Hmyz z lastovičieho hniezda - ploštice?

diewcatqoo
23. sep 2019

Dobrý večer, asi mám problém. Dnes som umývala okno v spálni, kde sme mali v rohoch lastovičie hniezda. Nešťastnou náhodou sa mi podarilo jedno hniezdo zhodiť a z hniezda vypadlo kopu malého hmyzu. Samozrejme, nejaké zbytky sa dostali aj dnu. Všetko som povysávala, vystriekala sanytolom. Sieťku z okna som dala do vane, vyumývala ju a nechala ju tam vyschnúť. Vaňu som neskôr tiež vydezinfikovala sanytolom. Asi pol hodiny po tom, som na stenách spálne objavila 3 kusy malého hmyzu, ktorý som hneď zlikvidovala. Teraz večer pri kúpaní som v kúpelni zlikvidovala 2 kusy toho istého hmyzu. Nedalo mi to, vygooglila som si, čo je to zač a ono to vyzerá ako ploštica. Asi ma picne!
Máte niekto skúsenosť, že by sa ploštice do domu dostali z vtáčieho hniezda? Je ploštica parazitujúca na vtákoch rovnako nepríjemná ako ploštica parazitujúca na človeku? Mám hneď zajtra volať dezinsekciu?

inguna
23. sep 2019

Áno, môžu to byť ploštice. kamarátka musela volať deratizéra, pretože sa to deťom dostalo do postele. Na okne mali tiež lastovičie hniezdo.

ivi2891
23. sep 2019

@diewcatqoo fíha to ti nezávidím aj mi sme mali 3 lastovičie hniezda s toho jedno spadlo a na balkón a nič žiaden hmyz . Na internete si nenašla nič o tom že či parazitujú aj na zvieratách ?

diewcatqoo
autor
23. sep 2019

@inguna tak to si ma nepotesila

@ivi2891 googlim teraz cely cas o ono to fakt vyzera, ze je to plostica, lebo vraj sa vo vtacich hniezdach vyskytujú bezne. Vraj teda bezne parazituju na vtakoch, ale ak sa dostanu do ludskeho obydlia, nepohrdnu ani ludskou krvou. Asi ma porazi

diewcatqoo
autor
23. sep 2019

Najhorsie je, ze sa to odohralo v spalni, kde mame asi pol metra od okna postel a vela nej synovu postielku

77daniela77
23. sep 2019

Mozu to byt plostice,my sme tak mali ale len v tej izbe jde bolo vonku hniezdo.Vystriekala som to sprayom niekolkokrat,bol to hrozny boj a cela dostipana kazdu noc,lebo v spalni.Asi je jednoduchsie zavolat firmu.

nikpa
23. sep 2019

@diewcatqoo ak sú to ploštice čim skôr zavolať firmu ktorá to likviduje, nebojuj s tým sama, ak sa ti rozmnozia je to nekonečný príbeh.

inguna
23. sep 2019

@diewcatqoo no je to pliaga, deti boli doštípané, kadečím vystriekali, nepomohlo, iba deratizér. Držím palce, nechcela som strašiť

diewcatqoo
autor
23. sep 2019

@nikpa netrufam si s tym urcite sama bojovat. Hned zajtra volam dezinsekciu. Dnes uz musime vydrzat spat v tej spalni, co uz. Snad nebudeme velmi dostipani.
Najhorsie je, ze ja vlastne ani neviem, v ktorej izbe su. Pretoze stalo sa to v spalni, tam som nasla 3 kusy hmyzu, ale sitko som odniesla do kupelne a tam som nasla dalsi hmyz. Tak asi len vystriekat cely byt a modlit sa, nech je to ucinne.
Btw, neviete ako prebieha to vyhubenie firmou? Pridu, nastriekaju a neskor vecer sa tam da v pohode spat alebo musime najst nieco ine na prespanie s malym dietatom a mackou?

