icon

Dom verzus byt

ivkadestiny
11. júl 2025

Ahojte, chcela by som sa spýtať na vaše názory,nakoľko sa nevieme rozhodnut...
Pred 7 rokmi sme si postavili vysnívaný domček cca 30 minút od Bratislavy. Dom je v krásnej, tichej lokalite no mam pocit, že je to všade ďaleko. Mame takmer 3 ročnú dcérku ,takže o chvíľu nám začne cestovanie za škôlku,školou a krúžkami. Cestovanie je náročné na čas a aj financie. Preto uvažujeme nad predajom domu a kúpou väčšieho bytu s veľkou terasou v Bratislave. Škola,škôlka, obchody,všetko by bolo bližšie. Menej starosti nakoľko dom nám naozaj zaberá veľa času na jeho údržbu a starostlivosť o záhradu. Väčšinu času z neho aj tak utekame na výlety mimo.
Chcela by som počuť vaše názory. Viem,že to bude 50:50 . Niekto preferuje dom,niekto byt. Ale možno mi to predsa pomôže v rozhodovaní sa. Ďakujem

doriiis
11. júl 2025

V obci nie je škola,škôlka? Alebo bližšie ako ba?

zuzanka.zuzu
11. júl 2025

byty s terasou v BA sú za šialené ceny lebo ich na trhu nie je veľa... tak ako prvé by som riešila či na sťahovanie vôbec mám financie a či sa mám vôbec kam presťahovať 😁😀

ivkadestiny
autor
11. júl 2025
@zuzanka.zuzu

byty s terasou v BA sú za šialené ceny lebo ich na trhu nie je veľa... tak ako prvé by som riešila či na sťahovanie vôbec mám financie a či sa mám vôbec kam presťahovať 😁😀

@zuzanka.zuzu toto už máme vyriešené. Mame už vybratý konkrétny byt . Predaj domu pokryje náklady na byt, takže toto nie je momentálne problém

ivkadestiny
autor
11. júl 2025
@doriiis

V obci nie je škola,škôlka? Alebo bližšie ako ba?

@doriiis skolka áno, škola cca 15 minút autom , ale riešili by sme to asi tiež v Bratislave nakoľko za prácou musíme tiež dochádzať tam.

ivkadestiny
autor
11. júl 2025

@ivkadestiny a ešte doplnenie nakoľko som ešte zabudla v pôvodnom príspevku. Byt by bol blízko Borov, nie priamo Bory ale novostavba Agaty. Nájde sa tu niekto kto býva v okolí a vedel by mi napísať výhody a nevýhody? Kľudne aj správou. Budem veľmi vďačná

colsami
11. júl 2025

Ja len ze typicky priklad zo zivota, ako sa ludia prestahuju "ved len par km od BA, chceme domcek" 😁 ale po par rokoch zistia ze pol dna precestuju, najma popri detoch.
To len na margo velmi castych diskusii na tuto temu - nic osobne, autorka.

Ak vyslovene nepotrebujete zahradu (ze horis pre zahradkarcenie, mate zvierata atd) tak volte byt. My sme sa sice stahovali z bytu (priamo z centra) do domu, lebo sme chceli dom, ale 3 km za tabulou mesta. Nasa podmienka bola ze to musi byt jedine prva, max druha obec za mestom, lebo som vedela ze nechceme pendlovat hore dole hodiny a zit v aute. A vzdy vo vsetkych inzeratoch vo velkych mestach typu "len 20km od..." sa skryva v beznej premavke a kolonach aj hodina cesty.
Nemenili by sme teraz ako mame, sme spokojni a stastni, ALE byt v centre ponukal niektore fakt super pozitiva, ktore boli pre zivot tam fakt parada.

mariynka
12. júl 2025

Som mestsky clovek. Byvam v dome, mam zahradku, sliepky, ale ozelela by som to kvoli tomu cestovaniu. My byvame v dome, v meste. Urcite chodte do bytu, ak to tak obaja chcete.

guudy
12. júl 2025

No, my sme predvidali situaciu a ked sme kupovali nehnutelnost naposledy, tak sme vedeli, ze budeme chciet mestske vymozenosti aj pre deti. Takze dom mimo Ba sme zavrhli hned. Byvame vo velkom byte v Novom meste (mame par metrov do lesa). Vsetko je na dosah. Aj do centra, aj na obchvat. Mame doma tichsie ako moji rodicia zijuci v malom okresnom meste. Nemenili by sme.
Nerozumiem tym, ktori si dobrovolne zvolia travenie aj 2 hod denne v aute/vlaku/buse.

