icon

Bývanie v podnájme

1. feb 2023
matkahelka
1. feb 2023

@katulienkax preco si oznacila mna.ved ja tvrdim to iste.

katulienkax
1. feb 2023

@matkahelka sory 🙂

matkahelka
1. feb 2023

@stvura pointa je, ze ta pracujuca zena si to byvanie mala zabezpecit pred detmi, pretoze ano, samozivitelke s 1-2 detmi uz banka hypo neda, pokial teda nema fakt nadstandardny prijem.

h2o2
1. feb 2023

@matkahelka To som predsa nikde nepísala, len niekto na takych ludoch dokáže dosť zarobiť , nehovorím že ty.

kvetinka75
1. feb 2023

@matkahelka lenže nie každý má možnosť zarábať toľko aby mal hneď našetrené niečo v hotovosti na hypo a potom ju aj splácať. Niekto musí robiť aj v kuchyni v škôlke, v škole, predávať, upratovať. A tie ženy toľko nezarábajú. U nás sa momentálne aj v kancelárii dávajú platy okolo 900eur, praktická sestra napr.tiež okolo 940,- . Z čoho to má našetriť?
To má do 30tky čakať? Mne sa to našťastie podarilo ale ďalším desiatim okolo mňa nie. TAk majú hypotéky alebo bývajú v podnájme.

kvetinka75
1. feb 2023

@matkahelka vidím, že ďalšia svet je gombička. Za to, že ty máš osud aký máš, neznamená, že všetci to majú také ,,jednoduché,, Je veľa miest ale s akou mzdou? Každý by chcel lepšie miesto. Lenže tých záujemcov je oveľa viac ako tých dobrých miest.

oliva276
1. feb 2023

Jedným z dôvodov, prečo sa v zahraničí masovo býva v podnájmoch je vysoká daň z nehnuteľností - vlastníci platia 1,5 - 2 % z trhovej ceny ročne. Bude to podobne časom aj u nás, zrejme v priebehu niekoľkých rokov (PS to mala v pláne vo volebnom programe.)

Keď to aplikujeme na naše pomery, čiže na trhové ceny nehnuteľností, zistíme, že niektorým by daň z nehnuteľnosti ukrojila nemalú časť mesačného príjmu.

matkahelka
1. feb 2023

@kvetinka75 svet gombicka? moji rodicia sa nedozili ani mojich statnic. od 21 rokov som bola bez akejkolvek rodiny odkazana sama na seba. mne nikto nemusi rozpravat, ake je tazke prebijat sa sam. len ja som nehladala vyhovorky, preco sa to a to neda a nechlacholila som sa tym, ze ved mne nema kto pomoct, tak som chudera. aj ta predavacka, aj ta upratovacka, aj ta pomocna sila v kuchyni si deti sama neurobi, tak pred tym, ako si tie deti s niekym urobi, nech mysli na buducnost - svoju! poznam aj sanitarku, aj kopu predavaciek, mam 2 kamosky ucitelky a vsetky byvaju vo svojom, nikto nebyva v podnajmoch. aj ked byvaju v malom, ale svojom.

kvetinka75
1. feb 2023

@matkahelka predstav si, že nie každý môže v dnešnej dobe makať. Kopa ľudí má už v detstve rôzne choroby. Tie im nebránia založiť si rodinu mať deti ale nedokážu toľko pracovať ako iní. Mám niečo také v rodine, takže vidím. nIe nejde všetko tak ako človek chcel. Ja som tiež od nikoho nič nedostala, všetko mám vydreté ale zdravie bolo základ. Neviem aké problémy má autorka a nič nás do toho. A za posledných 20 rokov nebolo tak ťažko ako teraz. Rast platov určite nebol taký rýchly ako ceny nehnuteľností. Ja som teiž chcela dom a keď som konečne niečo došetrila, tak ceny išli hore. Vždy boli o krok predo mnou. a stým nič nespravím. Hypo som si už brať nechcela. Bývam vo svojom ale vždy mi chýbalo nejakých 50 tis. Za posledných 8 rokov išla cena našej nehnuteľnosti hore o 50-60 tis. Nebolo možné aby som mesačne odkladala toľko aby som došetrila. Keďže sme chceli aj cestovať, aj chodiť na dovolenky a aj si niečo dopriať.

