Dá sa premaľovať zárubňa na bielo?
Kupili sme to takto a ci sa to da premalovat na bielo zarubna🙏? Niekto realnu skusenost ci a ako.. Dakujeme

Presne tak, keby bola zárubňa klasická či už drevená alebo kovová vtedy by to šlo premaľovať. U svokry sme tak robili asi pred tromi rokmi. No na tomto veľmi pochybujem že by ti farba držala.
@kp7333 nehodia sa k interiéru 🫣
Jedine vymeniť dvere a zárubne.
Ale jasne, ze ti bude drzat farba. Daju sa premalovat aj obkladacky 🤷🏻♀️ Daj pod to zakladny nater a na to lak a bude drzat. Samozrejme, ze ked do nej niecim ostrym zavadis, tak sa to osuchne, ale to vsetko natrete. Zrovna Balakryl ale neviem ci je prave ta kvalita.
Ale dvere su take iste, tie sa uz hodia ci tie idete menit?
Dat sa da (aj na tej "papierovej tapete", co obaluje "drevovlaknitu" zarubnu farba udrzi; predtym by som odstranil gumovy tesniaci profil, velmi zlahka zarubnu zdrsnil/zmatnil jemnou brusnou utierkou-hubkou a opatrne odmastnil technickym benzinom, precizne pozaliepal vsetky okraje papierovou maliarskou maskovacou paskou) a aspon 2x natrel (resp. malicky valcek).
Mne sa v poslednom case osvedcuju alkyd-uretanove farby Alkyton. Dostat ich aj v malych plechoveckach a byvaju aj leskle, aj matne. Su huste, takze odporucam kupit k nim prislusne riedidlo (najmensie balenie).
Ale je to trochu chrapuncina - nenavratne znicenie povodnej "folie" a povrch nebude taky dokonaly, ako je teraz (tahy stetcom/valcekom budu trosku vidiet).
Mozno by bolo rozumne to najprv niekde na neviditelnom mieste (dolu na bocnej hrane?, pozaliepat okolie) na kusku vyskusat, ako to bude vyzerat.
Ak sa nehodia zarubne, tak potom ani dvere. Takze predpokladam, ze idete menit aj tie, cize by som vymenila rovno aj zarubne.
Ked sa ti s tym chce hrat a si aspon ako tak zrucna, da sa to prelepit samolepiacu foliou. Ale fakt to treba spravit precizne. Na youtube najdes aj videa ako na to
@anavixy menit
postup ti napísal @madeincssr a plne súhlasím, len miesto štetca použi valček, velúrový nie penový, nebudú žiadne ťahy. Ja používam Balakryl roky a perfektne drží, výhoda - nie je to akrylová ale vodou riediteľná farba, takže ideálna na vnútorné použitie. Do samolepiacej fólie by som nešla, pretože jednak je to pomerne náročná piplačka, aby si to idálne úplne rovne nalepila a odstránila všetky bublinky a druhé mínus - v namáhavých miesta sa fólia začne odlupovať a trhať.
Jasné,že sa dá.Odmastit povrch,jemne zdrsnit prebrusenim a o vhodnej farbe ti poradia v hobby obchode.Je viacero druhov-my sme maľovali akrylatovymi a dvere sú ako nové.
@anavixy menit
@ingridkras prosim, posles mi do spravy aku farbu?
@madeincssr vies mi prosim poslat obrazok aka to je farba😇?
Toto je Alkyton:
https://www.bauhaus.sk/alkyton-biely-email-2164...
Je hlavne na kov, ale mam s nim dobre skusenosti aj na ine materialy. Idealne by bolo len trosicku ho zriedit (priamo nan urcenym riedidlom) a nanasat malym valcekom urcenym na nanasanie syntetickych farieb.

To je foliovana zarubna, neda sa natriet. Len znovu prefoliovat. A preco vlastne chces menit farbu, menite dvere?