icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

silvicka247
15. máj 2025
@lesiiaoldi

@silvicka247 my sme tiež väčšinou svojpomocne aj pozemok sme mali ešte z roku 2014 kúpený a bol tým pádom.aj lacný, no my sme postavili 2023, neviem presne koľko nad to vyšlo všetko, hrubú stavbu a pozemok z nasetrenych peňazí, ostatné hypo a potom ešte z ďalších úspor.. Vonkajšom ešte nemáme dokončený takže ešte veľa peňazí dáme do toho..Máme väčší ako vy, 5 izbak a 10 a. Nas iba kuchynská linka stala 9 tisíc a to sú ak drahšie to nehovorím vstavané skrine atď. Takže tak 😃

@lesiiaoldi ano je to tak aj my sme mali kuchynu nacenenu na 10000 eur. Nakoniec mi sestra vybavila za 6000 😀 lebo robila v nabytkarstve a mala tam znamych. Kupelne, dlazbu, parkety a pod. tam sme uz zlavy nemali ale zas robil to vsetko manzel

jullyeverest
15. máj 2025
@44janica44

@jullyeverest prečo by to mal byť problém pre nich? Oni sú s tým spokojní, majú to krásne, vyzerá to krásne....určite lepšie ako nejaký lacný betonovy plot ako vo väznici. Ono nejde o to iba postaviť co najlacnejšie. Treba aj trosku investovať do kvality lebo ta sa ukáže o par rokov... im plot vydrží kľudne aj 40 rokov kdezto lacný môže potrebovať po 15 rokoch výmenu.

@44janica44 veď nech si robia ako uznajú za vhodné keď na to majú. 😂 Baraj by mali aj priljazdovú cestu zlatú. Ja si spravím tiež podľa seba a hlavne na čo mám. A navyše aj lacno to ide pekne. 😉 Nepotrebujem sa na nič hrať a robiť zo seba to čo nie som.

silvicka247
15. máj 2025
@lesiiaoldi

@silvicka247 a známa si kúpila rok dozadu holodom za 210 OOO bez plota nič vonku podrobené čisto iba holodom.

@lesiiaoldi ano ale kupila. Nas dom ma napr. hodnotu 270 000 eur v znaleckom posudku 🙂 a kebyze ho predavam tak tiez by som tolko pytala

44janica44
15. máj 2025
@jullyeverest

@44janica44 veď nech si robia ako uznajú za vhodné keď na to majú. 😂 Baraj by mali aj priljazdovú cestu zlatú. Ja si spravím tiež podľa seba a hlavne na čo mám. A navyše aj lacno to ide pekne. 😉 Nepotrebujem sa na nič hrať a robiť zo seba to čo nie som.

@jullyeverest nejde o to ukazovať na čo kto ma.
Väčšinou sa nízka cena odrazí na kvalite...
Je rozdiel zatepliť dom tenkým polystyrénom alebo minerálnou vatou - rozdiel par tisic ale rozdiel v kvalite a horlavosti je kus.
Môžeš mať lacnú drevotrieskovu kuchynskú dosku ktorú za 10 rokov musíš vymeniť - alebo investujes do zulovej alebo mramorovej co ta prežije.
Gabionovy plot vydrží asi tiež až do smrti, betonovy časom zvetra...

A to je pri všetkom.
Napr moje dieťa nosilo rastuce body z lindexu áno jedno stojí cca 10 eur (v akcii ale da sa zohnat aj lacnejsie) mohla som kúpiť aj za 3e z pepca.
Lenže to lindex vydržalo cez 3 veľkosti stále krásne a este som ho za 5e predala čiže ma stalo max 5 e za celú dobu nosenia
V pepcu som musela na rovnaké obdobie kúpiť 3 ks (v 3 roznych velkostiach) spolu za 9e a ak vydržali tak bud som darovala alebo predala za max 1e kus čiže ma to na rovnaké obdobie stalo minimálne 6e vacsinou 9e lebo to pepcove nosene nikto nekúpi max zoberie zadarmo alebo si kúpi v pepcu nové.
To je ten rozdiel..... nízke náklady na začiatku ale v konečnom dôsledku vyššie.
A tak to je so všetkým... nie nadarmo sa hovorí " nie sme takí bohatí aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci".

simca06022011
15. máj 2025
@44janica44

Je rozdiel zatepliť dom tenkým polystyrénom alebo minerálnou vatou - rozdiel par tisic ale rozdiel v kvalite a horlavosti je kus.
Môžeš mať lacnú drevotrieskovu kuchynskú dosku ktorú za 10 rokov musíš vymeniť - alebo investujes do zulovej alebo mramorovej co ta prežije.

