icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

evkatk
9. máj 2025

U nás na východe je samá nížina, lesov málo, drevo sa nesmie v nich rúbať a preto sa kupuje. Kúpa dreva aj s dovozom je veľmi drahá a kto by sa trápil s takým kúrením, s ktorým je veľa práce? Každý chodí skoro ráno do práce do mesta a vracia sa tak, že na kúrenie času nieto. Plynový kotol funguje na diaľkový ovládač a takéto kúrenie ovládačom by nikto nezamenil za kúrenie tuhým palivom. To by nemali ľudia kde ani uskladniť, pretože vonku na viditeľnom mieste by to bolo v parádne upravených dvoroch dvoroch hrozne rušivé a takýto by boli terčom ohovárania ako jedni, ktorí prišli z mesta a drevo do kozuba uskladnili na viditeľnom mieste. V našej obci je asi 85 % obyvateľov z mesta. Pôvodní odišli za prácou do zahraničia a na západné Slovensko. Tí, ktorí sem prišli, ani zakúriť by nevedeli a už vôbec starať sa o zvieratá. Veď sme len necelých 9 km od krajského mesta tu je pohodlné bývanie na okraji mesta.
Opravy vôbec nestoja tisíce, pokiaľ je dom udržiavaný. Ak je však starý a zanedbaný a naraz toho odíde viac, potom je to pohroma. No ak niekto sa sťahuje do domu, potom ho celý zrekonštruuje a má to na desiatky rokov, za ktoré si môže šetriť, keďže náklady na bývanie sú podstatne menšie. Drobné opravy sa musia robiť priebežne a k veľkým výpadkom zariadení nedôjde. Jedine, čo treba každých asi 15 rokov meniť, je kotol, s čím každý ráta. Je to najdrahšia položka do 1500 Eur. Drahšie už pri opravách domu nie sú, pokiaľ to nie je starina s deravou strechou, podmočenými základmi a pod. Takýto sa ale búra a na jeho mieste sa stavia nový. Aspoň u nás sa takto robí. Starý dom spred 70. rokov neexituje. Najstaršie sú poschodové kocky zo 70. a 80. rokov. V nich bývajú aj tí pôvodní, ktorých trochu zostalo. A v nich je tiež zavedený plyn a väčšina nemá ani komíny. Neustále opravovať, natierať,... je potrebné iba starinu na zbúranie.
Ozaj, kde sú popoludní a večer pubertiaci, ak domov chodia iba prespať? To sú tí túlajúci sa po meste, robiaci hluk a pijúci v parkoch? Veď škola končí relatívne skoro a učenia majú až, až. Na dedine v dome na to majú lepšie podmienky. Ak prídu len prespať, kedy a kde sa potom učia?
Čo sa týka odvozu smetia, závisí od primitivizmu obyvateľov obce. Ak chcú platiť málo, potom im stačí spoločný kontajner s riedkym odvozom. U nás sú malé plastové KUKA nádoby, do ktorých sa zmestí odpad maximálne z niekoľkých dní a odvoz je každý týždeň. Tak je to takmer v každej obci v okolí. To čo sa tu písalo o odvoze kontajnera raz za mesiac - 2, to je iba v rómskych osadách, v ktorých neplatia nič za smeti a kontajner zabezpečuje obec. Kto platí, dostáva od obce KUKA nádobu a odvoz je každý týždeň.

