icon

Bývanie v historickom dome

29. sep 2023

Ahojte uvazujem o zmene bytu, zatial si robim len prieskum. Nasla som vsak niekolko bytov ktore sa mi pacia ale su v historickej budove. Neviem co to vsetko obnasa, neake skusenosti, rady, tipy?

alickapusinka
29. sep 2023

Tak ak to je v historickom dome vždy na prerabkú bude musieť dať súhlas pamiatkový úrad. Ak by to bola národná kultúrna pamiatka. Všetko si treba zistiť skôr ešte pred kúpou.

oli18
29. sep 2023

Myslis neJake? No asi maju vysoke stropy, drevene okna, kamenne mury, mozno vlhke, preto vacsie naklady na vykurovanie.

kornelies
29. sep 2023

Co to obnasa? Ovela vyssie financie, co sa tyka kupy. Na SK si mozes robit, co chces. Na pamiatkovom urade zamestmanci zatvaraju oci, ked dovolia vymenit drevene okna za lacne plastove, ktore tam nemaju, co robit.

syslik81
29. sep 2023

historicke domy su krasne ale... nemozes si prerabat ako chces-treba na vsetko suhlas .. fasada spredu uz vobec nie-niektory ani nepovolia plastove okna... budova moze aj nemusi byt studena a mokra .. treba si dat pozor ake kurenie tam je aka elektrika , cize celkove naklady na prevadzku .. brat byva v starsom panelaku-nieje historickom ,ale este ked boli poctivo stavane z tehal a ma tam krasne teplo a vobec nemusia zateplovat .. takze ak je ta stavba poriadna a nie odflaknuta tak tam nemusi byt zle .. otazne je,ci chces byvanie moderne alebo sa ti paci starsi styl ... a podla toho zistit ake moznosti prerabky mas

autor
29. sep 2023

@syslik81 googlim ale nasla som len info ze z vonkajsej strany potrebujem povolenie tak v niektorych budovach mozno potrebujem povolenie ak napriklad parkety chcem vymenit?

colsami
29. sep 2023

Mali sme v blizkej rodine velky mestsky dom v historickom centre (nejake bytove jednotky) a vzdy ked bolo treba nieco robit/vymenit/zrekonstruovat, bolo to uplne na slucku s pamiatkarmi. Z nasej skusenosti to vobec nebolo ze "zatvarali oci", prave naopak, katastrofa, natahovacky, nezmysly, byrokracia...
Napr. nakazali robit z materialu ktory a) nebol realne zohnatelny b) cakalo sa nan aj rok zo zahranicia c) extremne predrazeny, a pod... A to sa tykalo aj uplnych banalit.

Ak sa jedna o nejaky komplet spraveny byt, OK. Snad mas prebrate ci Ti nevadi byvat niekde v centre - ak je to vacsie mesto, rataj aj s hlukom, najma po veceroch, mozno nociach.

liusa82
29. sep 2023

daj si bacha ak je z kameňa.My sme bývali chvilku v takomto dome a nikdy viac zima ako v psinci.To je ideál jedine na letné prázdniny inak o ničom.Kto chce vykurovať celých 10,9 mesiacov tak prosím.Keby viem dopredu že je tam až taká zima tak tam ani nevstúpim.Rok aj dačo sme tam vydržali a pádili sme preč😀

autor
29. sep 2023

@colsami ano kosice hluk mi nevadi ale obavam sa natahovaciek s uradmi tak asi sa poobzeram po inom. :/