A to je pri všetkom.
Napr moje dieťa nosilo rastuce body z lindexu áno jedno stojí cca 10 eur (v akcii ale da sa zohnat aj lacnejsie) mohla som kúpiť aj za 3e z pepca.
Lenže to lindex vydržalo cez 3 veľkosti stále krásne a este som ho za 5e predala čiže ma stalo max 5 e za celú dobu nosenia
V pepcu som musela na rovnaké obdobie kúpiť 3 ks (v 3 roznych velkostiach) spolu za 9e a ak vydržali tak bud som darovala alebo predala za max 1e kus čiže ma to na rovnaké obdobie stalo minimálne 6e vacsinou 9e lebo to pepcove nosene nikto nekúpi max zoberie zadarmo alebo si kúpi v pepcu nové.
To je ten rozdiel..... nízke náklady na začiatku ale v konečnom dôsledku vyššie.
A tak to je so všetkým... nie nadarmo sa hovorí " nie sme takí bohatí aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci".

@44janica44 no nad niektorymi privnaniami sa cudujem, ale ked myslis... gabionovy plot vydzri? ako kde a ako komu. Zulova, mramorova doska ta vobec nemusi prezit, kludne ju za par rokov mozes menit.. a popravde radsej tu moju dosku vymenim za 10r ako riesit kamennu dosku a to moj otec ich predava a vyraba :DDD a bezne riesi, ze to zeny nevedia udrziavat a do par rokov totalne znicia aj zulu. Mne staci to cistit v kupelni :D
Ale v podstate je pravda, ze niekedy sa treba zamysliet, ci treba najlacnejsie kupovat. Ja by som ale urcite uz dom nezariadovala napr. ziadnymi vychytavkami a drahymi zariadeniami, spotrebicmi atd. minimalne kym sa riadne nezabyvame :DD

lesiiaoldi
15. máj 2025
@silvicka247

@lesiiaoldi ano ale kupila. Nas dom ma napr. hodnotu 270 000 eur v znaleckom posudku 🙂 a kebyze ho predavam tak tiez by som tolko pytala

@silvicka247 ale ja že sa bavíme teraz či sa dá kúpiť v tej cene lebo ja som stavala o dva roky po vás a ako tu už bolo.spomenute, materiály išli nehorázne hore.

jullyeverest
15. máj 2025
@44janica44

A to je pri všetkom.

@44janica44 jasne. Keby mám dávať všetko také čo ma prežije tak sa hodnota domu navýši o možno 100000. Dala som si naceniť kvalitnú dosku do kuchyne ktorá vyšla viac ako samostatná kuchynská linka. Takýmto štýlom by som doteraz ešte v dome nebývala. Takže hej, je to aj kúsok o tom že idem sa ukázať že mám na to lepšie, kvalitnejšie. Nehovorím o tom body ktoré vyjde 10€. Ale keď mám dať len za kuchynskú dosku 6000€ tak to už je kus rozdiel. 🙂

jana_eyre_2
15. máj 2025
@belllinka

@mandzula bavime sa tu asi o 10-15 rokoch, ked uz dieta nebavi pieskovisko a kym sa osamostatni

@belllinka záhrada snáď nie je pre deti len o pieskovisku.. je o bazéne, basketbale, lezením po stromoch, či futbale.. tak ako mať dom na dedine nie je len o Tom že rozvazas deti autom na kruzky, ale aj o Tom, že na krúžky sa ti dostanú bicyklom, že ráno idú bicyklom do školy a poobede idú na korčule bez toho aby si sa bála že decko zrazí elektrićka..

No a potom keď už také deti idú do vlastných bytov, domov, domácnosti a ja žena ktorá ešte nebude mať 80, ale len 50siat, nebudem sedieť na záhrade a starať sa o kvety, ale budem chodiť všade kam budem chciet a tak sa mi už neoplati drzat 6izbovy dom kde budeme bývat dvaja.. radšej pôjdem do 2-3i bytu, peniaze z domu rozdelím deťom a cez víkend nebudem musieť udržovať záhradu, ale len balkón a pôjdem na predĺžený víkend a snáď sa dožijem aj vnúčat ktoré vezmem do parku..

