Čo na rozsiahlu pleseň na stenách v obývačke?

4. júl 2021

Dobry den. Velmi prosim o radu. Uz sme bezradni. Poradte nieco nejaky pripravok proti velkej plesni. Mame nanovo omalovane a vystierkovane a opat to je akobysme zili v nejakej chajde. Nejaky pripravok cim to znicit nadobre. Savo a spol nefunguje. Vdaka moc.

laurar1
4. júl 2021

Ahoj, ja som u nas v byte pouzila najprv nastrek: https://www.efarby.sk/biozor-pento-s-rozprasova... a potom som to natrela bielou farbou: https://www.efarby.sk/biozor-normal-protiplesno...
Mali sme plesne okolo okien skoro v kazdej izbe, natierala som to niekedy v polke zimy a odvtedy tam plesen nebola. Uvidim, ako to pojde dalsiu zimu, kedze mavame velmi vlhko v byte.

evkamotka
4. júl 2021

Toto nevyriesis ziadnym savom a protiplesnovym naterom. Bude to "technicky" problém. Dala si malo informacii. Byvas na byte? Ako mate riesene odvetravanie? (ktore aj reálne denne používate?), aku mate doma vlhkost vzduchu? O ktore steny ide, vonkajsie? Pouzivate odvlhcovac vzduchu? Nie je narusena fasada?

kkovacovak
4. júl 2021

Hlavne nemať okolo stien žiadny nábytok a aj keď tak s veľkým odstupom od steny. Stále vetrať a hlavne v zime. Radšej chodiť doma viac naobliekaní ako dýchať plesne. My máme rohový byt ktoré sú nachylné a na tých vonkajších stenách nemáme nábytok a po malovke vôbec žiadne plesne. Existujú aj špeciálne nátery, ktoré izolujú a voda sa potom toľko nezráža. Niečo ako zateplenie zvnútra. To ale musí poradiť nejaký odborník

cacianka
4. júl 2021

Skus stránku modrastrecha.sk. asi treba technicky postup.

draik
4. júl 2021

Musíte zistiť príčinu, nie odstraňovať následok, pretože sa Vám to bude stále objavovať.

choco6
4. júl 2021

U nas celkom pomohol Biorepel. Su to tzv. mudre huby ktore plesen zacnu pojedat a následne zmiznú aj s plesňou. Ale pozor chce to cas pretoze sa nemaju striekat a používať ine pripravky ako savo a pod 2 tyzdne pred aj po postreku aby sa ta huba chytila 👍

autor
5. júl 2021

@laurar1 prosim pekne mozte mi napisat troska viac? Smrdi ten postrek? Ako ste to robili? vdaka moc

laurar1
6. júl 2021

Najprv som nastriekala plesnive miesta, nie je ten roztok vyrazne citit. Do nejakych dvoch hodin by mal byt uplne zaschnuty, dovtedy som v tej miestnosti vetrala. Ma sa nechat posobit 24 hodin. Na druhy den som akurat zotrela plesen co zostala vlhkou handrickou. Ak by jej tam bolo naozaj vela, tak sa ma spravit dalsi nastrek a pockat este dve hodiny. Potom som to natrela tou farbou, spravila som viac vrstiev. Ta farba je len citit ako farba, mala by schnut asi 24 hodin.
V podstate je potrebne naozaj odstranit hlavne pricinu, ako ti pisali vyssie. Ale u nas je pricina zle zateplenie a nie velmi kvalitne urobena strecha, sme na najvyssom a s tym mi nepohneme. Vetrali sme skoro stale, ale v zime sa neda vetrat 24 hodin denne a my mame problem len v zime. Po zatvoreni okna do hodiny mame zase vlhkost viac ako 70%.

winki13
6. júl 2021

Kupte si odvlhčovač. Nam to v dome pomohlo na 100 percent. Po 3 rokoch sme dokúpili este jeden, aby sme nemuseli furt premiestnovat. A samozrejme plesnujuce steny nehat volne.