mandzula
9. máj 2025
@evkatk

U nás na východe je samá nížina, lesov málo, drevo sa nesmie v nich rúbať a preto sa kupuje. Kúpa dreva aj s dovozom je veľmi drahá a kto by sa trápil s takým kúrením, s ktorým je veľa práce? Každý chodí skoro ráno do práce do mesta a vracia sa tak, že na kúrenie času nieto. Plynový kotol funguje na diaľkový ovládač a takéto kúrenie ovládačom by nikto nezamenil za kúrenie tuhým palivom. To by nemali ľudia kde ani uskladniť, pretože vonku na viditeľnom mieste by to bolo v parádne upravených dvoroch dvoroch hrozne rušivé a takýto by boli terčom ohovárania ako jedni, ktorí prišli z mesta a drevo do kozuba uskladnili na viditeľnom mieste. V našej obci je asi 85 % obyvateľov z mesta. Pôvodní odišli za prácou do zahraničia a na západné Slovensko. Tí, ktorí sem prišli, ani zakúriť by nevedeli a už vôbec starať sa o zvieratá. Veď sme len necelých 9 km od krajského mesta tu je pohodlné bývanie na okraji mesta.
Opravy vôbec nestoja tisíce, pokiaľ je dom udržiavaný. Ak je však starý a zanedbaný a naraz toho odíde viac, potom je to pohroma. No ak niekto sa sťahuje do domu, potom ho celý zrekonštruuje a má to na desiatky rokov, za ktoré si môže šetriť, keďže náklady na bývanie sú podstatne menšie. Drobné opravy sa musia robiť priebežne a k veľkým výpadkom zariadení nedôjde. Jedine, čo treba každých asi 15 rokov meniť, je kotol, s čím každý ráta. Je to najdrahšia položka do 1500 Eur. Drahšie už pri opravách domu nie sú, pokiaľ to nie je starina s deravou strechou, podmočenými základmi a pod. Takýto sa ale búra a na jeho mieste sa stavia nový. Aspoň u nás sa takto robí. Starý dom spred 70. rokov neexituje. Najstaršie sú poschodové kocky zo 70. a 80. rokov. V nich bývajú aj tí pôvodní, ktorých trochu zostalo. A v nich je tiež zavedený plyn a väčšina nemá ani komíny. Neustále opravovať, natierať,... je potrebné iba starinu na zbúranie.
Ozaj, kde sú popoludní a večer pubertiaci, ak domov chodia iba prespať? To sú tí túlajúci sa po meste, robiaci hluk a pijúci v parkoch? Veď škola končí relatívne skoro a učenia majú až, až. Na dedine v dome na to majú lepšie podmienky. Ak prídu len prespať, kedy a kde sa potom učia?
Čo sa týka odvozu smetia, závisí od primitivizmu obyvateľov obce. Ak chcú platiť málo, potom im stačí spoločný kontajner s riedkym odvozom. U nás sú malé plastové KUKA nádoby, do ktorých sa zmestí odpad maximálne z niekoľkých dní a odvoz je každý týždeň. Tak je to takmer v každej obci v okolí. To čo sa tu písalo o odvoze kontajnera raz za mesiac - 2, to je iba v rómskych osadách, v ktorých neplatia nič za smeti a kontajner zabezpečuje obec. Kto platí, dostáva od obce KUKA nádobu a odvoz je každý týždeň.

@evkatk K tomu kureniu plynom - my napriklad plynovu pripojku dotiahnutu nemame, sme na strednom Slovensku, rovno pod lesom, dreva habadej, takze je pochopitelne, ze ludia kuria drevom, pripadne maju kotly na pelety, cize dym tak ci tak.
Nemame dom, ktory bol na zburanie, no nikdy sme ani nemali tolko penazi naraz, aby sme ho od podlahy zrekonstruovali, takze to uz roky robime postupne, kazdy proste ide podla svojich moznosti.
O tych pubertakoch, to netusim, o com pises, zrejme je to reakcia na nieco vyssie napisane.