janaakt
23. sep 2019

Nam sa podarilo dovliect domov plostice z jedneho penzionu. Nastastie sme asi o 3 dni zavolali dezinsektera a uz mame 2 roky pokoj. Viem co je to ist s obavami do vlastnej postele, takze odporucam vam cim skor zavolat dezinsektera, aj ked len preventivne. Toto radsej preventivne vystriekat ako co len 1 noc s tym spat a potom tyzdne trpnut ci sa neobjavia zas.

diewcatqoo
autor
23. sep 2019

Inak, este otazka. Byvame v byte, nie v dome. Mam o tom upovedomit aj susedov? Pokial zavolam dezinsekciu hned zajtra a nestihnu sa potvory este namnozit.

kristina2412
23. sep 2019

@diewcatqoo nemusíš hľadať nič iné na prespanie, skús to dohodnúť doobeda, do večera vyvetras určite, nejak zvlášť to nesmrdi. Potom niekoľko dní nemôžeš umývať podlahu, čiže si umy dopredu. U dieťaťa a mačky je hlavne dôležité aby nejedli nic zo zeme atď. Potom to za pár týždňov treba zopakovať. Keď si sused priniesol ako suvenír z Anglicka , nám vystriekali byty v celom vchode.

caffein
23. sep 2019

Mám skúsenosti, mali sme ploštice z lastovičieho hniezda, keď lastovičky odišli na zimu do teplých krajín, ploštice si veselo na mne pochutnávali, stačilo zhodiť hniezdo a riadne povysávať a poupratovať, žiadneho odborníka sme nevolali ani nestriekali žiadne chemikálie

kikinaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
diewcatqoo
autor
23. sep 2019

@caffein no ja som prave to hniezdo zhodila a ono sa mi ten hmyz rozliezol po celom byte...

@kikinaj ved to, ak to este nie je v takom stadiu, ze sa to nestihlo u nas udomacnit, asi budem zbytocne strasit susedov, ci? Akurat mozno zajdem za susedom pod nami, ktory mozno zachytil zbytky padajuceho hniezda a vysvetlim mu, co je vo veci.

marco88
23. sep 2019

Firma príde a nastrieka vám v byte nejaký plyn ktorý plošltce zabije. Ak by nakládli vajíčka, treba potom znova plynovať. No za jeden deň by nemali naklásť. Pár hodín budete mimo bytu, potom dobre vyvetrate a večer môžete spať.

danielkka
23. sep 2019

Jedná sa o plošticu vtáčiu, može aj na človeku sať krv, takže jednoznačne si zavolať dezinsekciu. Mohlo ich zostať len pár kusov, ale ich rozmnožovacia schopnosť je obrovská, takže čím skôr, tým lepšie. A je z hniezda belorítok, nie lastovičiek.

diewcatqoo
autor
24. sep 2019

@danielkka ano, mas pravdu, su to beloritky, nie lastovicky. Jaj, clovek su mysli, ze robi dobry skutok, ze ich necha na okne a ony mrchy male sa mu takto odvdacia 🙄
Cakame na dezinsekciu, snad sa to podari vyhubit cim skor a ze nepojdu aj k susedom. Celu noc som nespala a behala na wc z toho stresu

nikpa
24. sep 2019

@diewcatqoo u nás v baraku je to nekonečný príbeh. Pravidelne ich má jedna suseda. Zavolá sa firma, pozrie byty aj okolo teda pod ňou a nad ňou plus vedla. Povedia kde treba striekať. U nej sa vždy aj plynuje lebo máva toho veľa, u susedov vedľa robia len postrek. Chválabohu sa zatiaľ nerozliezaju, neviem ako je to možné. U vás sa určite nestihnú rozšíriť po susedoch. Viem že musia po deratizacii na 4 hodiny opustiť byty. Tak držím palce 😉

janaakt
24. sep 2019

My sme po dezinsekcii nemohli 2 noci spat v byte a vsetko, co bolo na miestach kde sa dezinsektovalo sme museli vyprat na 90st a vyzehlit. Mali sme 2 dezinsekcie s odstupom dvoch tyzdnov. Susedom sme nedavali vediet, nakolko sme to riesili hned - dve noci nas zrali, potom bola dezinsekcia.

