovnajú keď budete ďalej od seba a žiadne možnosti vám neutečú. A s malými deťmi mať po ruke škôlku, lekára, školu a CVČ, kde budú chodiť na krúžky, to je na nezaplatenie.
My bývame na na činžiaku asom spokojná. Dcéra má veľa kamarátov a niekoľko ihrísk ,na ktorých sa môžu hrať.
Nečítam ostatné komentáre,len ti napíšem svoju skúsenosť. Žili sme päť rokov u svokrovcov a z toho tri roky stavali, som rada že som to vydržala a dostala som sa do vytúženého domu. V tej dobe som chcela odísť do podnájmu kvôli nezhodám. Som rada že som vydržala,ale keby som znovu v tej situácii tak by chýbalo len málo aby som odišla. Podobné komentáre a nezhody. Keď si myslia že to neznášate u vašich a kvôli vašej pohode choďte do bytu, odložte si plány, možno časom zistíte že vám vyhovuje byť a keď nie,možno dáte .nejaké peniaze na stavbu domu. Možno navysite úver,ale dobre vzťahy a vaša duševná pohoda nestojí za to.
Veľa záleží na tom, čo od bývania očakávajú - niektorí ľudia z dediny by nechceli bývať v byte a zase niekto, kto vyrastal v byte nemá chuť to meniť a ísť do domu so záhradou. Obyčajne rodičia sa starajú do života mladých len preto, lebo im chcú poradiť z vlastných skúsenosti a dobre, ale tá snaha mladých robiť si všetko po svojom, vyskúšať si to na sebe - niekedy sa to dá ťažko zladiť (každý vzťah si vyžaduje tolerantnosť z oboch strán).
Bývanie si treba dobre zvážiť aj s ohľadom na to, kde je bližšie do práce, škôlky, kde to bude najpraktickejšie, kde to bude finančne dobre zvládnuteľné.
@dadinka321 nenechaj sa odradit. Vies,co sme sa my napocuvali ako je vsetko zle na nasom dome ako sa nic neda a podobne. Mala som fazy,kedy som bola na pokraji si ist proti rodicm,svokrovcom. Svokrovci chceli,aby sme mali 50m2 kamrlik,ze to nam staci,moji rodicia zase tlacili,aby sme mali co najvacsi,nech mame dost miesta. Cokolvek sme vymysleli bolo len zle. Zatni sa a vydrz. Ked sa nastahujete do dmu,na vsetko zabudnes. Vypocuj ich pripomienky,zvaz ich,mozno niektore pripomienky su k veci,ale sprav ta,abyste vy boli s domom spokojni.
@sissy27 a koľko potrebuješ škôlok, lekarov?😀
@dadinka321 určite dom neporovnateľný pocit ráno vyhodiť deti von, raňajkovať na terase, kúpať sa, opaľovať, grilovať veď aj na dedine sú deti ihriska my bývame v obytnej zóne slepá ulica a deti všetkých vekových kategórií sú vonku na ulici, alebo po dvoroch trampolínach...
Viac zhodnotis peniaze ako za byt, keď už mám pozerať ej ekonomicky a vypocitavo.Teraz, keď je atmosféra zlá určite Ti je bližšie ten byt, ale nerobila by som to.
My sme bývali do roka a stavebné trvalo 2 m
@luccija ja žiadnu 😂 ale je fajn mať na výber. Nie každá škôlka je dobrá a o lekároch ani nehovorím. To isté škola, potraviny, čokoľvek. Niekto je na dedine spokojný so všetkým a niekomu to nevyhovuje.
Ja už nemám malé deti aby som ocenila vlastné pieskovisko, hojdačku alebo trampolínu. Na kúpalisko mám kúsok peši, žiadne starosti s napúšťaním, udržiavaním, čistením a za to vstupné čo tam nechám každý rok by som ten vlastný veru neudržala. A áno, môžem porovnať z vlastnej skúsenosti. My sme mestské typy a byt nám úplne vyhovuje.
