icon

Čo všetko treba vedieť a pýtať sa pri nájme bytu?

lenus2092
6. apr 2022

Ahojte,
prosím napíšte mi Vaše skúsenosti a rady, na čo všetko sa pýtať pri nájme bytu, načo nezabudnúť?
nemám s tým vôbec skúsenosť. Ďakujem pekne

oli18
6. apr 2022

Ja som prenajimala a inkaso, co je elektrika, kuchynsky plyn a poplatok za tv, som prepisala na najomnika. Je to jednoduchy postup. Potom bude preplatky, aj nedoplarky tvoje. Vyuctovanie chces vidiet kazdy rok, ako aj novy vymer kazdorocne. Nie platit stale tu istu sumu a nevediet co. Lebo kazdy rok po vyuctovani sa meni aj suma poplatkov, ktora ide spravcovi a majitel dostava novy vymer. Ten nech ti ukaze.

lenus2092
autor
10. apr 2022

@oli18 keď si prenajímala,chodila si niekedy do bytu na prehliadku alebo niečo podobné? ak niečo ohlasovala si sa vopred? ako to je s tými právami prenajímateľa na byt a ho užíva nájomca? a za predošlu odpoveď ďakujem

ajajaj00
10. apr 2022

@lenus2092 mesacne naklady,ci je v nich aj tv a net,na aku dobu sa uzatvara zmluva,aka je vypovedna doba,ci sa mozu ma byte robit nejake upravy,ako tam svieti slnko,susedia,parkovanie(ak nemas s bytom aj miesto na parkovanie)

oli18
10. apr 2022

@lenus2092 nemáš za čo🙂. V zmluve som to mala, ale nikdy som na návšteve nebola. A to aj preto, že byt sme prenajímali v pôvodnom stave. Ak by bol rekonštruovaný, tak by som pozrieť určite 1x do roka išla. Mala som jedných nevhodných nájomníkov a keď odišli, suseda mi o nich povedala históriu. Chcela ma volať, ale nemala kontakt. Takže ak si s niekym zo susedov, hlavne nad, alebo pod tvojim bytom, zadobre, nechaj im kontakt, ak by niečo nájomníci "vystrájali"