diewcatqoo
autor
26. sep 2019

@janaakt prali ste vsetko aj zo skrin v tej miestnosti? Totiz vystriekali nam spalnu, chodbu, kupelnu a gauc v obyvacke. Vsade tam (okrem chodby) mam aj skrine s oblecenim a zabudla som sa pana opytat, ci to mam vsetko vyprat. Jasne, ze vsetku postelnu bielizen a oblecenie, ktore bolo blizko postele som vyprala, ale teda neviem ci mam prat aj zvysne oblecenie, co mame v byte lebo by som to prala asi nasledujuci cely mesiac 🙂
Nejako sa neviem zbavit toho pocitu, ze tu haved mozem zavliect niekde inde, napr ze ju budem mat na obleceni alebo na kabelke. Pre istotu som vsetky kabelky a kufre vystriekala so sanytolom, len neviem co s tym vsetkym oblecenim a topankami.

diewcatqoo
autor
26. sep 2019

Bolo nam povedane, ze tie vtacie plostice nie su tak invazivne, preto bude stacit jeden postrek. Ale ak by som nahodou este nieco objavila, pridu vystriekat aj o dva tyzdne. Akurat o dva tyzdne ale ideme na dovolenku, tak vaham, ci to vsetko nezrusit.
Manzel vravi, ze som paranoidna, ze on ani nevidel ziaden hmyz, ani ho nic nestiplo a dovolenka sa rusit urcite nebude.
Stale sa obavam toho, ze napr nieco zostane v skrinkach alebo v kobercoch v detskej izbe, ktoru nam nevystriekal, pretoze tam je len koberec a hracky. A neviem, co s tou haldou oblecenia, ci to prat vsetko alebo nie.

lenkazimer
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
olinaaaa
7. mar 2020

@diewcatqoo prosim vas ako ste to dali do poriadku??

diewcatqoo
autor
7. mar 2020

@olinaaaa ahoj, hned na druhy den po tom, co nam padlo hniezdo, som volala dezinsekciu. Vystriekali takmer cely byt. Ja som niekolkokrat vsetko preprala, vsetky tasky a kufre vystriekala sp sanytolom. Z netu som objednala este nejaky špeciálny sprej na plostice a o cca 2 tyzdne som zas vsetko vystriekala a potom za dalsie dva tyzdne znovu.
Nenasla som potom uz ziaden hmyz nikde, ale odkedy sa nam to stalo, stale preventivne prezeram postel a zvysilo mi este trosku toho spreja, tak obcas prestriekam rosty na posteliach a rohy izieb. Neviem sa totiz stale zbavit toho blbeho pocitu, ci uz je vsetko ok.

olinaaaa
7. mar 2020

@diewcatqoo a aki tie plostice vyzeraju..ja to mam len na okne ..vetsinou som nasla mrtve na parapete

silvia1992
7. mar 2021

@janaakt zdravim. Kolko € vas porsim vysla dezinsekcia? Neviem ci na to mam🤔prostriedky a dnes som nasla plosticu...uz som aj od zufalstva plakala...

norsie
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lady6161
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajka1024
26. júl 2021

@diewcatqoo ahoj prosim ta uz sa to nevratilo ? my mame rovnaky problem z lastovicieho hniezda. Ani ja ani manzel nie sme dostipany ani ziadne hniezdo ani vytrus na posteli som nesnasla, ale nasla som tri zive potvory podobajuce sa plosticiam na zavesoch a stene a nasla som tri mrtvolky vedla postele. Deratizer ma prist zajtra alebo pozajtra. Prisla som na to vcera, cez noc dnes som dva krat celu spalnu celovkou prehladala nikde nic. Okno na spalni uz ani neotvaram. Obavam sa aby niekde neboli ukryte. Nespala som normalne celu noc aky mam strach. Obavam sa ze pride deratizer vystrieka a nasledne zas sa dnu nastahuju z toho hniezda bleee...

katka253111
4. júl 2023

@kristina2412 a ako to bolo s platením? Musel sused vsetko platiť alebo kazdy svoj?