evkatk
9. máj 2025

Autorke šlo o prehľad výhodnejšieho bývania. A tak aspoň vidí rozdiely aj v bývaní v dome nielen v mesačných nákladoch. Je rozdiel, či ten dom bude mať v obci, kde sú inžinierske siete úplné a kúrenie si riadi diaľkovým ovládačom z izby, kotol vidí iba ak sa robí na jeseň revízia a z dvora bude mať park alebo bude pracne kúriť a obsluhovať kotol, mať uložené na dvore drevo, ktoré noblese priestoru okolo domu nepridá, atď. Je to na jej výbere. Taktiež vidí rozdiel medzi novým domom a totálne zrekonštruovaným a úplne vynoveným starším domom. Ak sa niekto ide presťahovať z bytu v meste do domu, určite sa nepresťahuje do nezrekonštruovaného a peniaze z predaja bytu budú. Je pravda, že sa to dá aj postupne rekonštruovať. Ja som to robila naraz. Najprv ostal iba tehlový skelet domu a všetko šlo nanovo. Izolácia, omietky, elektrina, vodovod, kúrenie,... Nasťahovali sme sa do akoby nového. Po 35. rokoch bolo to už všetko nemoderné, technológie zastaralé i keď úplne zachovalé, udržiavané. Najmä kvôli elektrine, oknám, podlahám, kúpelniam,... bolo treba rekonštrukciu. Materiály boli úplne iné. Drevo okien nahradil plast dobre zaizolovaný, PVC nahradili parkety, ....Rozhodli sme sa pre totálku a znova všetko rozobrali a nechali len skelet. Stálo to vyše 100 000, ale znova na niekoľko desaťročí je to úplne nový dom ešte aj s novými zárubňami a dverami. Vonia tiež úplnou novotou. Aj tak to vyšlo lacnejšie ako stavať nový dom. Dom je vždy obnoviteľný a prispôsobiteľný potrebám rodiny. S bytom je to horšie. Chátrajú spoločné potrubia, elektrina, výťahy, spoločné priestory aj fasáda a náklady na úplné obnovenie bytu a spoločných priestorov vychádza na 1 byt dvojnásobne viac ako obnova domu. Dobré časyskončili , keď štát v rámci dotácií na odstránenie panelových vád zaplatil viac ako polovicu opráv ako nenávratnú dotáciu a zvyšok poskytol bloku z Fondu rozvoja bývania ako 2%-nú pôžičku a to od r. 1998 do asi r. 2023. Ďalšia takáto pomoc blokom už nebude. A mnohé, rekonštruované koncom 90. rokov sú už po 30- ich rokoch znova schátralé. Dom si rodina vie vždy udržiavať lepšie.

evkatk
9. máj 2025

Poznámka k pubertiakom bola reakcia na príspevok v ktorom pisateľka písala, že dom časom je nepotrebný, lebo keď deti už boli v puberte, domov chodili len prespávať.

7komorova
9. máj 2025

Ahoj, svokrovci maju solarne panely tak maju susicku; umyvacku, roboticky vysavac a dokonca kosacku co kosi sama - taku roboticku. My v dome nemame nic take a vpohode len to kosenie. Ked som bola v byte som sa zbláznila lebo som pocula susedov a male. Ale uprimne, moj otec jemu sa nechce nic a byva v dome tak takemu byt v byte by bolo skvele, na starobu je lepsi byt.

silvicka247
9. máj 2025

Bývala som doma s rodičmi do 22 rokov potom
Som bývala 6 rokov v byte a teraz máme dom. Nikdy by som to nemenila. Ja som mala na byte hrozné depresie iba dve izby, všetci ta počujú keď už ideš len so smetím, musíš sa obliect. Deti tiež len tak nevieš vyhodiť na dvor 😅 my mame 6 aróvy pozemok ten mame sobotu za pol dna hotový a keď ideme na výlet porobime v piatok po práci 🙂 nás to ale baví. Dokonca mame aj malú záhradu - nie je to žiadne otroctvo 🙂 keď rozmýšľaš nad domom, skus si najprv prenajať nejakú záhradu a uvidíš ci ťa to bude baviť ak áno choď do toho 🙂

sisska96
9. máj 2025
@7komorova

Ahoj, svokrovci maju solarne panely tak maju susicku; umyvacku, roboticky vysavac a dokonca kosacku co kosi sama - taku roboticku. My v dome nemame nic take a vpohode len to kosenie. Ked som bola v byte som sa zbláznila lebo som pocula susedov a male. Ale uprimne, moj otec jemu sa nechce nic a byva v dome tak takemu byt v byte by bolo skvele, na starobu je lepsi byt.