annamalaga
1. feb 2023

@matkahelka a preto razim životnú teóriu: Bez vlastného si rodinu nezakladaj. Sa dačo stane tak koniec. U nás nájmy po 540€, to aj aj hypo sa da platiť. Kto nemôže makať, nemá mat čo rodinu( lebo to bude o drzku vždy). A take detstvo si žiadne dieťa nezaslúži.

srferreira
1. feb 2023

Jemine bud rada, ze si mozete dovolit strechu nad hlavou a platit najom. Toto je take slovenske, vlastnit dom. Ked nemam som chudak. Och zena co ta po kom. Mate kde byvat? Mate.

kvetinka75
1. feb 2023

@annamalaga áno z toho sa dá, ale najskôr musí mať základ aby dostala hypotéku. A tá suma z roka na rok je vyššia, keďže stúpajú ceny nehnuteľností. A okrem toho 540 v tom máš už asi všetko. Ale ak platíš hypo 540 + energie tak je toho viac. A väčšinou v podnájmoch bývajú dvaja, čiže majú dva príjmy . A to je tiež podstatný rozdiel. Či ide 540 z jedného príjmu alebo z dvoch

annamalaga
1. feb 2023

@kvetinka75 ja viem. Ale poviem ti narovinu bála by som sa mať deti tak. Ale to som ja. Nikoho neodsudzujem. Nech majú aj v podnájme.

kvetinka75
1. feb 2023

@annamalaga ja tiež, ale viem z rôznych príbehov, že osudy sú rôzne a sú ľudia, ktorí inú možnosť nemajú

vlado818
1. feb 2023

@apolka77 Prepacte ale takych je nas viacej co pouzivame "Gebulu". A porekadlo ( dom-strom- deti)
Mam rovnake pravidla.

zmrzlinka2021
1. feb 2023

@matkahelka

Je to nezmysel o tom zahraničí. Som v kontakte s ludmi, čo tam ziju, napr. jedna známa má tri deti, s muzom v nájme v anglicku. Vypovedali im majitelia nájom - nevedia si nájsť dalsí v blízkosti skoly, kde im chodia deti - samé dvojizbáky, kde nechcu viac ako 2 osoby alebo velký predražený dom, na ktorý nemajú nájom. Čize majú teraz hlavu v smútku.

zmrzlinka2021
1. feb 2023

@srferreira
Ked sa ocitnes na invalidnom, ci dlhodobej PN, ci odchod do dochodku a budes musiet calovat brutalne prachy na najom, potom si to uvedomis. Predpokladam, ze mas vlastne byvanie

zmrzlinka2021
1. feb 2023

@kvetinka75
Ta zena ma aj muza. Vlastne byvanie maju riesit este pred svadbou. Len dnes je také moderné si spravit aspon dve deti s dvoma frajermi, s ktorými bývala v podnájme.... Rodina je vzdy o dvoch dospeých ludoch, o vzajomnej spolupráci.
Ak zaraba ta zena v kuchyni 700 EUR a frajer ju kopne s dvoma detmi do zadku, tak v prvom rade ma sakra problem najst si najom a v druhom rade nech caka 600 eur najomne v dvojizbaku.