janage
12. júl 2025

A teraz si toto predstav s dvoma deťmi, s tým, že jeden z vás 4 je chorý, pokazilo sa auto, stala sa iná nečakaná situácia...A myslím, že to máš jasné 🙂
Už len na okraj, niekde tu je diskusia, kde sa žena išla hádzať pod vlak -- doslova--lebo muž pre zdravotné problémy nemohol dlhšie šoférovať, ju čapli policajti pri prechode cez železničné precestie v čase, keď tam nemala čo robiť a hrozilo, že jej veznú vodičák. 2 deti školák a škôlkárka. Všetko v Bratislave, len bývanie mimo. A to mali celkom dobré spoje čo jej baby vyhľadali. Skús si to nájsť a prečítať. Ona síce reagovala úplne neadekvátne k situácii, ale na zamyslenie, čo nás môže stretnúť, ak sa spoliehame len na auto a bývame mimo mesta a máme už 2 deti v škole či školke, výborné.

vilma7
12. júl 2025

My sme nedávno riešili kúpu.
Áno, bola možnosť ísť na dedinu atď, veď len pár minút sem, pár tam....nie, nenechala som sa nahovoriť, z rozumu som radšej brala drahšie, ale praktickejšie...byt, s 2 terasami a samostatným východom, ale 15 min od centra mesta tiež kvôli deťom, ktoré majú v meste krúžky atď...nechcela som dom, do ktorého by sme sa asi až večer vracali, či z práce, školy atď.

anonym_28d0ef
12. júl 2025

ja chcem sit z bytu do domu, ja uz zijem velmi dlho v byte a nemam na to nervy.
lenze moja situacia je taka ze peso 5km od Ba a stale som v dedine..takze to nie je tak zle. na dochadzanie. byvanie v dome je moj sen , mne uz byt pride ako kralikaren aj napriek tomu ze mam velky balkon. uz sa tu necitim dobre.

niki35
12. júl 2025

Byt

lucia13022023
12. júl 2025

Určite by som volila byt. Dom je extrémne precenovany

elenajezova
12. júl 2025
@janage

A teraz si toto predstav s dvoma deťmi, s tým, že jeden z vás 4 je chorý, pokazilo sa auto, stala sa iná nečakaná situácia...A myslím, že to máš jasné 🙂
Už len na okraj, niekde tu je diskusia, kde sa žena išla hádzať pod vlak -- doslova--lebo muž pre zdravotné problémy nemohol dlhšie šoférovať, ju čapli policajti pri prechode cez železničné precestie v čase, keď tam nemala čo robiť a hrozilo, že jej veznú vodičák. 2 deti školák a škôlkárka. Všetko v Bratislave, len bývanie mimo. A to mali celkom dobré spoje čo jej baby vyhľadali. Skús si to nájsť a prečítať. Ona síce reagovala úplne neadekvátne k situácii, ale na zamyslenie, čo nás môže stretnúť, ak sa spoliehame len na auto a bývame mimo mesta a máme už 2 deti v škole či školke, výborné.

@janage pamätám si to. Kto vie, ako dopadla.

patka06
12. júl 2025

Jednoznačne byt

anonym_c235ef
12. júl 2025
@ivkadestiny

@ivkadestiny a ešte doplnenie nakoľko som ešte zabudla v pôvodnom príspevku. Byt by bol blízko Borov, nie priamo Bory ale novostavba Agaty. Nájde sa tu niekto kto býva v okolí a vedel by mi napísať výhody a nevýhody? Kľudne aj správou. Budem veľmi vďačná

@ivkadestiny No ja bývam v trojizbovom byte na Saratovskej v Dúbravke a vidím zatiaľ samé výhody. Mám dve malé deti a zatiaľ neviem posúdiť, aké je to chodiť zároveň do práce a vodiť deti do škôlky. Avšak byt sme vyberali aj na základe toho, aby som mala priamy spoj do Ružinova električkou, tam kde som robila pred materskou. Čiže hlavná výhoda je dobrá dostupnosť MHD do mesta, kopec škôlok, kde ti vezmú deti už od troch rokov. Máme tu krásnu prírodu, vieš si kedykoľvek vybehnúť do lesa a je tu pocitovo chladnejšie, ako inde v Bratislave, lebo je tu dosť veterno(viem to porovnať, bývala som v takmer v každej mestskej časti). Z bytu máme úžasný výhľad na celé Záhorie, západ slnka. Je tu kopec kvalitných ihrísk pre deti. Obvodného pediatra a aj môjho lekára mám doslova pod bytom a nemocnica Bory je za rohom. Je tu kopec obchodov (Bory, OC Saratov, Dubrawa, Hornbach, Cortelazzi ....). Pred obchodným domom Saratov sú každý deň trhy s domácou zeleninou a ovocím. Neďaleko je perfektná Cukráreň u Mirky, ktorá je 1000x lepšia než Fertucha a keď tam prídeš o piatej, dajú ti zákusok grátis. V areáli technického skla (hneď pri Agátoch) je perfektný Tsukemen rámen, lepší som nejedla nikde. Pred Domom kultúry sú každú chvíľu nejaké trhy, koncerty pre deti.....