@7komorova no komu ako na starobu byt. Od koho sme kúpili dom, bol odkázaný odsťahovať sa do bytu, dostal takú depresiu že po roku zomrel

mateson2004
9. máj 2025
@sisska96

@7komorova no komu ako na starobu byt. Od koho sme kúpili dom, bol odkázaný odsťahovať sa do bytu, dostal takú depresiu že po roku zomrel

@sisska96 tiež poznám taký pripad

taja567
9. máj 2025

Celý život som bývala v byte, neskôr sme si postavili domček cca 25 km od mesta kde som bývala. Všetko by bolo fajn, kebyže ma "nedorazilo" to cestovanie autom, prestalo ma to baviť po 3 rokoch. Som naspäť v našom byte a som rada, že mám všade blízko. Nie som unavená, mam viac času, viac stíham. Domček využívam cez víkendy a počas prázdnin.

galov
10. máj 2025

Nikdy už dom, samé starosti a nekonečné upratovanie von dnu, konečne mám čas aj na čítanie a prechádzky, žijem

najjulinka
10. máj 2025

Najpodstatnejšia je lokalita. A potom už človek na čo má. Ale najvacsia hovadina je byt v nejakej diere, kde človek nemá ani čo a nemá ani svoju záhradu.

ja by som tiež brala dom, ale chem mať za rohom školku, školu, detské ihriská, obchod, lekarov, centrum........ No a v podstate na dom popri detoch za celý život v takej lokalite ja nezarobím v socialnej oblasti. Takže ak si dam tieto priority, tak mi vychádza z toho byt.

mojaskrina
10. máj 2025

Ahoj. Zijeme druhy rok v dome. V novostavbe, kupovali sme developersky zamer, realita vizera uplne inak ako na obrazku a dost nas prekvapili necakane skryte vydavky najma v upravach v okoli novostavby (kupa a dovoz zeminy, upravy, terenu a pid). Mame male dieta, ktore sa pidla mojich predstav nehra na zahrade, lebo zahradu uz obsiahlo a non stop sa rypat v blate je skuska. Okolo domu robime sami dvaja s muzom na etapy - jeden robi domacnost a hra sa a druhy furikuje. Rozpocet na firmy by sa aj nasiel ale realizatori su vybookovani resp nedostupni. Takze ked maly zaspi, ideme s muzom vin hrablickovat. Dom je v novovystavanej stvrti, zelen sa este len musi vysadit (bolo tu pole) sukromie ziadne, takze na terasu chodim az neskoro v noci, az vsetci zalezu a stiahnu si taluzie. Prekvapivo bojujeme s odvozom odpadu - pre rodinne domy je iny harmonogram ako pre bytovky. Ano, rano pocujem vtaciky a nikto mi nebucha na radiator, ze maly je hlucny. Zatial som doma ale az zacneme fungovat na plny uvazok, bude starostlivost este narocnejsia. Byvali sme s muzom 12 rokov v bytovke, z toho 3 roky s maluckym dietatom. Vyhodou je starostlivost bytoveho druzstva a sluzby mesta. Tym, ze budeme dochadzat, vacsina nasho dna bude v meste a dom iba na prespatie a na vikendy. Otazkou je, ci chceme robit cez vikendy okolo domu alebo chodit na vylety. Zalezi od casovych a financnych moznosti rodiny. Pre mna udeal : byt na prizemi v tehlivej bytovke s kominom a zahradkou v okrajovej casti mesta v blizkosti prirody. VM

taja567
10. máj 2025
@sisska96

@sisska96 môj názor, celkovo pre starého človeka je zmena prostredia, alias presťahovanie zo starého do iného, nepoznaného trauma... je jedno ci z bytu do domu, alebo opačne... celkovo sťahovanie je po smrti druhá v poradí trauma a stres.

romino
10. máj 2025

Dom si v prvom rade netreba romantizovat. Co najobjektivnejsie si zodpovedat tu otazku, ci ste tie typy, domaci kutili a zahradkari ... ci to je objektivne vasa predstava travenia velkej casti volneho casu alebo nie.
Realne predstavy o financiach, o upravach v kratkodobom horizonte atd.
K tomu aky mate vztah na "taxikovanie" (vychadzam z toho ze vacsine ludom sa ujde dom kilometre od obc. vybavenosti, prace, skol...) ...t.j. behat autom hore dole, vyzdvihovat rod. prislusnikov atd.
Ja teda nie ...som pohodlny. Radsej byt.

romino
10. máj 2025
@barbie2023

Bývalá som v byte a teraz sme v dome... Jednoznačne byť. Dom zožerie všetko - energiu, peniaze , čas.

