icon

Domáci kompostér - skúsenosti

minesasubu
28. feb 2021

Ahojte máte niekto doma alebo skúsenosti s mini kompostérami také čo si môžete dať na balkon ?

máte to niekto doma?

Ďakujem

bodka70
28. feb 2021

ja mám domáci kompostér, mám ho v kuchyni. Prečo ho chceš mať na balkóne?. Domáce kompostéry sú urobené tak, aby si ich mohla mať priamo v byte, ak to robíš správne to kompostovanie. Vtedy z nich nejde pach ani nelietajú mušky. a ja som si vybrala síce drahší, ale typ, čo vyzerá ako dizajnový kúsok, čiže aj vyzerá pekne.

bodka70
28. feb 2021

ja mám kompostér tento, len v inej farbe - béžový 🙂

https://www.google.com/search?q=domáci+komposté...

vo vnútri sú špeciálne dážďovky, ktoré urýchľujú proces kompostovania. sú aj typy, kde sa používajú špeciálne huby, ktoré tiež rozkladajú rastlinné zvyšky na kompost.

bodka70
28. feb 2021

na balkón ti odporúčam dať kompostér len vtedy, keď tam máš stabilnú teplotu - keď je napr. presklený. Tie dážďovky, ak dáš kompostér na balkón, tak v lete by sa ti tam v horúčavách uvarili, v zime zamrzli, to isté tie huby. Zase ak dáš si na balkón kompostér bez týchto "urýchľovačov", tak ten rozklad bude pomalý, tie rastlinné zvyšky ti tam budú zapáchať či lietať tam mušky a tak či tak ti to bude vadiť pri otváraní balkóna alebo keď budeš chcieť byť na balkóne napríklad s kávou. Mohla by si ho tam mať len v jari či v jeseni a v lete či v zime by si ho tak či tak musela dať do bytu. Záhradné kompostéry sú niečo iné,tam to nevadí - jednak to máš na záhrade kdesi vzadu, kde to tak nevadí, jednak sú to otvorené kompostéry zvrchu, takže sa to tam vetrá.