44janica44
15. máj 2025
@jullyeverest

@44janica44 jasne. Keby mám dávať všetko také čo ma prežije tak sa hodnota domu navýši o možno 100000. Dala som si naceniť kvalitnú dosku do kuchyne ktorá vyšla viac ako samostatná kuchynská linka. Takýmto štýlom by som doteraz ešte v dome nebývala. Takže hej, je to aj kúsok o tom že idem sa ukázať že mám na to lepšie, kvalitnejšie. Nehovorím o tom body ktoré vyjde 10€. Ale keď mám dať len za kuchynskú dosku 6000€ tak to už je kus rozdiel. 🙂

@simca06022011 ktoré konkrétne ti príde cudne?
Sestra ma v kuchyni mramor po 6 rokoch používania pri deťoch je stále ako nová.

@jullyeverest body bolo ako príklad pri ktorom sa výhoda investovania do kvality prejaví po roku....
Pri dome to tak rýchlo nejde. V konečnom dôsledku pri kupovaní lacných väčšinou menej kvalitných veci ktoré musíš časom renovovat, vymieňať ta to nakoniec stojí oveľa viac ako keď na začiatku viac invedtujes do kvality - to som tým príkladom chcela povedať.

belllinka
15. máj 2025
@jana_eyre_2

@belllinka záhrada snáď nie je pre deti len o pieskovisku.. je o bazéne, basketbale, lezením po stromoch, či futbale.. tak ako mať dom na dedine nie je len o Tom že rozvazas deti autom na kruzky, ale aj o Tom, že na krúžky sa ti dostanú bicyklom, že ráno idú bicyklom do školy a poobede idú na korčule bez toho aby si sa bála že decko zrazí elektrićka..

No a potom keď už také deti idú do vlastných bytov, domov, domácnosti a ja žena ktorá ešte nebude mať 80, ale len 50siat, nebudem sedieť na záhrade a starať sa o kvety, ale budem chodiť všade kam budem chciet a tak sa mi už neoplati drzat 6izbovy dom kde budeme bývat dvaja.. radšej pôjdem do 2-3i bytu, peniaze z domu rozdelím deťom a cez víkend nebudem musieť udržovať záhradu, ale len balkón a pôjdem na predĺžený víkend a snáď sa dožijem aj vnúčat ktoré vezmem do parku..

@jana_eyre_2 vy teraz kvoli záhrade niekam nechodíte? Neni ti ľúto, že deti nebudú mať žiadne spoločné zážitky z výletov a dovoleniek?

jullyeverest
15. máj 2025
@44janica44

@jullyeverest body bolo ako príklad pri ktorom sa výhoda investovania do kvality prejaví po roku....
Pri dome to tak rýchlo nejde. V konečnom dôsledku pri kupovaní lacných väčšinou menej kvalitných veci ktoré musíš časom renovovat, vymieňať ta to nakoniec stojí oveľa viac ako keď na začiatku viac invedtujes do kvality - to som tým príkladom chcela povedať.

@44janica44 dobre moja zlatá. Stále trepete o tom istom. Je pre vás asi veľmi ťažké pochopiť že keď na to nemám-nakúpim si to? Spamätajte sa. 🙈

jana_eyre_2
15. máj 2025
@belllinka

@jana_eyre_2 vy teraz kvoli záhrade niekam nechodíte? Neni ti ľúto, že deti nebudú mať žiadne spoločné zážitky z výletov a dovoleniek?

@belllinka to som niekde tvrdila? Veď vieš že už v prvom komentáre tebe som písala že neznášam byť doma a tak na záhradu ostáva malo času a mňa to zatazuje, lebo je tu stále čo robit.. práveže sme stále mimo domu, preto je záhrada len robota navyše a príde mi to zbytočne.. neviem z čoho si si z mojich slov zobrala práve toto čo píšeš?

petronela1985
15. máj 2025

V detstve som bývala v byte, potom už v domoch. Máme tiež chatu. Bývam 10 km od okresného mesta, v ktorom pracujem a do ktorého dcérka chodí do školy. Tak z hľadiska logistiky by som radšej bývala v byte. Chata je fajn, keď mš na ňu človek čas. Máme dosť starostí s domom a okolo domu, na chatu nám teda čas ani nezostáva, tam zase treba dokončiť rekonštrukciu... Takže by som kľudne brala kombináciu byt plus chata.

lesiiaoldi
15. máj 2025
@44janica44

@44janica44 nemyslím si, že keď si niekto nekúpi mramorovu dosku by šetril .My máme mramor, ale akurát tak dekor mramoru 🤣 mali sme aj v byte len dekor a vydržala 15 rokov stále pekná. Toto nie je podľa mňa zase nejaká výhodná investícia... Aké každý ako uzná za vhodné..

belllinka
15. máj 2025
@jana_eyre_2

@belllinka to som niekde tvrdila? Veď vieš že už v prvom komentáre tebe som písala že neznášam byť doma a tak na záhradu ostáva malo času a mňa to zatazuje, lebo je tu stále čo robit.. práveže sme stále mimo domu, preto je záhrada len robota navyše a príde mi to zbytočne.. neviem z čoho si si z mojich slov zobrala práve toto čo píšeš?

