Infra podlahové kúrenie - fólie

jasmine12
8. aug 2023

Dobrý večer,
Prerábame dom a stále rozmýšľame nad alternatívou kúrenia. Chceli by sme toto kúrenie, ale všetci nás od neho odhovárajú. (ale nikto z nich také nemá a na webe je veľmi málo informácií) Neviem či je to tým, že nie je na SK také populárne, alebo čím??? Niektorí hovoria, že slabo vykúri, alebo že to bude drahé atď... Dokonca mi povedal jeden pán ráznou vetou - staviteľ, že určite NIE... ,,Potom to budete VY ktorí budú hovoriť "NIE,, Najviac ma zaskočilo to, že vraj ľudia ktorí ho majú BOLÍ HLAVA!!! Tak to ma zarazilo najviac. To ma úplne zaskočilo.
Prosím o akúkoľvek skúsenosť, či radu. Budem veľmi vďačná.

Veľmi pekne ĎAKUJEME!

zuzanka.zuzu
8. aug 2023

to kvôli tomu "infra" bolí hlava 😀 ako keby sme vykurovali gama paprskami alebo čím 😀 u nás celá ulica rodinných domov má skusenosti, pre developera to bolo vtedy asi najlacnejšie a najrýchlejšie, tak to dal.... existujú aj stropné/nástenné infra žiariče (ani nevieš že tam sú, sú rôzne tvary, návštevy si mysleli, že to je svetlo, samozrejme ani z nich hlava nebolí 🙈) a krásne vykúria miestnosť - ja som sa obávala aby nebolo hore teplo a dole zima, keďže teplo ide zdola hore, ale vôbec 👍 a áno, tiež to bolo v novostavbe a tiež to developerovi vychádzalo asi najlacnejšie a najrýchlejšie 😀 novostavba už má 4 roky a funguje tak okolo 200 bytov či koľko ich tam je 😉

veselo_neveselo
8. aug 2023

Na modrastrecha si sa uz bola pozerat? Tam su skusenosti od uzivatelov, aj nejake cisla tam asi najdes.
Vela zalezi od konkretneho projektu. Nechajte si kurenie navrhnut od niekoho kto tomu rozumie a nie, ze vy si myslite ze take alebo onake. Pytajte si aj cisla, odhady, porovnania s inymi zdrojmi.

zuzkaa1991
9. aug 2023

@jasmine12 my mame infrafolie zaa muza odhovarali od tepelneho cerpadla na začiatok investície su vyssie ale menšie náklady a infrafolie by som.povedala.asi opak vyslo nas to.lacnejsie akoze nemôžem povedať tiez dobre vykuria ale aj pekna spotreba my od začiatku kurime s krbom dalsi rok spravim muz prieduchy takze viac menej kurime s krbom ked sme kuriri s infra 2tyzdne cez zimne sviatky manzel vypocital spotrebu "krasnu" ale zas ine ceny su teraz a pred 5r 😇 zalezi aky velky dom mate comsa tyka panelov na stenu nad tym sme tiez uvazovali ale nakoniec folie lepsie vysli

drm21
9. aug 2023

@jasmine12 Ahoj my sme veru minulý rok prerábali a máme infra vykurovanie na 200 metrov štvorcových a poviem na rovinu absolútne nebanujem.., a to máme ešte aj komplet 100 m podpivničený dom čiže svietime aj tam lebo muž sem tam chodí robiť a mesačné náklady máme cca 230eur na tích 300m2..., a teplo je také koľko si nastavíš podľa mňa čo viem keď som sa porovnával s rodičmi tak platíme identický za kúrenie ako oni s plynom..., možno o nejakých 30 eur menej a to máme všetko komplet len na elektriku plyn v dome zavedený nemáme.... čiže dom komplet na elektriku aj kúrenie všetko máme Tých 230 eur mesačne

veselo_neveselo
9. aug 2023

@drm21 Radsej napis aku mas spotrebu za rok na kurenie ako finalnu cenu za elektrinu, to jej povie viac.

jarka_black
11. sep 2023

@jasmine12 Infra fólie sú elektrické kúrenie ako každé iné. Hlavne to nie je infra, keďže je na tom položená podlaha.
Či to vykúri, záleží od tepelnej straty miestností a výkonu fólie. Výkon musí byť väčší ako strata. Pozrite projekt, kde by mala byť tepelná strata miestností uvedená.
Spotreba: záleží od toho, ako je dom izolovaný. Pozrite v projekte ročnú potrebu tepla na vykurovanie. Vynásobte cenou za kWh a budete v obraze. Všeobecne platí, že kúrenie elektrinou je asi 2,5x drahšie ako plynom.
Ďalšia vec: Ak sa dá priamoohrevné el. vykurovanie, nemôžete to zmeniť, budete MUSIEŤ kúriť elektrinou bez ohľadu na cenu. Ak sa dá vodná podlahovka, elektrinu viete v budúcnosti zmeniť za iný zdroj tepla.
A posledná vec: el. kúrenie nemôže byť ako jediný zdroj tepla (kvôli tzv. primárnej energii) a taký dom je neskolaudovateľný.
Navrhovala som aj tento typ kúrenia, vždy išlo o veľmi dobre zateplený dom (napr. aj v chladnom Bardejove). ROČNE prekúri cxa 300 €. V inom dome to kľudne môže byť 2300 €. Vždy na tieto fakty klienta upozorním.

Pozor: infra fólie naozaj majú silnejšie elektromagnetické pole - vždy je to začiatok toho pásu, kde sú napojené vodiče. Preto keď navrhujem ich pokládku, dávam ich "žiariace" konce tak, aby sa na nich nehrali deti, alebo aby ich človek nemal pri hlave postele. Vo vzdialeností 50 cm od fólie je pole už slabé. O tomto sa nehovorí, preto mám potrebu na to poukázať. Aj na Modrej streche som o tom už viackrát písala.