Dokážu termo rolety udržať teplotu v zime?
Máte niekto interiérové termo rolety na oknách? Ste spokojný v lete dobre izolujú teplo a teraz v jesennom období naopak izolujú teplo viac vo vnútri? Ide mi hlavne o zimné obdobie mám veľké okná a podľa popisu dokážu udržať teplotu v interiéri aj o 7 stupňov viac to znie super len keby aj reálne to tak bolo 🙂
za mna to znie sialene nerealne... este uverim 1-2 stupne, ale aj to skor na tie vonkajsie (som uplny laik, cize cisto nazor)
@jana612 hmm... to co je za material, ked nejake super moderne okno (co su teraz 3skla ci co) neudrzi taku teplotu a toto ano - o 7 stupnov? Nieco ukradnute z NASA?
Tak to silne pochybujem, že takto nejaké tienenie dokáže fungovať. To ani v lete ti nespravia o 7 stupňov chladnejšie doma, takže opačne to tiež fungovať nebude.
@jana612 Každé interiérové rolety či žalúzia v lete fungujú ako vykurovacie teleso, keď na ne zasvieti slnko. Vtedy dokážu urobiť vnútri aj o 7°C vyššiu teplotu. Ale pred teplom zvonku neochránia a taktiež v zime miestnosť nevykúria.
Funkciou roliet a žalúzií nie je tepelná izolácia, ale tienenie. A tých 7 stupňov viac v interiéri je dobrá blbosť. Je to len reklamný ťah.
@jana612 Každé interiérové rolety či žalúzia v lete fungujú ako vykurovacie teleso, keď na ne zasvieti slnko. Vtedy dokážu urobiť vnútri aj o 7°C vyššiu teplotu. Ale pred teplom zvonku neochránia a taktiež v zime miestnosť nevykúria.
Funkciou roliet a žalúzií nie je tepelná izolácia, ale tienenie. A tých 7 stupňov viac v interiéri je dobrá blbosť. Je to len reklamný ťah.
@chrobak7 zaluzie ano, tie funguju ako radiator. Ja som vlani kupila do jednej izby obycajnu bielu latkovu roletu a kedze tam sviet slnko od zapadu, tak rozdiel v tom, ze sa ta izba neprehrievala bol oproti vedlajsej izbe citelny, nemerala som to. Na vychodnej strane po namontovani bielych roliet sme v izbach nemali aj v tom najhorucejsom lete viac ako 25, co vlani bolo aj 30.
@jana612 termorolety by mali mat na strane ku sklu striebornu odrazovu vrstvu. V lete moze ta vrstva odrazat infracervene ziarenie naspat na sklo a zabranit prehrievaniu, ale ked tak rozmyslam preco bude v zime odrazat IR ziarenie na sklo? V zime su naopak vitane tepelne zisky cez okna, takze je kontraproduktivne ich odrazat spat na sklo. V noci mozno uzatvoris vzduchovu medzeru medzi oknom a roletou, ta bude sluzit ako izolant ale co ked za nou klesne teplota podrosny bod a zacne sa tam zrazat voda? Tie vyrobcom deklarovane stupne by som chapala len ako rozdiel teplot medzi interierom a tym priestorom medzi oknom a roletou. Urcite roletou nezvysis teplotu v izbe, len trosku znizis straty ochladzovanim cez sklo. Ako vyznamne, tazko povedat.
@jana612 termorolety by mali mat na strane ku sklu striebornu odrazovu vrstvu. V lete moze ta vrstva odrazat infracervene ziarenie naspat na sklo a zabranit prehrievaniu, ale ked tak rozmyslam preco bude v zime odrazat IR ziarenie na sklo? V zime su naopak vitane tepelne zisky cez okna, takze je kontraproduktivne ich odrazat spat na sklo. V noci mozno uzatvoris vzduchovu medzeru medzi oknom a roletou, ta bude sluzit ako izolant ale co ked za nou klesne teplota podrosny bod a zacne sa tam zrazat voda? Tie vyrobcom deklarovane stupne by som chapala len ako rozdiel teplot medzi interierom a tym priestorom medzi oknom a roletou. Urcite roletou nezvysis teplotu v izbe, len trosku znizis straty ochladzovanim cez sklo. Ako vyznamne, tazko povedat.
@viestta takže da sa povedať že rolety pomohli? mám práve tie klasicke žalúzie a v lete určite su jak radiátor cítim na ruku ako salaju teplo. Ja som myslela že práve bežne rolety tie dvojité deň a noc sú ešte horšie keď sa nahreje látka
@viestta podľa popisu tam je viac vrstiev
@viestta takže da sa povedať že rolety pomohli? mám práve tie klasicke žalúzie a v lete určite su jak radiátor cítim na ruku ako salaju teplo. Ja som myslela že práve bežne rolety tie dvojité deň a noc sú ešte horšie keď sa nahreje látka
@jana612 bielea latka sanezohreje tak ako kov rovno za sklom. Mam uplne najobycajnejsie biele z Jysku a som s tym maximalne spokojna. Mam ich na cele okno, uchytene na preklade nad oknom, medzi roletou a sklom je 5 cm medzera. Ked budem na jesen umyvat okna zhodim zaluzie. Nad tymi termo som chvilu uvazovala, ale to by sme mali cele leto v byte tmu. Takto je svetla dost a slnko nekuri cez sklo.
@jana612 mám tie hliníkové s lesklou vrstvou ku sklu, matnou do miestnosti a cez leto sa okno neprehrieva. Mám staršie okná dvoj sklo a v izbách je príjemne. V zime ich zaťahujem len v noci ak je veľký mráz, nepustia tak mráz cez sklo. Stupne som nemerala, ale nejaký účinok tam je.

Zasa nejaky novy oblb na ludi? A ako si tue 7°C zakaznik skontroluje? 😅Neverim tomu.