@barbie2023 ale si s tym teda nejako zmierena ? Alebo uvazujete teda casom nazad do bytu ? Lebo to vyznieva dost negativne, jednoznacne.. Ani nie ze dake pol na pol

mateson2004
11. máj 2025
@romino

@barbie2023 ale si s tym teda nejako zmierena ? Alebo uvazujete teda casom nazad do bytu ? Lebo to vyznieva dost negativne, jednoznacne.. Ani nie ze dake pol na pol

@romino vôbec nemusíš byť v dome záhradkár.

mateson2004
11. máj 2025
@mojaskrina

Ahoj. Zijeme druhy rok v dome. V novostavbe, kupovali sme developersky zamer, realita vizera uplne inak ako na obrazku a dost nas prekvapili necakane skryte vydavky najma v upravach v okoli novostavby (kupa a dovoz zeminy, upravy, terenu a pid). Mame male dieta, ktore sa pidla mojich predstav nehra na zahrade, lebo zahradu uz obsiahlo a non stop sa rypat v blate je skuska. Okolo domu robime sami dvaja s muzom na etapy - jeden robi domacnost a hra sa a druhy furikuje. Rozpocet na firmy by sa aj nasiel ale realizatori su vybookovani resp nedostupni. Takze ked maly zaspi, ideme s muzom vin hrablickovat. Dom je v novovystavanej stvrti, zelen sa este len musi vysadit (bolo tu pole) sukromie ziadne, takze na terasu chodim az neskoro v noci, az vsetci zalezu a stiahnu si taluzie. Prekvapivo bojujeme s odvozom odpadu - pre rodinne domy je iny harmonogram ako pre bytovky. Ano, rano pocujem vtaciky a nikto mi nebucha na radiator, ze maly je hlucny. Zatial som doma ale az zacneme fungovat na plny uvazok, bude starostlivost este narocnejsia. Byvali sme s muzom 12 rokov v bytovke, z toho 3 roky s maluckym dietatom. Vyhodou je starostlivost bytoveho druzstva a sluzby mesta. Tym, ze budeme dochadzat, vacsina nasho dna bude v meste a dom iba na prespatie a na vikendy. Otazkou je, ci chceme robit cez vikendy okolo domu alebo chodit na vylety. Zalezi od casovych a financnych moznosti rodiny. Pre mna udeal : byt na prizemi v tehlivej bytovke s kominom a zahradkou v okrajovej casti mesta v blizkosti prirody. VM

@mojaskrina ako tu už bolo spomenuté, najdôležitejšia je lokalita.

