icon

Čo znamená, keď na pozemku chýba kanalizácia?

17. júl 2024

Ahojte, prosím čo znamena ked sa na pozemku nenachadza kanalizacia?

viestta
17. júl 2024

Ze budete musiet riesit odpadove vody bud zumpou, COV alebo sa napojite na kanalizaciu ak sa nachadza v blizkosti

autor
17. júl 2024

@viestta dakujem za vysvetlenie 🙂

thirstymonk
17. júl 2024

Ešte upresnim. Žumpa je nadrž v zemi (betonova/plastova) s objemom napr. 10 kubikov, kde sa zbiera všetko odpadova voda, z hajzlov, zo sprchy, z umyvania riadu atď. Raz za čas (čiže za 2-3 tyždne) musiš zavolať hovnocuc, ktory ti ju vycuca za 120€.

ČOV je zariadenie, ktore biologicky (sypu sa tam bakterie) rozklada hovna a toaletny papier a výtok z toho buď ide do potoka, alebo vsakuje do pôdy, alebo s nim môžeš polievať travnik (nie zahradku!).

Žumpa je vecou ohlasenia drobnej stavby. Rano donesieš na urad ohlasovačku, doobeda môžeš zakladať žumpu.

ČOV je seriozny stavebny projekt s povolenim, ktory vyžaduje stavebne povolenie, projekt, ktory ti môže dať len architekt zamerany na vodne stavby, musiš mať vyjadrenie spracvu toku (ak chceš pušťať do potoka), alebo geologicky prieskum (ak chceš vsakovať). Po osadení a spustení (čo ti musí prísť zapnúť zas dajaky geňo s pečiatkou za stovku) musí prebehnúť odber nejakej vzorky, ktorý sa pošle na rozbor, až tak ti dajú kolaudaciu a môžeš použiťvať. Treba si potom viesť nejaky čističkovy dennik, či kiu chmaru, sledovať to, nastavovať ovzdušňovanie, sypať priebežne bakterie, ak je malo. Pri použivani ČOV nemožno použivať napr. Savo a ine chemie (najmä chlor), ktoré bakterie v čističke zabiju.

eliska13
17. júl 2024

@thirstymonk rodičia majú COV super si to odborne opísal, ale nikto už potom nič nekontroluje, žiadny denník a pod ..

thirstymonk
17. júl 2024

@eliska13 Nooo, len si počkaj. Môže prisť kontrola. Ja mám ČOV, ale tvárime sa, že je to žumpa. Chystá sa kanalizácia, tak potom sa napojím. Dovtedy mám "žumtičku" :D

alickapusinka
17. júl 2024

Budete musieť platiť za ťahanie žumpy a nie málo. A ak dáte vytiahnuť žumpu dostanete papier .V prípade problémov sa preukazujete týmto papierom.