kvetinka75
1. feb 2023

@zmrzlinka2021 vieš čo, ja ich neodsudzujem. Ja sama som mala najskôr bývanie a potom rodinu, ale nie všetci sú tak ako to napísať, ,,vyspelí, uvedomelí,, , že to takto riešia . Aj osudy sú rôzne. A každému aj vyhovuje niečo iné. A ako sa hovorí. Láska je slepá, takže tak

matkahelka
1. feb 2023

@zmrzlinka2021 co konkretne je nezmysel o zahranici? na zapade nie je zdaleka standardom vlastnit nehnutelnost ako u nas. vychadzas z 10-15-20 ludi, ktorych poznas? ved su na to europske statistiky. v zahranici su vysoke dochodky, tam si penzista ma z coho zaplatit najom.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
oliva276
1. feb 2023

@dreamss, súhlas, bolo by to neúnosné (dvojité) zdanenie. Ale nerobím si ilúzie, že to tak u nás časom nebude, možno sa žaby začnú variť pomaly, od pol percenta, aj to by bol veľmi slušný zdroj príjmu pre samosprávy.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
ropucha6
1. feb 2023

Pises, ze sa neda. Fajn, ale nebude sa dat ani o par rokov? Skus sa nastavit na to, ako by sa to dalo, aby ste tu hypoteku dostali. Nejde o to, co zanechas detom, ale aby ste boli zabezpeceni na starobu aj vy, z dochodku je takmer nemozne utiahnut komercny najom. O deti sa neboj, oni toto neriesia, domov vies vytvorit aj v prenajme (pokial teda nie ste nuteni ich striedat casto).

dreamss
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
1. feb 2023

@ropucha6 prepac to o tom nastaveni su take dristy
Ak su realne prekazky preco uver nedostanu tak sa moze aj na hlavu postavit . Vela ludi uver nedostane bud kvoli prijmu alebo kvoli tomu ze uz nieco splacaju alebo su na ''ciernej'' listine kvoli nesplacaniu predoslych uverov. Dovodov moze byt vela. Autorka nepisala preco ho nedostanu. Poznam par takych rodin. A mozu sa nastavit neviem ako ziadna banka im uz uver neda.

oliva276
1. feb 2023

@dreamss - nemyslím si, že v budúcnosti si vlády budú zaťažovať príliš hlavy únosnosťou/dopadmi na nízkopríjmové vrstvy obyvateľstva, je pravdepodobné že soc. rozdiely sa výraznejšie zvýšia.

Ak si to ty nemyslíš, odporúčam ti pozrieť na youtube dokumenty Nóra René Pudleinera, či videá Miša Šopora (v USA žije už tuším 12 rokov) zo súčasných amerických veľkomiest - to v našich tv vysielaniach neuvidíš. Naozaj je to silná káva, obrovské kontrasty.

Veľké bulváre , aj v centrách miest, obchody v pozadí a na chodníkoch postavené tesne vedľa seba stany, v ktorých žijú aj rodiny s deťmi, starí ľudia, feťáci... nesúrodá zmes ľudí, ktorí zostali žiť na ulici kvôli neúmernému zdvihnutiu nákladov na bývanie. A ako kontrast - celkom vyľudnené obytné štvrte. Začalo to po prvej kríze v r. 2009, má to vzrastajúci trend, neriešili to predošlé vlády, ani Bidenova

O tejto odvrátenej strane USA u nás vie málokto.

ropucha6
1. feb 2023

@kvetinka75 preco by to malo byt navzdy? Pisem horizont par rokov, autorka tie presne dovody nespecifikuje. Napis mi jeden dovod, kedy ti ziadna banka neda uver do konca zivota. Aj po osobnom bankrote sa vies dat dokopy (tazsie, ale vies).

eeffka
1. feb 2023

Tym co si myslia ze najom je super by sa mali oci otvorit cim skor. Hoc aj mala garsonka ale moja je istota. Pride PN, nezamestnanost, neskor dochodok a budu v riti. Komercny najom vs. Dochodok ? Ete nejedli a uz budu v minuse.

joannita
1. feb 2023

@oliva276 garantujem ti, ze na slovensku urcite nenastane situacia aby majitelia platili cojaviem 4000e rocne dan z nehnutelnosti (z 200 000 euroveho bytu) 🙂