alenka58
11. máj 2025
@evkatk

Autorke šlo o prehľad výhodnejšieho bývania. A tak aspoň vidí rozdiely aj v bývaní v dome nielen v mesačných nákladoch. Je rozdiel, či ten dom bude mať v obci, kde sú inžinierske siete úplné a kúrenie si riadi diaľkovým ovládačom z izby, kotol vidí iba ak sa robí na jeseň revízia a z dvora bude mať park alebo bude pracne kúriť a obsluhovať kotol, mať uložené na dvore drevo, ktoré noblese priestoru okolo domu nepridá, atď. Je to na jej výbere. Taktiež vidí rozdiel medzi novým domom a totálne zrekonštruovaným a úplne vynoveným starším domom. Ak sa niekto ide presťahovať z bytu v meste do domu, určite sa nepresťahuje do nezrekonštruovaného a peniaze z predaja bytu budú. Je pravda, že sa to dá aj postupne rekonštruovať. Ja som to robila naraz. Najprv ostal iba tehlový skelet domu a všetko šlo nanovo. Izolácia, omietky, elektrina, vodovod, kúrenie,... Nasťahovali sme sa do akoby nového. Po 35. rokoch bolo to už všetko nemoderné, technológie zastaralé i keď úplne zachovalé, udržiavané. Najmä kvôli elektrine, oknám, podlahám, kúpelniam,... bolo treba rekonštrukciu. Materiály boli úplne iné. Drevo okien nahradil plast dobre zaizolovaný, PVC nahradili parkety, ....Rozhodli sme sa pre totálku a znova všetko rozobrali a nechali len skelet. Stálo to vyše 100 000, ale znova na niekoľko desaťročí je to úplne nový dom ešte aj s novými zárubňami a dverami. Vonia tiež úplnou novotou. Aj tak to vyšlo lacnejšie ako stavať nový dom. Dom je vždy obnoviteľný a prispôsobiteľný potrebám rodiny. S bytom je to horšie. Chátrajú spoločné potrubia, elektrina, výťahy, spoločné priestory aj fasáda a náklady na úplné obnovenie bytu a spoločných priestorov vychádza na 1 byt dvojnásobne viac ako obnova domu. Dobré časyskončili , keď štát v rámci dotácií na odstránenie panelových vád zaplatil viac ako polovicu opráv ako nenávratnú dotáciu a zvyšok poskytol bloku z Fondu rozvoja bývania ako 2%-nú pôžičku a to od r. 1998 do asi r. 2023. Ďalšia takáto pomoc blokom už nebude. A mnohé, rekonštruované koncom 90. rokov sú už po 30- ich rokoch znova schátralé. Dom si rodina vie vždy udržiavať lepšie.

@evkatk toto nie je pravda, kde sa starajú o byty tak sa obnovuje pravidelne tak ako dom, kde sa nestarajú tak to aj tak vyzerá aj v bytovom dome aj v dome, št.fond rozvoja bývania funguje pre bytové domy a na byt to nie je viac ako na dom keď opravuješ to nie je pravda, ale dôležité je starať sa, my sme predtým bývali v meste v byte, teraz je nádherne vynovený ten starý dom, má krásne upravené vnútorné priestory aj fasádu

ibrunova
11. máj 2025
@alenka58

@evkatk toto nie je pravda, kde sa starajú o byty tak sa obnovuje pravidelne tak ako dom, kde sa nestarajú tak to aj tak vyzerá aj v bytovom dome aj v dome, št.fond rozvoja bývania funguje pre bytové domy a na byt to nie je viac ako na dom keď opravuješ to nie je pravda, ale dôležité je starať sa, my sme predtým bývali v meste v byte, teraz je nádherne vynovený ten starý dom, má krásne upravené vnútorné priestory aj fasádu

@alenka58 nie je to štátny fond rozvoja bývania, ale fond údržby a opráv, to len na upresnenie.

eskop
11. máj 2025

Ja ako dieťa ktoré som žila v byte s potom v dome odpoviem, že sa mňa dom. Aj teraz máme domcek aj keď nie veľký ale dom a maly dvor kde ma dcérka priestor pre seba a hracky, máme menší bazen, zahradny domcek , nejaké kvety nasadené s aj zeleninu a bylinky.. ja tam ma relaxačné kreslo na zavesenie ..za mňa jasne ze dom,vprijemnr stretnutia pri grile.. deti sa majú kde pohrať, sú na vzduchu a mat aj kúsok pre seba... áno stojí to niečo navyše ale na dovolenky ani nechodíme lebo nám stačí záhradka.. za mňa dom