@jana_eyre_2 lebo si písala, že konečne nebudeš musieť cez víkend udržiavať záhradu, ale pôjdeš na výlet. Tak to tak vyznelo, že teraz kvôli tomu nechodíš.

jana_eyre_2
15. máj 2025
@belllinka

@jana_eyre_2 lebo si písala, že konečne nebudeš musieť cez víkend udržiavať záhradu, ale pôjdeš na výlet. Tak to tak vyznelo, že teraz kvôli tomu nechodíš.

@belllinka to som vôbec nenapísala skús si to prečítať ešte raz 😉 napísala som že keď budem mať 50siat tak nebudem sedieť na záhrade, ale chodiť kam budem chcieť - to neznamená že teraz sa len starám o záhradu, to znamená že do voľného času musím zaradiť aj záhradu a tak stráda, pretože málokedy na ňu vyjde cas.. nikdy nemám doma tak, že by som nemala čo robit a všetko je hotove.

veď ja som tvoj komentár o Tom že sa tešis práve na to, že keď deti odrastu budes sa starať o záhradu tiež nepochopila tak, že teraz chodis s deťmi na výlety len z dôvodu že máš deti a pritom by si chcela len riešiť záhradu..

belllinka
15. máj 2025
@jana_eyre_2

@belllinka to som vôbec nenapísala skús si to prečítať ešte raz 😉 napísala som že keď budem mať 50siat tak nebudem sedieť na záhrade, ale chodiť kam budem chcieť - to neznamená že teraz sa len starám o záhradu, to znamená že do voľného času musím zaradiť aj záhradu a tak stráda, pretože málokedy na ňu vyjde cas.. nikdy nemám doma tak, že by som nemala čo robit a všetko je hotove.

veď ja som tvoj komentár o Tom že sa tešis práve na to, že keď deti odrastu budes sa starať o záhradu tiež nepochopila tak, že teraz chodis s deťmi na výlety len z dôvodu že máš deti a pritom by si chcela len riešiť záhradu..

@jana_eyre_2 ja si myslím, že keď sa už nebude treba starať o deti, že bude dosť času aj na záhradu, aj na výlety 🙂

jana_eyre_2
15. máj 2025
@belllinka

@jana_eyre_2 ja si myslím, že keď sa už nebude treba starať o deti, že bude dosť času aj na záhradu, aj na výlety 🙂

@belllinka premna záhrada potom už stráca zmysel.. využívam ju teraz najmä cez týždeň a keď je pekne pocasie a deti majú okrem ulice aj priestor na nej kde môžu tráviť volny cas po škole..

simca06022011
15. máj 2025
@44janica44

@44janica44 to je jeden pripad... ja ti dam x, kde to znicia, ci posrkiabu, dokonca aj prasnute sme uz videli, alebo totalne znicene od vodneho kamena/cisticov nevhodnych a kadecoho... ako pisem, pracuje mi s tym otec a tiez zeny to doslova reklamuju, lebo si myslia, ze si kupuju nieco na cely zivot a bez starosti. sama mam zulou oblozenu celu kupelnu a vapencom/jurou cele prizemie/podlahy a ziadna radost to nie je a trvacnost absolutne, osetrovat, impregnovat, davat pozor.
Ale presne som napisala, ktore su cudne.. ja to nemyslim v zlom, len toto vobec nie su vhodne investicie a ziadna vyhoda oproti "lacnejsej" verzii.. ja mam 12 rokov obycajnu pracovnu dosku (a to kuchynu mam dost drahu, od sykoru a ako vidis aj lacnejsie tu dosku by som si vedela vybrat, vonkajsia kuchyna moja ma napr. granitovu dosku, ten najlacnejsi dekor a proste vodu to neznasa :DD) za par eur, lebo pri nasom vyuziti kuchyne dennodennom extremnom, som kamen za 5t+ nechcela a tej doske takmer nic nie je, ak neratam par skrabancov, co sme boli lemravi dosku vyberat :D

gabrielabydzo
15. máj 2025
@biba_18

@gabrielabydzo nerozumiem tvojmu príspevku na moju adresu…

@biba_18 niekde si písala o zlomenej nohe a chrípke.Predsa v rodinnom dome nežiješ sama aby ti nemal kto pomôcť.

biba_18
15. máj 2025
@gabrielabydzo

@biba_18 niekde si písala o zlomenej nohe a chrípke.Predsa v rodinnom dome nežiješ sama aby ti nemal kto pomôcť.

