Bývanie v nebytovom priestore

26. jan 2023

Mám možnosť kúpiť "byt", ktorý vyzerá ako normálny byt, ale z dôvodu, že nemá pivnicu a parkovacie miesto, je vedený ako nebytový priestor. Byvate niekto tak? Ake tam vidíte nevýhody?

tiika
26. jan 2023

Da ti banka úver na takýto byt alebo ho nepotrebuješ? Ako je to s trvalým pobytom? Nepoznám všetky zákony ale žeby iba kvôli pivnici a parkovaciemu miestu to bol nebytový priestor sa mi nezdá. Môžeš ho prepísať na bytový priestor? Problém by mohol byt aj pri predaji…

crazy_cat_lady
26. jan 2023

my mame nebytovy priestor, resp. byt je vedeny ako apartman (z dovodu uzemneho rozuhodnutia), inak splna vsetky podmienky, ma pivnicu/garaz a vsetko potrebne.. a bol akurat vyrazne lacnejsi oproti "klasickym" bytom 🙂 problem s trvalym pobytom nie je, ale prepisat na bytovy priestor sme este neskusali 🙂

melanta
26. jan 2023

Aký je reálny dovod že ide o nebytový priestor? Chýbajúce parkovanie a pivnica dôvody nie sú. To je výmysel. Chci vedieť reálny dôvod. Ale ja by som nechcela ten byt už len z dôvodu, že klamú ohľadom toho, aký je dôvod že byt je nebytový priestor. Lebo môžu klamať aj v inom. A pozor, nie v každom nebytovom priestore je možné zapísať trvalý pobyt.

vulka
26. jan 2023

To je nejaký hlúpy argument. Ale na Tvoju otázku, segra bývala v byte, ktorý bol zasadačkou. Normálne tam mali aj adresu.

autor
26. jan 2023

@melanta no maklér mi povedal toto ako dôvod že developer v dôsledku toho že nebolo možné vybaviť dostatočný počet parkovacích miest, byty na 1. a 2. Podlaží sú vedené ako nebytove. Ale je pravda, že mi to zatajil, v inzeráte, na obhliadke, pred obhliadkou a vyčítala som to až z rezervacnej zmluvy. Zdá sa mi to vysoko neprofesionálne.

hradnapani
26. jan 2023

na nebytove priestory su ine technicke normy (obvykle maju menej denneho svetla), nizsie vymery izieb (ale samozrejme, moze byt aj vyssia), moze sa za ne platit vyssia dan nez za bytove priestory, moze byt problem s prihlasenim trvaleho pobytu (moze, nemusi, zavisi aj od miestneho uradu, ako k tomu pristupi), takisto sa tam inak vymeriavaju zalohove platby nez za bytu, rozpocitavanie tepla atd.

melanta
26. jan 2023

No to je dosť neprofesionálne.

melanta
26. jan 2023

A nebude to kvôli parkovaniu ani pivnici. Novostavby majú byty vedené ako nebytové priestory väčšinou tedy, ak nespĺňajú limity čo sa týka hlučnosti alebo svetla.

janetinka27
26. jan 2023

niektore domy maju na prizemi priestory vyzerajuce ako byty, ktore funguju ako prevadzky, napriklad kadernictvo a pod, neviem, ci to nemoze byt aj tento pripad - asi nesplnaju podmienky na byvanie ako byt

autor
26. jan 2023

@melanta moze to byť aj hlučnosť je to tak nad cestou... Ale to mi nepovedal. Znalecký posudok ešte nemá hotový. A neviem teda na základe čoho ja mu mám dať 3500e ako zálohu o ktorú potom prídem, keď mi na to banka neschváli hypotéku do mesiaca chce mať peniaze na účte. Celé je to neseriózne. Nechápem ako takto môže niekto jednať.

katkaseiner
26. jan 2023

kamoska mi raz davno hovorila ze jej otec kupil nebytovy priestor a byva tam (rozviedol sa). Ak sa nic nezmenilo, islo presne o spomenute veci... uver sa nemohol brat na tento priestor a nevedel si tam dat trvaly pobyt. Kedze ani jeden nebol prenho problem tak to kupil a financne ho to lacnejsie vyslo ako byt. Tuto info mam ale cca spred 5-6 rokov...

tanapeta
26. jan 2023

Vieš koľko bytov nemá parkovacie miesto? Všetky panelákové byty a predsa sú to byty. Pán ťa dobre zavádza a klame. To, čo kupuješ je buď ozaj nebytový priestor prerobený ako byt, čiže bez možnosti trvalého pobytu a hypo. Alebo potom je to novší apartmán, ktorý býva vedeny ako nebytový priestor lebo nemá zákonne všetky parametre bytu. Tam sa treba oboznámiť na miestnom úrade či vedia umožniť trvalý pobyt naňho a pýtať sa v banke este predtým ako dáš tomu šuplikantovi klamárskom zálohu.