lesiiaoldi
11. máj 2025
@mandzula

@lesiiaoldi toto je strasne smiesna predstava, ze ludia v bytoch sedia medzi 4 stenami a zhryzaju sa nudou. To nie je o byte, to je o konkretnom type ludi. My zijeme v byte, konecne, a kazdu volnu chvilu travime vonku - v parku so psom, na prechadzkach, na bicykloch, na turistike, v meste... Vobec netuzim po dvore, grilovacke, virivke, bazene, krickoch ribezli a spol., co tu mnohi opisuju ako raj na zemi. Staci pochopit, ze kazdy pre svoj zivot potrebuje nieco ine. Ja napriklad doteraz lutujem, ze som dieta nevyhovavala napriklad na takych Ostedkoch v BA, kde teraz zijeme. Ked vidim, kolko tu deti maju moznosti. A nie sediet na dvore s jednym pieskoviskom a hojdackou (aj tak sme sa vzdy snazili ujst medzi ludi).
A este ked citam blud, ako niekto chvali byt len preto, ze nema na dom. Ano, asi preto su ludia kupuju drahe byty v centrach miest, lebo nemaju na dom, pravdaze.

@mandzula inak ešte k tomu dvoru s jednou hokdackou a pieskoviskom. Zase nikde nie je napísané,že ľudia, ktorí majú dom musia nevyhnutné tráviť čas doma na dvore a nemôžu ísť na výlet alebo kamkoľvek 😄

lesiiaoldi
11. máj 2025
@romino

Dom si v prvom rade netreba romantizovat. Co najobjektivnejsie si zodpovedat tu otazku, ci ste tie typy, domaci kutili a zahradkari ... ci to je objektivne vasa predstava travenia velkej casti volneho casu alebo nie.
Realne predstavy o financiach, o upravach v kratkodobom horizonte atd.
K tomu aky mate vztah na "taxikovanie" (vychadzam z toho ze vacsine ludom sa ujde dom kilometre od obc. vybavenosti, prace, skol...) ...t.j. behat autom hore dole, vyzdvihovat rod. prislusnikov atd.
Ja teda nie ...som pohodlny. Radsej byt.

@romino neviem kde máš túto informáciu, že dom sa dá kúpiť len na konci sveta 😅

mandzula
11. máj 2025
@lesiiaoldi

@mandzula inak ešte k tomu dvoru s jednou hokdackou a pieskoviskom. Zase nikde nie je napísané,že ľudia, ktorí majú dom musia nevyhnutné tráviť čas doma na dvore a nemôžu ísť na výlet alebo kamkoľvek 😄

@lesiiaoldi ja chapem, len sa to tu uvadza ako jedna z mega vyhod dvora/zahrady. Vidim to napriklad na dietati zo susedstva. Ma na dvore vsetko a je smutne, lebo je na tom dvore samo, kdezto na sidlisku v meste po parku lietaju partie deti.

lesiiaoldi
11. máj 2025
@mandzula

@lesiiaoldi ja chapem, len sa to tu uvadza ako jedna z mega vyhod dvora/zahrady. Vidim to napriklad na dietati zo susedstva. Ma na dvore vsetko a je smutne, lebo je na tom dvore samo, kdezto na sidlisku v meste po parku lietaju partie deti.

@mandzula záleží od ľudí, ako si zariadia, my radi máme výlety, chodíme aj na ihriská, niekedy máme chuť ostať doma a užiť si dvor a kľud.

mandzula
11. máj 2025
@lesiiaoldi

@mandzula záleží od ľudí, ako si zariadia, my radi máme výlety, chodíme aj na ihriská, niekedy máme chuť ostať doma a užiť si dvor a kľud.

@lesiiaoldi ved jasne, kazdy nech si zariadi podla seba, otazka sa tykala pohodlnosti, pre mna je pohodlnejsi zivot v byte, tak som v byte. Prave po 4 dnoch ideme z domu a tesim sa do bytu.😃

sisska96
11. máj 2025
@lesiiaoldi

@lesiiaoldi to im nevysvetlíš :D

lesiiaoldi
11. máj 2025
@sisska96

@lesiiaoldi to im nevysvetlíš :D

@sisska96 veru že nie 😄

lesiiaoldi
11. máj 2025
@mandzula

@lesiiaoldi ved jasne, kazdy nech si zariadi podla seba, otazka sa tykala pohodlnosti, pre mna je pohodlnejsi zivot v byte, tak som v byte. Prave po 4 dnoch ideme z domu a tesim sa do bytu.😃