@sissy27 rovnako, ja som napr. spomínala, že mame kúsok od bytu záhradu, ale keď tam strávim 1-2 dni za sebou, pri predstave, že by som tam strávila další deň- a to tam mame bazén, maly pieskovisko, výbeh, letnú terasu, často grilujeme, opalujeme sa, ale proste mám silnú potrebu ísť inde- na výlet, na kúpalisko, na jazero, na raňajky do mesta, večer sedieť pri Dunaji na drinku a pod..Teda mne ani ako mamičke na materskej ten dom nechýba..Ale každý je naozaj iný, iná povaha, iný životný štýl, je to tak v poriadku, veď potom by sme všetci bývali buď v byte alebo v dome. Za mna jednoznacne byt a užiť si výbeh, prírodu a všetky tie radosti života stále niekde inde🤷♀️
@lucinka1988 veď to môžeš aj pri bývaní v dome ísť na výlet či kúpalisko😀nemáš guľu na nohe
@dadinka321 V záujme zachovania si psychického zdravia by som išla do bytu. Tu asi ani nejde o otázku či do domu, alebo do bytu, ale či sa nechať komandovat rodičmi, alebo nie. Za 3 roky vám kľudne môžu aj zničiť váš vztah. No a casom môžete riešiť domček. Veď nikde nie je napísané, že doživotne musíte zostať v byte. Pevné nervy zelam 🌹
@luccija áno môžeš, ale 99% ľudí, ktorých poznam a bývajú v dome idú mimo domu minimálne, lebo na to nemajú čas, vikendy a voľný čas trávia na záhrade a prácou okolo domu. Teda pokiaľ na to nemajú nejakú výpomoc. Najmä som chcela poukázať na to, keď niekto považuje za hlavnú výhodu to, že vypustí deti na záhrade a nemusí nikam chodiť- ja napríklad chcem stále niekde chodiť a stále inde, takze výhodu v tom, že ráno vypustím deti a dám si raňajky na terase nevidím, dám si ich v meste a má to pre mna špeciálnu atmosféru..
@lucinka1988 my bývame v dome a skoro každý víkend dakam ideme,či k susedom na grilovačku,či rodinu pozrieť alebo na výlet. Proste ty si za byt a už také voloviny vymýšľaš ako to obhajit,že sa chytám za hlavu... Proste tu ide o každého individuálne, a hlavne o autorku,nech ide do toho čo skutočne chce a určite nie čo chcú iný. Ja by som vedela napísať kvantum proti bytom,ale načo,nech sa rozhodne pre to čo má pre ňu skutočne vyznam
@angela85 odporúčam Ti čítať s porozumením a skôr, ako začneš útočiť si ešte raz prečítať všetky moje príspevky, potom by si nepísala to, čo píšeš..Ja nemám potrebu niekoho presviedčať o tom, či je lepší byt alebo dom, mám v tom jasno, ale tiež nepotrebujem, aby o tom presviedčal niekto mňa a ešte k tomu takým nevhodným spôsobom🙈Reagovala som na jeden príspevok pred Tebou, zjavne si si ale neprečítala celu diskusiu☝️

@sissy27 suhlas, my bývame v byte v BA a nemenila by som, všetko mám po ruke, voľne chvíle s malým na MD trávim aktívne vždy inde- výlety, kúpanie, ihriska, ideme sa nejesť, proste každý deň mám úplne iný a mna otravuje už len predstava, že by som musela ostať doma- najmä teraz v lete keď je krásne počasie a upratovať doma- poriadok mám priebežne stále, ale zabiť deň domácimi prácami či už vnútri alebo vonku by ma ničilo, mame síce malú záhradu kúsok od domu, ale na malom vidím, že ho to baví raz za čas- to tam ma bazén, pieskovisko, všetko..ale potrebuje stále nové podnety, kolektív deti atd..Čiže za mna ak dom, jedine v meste a so záhradníkom a pomocnou silou v domácnosti, ale to som ja!!Chcela by som malému ponúknuť viac ako len jednu šmykľavku a vlastne pieskovisko na dvore, ktoré ho nebavilo už po pár týždňoch. Nechcem tým povedať, že ti, čo bývajú v dome nikam nechodia, ale z veľkej časti je tam oveľa viac starosti a zaberá to oveľa viac času, ktorý si ja predstavujem stráviť inak. Každý sa musí rozhodnúť sám, čo mu vyhovuje.