anonym_898920
12. júl 2025
@lucia13022023

Určite by som volila byt. Dom je extrémne precenovany

@lucia13022023
Ano domy v zlej lokalite aj ked maju 15 tisicovu kuchynu su extremne precenene, ale skaredy dom v super lokalite to je lacna kupa, interior vylepsit to nieje problem, ale mat skolu skolku 200m od domu a parkujes vo svojej garazi zastavky MHD 10 minut si v centre....

lucia13022023
12. júl 2025
@anonym_898920

@lucia13022023
Ano domy v zlej lokalite aj ked maju 15 tisicovu kuchynu su extremne precenene, ale skaredy dom v super lokalite to je lacna kupa, interior vylepsit to nieje problem, ale mat skolu skolku 200m od domu a parkujes vo svojej garazi zastavky MHD 10 minut si v centre....

@anonym_898920 ok, za mňa je dom precenovany tak ci tak.

ivkadestiny
autor
12. júl 2025
@anonym_c235ef

@ivkadestiny No ja bývam v trojizbovom byte na Saratovskej v Dúbravke a vidím zatiaľ samé výhody. Mám dve malé deti a zatiaľ neviem posúdiť, aké je to chodiť zároveň do práce a vodiť deti do škôlky. Avšak byt sme vyberali aj na základe toho, aby som mala priamy spoj do Ružinova električkou, tam kde som robila pred materskou. Čiže hlavná výhoda je dobrá dostupnosť MHD do mesta, kopec škôlok, kde ti vezmú deti už od troch rokov. Máme tu krásnu prírodu, vieš si kedykoľvek vybehnúť do lesa a je tu pocitovo chladnejšie, ako inde v Bratislave, lebo je tu dosť veterno(viem to porovnať, bývala som v takmer v každej mestskej časti). Z bytu máme úžasný výhľad na celé Záhorie, západ slnka. Je tu kopec kvalitných ihrísk pre deti. Obvodného pediatra a aj môjho lekára mám doslova pod bytom a nemocnica Bory je za rohom. Je tu kopec obchodov (Bory, OC Saratov, Dubrawa, Hornbach, Cortelazzi ....). Pred obchodným domom Saratov sú každý deň trhy s domácou zeleninou a ovocím. Neďaleko je perfektná Cukráreň u Mirky, ktorá je 1000x lepšia než Fertucha a keď tam prídeš o piatej, dajú ti zákusok grátis. V areáli technického skla (hneď pri Agátoch) je perfektný Tsukemen rámen, lepší som nejedla nikde. Pred Domom kultúry sú každú chvíľu nejaké trhy, koncerty pre deti.....

@anonym_c235ef ďakujem krásne za takéto perfektne zhrnutie . Tiež tam vidím tieto všetky výhody a veľmi ich chcem takto využívať. Je však ťažké nechať aj dom ktorý sme si navrhli a postavili. Je to také emotívne skôr. Vyhráva zdravý rozum a presťahovanie sa ale. Veľmi ďakujem, pomohla si mi veľmi

lenkakamen
12. júl 2025

@ivkadestiny nikdy v živote by som toto neurobila...dom je jedno veľké súkromie...žiadne búchanie susedov , výťahy trieštenie dverami atď. .materská škola musí byť určite aj v obci...

anonym_721049
14. júl 2025

Jednoznačne dom, mám tu svoje súkromie, mám záhradu dvor psychohygienu. Mám kamarátky čo bývajú v byte v meste a nonstop sa sťažujú že to nedávajú medzi štyrmi stenami. Dôjdu z roboty domov a normálne im šibe vyháňajú sa s deťmi von čo sa doma nudia lebo v byte neni čo robiť. Ja bývam na dedine peši obeham všetko prácu školu škôlku, ony v meste musia čakať na MHD a ísť cez celé mesto, skoro ráno vstávať na autobus. Ja čo bývam na dedine raz dva to mám obehane. Máme tu všetko, akurát na veľký nákup idem do mesta raz týždenne a parkujem vo svojom pozemku. Čo ľudia v byte majú problém kde zaparkovať pri byte.
Je veľa plusov a mínusov no musíš si to sama prehodnotiť čo by ti bolo lepšie.