@mandzula možno to tak cítiš,že máš aj ten dom. Keby máš iba byt, možno by ti to išlo na nervy 😄

mandzula
11. máj 2025
@galov

Nikdy už dom, samé starosti a nekonečné upratovanie von dnu, konečne mám čas aj na čítanie a prechádzky, žijem

@galov presne takto to vnimam aj ja, si moj clovek.😃

evkatk
11. máj 2025

Nie je pravda, že starým je lepšie v byte. Naopak. Žila som v byte a najprv sme na dom, kým nebol prerobený celý, chodili iba cez voľno. Po presťahovaní do domu to bolo ako z pekla do raja. Keď som už bola sama a nechcelo sa mi cestovať do práce i keď len o 4 km menej na opačný koniec mesta ako 9 km do domu, zostala som aj v byte. No na dôchodku je život v dome nezaplatiteľný. Kľud, pohoda, raňajky, obed, večera na terase aj popoludňajšie podriemkanie.
Upratovať v dome treba oveľa menej ako v mestskom byte, kde je omnoho viac prachu. V byte je treba každý deň 1 x povysávať i keď len prach, 2x celý zmyť, znova iba prach a 2x utrieť prach všade a aj tak po utretí ho na nábytku o hodinu vidieť znova. Aj pri malých deťoch sa poriadok udržiava v dome lepšie, pretože každé dieťa má svoju izbu a v nej svoje skrine na šatstvo aj hračky, ... V dome aj veľkom stačí sa prachu na zemi venovať každý tretí deň, pokiaľ nie je iné smeti len prach a utierať na nábytku iba raz denne. Taktiež okná v bytovke je potrebné aspoň raz mesačne umyť, inak vidieť, že nie sú úplne čisté, v dome stačí 4 x ročne. Byt je relatívne maličká (môj má necelých 90 štvorákov) nepohodlná a od susedov aj hlučná otročina. Tam je ťažko po práci sa venovať relaxu. A v starobe môžem zodpovedne povedať, že je nevyhovujúci dom. Občas ak mám plánované vyšetrenia, zostávam v byte aj niekoľko dní a je to hrôza. Od susedov počuť všetko, v dome je absolútne ticho, nepočuť ráno splachovanie cudzích záchodov, dupot detí, vrieskanie mamičiek na detí a predovšetkým smrad z varenia. Napriek digestorom aj tak cítiť na chodbách smrad z varení. V dome nič také nehrozí. Jednoducho v byte chýba úplné súkromie a bývanie na úrovni. Je to iba také nutné prebývanie. A najmä staršie deti majú neporovnateľne lepšie podmienky na učenie a to či vo svojej izbe, či na terase alebo v hojdacej sieti na záhrade. Nedá sa to porovnať s učením sa v malej izbe so súrodencami a s hlukom od susedov.
V bytovom dome sa opravujú spoločné priestory, ale štátne nenávratné dotácie a pôžičky z Fondu rozvoja bývania na potrebné veľké rekonštrukcie sa dávajú iba raz a to pri prvej rekonštrukcii. Niektoré sú už viac ako 30 rokov po 1. rekonštrukcii, všetko vyčerpali od štátu a treba znova. Fond opráv nestačí, potrebné sú pôžičky z bánk za nekresťanské úroky. V tých blokoch žije už viac starších a zvýšenie zálohového predpisu za byt o pôžičku vo výške 260 Eur mesačne na byt je pre nich veľa. Tak sa to stalo v jednom z blokov, v ktorom býva moja sestra a za 2 - izbový byt v osobnom vlastníctve platí teraz mesačne 510 Eur. No museli vybrať pôžičku na blok, lebo začala zatekať strecha, elektrické rozvody už nevyhovujú, omaľovať treba celý blok z vnútra a tiež novú fasádu, ktorá je nielen počmáraná, ale aj fľakatá od pliesne, opraviť treba schody pri vstupe, novú vstupnú bránu a okrem zateplenia všetko znova, čo sa už raz za štátne robilo v r. 1994. Vtedy na to stačilo, čo dostali, teraz to stojí 3 x viac. Takže nová pôžička je nesmierne na všetko vysoká.