@gabrielabydzo isteže, môže to ísť robiť tvoja 10-ročná dcéra keď je muž niekde na služobke alebo tak nejak ... 😉

44janica44
15. máj 2025
@lesiiaoldi

@44janica44 nemyslím si, že keď si niekto nekúpi mramorovu dosku by šetril .My máme mramor, ale akurát tak dekor mramoru 🤣 mali sme aj v byte len dekor a vydržala 15 rokov stále pekná. Toto nie je podľa mňa zase nejaká výhodná investícia... Aké každý ako uzná za vhodné..

@simca06022011 to co je za kameň hovorím sestra ma mramor, horúce hrnce na to dá, deti na tom krajaju a ničím to neosetruju a je ako nova.
X veci by už kúpila iné ale toto by nemenila nikdy.
Gro ludi ma u nás obyc dosku a používanie vidno na mramore nič. A to dostáva zabrať.
@lesiiaoldi

44janica44
15. máj 2025
@jullyeverest

@44janica44 dobre moja zlatá. Stále trepete o tom istom. Je pre vás asi veľmi ťažké pochopiť že keď na to nemám-nakúpim si to? Spamätajte sa. 🙈

@jullyeverest a je ťažké pochopiť ze niekto radšej posetri na kvalitnejšiu vec ako zobrať prvú vec na ktorú má peniaze?

jullyeverest
15. máj 2025
@44janica44

@jullyeverest a je ťažké pochopiť ze niekto radšej posetri na kvalitnejšiu vec ako zobrať prvú vec na ktorú má peniaze?

@44janica44 veď nech pošetrí keď to tak potrebuje. Ja by som musela šetriť ďalších 5 rokov a stavať, čakať na bývanie 8 rokov by som musela byť dobre jebnutá. To si radšej po tých 10 rokoch dosku vymením. Týmto s vami končím konverzáciu lebo očividne ste úplne mimo. Pekný večer.

44janica44
16. máj 2025
@jullyeverest

@44janica44 veď nech pošetrí keď to tak potrebuje. Ja by som musela šetriť ďalších 5 rokov a stavať, čakať na bývanie 8 rokov by som musela byť dobre jebnutá. To si radšej po tých 10 rokoch dosku vymením. Týmto s vami končím konverzáciu lebo očividne ste úplne mimo. Pekný večer.

@jullyeverest škoda reči...
Evidentne nevieš pochopiť co chcem povedať.

jullyeverest
16. máj 2025
@44janica44

@jullyeverest škoda reči...
Evidentne nevieš pochopiť co chcem povedať.

@44janica44 neviem o tom že by sme si potykali. Viem čo chcete povedať, nie som hlúpa. Ale o vás sa to zrejme povedať nedá. Neviete pochopiť že keď niekto tie peniaze nemá, a nemá čas čakať ďalších 5 rokov kým si na tú kvalitnú a drahšiu variantu našetrí, alebo si má dobrať ďalšiu hypotéku a splácať 1300€ mesačne? Ťažko moja zlatá. Či to už výhodnejšie je, alebo nie, či to vydrží 5 rokov, alebo 10. Do toho sa vy starať nemusíte čo si kto kúpi.

44janica44
17. máj 2025
@jullyeverest

@44janica44 neviem o tom že by sme si potykali. Viem čo chcete povedať, nie som hlúpa. Ale o vás sa to zrejme povedať nedá. Neviete pochopiť že keď niekto tie peniaze nemá, a nemá čas čakať ďalších 5 rokov kým si na tú kvalitnú a drahšiu variantu našetrí, alebo si má dobrať ďalšiu hypotéku a splácať 1300€ mesačne? Ťažko moja zlatá. Či to už výhodnejšie je, alebo nie, či to vydrží 5 rokov, alebo 10. Do toho sa vy starať nemusíte čo si kto kúpi.

@jullyeverest na MK si každý tyka🙂 ok tak o 10-15 r sa môžeme baviť co je lepšie a výhodnejšie.

jullyeverest
17. máj 2025
@44janica44

@jullyeverest na MK si každý tyka🙂 ok tak o 10-15 r sa môžeme baviť co je lepšie a výhodnejšie.

@44janica44 vy ste strašne obmedzená 🙈

lesiiaoldi
17. máj 2025
@44janica44

@44janica44 tu tie dosky predávaš?😅