lucik194
26. jan 2023

to co ti povedal je klamstvo

my mame normalne byt a parkovanie nemame 🤦

nebytovy priestor je to preto, ze developer tu budovu musel rozdelit (polyfunkcna budova) na bytove a nebytove priestory.... kvoli uzemnemu planu

nebytove priestory vyzeraju ako byty (tak ich postavia aby to vyzeralo ako byt), ale podľa navrhu to mala byt kancelaria, prevadzka, proste sídlo firmy. lenže byt preda drahsie....

je to menej svetle, viac hlucne, oredpokladam, ze pod oknami bude vzduchotechnika, mensie okna.
ak je to nebytovy priestor, trvaly pobyt tam nedas.....

osobne nejdem do takej kupy, klamstvo hned od zaciatku, plus zaloha 3500? hned hladaj nieco ine, rezervacnu zmluvu nepodpisuj

akvi
26. jan 2023

No dala by som si fakt sakra pozor a radsej odstupila od zmluvy. On ak zavadzal, nemoze si zalohu nechat, to je porusenie zmluvy.. Pozri hlavne dane vo vasom meste, u nas su tusim 10x vyssie za nebytove pristory, ako za byt. Cize zo "smiesnych" 60 ecok moze byt zrazu 600 a to nie je zanedbatelne.. Tak isto trvaly pobyt, treba si zistit na meste, ako to je..

kvetinka75
26. jan 2023

zisti si, ako je to s poistkou. V prípade požiaru, potopy, ....

kvetinka75
26. jan 2023

inak ako čítam ďalšie tvoje komentáre, neviem či by som necúvla a nech vráti zálohu z dôvodu neprofesionálneho správania sa. Niečo za tým bude.

tinka_1807
26. jan 2023

Pozor na to. Takýto byt banka neberie ako bytový, je porblem pri ňom s úverom, rovnako tak ak by si ho v budúcnosti napríklad chcela založiť banke, tak úplne inak sa posudzuje jeho hodnota. Môže to byť aj problém pri následnom predaji. Rovnako tak neviem či si môžeš hlásiť štandardné smeti, nahlásiť trvalý pobyt a platby energií. Ja by som takýto byt nekupovala, aj keď je možno o čosi lacnejší ...

kp7333
26. jan 2023

okrem uz spominanych veci, za nebytovy priestor platis vyrazne vyssiu dan z nehnutelnosti. pozri si sadzby za meter stvorcovy.

sense
26. jan 2023

Už len podľa jednania a zatajovanja podstatných informácií by som do niečoho takého nešla...

hiro
26. jan 2023

"že nebolo možné vybaviť dostatočný počet parkovacích miest, byty na 1. a 2. Podlaží sú vedené ako nebytove." - 1. 2.? Na 99% to je z toho dovodu ze tam svieti slnko malo casu do roka.

autor
26. jan 2023

@kvetinka75 ja som mu zálohu ešte našťastie nedala. Práve to preverujem v banke, či by na to vôbec požičali, ale už som naklonená, že ho nechcem. Celé to smrdí.

autor
26. jan 2023

@hiro teoreticky, ale viem že to tak nie je. Byt nie je cloneny ďalšou bytovkou. Slnka je tam až príliš.

draik
26. jan 2023

Apartmány sa robili aj preto, že na ne nie je potreba toľko parkovacich miest ako na byty, teda sa ušetrí na veľkosti pozemku.

kp7333
26. jan 2023

este moze byt aj to, ze priestor susedi s kotolnou a je tam zvysena hlucnost.

autor
26. jan 2023

@kp7333 hej o dani viem ďakujem

autor
26. jan 2023

Inak na to že je to nebytový priestor je to aj cenovo nie až tak výhodné, čakala by som ešte 20k dole... Je to Petržalka, 44-45m2, cena 130k.

mistymay33
26. jan 2023

Robi sa to bezne, ze sa tieto nebytove priestory predavaju na byvanie. Chod sa tam fyzicky pozriet, vi tam je dost svetla, vi tam nie je hluk, ci to nesusedi s prevadzkou, ci je tam viac takychto akoze bytov (nebytovych priestorov) potom sa opytaj v banke vi ti daju na to uver, v poistovni ci to poistia. Problem moze byt s trvalym pobytom (ale uz aj to sa da myslim vyriesti, ale radsej si zavolaj na urad ci v tom developerskom projekte sa daju dat pobyty na tie “byty”. A este rozdiel bude v dani za nehnutelnost. Za nebytove priestory je urcite vyssia sadzba na m2. Toto vsetko sa zohladnuje v cene toho bytu, preto su lacnejsie. Napis si klady a zapory a podla toho sa rozhodni. Vela ludi tak byva… len si treba pozistovat veci na ten konkretny developersky projekt.

ropucha6
26. jan 2023

Mozes mat problem aj s parkovanim, ak by si chcela tu rezidencnu kartu v buducnosti…ak by som nemala hotovost, tak do toho nejdem.